به گزارش ایرنا در این آیین پیام تصویری رضا داوری اردکانی رییس فرهنگستان علوم پخش شد که به طرح سوالی در مورد اینکه اسلامی ندوشن که بود و چه کرد پرداخت و گفت: این شخصیت علمی یکی از ایرانیترین دانشمندان فرهنگ و ادب فارسی بود که در ایران دوستی خود هیچگاه دچار افراط و زیادهروی نشد و بر همین اساس همچنان آثار بزرگان ادب فارسی و نویسندگان خارجی زبان را به دقت مطالعه میکرد.
داوری اردکانی با بیان اینکه اسلامی ندوشن اگرچه وارد هیچ سازمان و حزب سیاسی نشد، اما با واقعیات سیاست نیز بیگانه نبود افزود: حتی در دهههای سی و چهل که حزبی بودن، مد روز جامعه روشنفکری بود، او چندان نسبت به گروههای سیاسی خوشبین نبود و همین مطلب نشان دهنده بینش سیاسی اسلامی ندوشن است.
این استاد فلسفه با اشاره به تواناییهای ادبی اسلامی ندوشن گفت: اسلامی ندوشن، ادبیات و شاعری را به عنوان حرفه اصلی برنگزیده بود، او از ادبیات برای فهم ایران و فهماندن آن به جامعه بهره برد.
وی تصریح کرد: شاعری را رها کرد و به نثر گروید و حتی در آثار پژوهشی نیز از ادبیات مرسوم پژوهش پرهیز کرد و متون خود را عالی و به شیوه رماننویسان نوشت.
عضو هیات مدیره انجمن آثار و مفاخر فرهنگی نیز در ادامه با بیان اینکه اسلامی ندوشن عشق مجسم به ایران بود، گفت: او همواره در آثارش مخاطبان خود را به ایران دوستی و زیستن برای ایران دعوت میکرد و خود او نیز همواره همینگونه با عشق به ایران زندگی کرد.
اصغر دادبه با بیان اینکه اسلامی ندوشن هیچگاه ایراندوستی خود را به صورت شعاری مطرح نمیکرد افزود: عشق و علاقه او صرفاً عشق و علاقه به قطعهای از این کره خاکی نبود بلکه منظور او از عشقورزی به ایران، گرامی داشتن یادگارهای این مرز و بوم یعنی فرهنگ و تمدن ایرانی است.
وی با اشاره به اینکه استاد اسلامی ندوشن همواره اصرار میکرد، عشقورزی به ایران باید با رعایت جانب اعتدال همراه باشد، گفت: نگاه ندوشن به ایران معتدل بود.
این استاد گفت: ندوشن به پرهیز از نگاه ایدئولوژیک به ایران تاکید داشت؛ اعتقاد داشت ایدئولوژی به افراط و تفریط منجر میشود، ما نیاز به آموزش عقلانیت و فلسفه در معنای آزاداندیشی داریم، در نگاه ندوشن میهندوستی فریبنده است، باید با عقلانیت و اعتدال به میهن نگاه کرد.
این استاد در ادامه با اشاره به اینکه آفتی که گرفتارش هستیم اسارت در چنگال ایدئولوژی و فرار از خرد و آزادی اندیشه و تفکر خردمندی است ادامه داد: خردمندی یعنی اینکه سیاه یا سفید نداریم بد یا خوب نداریم و باید معدل گرفت و باید دید هر فرد در طول عمر چه کارهایی کرده، ولی ما مثل برق آدمها را رد میکنیم که درست نیست و دکتر اسلامی ندوشن معدل بالایی است.
دادبه گفت: صدور حکم کلی بر مبنای یک مورد درست نیست؛ با فلسفه آشتی کنید، امام محمد غزالی تربیت فلسفی ندارد و بسیاری از موارد، تکفیر میکند، ولی امام فخر رازی تربیت فلسفی شده و میگوید گناه نیست جور دیگری فکر کردن، و دکتر اسلامی پرهیز از افراط و تفریط کرده و میگوید معدل بگیریم و دقت علمی داشته باشیم.
مرکز شهرستان ۱۳۵ هزار نفری اردکان که در ۶۰ کیلومتری شمال غربی شهر یزد قرار دارد و متشکل از شهرهای عقدا، خرانق، احمدآباد و اردکان است.
نظر شما