به گزارش منابع محلی افغان، گروه طالبان تاکنون پنج هیئت به بلخاب فرستاده تا رضایت مولوی مهدی را برای خودداری از مسلح کردن هوادارانش و ترک بلخاب و حضور دوباره در کابل بهدست آورد. هیئتی که به سرپرستی انعامالله سمنگانی به بلخاب رفت، حکم انتصاب مولوی مهدی را در سمت معاون وزارت شهرسازی به او تحویل داد.
پنجمین هیئت اعزامی طالبان که برای دلجویی و صحبت با مولوی مهدی مجاهد، فرمانده ناراضی این گروه پنجشنبه به شهرستان بلخاب، ولایت سرپل رفته بودند، پس از رد پیشنهادهایشان، این شهرستان را با خشم و عصبانیت ترک کردند.
در ترکیب هیئت اعزامی طالبان که سرپرستیاش را انعامالله سمنگانی، معاون سخنگوی این گروه به عهده داشت، مخدوم عبدالسلام سعادت، معاون وزارت کار و امور اجتماعی و مفتی محمد مقتصد، فرمانده واحد ارتش طالبان در سرپل حضور داشتند.
مولوی مهدی مجاهد، تنها فرمانده هزارهتبار در گروه طالبان است که در چند ماه گذشته، به دلیل نارضایتی از کارکرد رهبری طالبان، به زادگاهش بلخاب رفته و در آنجا به مسلح کردن هوادارانش اقدام کرده است.
گروه طالبان تاکنون پنج هیئت به بلخاب فرستاده تا رضایت مولوی مهدی را برای خودداری از مسلح کردن هوادارانش و ترک بلخاب و حضور دوباره در کابل بهدست آورد. هیئتی که به سرپرستی انعامالله سمنگانی به بلخاب رفت، حکم انتصاب مولوی مهدی را در سمت معاون وزارت شهرسازی به او تحویل داد.
این حکم را ملا محمدحسن آخوند، نخستوزیر طالبان بهتازگی امضا کرده است، اما مولوی مهدی آن را نپذیرفت و به هیئت اعزامی طالبان گفت، ترجیح میدهد بی هیچ مقامی در زادگاهش زندگی کند.
مولوی مهدی نگران است، که اگر بلخاب را ترک کند، اداره اطلاعات طالبان به جرم سرکشی از دستوررهبری این گروه، او را بازداشت و زندانی کند.
یک منبع آگاه در بلخاب که در جریان صحبت هیئت اعزامی و مولوی مهدی بود، گفت: هیئت فرستاده شده طالبان تلاش کرد نارضایتی مولوی مهدی از رهبری طالبان را برطرف کند و به او اطمینان دهد که اگر به کابل بازگردد، همه خواستههایش پذیرفته میشود، اما مهدی اصرار کرد، که اگر رهبری طالبان به این وعدهها باور دارد، باید در نهادهای دولتی در همه ولایت ها، به تحصیلکردههای شیعه و هزاره سهم یکسان بدهد.
به گفته این منبع آگاه، انعامالله سمنگانی در صحبت با مولوی مهدی گفت: اعتقاد رهبری طالبان این است که در افغانستان تنها هندوها و سیکها اقلیتاند و بقیه اقوام ازجمله هزارهها، از اقوام بزرگ افغانستاناند که در ساختار حکومت این گروه حضور خواهند داشت.
سمنگانی همچنین با یادآوری مذاکرات میان هیئت طالبان و احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی گفت، که اگر مذاکرات با مسعود به نتیجه میرسید، اکنون در پنجشیر جنگی وجود نداشت.
او هشدار داد، که هرگونه ایستادگی در مقابل طالبان، با اقدامی سخت سرکوب خواهد شد و رهبری طالبان به منظور جلوگیری از هر نوع تنش، برای پنجمین بار به بلخاب هیئت فرستاده است.
این منبع آگاه افزود، که مولوی مهدی در آخرین صحبتی که با هیئت اعزامی طالبان داشت، پیشنهاد آنان مبنی بر ترک بلخاب و سفر به کابل را رد کرد و گفت ترجیح میدهد در زادگاهش در میان مردم بماند و در حد توان، امنیت منطقهاش را تامین کند. هیئت طالبان، پس از دریافت پاسخ نهایی مولوی مهدی، بلخاب را با خشم و عصبانیت ترک کرده است.
در همین حال، منبع آگاه دیگری در بلخاب با شرط فاش نشدن نامش گفت: طالبان همزمان با فرستادن پنجمین هیئت برای کسب رضایت مولوی مهدی، برخی واحدهای نظامیشان را در مسیرهای منتهی به بلخاب مستقر کردهاند.
به گفته این منبع آگاه، طالبان تصمیم دارند در صورتی که در چند روز آینده، مهدی به کابل نرود و سلاحهای افراد تحت امرش را به اداره اطلاعات این گروه تسلیم نکند، با صدها نیروی مسلح برای بازداشت و خلع سلاح او، به بلخاب حمله کنند.
اداره اطلاعات طالبان از چند ماه پیش تلاش میکند که نیروهای تحت امر مهدی را که همه هزارهاند خلع سلاح کند و صلاحیت او را نیز سلب کند، اما مهدی با حضور در زادگاهش و با داشتن نزدیک به ۴۰۰ نیروی مسلح، درخواستهای اداره اطلاعات طالبان را برای تحویل دادن سلاحهای افراد تحت امرش رد کرده است.
بلخاب از شهرستانهای دورافتاده و کوهستانی ولایت سرپل در شمال افغانستان است که بیشتر ساکنان آن، هزارهاند. بخش عمده نیروهای ضد طالبان در حاکمیت نخست این گروه (۲۰۰۱-۱۹۹۶) در همین شهرستان مستقر بودند و طالبان در پنج سال جنگ بیوقفه، موفق نشدند وارد این شهرستان شوند.
دره بلخاب، دره پنجشیر و دره صوف، سه نقطه کوهستانی و نفوذناپذیر در برابر طالبان بودند که در ماه اگوست سال گذشته، به دلیل پیوستن شماری از بومیهای این نواحی به طالبان، به تصرف این گروه درآمدند.
نظر شما