به گزارش خبرنگار ایرنا، محمدرضا فلاح نژاد روز شنبه در نشستی که با حضور خبرنگاران در دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در کرج برگزار شد، افزود: این همیاری می تواند دستگاه های دولتی همچون منابع طبیعی و آب منطقه ای استان البرز را درمقابله با سیل حمایت نماید.
وی اظهار داشت: علاوه بر این برای پیشگیری از خسارات ناشی از سیل از اعتبارات ملی و استانی اقداماتی برای کاشت و احداث سدهای کوچک(چک دم) انجام شده و در حال انجام است به همین دلیل خسارت سیل در طالقان، بخش های چندار و آسارا از تهران کمتر بود.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری البرز افزود: ضمن اینکه با اطلاع رسانی به موقع رسانه ها، سازمان ها همچنین همراهی مردم آمار تلفات جانی و خسارت مالی بسیار کمتر از تهران بود.
وی بیان داشت: جوامع محلی و مسافران باید هشدارهای هواشناسی و مدیریت بحران را در راستای پیشگیری از حوادث ناگوار ناشی از سیلاب را جدی گرفته و از بستر رودخانه ها فاصله مطمئن را داشته باشند.
فلاح نژاد در خصوص انجام لایروبی ها در مناطق مختلف تصریح کرد: اقدامات لایروبی و آزادسازی مسیر رودخانه ها با محوریت اداره کل مدیریت بحران استانداری البرز و همکاری آب منطقه ای، منابع طبیعی، دهیاری ها و راهداری بایستی انجام شود، چراکه تا پایان فصل تابستان به ویژه فصل پاییز و زمستان شاهد وقوع رگبار سیل آسا خواهیم بود.
وی خاطرنشان کرد: همچنین نواقص فنی در جاده ها و بزرگراه های تازه تاسیس همچون بزرگراه همت، تهران_شمال، غدیر و طالقان در حال برطرف شدن است تا در مواقع وقوع بارش های شدید با مشکل وچالش مواجه نشویم.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری البرز یادآور شد: در شهرها نیز، با انجام مطالعات سیلاب های شهری و اختصاص اعتبارات ملی و استانی درصدد هستیم موانع پیش رو برطرف شود.
اجرای طرحهای منابع طبیعی راهکاری برای کاهش صدمات سیل
در ادامه این نشست شهرام خلیقی سیگارودی، دانشیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران در خصوص وقوع سیل های اخیر در کشور با اشاره به اینکه در چند سال اخیر سیلاب های متعددی در کشور رخ داده و خسارات آن هر ساله رو به افزایش است، اظهار داشت: بارش های شدید و وقوع سیل، در محلی رخ می دهد که شرایط بارندگی برای آن به وجود آید.
وی گفت: براین اساس هنگامیکه در یک منطقه شاهد وقوع رگبار سیل آسا هستیم این هشدار را می دهد که در سال های آتی نیز امکان تکرار این واقعه برای آن محل و اطراف آن وجود دارد.به عنوان مثال می توان به سیل گلابدره (۱۳۶۶) و امامزاده داود (۱۴۰۱) اشاره کرد که حکایت از مستعد بودن دامنه جنوبی البرز برای وقوع رگبار و ایجاد سیل دارد.
خلیفی سیگارودی در خصوص خسارت های سیلاب های اخیر در کشور بیان داشت: بارشهای شدید یکی از عوامل خسارت سیل به شمار می آید، اما عوامل دیگری همچون تضعیف پوشش گیاهی طبیعی، تغییر کاربری نامناسب و غیر اصولی و بی توجهی به حریم رودخانه و تجاوز به مسیر طبیعی آن باعث تشدید این مسئله می شود، چراکه سیل یک پدیده کاملاً طبیعی است و ما باید برای زیستن در کنار مسیل ها و رودخانه ها شناخت مناسبی از این پدیده داشته باشیم و بخصوص حریم رودخانه ها را محترم بشماریم.
دانشیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران ادامه داد: سازه های آبخیزداری به طور معمول برای سیل های با دوره بازگشت ۲۰ و ۲۵ سال و یا حداکثر ۵۰ سال طراحی می شوند، بدین معنی که در مقابل سیل با دوره بازگشت بالاتر مقاومت نداشته و تخریب خواهد شد براین اساس باید از محلی که ریسک سیل در آن بالاست فاصله گرفت و اجازه هیچ گونه ساخت و سازی برای محدوده درمعرض سیل صادر نشود.
وی ساخت و سازهای بی رویه و غیر قانونی در بستر رودخانه های مجاور امامزاده داود (ع) را یکی از عوامل وقوع سیل در این منطقه دانست و خاطرنشان کرد: مسقف کردن رودخانه در این منطقه به هیچ وجه کارشناسی نبوده و گرفتگی کانال ها و مسدود شدن آن باعث تشدید وقوع سیل و بروز فاجعه شده است.
عضو هیات علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران گفت: ایران کشور کم آبی محسوب می شود و بخش قابل توجهی از بارش های سالانه را همین بارش های سنگین تشکیل می دهند و باید با اقداماتی که از قبل انجام داده ایم، این تهدید را به فرصت تبدیل کرده و بارندگی را برای تغذیه آب زیرزمینی و ذخیره در مخازن سدها استفاده کنیم.
خلیقی سیگارودی افزود: از این منظر سیل نه تنها نقمت بلکه نعمت محسوب می شود، ضمن اینکه اگر این بارش ها نباشد خشکسالی صدمات بسیار بیشتری وارد می کند.
وی با اشاره به اینکه تقویت پوشش گیاهی و جنگلکاری بر روی دامنه هایی که مستعد استقرار گیاه هستند به همراه اقدامات سازه ای آبخیزداری می تواند، ضمن کاهش صدمات سیل در پایین دست، خسارات ناشی از خشکسالی و افت آب زیر زمینی را به شدت کاهش دهد، متذکر شد: همه این اقدامات در قالب طرح های منابع طبیعی، زیر نظر کارشناسان مربوطه باید انجام شود.
نظر شما