بنا به سنت هر ساله در این ایام رهبر انقلاب که همواره رویکردی حمایتی نسبت به مسئولان نظام داشتهاند، در دیدار اعضای دولتهای وقت، با گرامیداشت یاد شهیدان رجایی و باهنر، نقاط قوت و اقدامات خوب دولتها را برشمرده و همچنین توصیههایی نیز داشتهاند.
به بهانه دیدار اخیر «سیدابراهیم رئیسی» رئیس جمهوری و اعضای هیات دولت وی با رهبر انقلاب، مروری تطبیقی به بیانات حضرت آیتالله خامنهای در یکسالگی دولتهای پنجم، هفتم، نهم، یازدهم و سیزدهم کردهایم. در این بررسی با رجوع به متن بیانات رهبر انقلاب در تاریخهای مورد نظر، تمجیدها و توصیههای ایشان به دولتها را به تفکیک گردآوری و سپس مقایسه شده است.
رهبر انقلاب در هفته دولت سال ۱۳۶۹ و در یکسالگی دولت اول «علیاکبر هاشمی رفسنجانی» ضمن قدردانی کلی از اقدامات صورت گرفته، با توجه به تحولات پس از جنگ، دولت را به «جهتگیری در راستای آرمانها و اصول انقلاب» و نیز «کمک به محرومان جامعه» توصیه کردند.
حضرت آیتالله خامنهای در هفته دولت سال ۱۳۷۷ که مقارن بود بود با یکسالگی دولت اول «سیدمحمد خاتمی»، ضمن «درست» دانستن بخشهایی از عملکرد دولت، تاکید داشتهاند که مسئولان اجرایی وقت «مردم را در جریان امور قرار دهند» و «فرصت خدمتگزاری به مردم را غنیمت بشمارند».
در هفته دولت سال ۱۳۸۵ و در یکسالگی دولت اول «محمود احمدینژاد» رهبر انقلاب ضمن آنکه شعارهای دولت و اهداف تعیین شده را مطابق با مبانی انقلاب دانستند، برخی از اقدامات صورت گرفته همچون «سفرهای استانی»، «سهام عدالت»، «ادامه طرحهای نیمه تمام»، «صندوق مهررضا» را خوب ارزیابی کردند. ایشان همچنین دولت را به درنظر گرفتن «شاخصههای اصولگرایی»، «استفاده از کارشناسان صادق و مومن»، «تعامل با نخبگان کشور»، «سالم سازی دستگاه دولت»، «تعامل با سایر قوا»، «توجه به قانون اساسی»، «دیپلماسی برنامهدار و پخته» توصیه و از «دامن زدن به مطالبات و توقعات ناممکن»، «شتابزدگی» و «بی درایتی» برحذر داشتهاند.
رهبر انقلاب به مناسبت هفته دولت سال ۱۳۹۳ و در جلسه دیدار «حسن روحانی» و دولت وی «ایجاد و افزایش آرامش روحی و وروانی در جامعه»، «کنترل تورم و تثیت قیمت ارز» و «اجرای طرح نظام سلامت» را از نقاط قوت دولت یازدهم دانسته و مسئولان اجرایی وقت را به «پرهیز از حاشیهسازیها و دوقطبیسازیها»، «انتقادپذیری»، «تکیه بر توان و ظرفیتهای داخلی» و «موضعگیریهای صریح و قاطع در زمینه مسائل بینالمللی» توصیه نمودند.
در آخرین هفته دولت نیز که مقارن با یکسالگی دولت رئیسی بود، مقام معظم رهبری پس از استماع گزارش رئیس جمهوی و سایر اعضای دولت، مهمترین توفیق دولت سیزدهم را «زنده کردن امید و اعتماد در مردم» دانستند. «در میدان بودن»، «سفرهای استانی»، «سرعت عمل»، «زدودن رقابتهای منفی از روابط بین قوا»، «جوانگرایی در دولت»، «خارج کردن جامعه از حالت چشم انتظاری» و «مسئولیتپذیری و احتراز از فرافکنی» از دیگر اقدامات مورد تایید و تمجید رهبر انقلاب میباشد. ایشان در این دیدار دولت را به «جلب بیشتر مشارکت مردمی»، «پرهیز از دادن وعده های غیرعملی»، «الویتبندی مسائل کشور»، «تمرکز بر الویتهای اقتصادی»، استفاده از ظرفیتهای طبیعی و انسانی کشور»، «جلوگیری از ناتمام ماندن کارها» و «صبر و استقامت» توصیه کردند.
بر اساس بررسی انجام شده، رهبر انقلاب در این ۵ دیدار به طور کلی ۳۲ تمجید و ۵۴ توصیه به دولتها داشتهاند. از این میان بیشترین تمجیدها با فراوانی ۱۴ مورد مربوط به کارنامه یک سال نخستین دولت اول احمدینژاد بوده است. دولت رئیسی با ۱۰ مورد تمجید و قدردانی در رده بعدی قرار دارد. این در حالی است که ۲۰ مورد از کل توصیههای رهبری نیز به دولت احمدینژاد اختصاص داشته است. دولت روحانی با ۱۶ مورد توصیه در رتبه بعدی قرار دارد.
گفتنی است دیدار اعضای دولت هاشمی رفسنجانی در ۱ شهریور سال ۱۳۶۹، دولت خاتمی در ۲ شهریور سال ۱۳۷۷، دولت احمدینژاد در ۶ شهریور سال ۱۳۸۵، دولت روحانی در ۵ شهریور سال ۱۳۹۳ و رئیسی در ۸ شهریور سال ۱۴۰۱ انجام شده است.
منابع:
https://www.leader.ir/fa
https://farsi.khamenei.ir
نظر شما