به گزارش خبرنگار ایرنا، دهکده طبیعت قزوین در هشت کیلومتری شمال این شهر با هدف توسعه گردشگری و ایجاد یک سایت آموزشی و تحقیقاتی در زمینه حیات وحش توسط شهرداری قزوین راه اندازی شده و یکی از زیست بوم های نمونه کشور به شمار می رود.
این دهکده در سال های اخیر به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری منحصر به فرد ایران معرفی شده و از تفرجگاههای مهم کشور به شمار می آید.
نگهداری گونه های کمیاب جانوری در این دهکده زمینه توسعه گردشگری و فضای مناسب برای آموزش کودکان و گردش علمی را فراهم کرده و با نگهداری از انواع جانوران و وحوش از یوزپلنگ و شیر تا خرس و گرگ به یکی از ۱۶ جاذبه منحصر به فرد کشور تبدیل شده است.
در روزهای اخیر انتشار خبری در یکی از رسانه ها مبنی بر پایان یافتن اختلاف میان شهرداری و مدیر سابق دهکده طبیعت قزوین موجب شد دوباره موضوع دهکده طبیعت قزوین در نزد افکار عمومی و رسانه ها داغ شود.
اختلافات و حواشی این دهکده به زمستان سال گذشته بر می گردد که شرکت دهکده طبیعت از شرکت های وابسته به شهرداری قزوین اعلام کرد فعالیت نادر رضا نوری موسس این دهکده به عنوان مدیر به پایان رسیده و باید آنجا را ترک کند ولی او حاضر به ترک دهکده و خارج کردن حیوانات متعلق به خود نشد چون همچنان خود را مدیر دهکده می دانست.
با توجه به این حواشی و اختلافات، کار به هیات حل اختلاف موضوع ماده ۳۸ آیین نامه معاملات شهرداری رسید، این هیات، رای قطعی را در خصوص دعوای شهرداری قزوین با طرفیت نادررضا نوری صادر کرد که طبق آن قرارداد مشارکت مدنی نوری پایان یافته و او ملزم به تخلیه و تحویل کلیه اماکن و ابنیه و محل های اجرای قرارداد و اخراج و انتقال کلیه حیوانات و جانوران متعلق و یا در اختیار خود از ملک موضوع قرارداد(دهکده طبیعت قزوین) شده است.
با توجه به انتشار این رای طی روزهای اخیر در رسانه ها و بازتاب آن در افکار عمومی، سوالاتی مطرح شده که با اخراج موسس و مدیر سابق دهکده، وضعیت دهکده به کجا رسیده و در صورت اجرای حکم مبنی بر خروج حیوانات متعلق به موسس دهکده آیا این منطقه نمونه گردشگری در کشور با مشکلی مواجه نخواهد شد؟
خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) قزوین برای روشنتر شدن ابعاد و جزییات این موضوع و پیگیری آخرین وضعیت دهکده طبیعت به سراغ دوطرف ماجرا رفته و بدون هیچ قضاوت و جانبداری با آنها گفت و گو کرده و در پایان نیز از سازمان محیط زیست استان قزوین، نظر نهایی را جویا شده است.
کمیسیون ماده ۳۸ شهرداری حق فسخ قرارداد را ندارد/ مشارکت من با شهرداری از نوع مدنی بوده و نه انتفاع
دوستداران محیط زیست و حیات وحش همواره نادر رضا نوری موسس دهکده طبیعت را با لباس های چریکی، پوتین های آماده و در درون قفس شیرها یا در آغوش خرس و پلنگ دیده اند.
او که موسس دهکده طبیعت قزوین ، فارغ التحصیل مهندسی عمران از آمریکا، متخصص زلزله و سازه های سنگین زیرزمینی است و بعد از ۴۰ سال خدمت در متروی تهران حدود ۱۰ سال پیش به درخواست شهرداری و شورای قزوین برای راه اندازی یک پارک حیات وحش به قزوین عزیمت می کند.
این مرد ۶۰ ساله، احداث بیمارستان حیات وحش، تاسیس سافاری پارک و ایجاد مقطع فوق دکتری دامپزشکی را در این دهکده در برنامه داشت که با تغییرات مدیریتی صورت گرفته در شرکت دهکده طبیعیت از مدیریت مجموعه برداشته شد.
نادررضا نوری در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در این باره افزود: ۱۰ سال پیش به درخواست مدیریت شهری قزوین برای راه اندازی دهکده طبیعت ۵۰۰ حیوان خودم را که دارای مجوز بود به این مجموعه انتقال دادم و در این سالها بدون چشمداشت به عشق مردم و محیط زیست کار کرده ام.
موسس دهکده طبیعت قزوین افزود: با پیگیری های انجام شده موفق شدیم اعتبارات ملی را برای دهکده طبیعت بگیریم و این مرکز بزرگ گردشگری و تحقیقاتی مربوط به حیات وحش را گسترش دهیم.
نوری با بیان اینکه دهکده طبیعت قزوین یک مجموعه آموزشی و تحقیقاتی بوده و از جاذبه های منحصر به فرد گردشگری کشور به شمار می رود، افزود: در این مجموعه قرنطینه حیات وحش را ایجاد کردیم و ایجاد بیمارستان حیوانات نیز در مرحله سفت کاری است و در واقع این مرکز با کمک سازمان محیط زیست و دامپزشکی برای پیشگیری از انقراض حیات وحش و کمک به درمان و نگهداری حیوانات آسیب دیده و تولید مثل آنها ایجاد شد.
نوری با بیان اینکه با شهرداری قزوین برای مدیریت دهکده به ویژه حیوانات داخل آن، قرارداد منعقد کرده بودم، گفت: اخیرا با تشکیل شرکتی به نام دهکده طبیعت، مدیریت دهکده از ما سلب و به فرد دیگری واگذار شد که حیات حیوانات را در خطر قرار داده و اتفاقات ناگواری را در دهکده رقم زده است.
وی خبر منتشر شده در یکی از خبرگزاری ها را مبنی بر پایان یافتن اختلاف میان شهرداری و مدیر سابق دهکده طبیعت قزوین را کاملا دروغ می داند و می گوید: این مطلب دروغ است هم به دلیل اینکه نوشتهاند من اصلا در دهکده حیوان ندارم در حالیکه در این حکم آمده است که من همه حیوانات خود را باید از دهکده بیرون ببرم.
نوری گفت:این خبرگزاری این حکم را قضایی اعلام کرده است درحالیکه حکم ماده ۳۸ آیین نامه معاملات شهرداری است همچنین در این مطلب نوشته اند من با شهرداری مشکل شخصی دارم درحالیکه اصلا بیش از نیم ساعت، شهردار را ندیده ام.
مدیر سابق دهکده طبیعت قزوین گفت: ماده ۳۸ آیین نامه معاملات شهرداری، حق ورود به این مقوله را نداشته است چون خیلی روشن در ماده ۳۸ نوشته شده که هیات داخل شهرداری است و حق فسخ یا پایان پیمان را ندارد.
وی گفت: همه مسوولان کشور پشت قضیه دهکده طبیعت که یک پروژه ملی است ایستاده اند و قطعا اجازه انتقال حیوانات را نمی دهند و مردم هم به این دهکده و حیوانات آن علاقه دارند به همین دلیل حیوانات را انتقال نداده ام درحالیکه به راحتی می توانم آنها را به کرج و تهران منتقل کنم.
نوری افزود: دهکده طبیعت قزوین یک پروژه ملی است و بودجه و اعتبار ملی دارد و اعتبار آن سال قبل ۵۰ میلیارد تومان بود و امسال می توانستیم برای تنها بیمارستان حیات وحش کشور که در این دهکده تا مرحله سفت کاری پیش رفته است ۳۰۰ میلیارد تومان اعتبار دریافت کنیم که اعتبار سال ۱۴۰۱ را از دست دادیم.
وی ادامه داد: بازرسی کل کشور و دادستان قزوین، در شورای حفظ حقوق بیت المال بررسی کرده و در نامهای نوشته اند کارهای شهرداری خلاف بوده و قرارداد من درست است و باید پایدار باشد.
نوری اضافه کرد: از دفتر ریاست جمهوری، وزارت کشور و استانداری ورود کرده اند که جلوی کارهای خلاف گرفته شود، دهکده برای کل کشور اهمیت دارد و من هم کارهای ویژهای از جمله راه اندازی مترو کشور و قطار سریع السیر را انجام داده ام.
وی گفت: سال ۹۱ به قزوین آمدم که مصوبه قطار سریع السیر را برای قزوین بگیرم و ۴۵۰ حیوان داشتم که به قزوین آوردم تا یک مرکز جلوگیری از انقراض حیوانات را احداث کنم چون شهروندان ۱۴ استان از قزوین عبور می کنند و بازدید بالایی پیدا می کرد.
مدیر سابق دهکده طبیعت قزوین افزود: شهرداری قزوین برای این کار یک قرارداد کاملا روشن و مشارکتی با من بستند که در کمیسیون ماده ۳۸ اعلام شده قرارداد من انتفاعی می باشد که اینگونه نیست و مشارکت مدنی است.
وی گفت: کمیسیون ماده ۳۸ طبق قرارداد ما حق ندارد برای فسخ و اعلام پایان همکاری ورود کند و تنها برای رفع ایرادات و اختلافات می تواند ورود داشته باشد.
نوری افزود: سپاه پاسداران بسیار با قوت وارد این موضوع شده و دوبار به شهردار و رییس شورای اسلامی شهر قزوین نامه داده تا این مشکل را حل کنند و گزارش آن را ارائه دهند.
وی درخصوص مسایل و مشکلات دهکده طببعت قزوین، گفت: سازمان حفاظت محیط زیست کاملا پیشتیبان ما در دهکده است و رسما در یک برنامه تلویزیونی اعلام کرد که از زمانی که نوری از دهکده رفته کشتار حیوانات بیشتر شده و مجموعه به هم ریخته است.
نوری افزود: از سال ۹۱ که از مترو بازنشسته شدم تمام وقتم را شبانه روزی در قزوین گذاشته ام و به رغم مفاد قرارداد یک ریال برداشت مادی نکرده ام ولی برداشت معنوی با مردم ایران و قزوین داشته ام و سعی کرده ام این مشکلات را رسانهای نکنم.
وی گفت: در قرارداد من نگهداری گوشتخواران از قبیل خرس و پلنگ نبوده ولی شخصا آنها را خریداری یا از محیط زیست دریافت کرده ام و در حال حاضر بیش از هزار حیوان در دهکده وجود دارد.
مدیر سابق دهکده طبیعت قزوین گفت: در حال حاضر فردی را برای مدیریت مجموعه گذاشتند که قبلا مدیر پسماند بوده و یکسری افراد خدمه دهکده هستند که به هیچ وجه صلاحیت ندارند و یک دامپزشک آنجا حضور دارد که فاقد صلاحیت است و مطب خصوصی دارد و آلودگی به دهکده می برد.
وی گفت: متاسفانه وضعیت دهکده و خدمه بسیار خطرناک است و به دلیل کنار گذاشتن مسوولان دهکده، کارگری یک در را اشتباه باز کرد که یک شیر، شیر دیگری را کشت و ممکن بود کارگر کشته شود.
نوری با بیان اینکه دهکده وضعیت خطرناکی دارد، افزود: کارهای من بدون درآمدزایی بوده و همیشه اعلام کرده ام و تا به امروز هم با این نگاه در دهکده فعالیت داشته ام.
بخش حقوقی شهرداری قزوین باید پاسخگوی مشکلات قرارداد رضانوری باشد
با شنیدن این توضیحات به سراغ مدیرعامل دهکده طبیعت قزوین رفتیم. او نظر متفاوتی دارد و وضعیت دهکده را مطلوب و مناسب توصیف می کند.
اصغر حبیبی به خبرنگار ایرنا گفت: قرارداد بین شهرداری قزوین و نادر رضا نوری بحث های حقوقی دارد و بخش حقوقی شهرداری، حکم مذکور را گرفته و باید آنها درخصوص مسایل آن پاسخگو باشند.
وی با اشاره به وضعیت دهکده، گفت: دهکده طبیعت قزوین، وضعیت خطرناکی ندارد و خبرنگاران در یک تور رسانهای از آخرین وضعیت آن بازدید کردند و در جریان وضعیت و نحوه مدیریت آن قرار گرفتند.
حبیبی گفت: قرارداد شهرداری با آقای رضا نوری مشارکتی بوده و هردوطرف باید طبق قرارداد، برای راه اندازی دهکده آورده داشته باشند.
وی با بیان اینکه ما امانتدار محیط زیست هستیم، افزود:این فرد، حیوانات اهلی را به این دهکده آورده و حیوانات وحشی دهکده برای هیچ شخصی نیست بلکه تحویل سازمان محیط زیست بوده و از استان البرز به قزوین انتقال پیدا کرده اند و اگر سازمان محیط زیست به این نتیجه برسد که حیوانات باید انتقال یابند می تواند آنها را به استان البرز انتقال دهد.
حبیبی با بیان اینکه حیوانات متعلق به آقای نوری اهلی هستند، افزود: ما در حال حاضر در دهکده، حیوانات وحشی زیاد داریم مثلا حداکثر به چهار گراز در دهکده نیاز است ولی الان ۱۶ گراز وجود دارد که با محیط زیست نامه نگاری کرده ایم که آنها را از دهکده انتقال دهند چون نگهداری آنها برای شهرداری هزینه دارد.
وی گفت: برخی از حیوانات زاد و ولد داشته اند و تعداد آنها افزایش یافته و با سازمان محیط زیست نامه نگاری کرده ایم که آنها را از دهکده منتقل کنند.
حبیبی افزود: اینکه این فرد می گوید همه حیوانات دهکده از آن من است و با نبود من دهکده بسته می شود چنین چیزی نیست و سازمان محیط زیست که صاحب حیوانات و ضابط قضایی است در جریان امور قرار دارد.
وی درخصوص گفته مدیر سابق دهکده طبعیت درباره صلاحیت مدیر، خدمه و پزشک فعلی دهکده، گفت: ایشان، یک طرفه صحبت می کند و ما هم می گوییم ایشان صلاحیت ندارد و حَکَم این وسط ضابط محیط زیست استان است و از صدا و سیما و رسانه ها گله داریم که موضوع را از محیط زیست پیگیری نمی کنند.
مدیرعامل دهکده طبیعت قزوین گفت: تمام تلاش ما این بوده که در این مدت، دهکده بدون حاشیه باشد و برای قزوین خوب نیست که درگیر این حاشیه ها باشد که باعث می شود شهر، استان و کشور ضرر کنند.
همه چیز تحت کنترل سازمان محیط زیست استان قزوین است
سازمان محیط زیست استان قزوین، رییس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش استان را در این باره به ما معرفی کرد که در جریان کل ماجرا از ابتدا تاکنون قرار دارد.
سیاوش رضازاده در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: اختلافات مدیریت بین دوگروه به سازمان محیط زیست ارتباطی ندارد و درباره آن هیچ اظهار نظری نمی کند.
وی گفت: حیوانات متعلق به رضانوری بیشتر اهلی هستند که جای آنها در باغ وحش نیست و حیوانات وحشی موجود در دهکده به محیط زیست تعلق دارند.
این مسوول محیط زیستی استان افزود: حیوانات اهلی در دهکده طبیعت نباشند بهتر است چون بودن آنها می تواند بیماری هایی را به حیوانات وحشی منتقل کند بنابراین توصیه می شود که حیوانات اهلی در کنار حیوانات وحشی نگهداری نشوند.
رضازاده افزود: ایشان در یک صورت می تواند بر حیوانات وحشی ادعای مالکیت بکند که از سامان محیط زیست پروانه تملک گرفته باشد.
وی در خصوص وضعیت دهکده طبیعت قزوین، گفت: همه چیز تحت کنترل ما است و مشکلی وجود ندارد و درباره ادعای ایشان مبنی بر وضعیت خطرناک دهکده هیچ صحبتی نمی کنم.
این مسوول گفت: مدیریت مجموعه درچندماه اخیر خیلی بهتر از گذشته شده و وضعیت حیوانات ایده آل است، از لحاظ تلفات نیز وضعیت بهتر و کمتر از گذشته شده و تمام مراقبت های بهداشتی انجام می شود.
وی گفت: در ماه های اخیر اصلا ورود و خروج غیرمجاز حیوان نداشته ایم و کارهای عقب مانده گذشته از قبیل شناسه گذاری حیوانات در حال انجام است و در مجموع وضعیت بهتر شده است.
برآیند:
دهکده طبیعت قزوین که یکی از جاذبه های گردشگری نمونه در سطح کشور است و همواره مسافران و گردشگران زیادی را به استان قزوین جذب می کند براثر تغییرات مدیریتی دچار برخی حواشی و اختلافات شده که برای استان و شهر قزوین خوب نیست و باید هرچه سریعتر با نگاه عقلایی و منطقی و به دور از هرگونه افراط و تفریط برای حل و فصل آن اقدام شود که نتیجه آن به نفع دهکده طبیعت، محیط زیست و گردشگری استان و شهر قزوین خواهد بود.
نظر شما