به گزارش خبرنگار ایرنا، فرا رسیدن فصل تابستان و افزایش دمای هوا هرساله منجر میشود تا علاوه بر بالا رفتن میزان تبخیر آب و خشک شدن آبهای سطحی، تنش آبی در برخی از مناطق شهری و روستایی افزایش یابد، اما بدتر از آن رفتار برخی از مشترکان آب شرب است که بر وخامت این موضوع میافزاید.
دشت قزوین که در این دوسال گذشته با کمترین میزان بارندگی همراه بوده است، در سال جاری نیز با روزهای خشک و بی آبی روبرو است که تنها راه گذر از این برهه زمانی، رعایت الگوی مصرف و پرهیز از استفاده غیرضروری است.
برخی از مشترکان پرمصرف برای آن که اعمالشان پنهان بماند، با انشعابهای غیرمجاز چرخه تامین آبرسانی را مختل کرده و بیش از اندازه مورد نیاز و ضروری آب شرب مصرف میکنند که شرکت آب و فاضلاب برای کشف و معرفی چنین افرادی پاداش بسیار خوبی در نظر گرفته است.
از آنجایی که فصل تابستان آغاز شده و در شرف گرم ترین روزهای سال قرار داریم، به این بهانه به سراغ مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان قزوین رفتیم؛ داراب بیرنوندی در ادامه به سوالات خبرنگار ایرنا پاسخ میدهد:
ایرنا. با توجه به فرارسیدن فصل گرما می خواهیم بدانیم استان قزوین تا چه اندازه با تنش آبی روبرو است؟
هرساله با فرارسیدن فصل گرما وضعیت آب شرب با مشکلاتی روبرو میشود و به دلایل مختلفی مثل افزایش دما با موارد بسیاری روبرو میشویم، کشور ما از نظر میزان بارندگی به نسبت میانگین جهانی یک کشور کم آب است؛ به طوری که میزان بارندگی در آن یک سوم مقدار طبیعی و تبخیر آب ۱۰ برابر میزان جهانی است، بنابراین این موارد سبب میشود تا حوزه آب شرب و حتی آب کشاورزی با مشکلات و موانع متعددی روبرو شود.
در حوزه آب شرب استان قزوین مردم می دانند که سال گذشته یک دوره کم آبی را پشت سر گذاشتیم و اکنون در سال جاری نیز کم آبی شدیدی پیش رو داریم، بر همین اساس منابع آب در سطح چشمه ها خشک میشوند و جمعیت شهرهای استان با مشکلات محسوسی مواجه خواهند شد، شرکت آب و فاضلاب با کارهایی که انجام داده و چاه هایی که حفر کرده تا حدودی توانسته مشکلات را کاهش دهد، اما باز هم به کمک مردم نیاز داریم تا خدمات ما در سطح شهرها و روستا افزایش یابد؛ انتظاری که از شهروندان و روستاییان داریم، کمک حال ما باشند تا مشکلات را پشت سر بگذاریم و بتوانیم از تنش آبی پیش رو گذر کنیم.
ایرنا. مصرف مشترکان آب در استان قزوین چگونه است؟
حدود ۶ درصد مشترکان آب شرب استان قزوین بد مصرف هستند، یعنی دوبرابر الگوی مصرف آب شرب استفاده می کنند.
حدود ۶ درصد مشترکان آب شرب استان قزوین بد مصرف هستند، یعنی دوبرابر الگوی مصرف آب شرب استفاده می کنند، ۵۲ درصد نیز الگوی مصرف آب را رعایت می کنند، مابقی نیز در میان این دو دسته قرار دارند که برخی نیز کم مصرف تلقی میشوند، اما به طور کلی الگوی سرانه مصرف هر مشترک قزوینی در طول ماه ۱۴ هزار لیتر است.
برای تمامی این مشترکان با هرنوع الگوی مصرف پیامک هشدار دهنده ارسال می شود که شخص بتواند رفتار غیر طبیعی خویش را تغیر دهد، مواردی هم داشتیم که از آنها دعوت شده به اداره آمدند و از آنها خواستیم که الگوی مصرف را عایت کنند.
خوشبختانه هنوز به این تصمیم نرسیدیم که آب هیچ مشترک پر مصرفی را قطع کنیم، اما اگر روال به همین شکل ادامه یابد، مجبوریم اقداماتی را مشابه آن انجام دهیم.
ایرنا. مشترکان از کجا می توانند بفهمند که میزان مصرف چقدر است و باید آن را کنترل کنند؟
علاوه بر پیامکهایی که برای مشترکان ارسال میشود، هر مشترک می تواند با مراجعه به سامانه شرکت آب و فاضلاب وارد پنل کاربری خود شده و به صورت گویا و با جزییات میزان مصرف آب را کنترل کند، این اعداد و ارقام تا دوسال مصرف هر مشترک وجود دارد و از این بابت بسیار قابل توجه است.
ایرنا. برخی از روستاهای با مشکلات آب شرب روبرو هستند، به نظر شما علت عمده این موارد چیست؟
در برخی از روستاها خوش نشین یعنی سکونت گاه های غیر رسمی داریم که این افراد علاوه بر استفاده از آب با تعرفه یارانه ای که در محل سکونت اصلی خودشان بهره مند میشوند، از سهم آب دیگر مشترکان در مناطق روستایی نیز استفاده میکنند و گاهی نیز به عنوان پرمصرف و حتی مصرف کننده غیرمجاز تلقی میشوند که این موارد مشکلاتی را پیش روی آبرسانی در روستاها ایجاد میکند.
به طور کلی از ۳۲۰ هزار نفر جمعیت روستایی در استان قزوین، حدود ۲۹۰ هزار نفر معادل ۹۰ درصد تحت پوشش شرکت آبفا قرار دارند و ۳۰ هزار نفر تحت پوشش نیستند که بیشترین مشکل ما در این روستاها مخصوصا در اوج فصل گرما افزایش می یابد؛ اولین اقدامی که روستاییان باید برای بهره مندی از نعمت آب انجام دهند، قرار گرفتن تحت پوشش شرکت آبفا است که بتوانیم خدمات بیشتری ارایه کنیم.
ایرنا. برخورد شما با افراد پرمصرف و کسانی که انشعاب آب غیرمجاز دارند چه بوده است؟
ما برخوردهای خودمان را در رابطه با مشترکان پر مصرف در حد اخطار و جریمه در نظر گرفتهایم، اما نیاز به فرهنگسازی داریم و اگر هم لازم باشد از اهرم قضایی استفاده میکنیم، اما در خصوص انشعاب آبهای غیرمجاز سال گذشته یک هزار و ۱۰۰ انشعاب غیرمجاز کشف و مسدود شد که این روال همچنان در استان قزوین ادامه دارد؛ البته ناگفته نماند که برای کشف و گزارش انشعاب غیرمجاز آب شرب پاداشهای بسیار خوبی در نظر گرفته شده است که مشوقی در راستای برخورد با این متخلفان است.
برای کشف و گزارش انشعاب غیرمجاز آب شرب پاداشهای بسیار خوبی در نظر گرفته شده است که مشوقی در راستای برخورد با این متخلفان است.
ایرنا. وضعیت شبکه فاضلاب در روستاها و شهرها چگونه است؟
کمتر از ۴۵ درصد جمعیت شهری و روستایی در کشور دارای شبکه فاضلاب است که این رقم در استان قزوین حدود ۶۷ درصد است که نسبت به متوسط کشوری وضعیت خوبی داریم، بنابراین اگر بخواهیم برای همه نقاط پراکنده شهرها و روستاها شبکه فاضلاب تعبیه کنیم و آن را تصفیه کنیم، از نظر فنی و آلودگی چندان قابل توجیه نیست، بهترین راهکار در این موارد استفاده از چاههای جذبی است که معمولا در بیشتر نقاط استفاده می شود.
بازچرخانی آب و تصفیه پسابها یک اقدام فنی و نیازمند منابع اعتباری است که باید در این راه به جذب سرمایه گذار اقدام کرد، هم اکنون در ۱۹ شهر استان قزوین مثل اقبالیه و اسفرورین یکسری اقداماتی انجام شده که نیمه کاره مانده و نیازمند تکمیل است؛ اما اعتبارات محدود اجازه نمی دهد سرعت افتتاح آن افزایش یابد و باید با جذب سرمایه گذار این مهم را محقق سازیم.
در سفر اخیر رییس جمهوری به استان قزوین بودجه خیلی خوبی برای حوزه آب و فاضلاب اختصاص یافت، حتی برای آبرسانی به شهر قزوین نیز اعتبارات خوبی در نظر گرفته شده که هنوز به ما ابلاغ نشده است، در بحث فاضلاب ۵۰۰ میلیارد تومان فاینانس از منابع دولتی در نظر گرفته شده که بتوانیم اقدامات لازم را برای تصفیه خانه شریفیه، محمدیه و مهرگان انجام دهیم.
کلام آخر شما با مخاطبان ایرنا:
تلاش ما این است که مشکلات مردم در حوزه آب شرب به حداقل برسد و ما بتوانیم با کمک مردم و رعایت الگوی مصرف تابستان پیش رو را با خیالی آسوده و کمترین مشکل پشت سر بگذاریم.
نظر شما