به گزارش خبرنگار ایرنا، رییس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در آیین انعقاد این تفاهمنامه گفت: امسال مقام معظم رهبری ضعف عمده کشاورزی را نبود دانش در این بخش عنوان کردند یعنی دانش کشاورزی تولید می شود ولی بدنه کشاورزی از این دانش استفاده نمی کند که نشان می دهد یک خلاء بین این ۲ حوزه وجود دارد.
سید محمدعلی ابراهیم زاده موسوی با بیان اینکه دانش کشاورزی تولید می شود، افزود: اثبات این موضوع همانجایی است که این دانشکدگان رتبه اول در سطح کشور و منطقه و جهان اسلام را در حوزه دانش کشاورزی به خود اختصاص داده و در رتبه بندی جهانی نیز رتبه ۵۶ را دارد که نشان می دهد تولید علم می شود و این موتور حرکت می کند ولی معلوم نیست این دانش کجا مصرف می شود.
وی اداره کشاورزی در کشور ما را به صورت سنتی عنوان کرد و اظهار داشت: تولیدات کشاورزی بعد از انقلاب حدود ۵ برابر افزایش یافته یعنی از ۲۵ میلیون تن تولید مواد غذایی به ۱۲۵ میلیون تن رسیده ایم که این تولید با فشار بر منابع آب و خاک افزایش یافته ولی منابع آب و خک مستهلک شده اند یعنی دانشی در بخش کشاورزی در سطح مورد نیاز کشور و مورد انتظار رهبری و انتظار از امنیت غذایی به عنوان مولفه قدرت کشور تولید نشده است.
جنگ اوکراین قدرت غذا را به اثبات رساند
ابراهیم زاده موسوی گفت: در دنیا اثبات شده که امنیت غذایی مولفه اقتدار است و بالاتر از تمام مولفه های قدرت است یعنی کشوری که غذا نداشته باشد به مشکل برمی خورد و جنگ اوکراین این موضوع را بیش از همیشه به تمام دنیا ثابت کرده است که حتی کشورهایی که در فناوری های بزرگ در علوم و تکنولوژی های مختلف پرچم دار هستند موضوع غذا پاشنه آشیل آن ها است.
وی افزود: کشور ما که همیشه در معرض تحریم و تهدید ومحاصره به خاطر ماهیت انقلاب بوده و هست از این نظر ضربه پذیرتر و خیلی حساستر است که باید در امنیت غذایی یک کار عمیق و جدی انجام دهیم و رمزگشایی که رهبر فرمودند این است که بایستی دانش به کشاورزی وارد شود که این دانش را باید دانشگاه ها تولید کنند.
رییس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران تصریح کرد: باید این دانش به سمت کشاورزی هدایت شود که نیاز به پلی دارد که شکسته و وجود ندارد و پارک علم و فناوری و شهرک نوآوری و ساختارهایی از اینگونه که در کشور در حال شکل گیری است می توانند آرام آرام ایده هایی که در کشاورزی خلق می شوند را هدایت کنند تا در کشاورزی و بازیگران این بخش از آن استفاده کنند.
وی با بیان اینکه این دانش باید به نمونه که باید این دانش به نمونه الگویی تبدیل شود، گفت: به طور مثال اگر بذری تولید می شود که مقاوم به اقلیم ها و شرایط مختلف است باید این موضوع در مزرعه به اثبات رسانده شود سپس بهره برداران از آن استفاده کنند که ایده ارتباط دانشگاه با شهرک نوآوری از این دست است که اینجا دانش تولید شود و در آزمایشگاه ها تا تولید نمونه می رویم ولی باید به صورت پایلوت و به صورت نیمه صنعتی تولید شود و اثبات شود بعد در اختیار بهره برداران و صنایع مرتبط قرار گیرد.
ابراهیم زاده موسوی ادامه داد: در زمان حاضر اساتید و دانشجویان این دانشکدگان که جزو قشر رتبه یک کشور در این حوزه هستند تولیدات علمی خیلی بالا و نمونه سازی های خوبی دارند و با بخش خصوصی کار می کنند حتی همکاران ما متاسفانه با کشورهای دیگر اینکار را انجام می دهند و دستاوردهایشان آنجا اجرایی می شود و باید آن ها را تشویق کنیم تا در این عرصه ورود کنند.
