ابراز تاسف دبیرکل سازمان ملل از شکست دهمین کنفرانس بازنگری ان پی تی

نیویورک - ایرنا- آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل با ابراز تاسف از عدم دستیابی کشورهای شرکت کننده در دهمین کنفرانس بازنگری ان پی تی به سندی نهایی از طریق اجماع و شکست این اجلاس، همه کشورهای جهان را به گفتگو، دیپلماسی و مذاکره با هدف کاهش تنش و خطرات هسته ای فراخواند.

دبیر کل سازمان ملل در پی خاتمه یافتن دهمین کنفرانس بازنگری معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای (ان پی تی) بدون تصویب سند نهایی به دلیل مخالفت روسیه با اجماع، با ابراز تاسف از شکست کنفرانس بازبینی ان پی تی در دستیابی به اجماع و استفاده از فرصت کنفرانس برای پیشبرد اهداف ان پی تی، از تعامل صادقانه و معنادار کشورهای شرکت کننده در کنفرانس و به رسمیت شناخته شدن «معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای» به عنوان سنگ زیر بنای رژیم جهانی خلع سلاح و عدم اشاعه استقبال کرد.

گوترش با تکرار تاسف و ناامیدی خود از شکست کنفرانس در مقابله با چالش های تهدید کننده امنیت جمعی بشر، خاطر نشان کرد: فضای پرتنش بین‌المللی و افزایش خطر استفاده از سلاح‌ هسته‌ای، چه به صورت تصادفی یا از طریق محاسبات نادرست، نیازمند اقدام فوری و قاطع است.

دبیر کل سازمان ملل با قدردانی از تلاش های گوستاو زلاویین رئیس این کنفرانس با دعوت از همه کشورهای جهان به گفتگو، دیپلماسی و مذاکره برای کاهش تنش‌ها و  خطرات هسته‌ای و از بین بردن یکباره تهدیدات هسته‌ای، تاکید کرد: جهان عاری از تسلیحات هسته‌ای همچنان بالاترین اولویت سازمان ملل در زمینه پرونده خلع سلاح، و هدفی است که همچنان قاطعانه متعهد به آن هستیم.

دهمین کنفرانس بازنگری معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای (ان پی تی) پس از دو سال و نیم تعویق از روز اول آگوست / ۱۰ مرداد ماه  با حضور نمایندگان ۱۸۸ کشور عضو در محل دبیرخانه سازمان ملل در نیویورک آغاز به کار کرده بود  که روز جمعه به وقت محلی (۲۶ آگوست/چهارم شهریور ماه ) آخرین روز برگزاری آن بود.

این کنفرانس بدلیل مخالفت روسیه بدون تصویب سند نهایی به کار خود خاتمه داد و ایران نیز از محتوای نامتوازن پیش نویس سند نهایی ابراز نارضایتی کرد.

به گزارش ایرنا، از نظر هیات روسیه، مشکل اصلی پیش نویس تهیه شده، درج بندهای سیاسی اختلافی بود که برغم پیشنهادات مکرر روسیه، این پیشنهادات مورد توجه قرار نگرفت.

 بندهای مورد نظر روسیه موارد مربوط به اوکراین و تاسیسات هسته ای این کشور بود که در پیش نویس نهایی ارائه شده درخواستهایی غیرقابل قبول برای روسیه در آنها درج شده بود.

اسدالله اشراق جهرمی، مدیرکل صلح و امنیت بین المللی وزارت امور خارجه در اختتامیه کنفرانس ضمن تشریح مواضع اصولی کشورمان در خصوص ان پی تی و ابراز نارضایتی از محتوای نامتوازن پیش نویس سند نهایی، از جمله در  بخش خاورمیانه اظهار داشت: موضوع ایجاد منطقه عاری از سلاح هسته ای در خاورمیانه برای جمهوری اسلامی ایران اهمیت اساسی دارد. با این حال، متن کنونی در خصوص خاورمیانه، محصول فرآیندی غیرشفاف و غیر فراگیر بود که ایران بخشی از آن نبود.

نماینده جمهوری اسلامی ایران افزود: متن خاورمیانه به مبانی و زبان مورد توافق دربارۀ مساله خاورمیانه که توسط کنفرانس‌های بازنگری در سال‌های ۲۰۰۰ و ۲۰۱۰ تأیید و تصویب شده و در آن فوریت تحقق جهانی شدن معاهده در خاورمیانه و اهمیت الحاق رژیم اسرائیل به معاهده و قرار گرفتن تمامی تأسیسات هسته‌ای آن تحت پادمان‌های جامع آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، برای تحقق هدف جهانشمولی این معاهده در خاورمیانه به وضوح مورد تأکید قرار گرفته، بی تفاوت است.

کنفرانس بازنگری ان پی تی از سال ۱۹۷۰ هر پنج سال یکبار برگزار می شود که دو سال پیش به دلیل همه گیری کرونا برگزار نشد و امسال دهمین کنفرانس برگزار شد که  سه محور اصلی  این کنفرانس، خلع سلاح هسته ای، عدم اشاعه و استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای بود و کشورهای دارنده سلاح هسته ای و نیز کشورهای فاقد سلاح هسته ای هر دو در این کنفرانس فعال بودند.

برخی کشورها در دوره های گذشته نیز باعث شکست کنفرانس ان پی تی شده بودند از جمله در سال ۲۰۱۵ چند کشور غربی باعث شکست این کنفرانس شدند.

قرار است یازدهمین کنفرانس بازنگری معاهده منع گسترش سلاح های هسته ای  سال ۲۰۲۶ در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک برگزار شود.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار جهان

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha