به گزارش ایرنا، خبرنگاری یکی از مشاغل سخت و حساس است که شاید به نظر بسیاری از آحاد جامعه، شغلی جذاب باشد اما برای فعالان این عرصه، مشکلات و پیچیدگی های خاص خود را دارد.
بارها گفته شده، خبرنگاران زبان گویا و چشم بینای جامعه و پل ارتباطی بین مردم و مسوولان هستند و با فعالیتهای خود در حوزه اطلاع رسانی و تنویر افکار عمومی به حل مسائل و مشکلات جامعه کمک میکنند ولی هیچگاه مشکلات آنها گزارش نشده است.
خبرنگاران که انعکاس دهنده مشکلات اقشار جامعه هستند خود با مسائل، چالشها و مشکلات ریز و درشتی روبه رو هستند که متاسفانه اقدام جدی و قاطعی برای حل آنها از سوی مدیران و متولیان امر صورت نمی گیرد.
در این میان بانوان خبرنگار، دوشادوش مردان و حتی فعالتر از آنها برای ایفای رسالت مهم و خطیر اطلاع رسانی و تنویر افکار عمومی تلاش می کنند اما کمتر به دغدغه ها و انتظارات آنها توجه می شود.
خبرنگار ایرنا استان قزوین به منظور بررسی چالشها و مشکلات بانوان فعال در رسانههای استان به مناسبت روز خبرنگار به سراغ شماری از بانوان فعال در این حرفه رفته و با آنها گفت و گو کرده است.
سختی کار خبر برای خبرنگاران زن دوچندان است
پروین شهسواری که بیش از ۱۴ سال در حرفه خبرنگاری مشغول فعالیت است به خبرنگار ایرنا گفت: سختیهای این شغل برای زنان دو چندان است و دغدغههای زنان خبرنگار را به ندرت مردان خبرنگار دارند.
وی اظهار داشت: یک زن خبرنگار همیشه در اتفاق و رویدادهای مختلف باید در آماده باش کامل بوده و با وجود وظایف همسرداری، بچه داری و خانه داری همیشه در صحنه باشد.
شهسواری افزود: خبرنگاری یکی از مشاغل پرتنش و سخت جهان است و میتواند بر رفتارهای اجتماعی و جهت گیریهای سیاسی تأثیرگذار باشد.
وی با بیان اینکه این حرفه سختیهای زیادی دارد و اگر بانوی خبرنگار باشی سختیهایش مضاعف است، تصریح کرد: یک خبرنگار زن علاوه بر نقش بیرون از منزل که تهیه اخبار و گزارش است باید نقشهای همزمان این حرفه از جمله همسرداری، مادری و خانه داری را هم ایفا نماید.
این خبرنگار قزوینی ادامه داد: یک خبرنگار زن همیشه در داخل و خارج از خانه در حال کار کردن است و چه بسا پس از اتمام نشستهای طولانی، وقتی پا به منزل میگذارد علاوه بر شروع کارهای منزل از قبیل پخت و پز و رفت و روب و رسیدگی به فرزندان باید خبر نشست را تنظیم کند یا به فکر سوژههای جدید باشد.
شهسواری با بیان اینکه این شغل در ردیف مشاغل سخت و زیان آور قرار گرفته است، افزود: ما عضو صندوق اعتباری هنرمندان هستیم ولی به دلیل اینکه بیمه کارفرمایی نداریم نمیتوانیم از مزایای بازنشستگی ۲۰ ساله بهره مند شویم.
وی یادآور شد: خبرنگاران در طول سال از دردها و رنج های دیگران قلم میزنند و همزمان با به تصویر کشیدن این آلام خودشان هم رنج میبرند اما کسی نیست که دردهای خبرنگاران را بنویسد و بازگو کند که نداشتن درآمد ثابت و مزایای رفاهی و ساعتهای کاری نامنظم از جمله مهمترین این مشکلات است.
این خبرنگار قزوینی تاکید کرد: از دیگر سختیهای یک خانم خبرنگار میتوان به بهرهمند نشدن از امکانات زنان شاغل مانند مرخصی زایمان و ساعت شیردهی فرزندان اشاره کرد، یک مادر خبرنگار هیچ کدام از این موارد را ندارد البته اگر تحت پوشش بیمه کارفرما نباشد.