وی اضافه کرد: این دهکده نوآوری کانال و بستری می شود که همکاران و دانشجویان به سمت این شهرک هدایت شوند و به موازات آن چون ظرفیت بیشتری ایجاد شود خودمان پارک علم و فناوری خودمان را در اینجا گسترش می دهیم و چشم انداز این است که تا سه سال آینده یک هزار شرکت دانش بنیان و استارتاب در حوزه کشاورزی در این دهکده و پارکی که توسعه می دهیم مستقر شوند تا دستاوردهایش را کشور ببینند.
وی گفت: در این دهکده نوآوری در عرصه تولیدات کشاورزی به خصوص تولیدات نهاده ها که وابستگی از بذر و سم تا کود آلی و عناصر با ارزش افزوده بالا و مکمل ها، دانش آن را تولید و در اختیار بهره برداران قرار دهیم نه تئوری بلکه نمونه های عملی که قابل استفاده و کپی برداری در سطح مزارع و عرصه ها و صنایع وابسته باشد.
رییس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران با بیان اینکه در این دانشکدگان ۲۰ شرکت دانش بنیان مستقر هستند و تعدادی دیگر در تهران و دیگر شهرستان ها مستقر هستند، افزود: اکنون در حوزه تولید بذر سبزی و صیفی یک شرکت مستقر داریم و در حالیکه ۹۶ درصد وابستگی بذر صیفی داریم، یکی دو بذر را تا مرحله مادری رفته ایم که به زودی وارد تولید خواهند شد.
وی تصریح کرد: همچنین در حوزه بذر غلات یکی دو کار بسیار خوب در حوزه بذر مادری مثل عدس کار کرده ایم که در ۱۸ استان کشور در حال تست و استفاده است که از نظر عملکرد و مقاومت به بیماری و شوری و خشکی و مقاومت به سرما عملکرد خوبی داشته و بر خلاف کشت متداول در غلات به خصوص عدس که بهار کشت می شود این نمونه در پاییز کشت می شود که بارندگی ها به آن کمک می کند.
وی به سابقه تولید بذر گندم در دانشکدگان اشاره کرد و گفت: بذر گندمی که در کشور استفاده می شود از بذرهایی است که در این مجموعه تولید و اصلاح ژنتیکی شده و عمده بذرهای کشور که در آرشیو موزه بذر وجود دارد توسعه پیدا کرده اند و اینجا کار تحقیقی برای به روزرسانی و نسل های جدید آن از نظر عملکرد و مقاومت انجام می شود که کار جدیدی نیست و از زمان مرحوم عطاءالهی از دهه ۳۰ شمسی کار می شده است.
ابراهیم زاده موسوی با بیان اینکه مرحوم عطاءالهی وزیر کشاورزی در دولت مصدق بوده، افزود: در بذر گندم زحمات زیادی کشیدند و این مجموعه کارش را ۱۲۰ سال است انجام می دهد ولی باید انسجام و ساختاری یابد که روند تجاری شدن علم زنجیره منظمی داشته باشد که امیدواریم با تفاهمی که داریم و ارتباط نزدیکتر با این مراکز رشد و فناوری این موضوع عملیاتی تر شود و اساتید به صحنه نزدیکتر شده و مردم به دانشگاه نزدیکتر شوند و نظر مقام معظم رهبری در ورود دانش به کشاورزی محقق شود زیرا کشور ما راهی جز ورود به کشاورزی ندارد.
انعقاد تفاهم نامه چهارجانبه برای رسیدن به امنیت غذایی پایدار
مدیرعامل شرکت دانش بنیان سرمایه گذاری سورین که به عنوان مسوول دهکده نوآوری کشاورزی و امنیت غذایی با رییس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران تفاهمنامه همکاری منعقد کرد نیز گفت: یک تفاهم نامه ای بین وزارت جهاد کشاورزی، معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، شرکت مادرتخصصی خدمات کشاورزی و همچنین شرکت دانش بنیان سرمایه گذاری سورین منعقد شده است.
رشید جلالی افزود: اکنون یک رکن دیگری وارد تفاهم نامه شده که جهاد تحقیقات است که شرکتی زیر نظر وزارت جهاد کشاورزی است که به صورت همکار در آنجا شروع به کار خواهیم کرد.
وی اظهار داشت: برای راه اندازی این دهکده زمینی به مساحت حدود ۵۰ هکتار در جنب انبار نفت شهرستان فردیس اختصاص یافته که در حال حاضر ۱۶ سوله یک هزار و ۸۰۰ متری در آن مستقر است که کارخانه های نوآوری سراسر کشور با زیربنای ۱۵ تا ۱۰ هزار متر در آن فعالیت خواهند کرد.
