به گزارش ایرنا این آیین معنوی که با برگزاری آن نخل بزرگ از حسینیه ۱۴ معصوم به حسینیه بزرگ فیروزآباد منتقل می شود ، ۱۸ دی ماه ۹۶ به شماره ۱۵۰۶ در فهرست آثار ملی ثبت شده و گفته میشود که پیشینه آن به حکومت صفویه در ایران میرسد.
آیین نخل برداری از جمله مراسم هایی است که هر ساله در محلات مختلف میبد برگزار میشود و نخلهای متعددی در محلات مختلف از مکان نگهداری نخل به سمت حسینیههای محل برگزاری عزاداری هر شبه دهه محرم منتقل میشوند و هر شب بعد از برنامه عزاداری هیات ها مراسم نخلگردانی اجرا میشود و بعد از تمام شدن دهه نیز این سازههای چوبی به مکان اصلی خود بازگردانده می شود.
از جمله این آیین ها مراسم نخلبرداری یک روز مانده به ماه محرم از جنب آتشنشانی میبد به مکان بیت العباس در خیابان سعیدی است، روز بعد نیز نخل هیئت حسینیه فاطمیه کاشف آباد همراه با نوحه خوانی پس از عبور از خیابان سلمان فارسی به حسینیه منتقل میشود.
همچنین در آخرین روز ماه ذیالحجه مراسم نخلبرداری از امامزاده میر شمس الحق به سمت امامزاده سید صدر الدین قنبر برگزار میگردد و پس از انتقال نخل در محل امامزاده مراسم تعزیه خوانی اجرا می شود و پس از آن مردم با برافروختن آتش و روشن کردن شمع در شامگاه این روز حاجات خود را با گرامیداشت یاد سرور شهیدان و ۷۲ تن از یارانش از خدا درخواست میکنند.
گفتنی است مراسم های یاد شده بعد از ۲ سال متوقف شدن و یا به صورت کمرنگ برگزار شدن به دلیل شیوع ویروس کرونا امسال یک روز مانده به ماه محرم برگزار شد و مردم ولایت مدار میبد با حضور در این مراسمها عشق پرشور خود به مکتب امام حسین(ع) و یارانش را به نمایش گذاشتند.
نخل سازهای چوبی و نماد تابوت امام حسن (ع) است و ۲ طرف آن به صورت مشبک، از چوب ساخته شد و با چوبهای دیگر به هم مرتبط شده و بر روی چهار تیر چوبی قرار دارد.
نخل برداری و علم نمد گردانی روز عاشورای میبد، پرسه گندم ندوشن ، بهر شهید، پرسه علی اکبر، شاه حسن شاه حسین، پیشواز محرم، نخل برداری مهرجرد، نخل بندی و نخل برداری، جغجغه زنی و محرم در ندوشن ده آیین ثبت ملی شده شهرستان میبد است.
میبد شامل سه بخش مرکزی، ندوشن و بفروییه و متشکل از۱۷ محله است و مرکز ۱۰۷ هزار نفری این شهرستان در ۵۰ کیلومتری شمال غربی شهر یزد قرار دارد.
نظر شما