وی اضافه کرد: تقریباً اکثر همکارانی که من میشناسم پس از دو هفته از وضع حمل خود مجبور شدهاند به سر کار برگردند و از هیچ مزایایی از قبیل مرخصی زایمان و ساعت شیردهی به فرزند خود استفاده نکردهاند.
شهسواری یادآور شد: با تمام این اوصاف خبرنگاری هنر و عشق است و اگر در این کار علاقه و عشق نباشد موفقیت حاصل نمی شود، امیدواریم روزی برسد که بانوان خبرنگار این سرزمین فارغ از هرگونه دغدغهای به راحتی قلم بزنند.
زنان خبرنگار در استان قزوین اغلب با حقوقهای حداقلی مشغول به کار هستند
آرزو سلخوری از دیگر خبرنگاران قزوینی با بیان اینکه خبرگاری شغلی است که ساعت کاری مشخصی ندارد، گفت: زنان خبرنگار همواره با مشکلات خاصی روبه رو هستند که میتوان گفت اصلیترین مشکل آنها در حوزه قانون است.
وی افزود: نبود مرخصی زایمان و بارداری باعث میشود که زنان خبرنگار از مادر بودن دور شوند یا اگر به سراغ مادر شدن بروند شغل خود را برای مدتها از دست بدهند.
سلخوری اظهار داشت: زنان خبرنگار در استان قزوین اغلب با حقوقهای حداقلی مشغول به کار هستند که کمتر از نصف قانون کار است و اغلب کارفرمایان آنها از بیمه مستقیم خبرنگار خودداری میکنند.
این خبرنگار قزوینی با بیان اینکه مشکلات زنان خبرنگار مختص به استان قزوین نیست و در تمام کشور زنان خبرنگار از امنیت شغلی بهرهمند نیستند، ادامه داد: با توجه به نداشتن امنیت شغلی، درآمد بسیار کم، نبود بیمه و حمایتهای قانونی مانند مرخصی زایمان و ساعت کاری نامشخص، زنان خبرنگار اغلب ازدواج نمیکنند یا بعد از ازدواج و فرزندآوری از کار کناره میگیرند.
قلم خبرنگاران زن جدی گرفته نمیشود
وی اضافه کرد: یکی دیگر از مشکلاتی که اغلب زنان خبرنگار با آن روبهرو هستند باور نداشتن مدیران به قدرت قلم زنان خبرنگار است، در حالی که زنان در جزییات بسیار دقیق هستند و با احساسات خود میتوانند بسیاری از مسائل را به درستی توصیف و حل کنند.
سلخوری تاکید کرد: نگاههای مردانه برخی از مدیران و مسوولان در سطح استان باعث میشود که زنان خبرنگار جدی گرفته نشوند، برای مثال در جلسات خبری همواره پرسش و پاسخ از سوی خبرنگاران مرد آغاز میشود و معمولاً خبرنگاران زن اگرچه تعداد بیشتری دارند به رسمیت شناخته نمیشوند حتی هنگام سؤال پرسیدن، یک مسوول و مدیر توجه جدی به آنها نمیکند.
این خبرنگار با سابقه قزوین ادامه داد: زنان خبرنگار حتی اگر دارای تخصص و مهارت کافی در حوزه خبری باشند از سوی مسوولان متولی مورد حمایت قرار نمیگیرند و مدیران حوزه فرهنگ معتقدند که مردان خبرنگار وظیفه تأمین معاش خانواده را به عهده دارند و از مردان در این حوزه حمایت صورت میگیرد.
وی گفت: اگر زن خبرنگار بعد از سالها به هر دلیلی از رسانه که در آن مشغول به کار است کنار گذاشته شود متاسفانه مورد حمایت قرار نمیگیرد و مدیران به راحتی چشم خود را بر مهارت، تجربه و سابقه کاری زنان خبرنگار میبندند.
سلخوری افزود: متاسفانه هیچ حمایتی از زنان خبرنگار بیکار شده در استان قزوین صورت نمیگیرد در حالی که در شرایط مشابه آقایان به شدت مورد حمایت و همدلی قرار میگیرند.