وی گفت: اکنون در حال رایزنی برای طراحی هستیم که طرح جامع آن نوشته شده و اولین سوله در حال افتتاح و میزبانی از شرکت های دانش بنبیان است تا در آنجا یک دفتری داشته باشند یا استارتآپ هایی که در حال آماده سازی است که تا آبان ماه سال جاری آماده و قابل بهره بردراری خواهد بود.
جلالی با بیان اینکه هم اکنون زیرساخت ها در حد کامل نیست، افزود: ولی با شرکت های دانش بنیان در حال رایزنی و پشتیبانی هستیم و کارهایی که یک شتاب دهنده باید انجام دهد شتاب دهنده سورین در حال انجام آن است که این شرکت ها را بیاورد و در زمینه ها ی حقوقی و تسهیلات مالی کمک می کند و مکان هم در اختیارشان می گذاریم و هر شرکتی که آمادگی حضور داشته باشد بعد از این تفاهم نامه یا متصل به این تفاهم نامه، ارزیابی آن شرکت ها را متخصصین دانشکدگان انجام می دهند که چه ظرفیتی دارند و تا چه حد می توان آورده آن ها را قابل محاسبه دانست.
وی بیان داشت: این شرکت های دانش بنیان بعد از ارزیابی وارد شهرک می شوند تا کارشان را آغاز کنند و این در حالی است که با سرمایه گذاری بیش از یک هزارو ۵۰۰ میلیارد تومانی مرحله اول را شروع می کنیم ولی مجموعه آن ۵۰ هکتار در چهار زون کشاورزی است.
مدیرعامل شرکت دانش بنیان سرمایه گذاری سورین با بیان اینکه این زون ها کار تحقیقات و نمونه سازی شامل بذر، دام، طیور و آبزیان و آب و خاک را انجام می دهند، گفت: در یک زون کار نمونه سازی با عنوان «فبلب» انجام می شود که مجموعه آزمایشگاهی است که در ابعاد کوچک تمام آنچه را که در زمینه صنعتی و کشاورزی است در نمونه های کوچک ساخته می شود که برای پشتیبانی از کشاورزان و صنایع است.
وی تمام این اقدامات را نوآوری در کشاورزی دانست و افزود: شرکت های دانش بنیان نوپایی که وارد این مجموعه می شوند وقتی به نتیجه قطعی رسیده و نمونه سازی کردند و نمونه سازی آن ها پایلوت شد و مشخص شد که برای کشور آورده دارد از مجموعه خارج شده و یک مجموعه دیگر وارد می شود.
وی اظهار داشت: در این مجموعه خودمان زراعت نمی کنیم و یک زمین زراعی و آزمایشگاه و فبلب داریم و بسترسازی می کنیم و در آن بستر شرکت های دانش بنیان که ایده و نوآوری دارند به آنجا می آیند که در دو بخش است که یک بخش آنهایی هستند که ایده شان به نمونه رسیده و نمونه به ثبت برای ترویج در کشور می شود و معرفی و قطعی می شود و لیسانس های لازم را از مرتبطین دانشگاه ها اخذ کرده و بعد وارد اجتماع شده و مورد حمایت دولت و سازمان ها قرار می گیرد.
جلالی بیان داشت: آنجا برند سازی می شود و موضوعیت آن در کشور پیدا می شود و با آن آشنا شده و وارد جامعه می شود و گروه دیگری هم هستند که یک نوآوری دارند که به نمونه نرسیده و آنجا با استفاده از اساتید به عنوان منتور راهنمایی می کنند و ایده را تبدیل به خلاقیت کرده و خلاقیت را تبدیل به نوآوری می کنند و یا اینکه ایده ای است که ممکن است خیلی نتواند در آینده رشد کند و به نتیجه برسد که در همان آغاز کار راهنمایی کرده و به آن جهت داده تا بتواند ایده را در جهت درست تر هدایت کند.
شرکت دانش بنیان شتاب دهنده زیست پویش سورین دارای مجوز نخستین کارخانه نوآوری بخش خصوصی در کشور از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری می باشد و مجری نخستین شهرک استارتاپی نوآوری کشاورزی، امنیت غذایی و صنایع وابسته است که با مشارکت وزارت جهاد کشاورزی و سرمایه گذاری شتاب دهنده سورین در اسفند ماه ۱۴۰۰ با حضور معاون رییس جمهور از محل آن در اراضی ۵۰ هکتاری مجتمع انبارهای فردیس رونمایی شد.
نظر شما