وی اضافه کرد: رسانههایی که مدیران مسوول و سردبیر آن نیز خانم هستند مورد بیتوجهی برخی از مدیران قرار میگیرند در حالیکه این شکاف جنسیتی آسیب بزرگی به خبرنگاران و رسانه وارد میکند.
خبرنگاران زن پا به پای مردان تلاش می کنند
دبیر خبرگزاری برنا و مدیر روزنامه تلاش ملی در استان قزوین با بیان اینکه خبرنگاران زن پا به پای مردان تلاش می کنند، گفت: بانوان به عنوان نیمی از جمعیت کشور که در عرصههای مختلف حضور یافته و توانمندیهای خود را نشان دادهاند خوشبختانه در عرصه رسانه نیز مشارکت جدی دارند و توانستهاند نقش خود را در اطلاع رسانی و فرهنگ سازی و نیز مطالبه گری به خوبی ایفا کنند.
زینب کلهر افزود: شاید در نگاه اول مشکلات و سختیهای کار خبرنگاری برای فعالان مرد و زن در این عرصه مشترک باشد اما انصافا باید بپذیریم که بانوان به دلیل جایگاه خود در تربیت فرزند و نیز خانه داری و انجام بیشتر امور خانواده و همسرداری با چالشهای بیشتری در این راه مواجهند.
وی اظهار داشت: بدون تردید بانوان نیز مانند خبرنگاران مرد با مشکلات معیشتی ناشی از حقوق کم و ناکافی، نبود امنیت شغلی و تشویقهای حمایتی مواجهند.
این خبرنگار قزوینی ادامه داد: بانوان خبرنگار با توجه به اینکه بعد از اتمام ساعت کاری باید در منزل کارهای خانه داری و همسرداری را انجام دهند شرایط سختتری نسبت به مردان دارند و باید ظرفیت خودشان را بالا ببرند تا بتوانند این شرایط را تحمل کنند.
وی تاکید کرد: انتظار میرود مدیران رسانهها با درک شرایط فیزیکی و جسمانی و مسوولیت بیشتر بانوان در خانواده از سپردن کارهای خبری به بانوان خبرنگار که معمولاً زمان خاصی ندارد و شبانه روزی و بدون تعطیلی است، خودداری کرده و از همکاران مرد برای این برنامه ها استفاده کنند تا بخشی از سختی کار بانوان جبران شود.
کلهر اضافه کرد: بدیهی است خبرنگاران زن و مرد همچنان از مظلومترین افراد فرهنگی جامعه محسوب میشوند که با داشتن دغدغه اطلاع رسانی و روشنگری به منظور ارتقای سطح فرهنگی جامعه و پاسخگو کردن مدیران وارد عرصه شدهاند و اگر عشق و علاقه آنها به این کار نبود با وضعیت اقتصادی و درآمدی و مسئولیتهای سنگین این شغل از ادامه کار انصراف می دادند.
وی یادآور شد: روز خبرنگار فرصتی است تا متولیان امور فرهنگی کشور و استان و نیز نمایندگان مجلس شورای اسلامی و خانه مطبوعات برای تکریم جایگاه خبرنگار، کاستن از دغدغههای معیشتی و اقتصادی همکاران و نیز ارتقای سطح زندگی آنها تدبیر کنند تا عاشقان عرصه رسانه با آرامش بیشتری در مسوولیت حرفهای و خطیر خود به جامعه و مردم خدمت نمایند.
برآیند:
بانوان خبرنگار دوشادوش مردان برای اطلاع رسانی و روشنگری قلم و قدم می زنند و در کنار آن، بار مسوولیت سنگین خانه داری، همسرداری و فرزندپروری را نیز به دوش می کشند.
شایسته است با توجه به این نقش خطیر بانوان در اطلاع رسانی و همچنین تربیت نسل آینده جامعه، مدیران فرهنگی، رسانهای و اجرایی نگاه ویژهای به آنها داشته باشند و برای رفع بخشی از دغدغه ها و انتظارات آنها که در این گزارش منعکس شد اقدام کنند.
نظر شما