به گزارش خبرنگار ایرنا، عبدالرضا کاوند روز شنبه همزمان با آغاز هفته جهاد کشاورزی در جمع خبرنگاران افزود: مواد تکثیری یکی از نیازهای زنجیره و زیرساخت های تولید محصولات باغی است که برای اینکه نهالستان های مجوز دار از مراکز نامعتبر و شناخته نشده این مواد را تهیه نکنند اقدام به ایجاد زیرساخت هایی کرده ایم که مهمترین آن ها ایجاد باغ های مادری می باشد.
وی اظهار داشت: باغ های مادری دارای مجوز تامین کننده اندام های تکثیری بوده و تمام استانداردهای لازم را پشت سر گذاشته اند که تحت نظر موسسه کنترل گواهی تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال وزارت جهاد کشاورزی در استان های قزوین، اصفهان، خراسان رضوی و مازندران احداث شده اند.
وی با بیان اینکه در هر کدام از این استان ها ۲ باغ مادری ایجاد شده است ، گفت: ایجاد باغ های مادری در دیگر استان ها نیز در دستور کار قرار گرفته است؛ این باغ ها اندام های تکثیری تولید نهال برای ارقام تجاری و عاری از ویروس محصولات باغبانی را تامین می کنند.
هفت میلیون چشم پیوندک آماده توزیع است
معاون کنترل گواهی نهال موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه هم اکنون در این باغ ها هفت میلیون چشم پیوندک آماده توزیع است، اظهار داشت: برای تولید نهال های میوه به شکل پیوندی به پایه و پیوندک سالم نیاز است.
وی گفت: پایه سالم توسط شرکت های کشت بافت تولید می شود و تولیدکنندگان نهال با مراجعه به شرکت ها اقدام به تهیه پایه های تجاری برای ایجاد باغ های متراکم و نیمه متراکم می کنند که به مخاطرات زیستی را از جمله شوری، خشکی و حساسیت ها مقاوم هستند.
کاوند بخش دوم برای تولید نهال سالم را که سال هاست دغدغه تولیدکنندگان، وزارت جهاد کشاورزی و موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال می باشد را پیوندک های سالم و اصیل دانست و افزود: برای محصولات دانه دار، هسته دار و خشکبارها به خصوص گردو و مرکبات حجم قابل توجهی پیوندک در این باغ های مادری وجود دارد.
وی به تفاوت باغ های تجاری با مادری اشاره کرد و اظهار داشت: در باغ های تجاری برداشت محصول انجام می شود ولی در باغ های مادری به واسطه اقدامات مدیریتی اجازه رسیدن درخت به مرحله گل دهی و تولید محصول داده نمی شود زیرا ورود به این مرحله مقدمه ای برای آلودگی درخت به بیماری و آلودگی ها مهیا می شود.
وی گفت: به همین منظور هر ساله این باغ های مادری در فصل مناسب توسط باغ دارها و تحت نظارت کارشناسان هرس شدید می شوند تا فقط از این باغ ها پیوندک و قلمه گرفته شود.
معاون کنترل گواهی نهال موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه هر چشم پیوندک برای تولید یک نهال میوه کافی است، افزود: علاوه بر اینکه تولید چشم پیوندک در سال جاری تا ۱۰ میلیون قابل افزایش است در هر سال تولید این نهاده به صورت تصاعدی افزایش می یابد.
تولید نهال گواهی شده با استفاده از چشم پیوندک های استاندارد
کاوند اظهار داشت: نهالستان هایی که پایه رویشی از زنجیره کشت بافت می گیرند و پیوندک را نیز از باغ های مادری تهیه می کنند، ظرفیت تولید نهال گواهی شده را خواهند داشت.
وی با بیان اینکه اگر منابع تولید نهال که شامل پایه و پیوندک می باشد از یک مرجع معتبر تهیه شده باشد و استانداردهای لازم را داشته باشد به عنوان نهال گواهی شده با برچسب آبی رنگ معرفی می شود، افزود: این نهال ها علاوه بر اینکه در بازار داخلی قابل استفاده می باشد ظرفیت صادرات را نیز داشته و تضمین کننده آینده باغبانی کشور است.
معاون موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال ادامه داد: نهال های گواهی شده بر اساس فعالیت های علمی داخل کشور و دانشگاه های معتبر دنیا حداقل ۲۵ درصد افزایش عملکرد در مقایسه با نهال های آلوده دارد.
وی با تاکید براینکه نهال های آلوده علاوه بر اینکه عمر کوتاه تری دارند، باغات آلوده به این نهال ها در بهره وری اقتصادی نیز عمر کوتاهتری دارند، اضافه کرد: نهال گواهی شده معرف برند تجاری واحدهای تولیدکننده و نهالستان ها بوده و زمینه ساز اشتغال و تولید تجاری پایدار می باشد.
وی افزود: تولید نهال در کشور در دو مقطع زمانی از سال انجام می شود که یکی «پیوند بهاری» است که بیشتر در جنوب کشور انجام می شود که همزمان با اواخر خرداد ماه می باشد و دیگری «پیوند خواب» است که بخش بیشتری از تولید نهال در این مقطع زمانی که همزمان با نیمه مرداد ماه تا اواسط مهرماه می باشد انجام می شود.
کاوند بیان داشت: با هماهنگی های انجام شده با معاون باغبانی وزیر جهاد کشاورزی، سیاست های حمایتی وزارت جهاد کشاورزی از جمله تسهیلات و یارانه تولید و تهیه نهال فقط به نهالستان هایی اختصاص می یابد که پایه و پیوندک را از مراکز مورد اشاره تهیه کرده باشند.
وی گفت: تولیدکننده ای که این مواد تکثیری را به این صورت دریافت می کند هم یارانه ای برای تامین نهاده ها می گیرد و هم اینکه نهال پیوند شده را می تواند با قیمتی به فروش برساند که باغدار بخشی از قیمت تمام شده را به عنوان یارانه دریافت کند.
نهال مهمترین نهاده بخش باغبانی
معاون موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال با بیان اینکه در باغبانی مهمترین نهاده نهال می باشد، افزود: هر چه از باغ انتظار داریم باید در نهال جستجو کنیم.
وی اظهار داشت: اگر به دنبال یک باغداری تجاری هستیم که در بازار داخلی، ملی و بین المللی پشتیبانی داشته باشد باید در تهیه و تامین نهال دقت کنیم.
وی نهال را یک محصول دانش بنیان دانست و گفت: ورودی تحقیق و علم در حوزه باغبانی در بخش اجرا، نهال است و حاصل فعالیت های اصلاحی محقق برای معرفی یک رقم و پایه و گرده افشان جدید این است که نهال به عنوان یک ماده گیاهی معرفی شود.
کاوند افزود: هر چه در حوزه اجرا در بخش باغبانی در افزایش تولید، بهره وری، صیانت از آب و خاک و تولید تجاری به خصوص در سالی که مزین به تولید و دانش بنیان است انتظار داریم باید این نهاده به خوبی معرفی شود.
وی اظهار داشت: وزارت جهاد کشاورزی در ۱۵ سال اخیر مهمترین نهاده تولید که بذر و نهال می باشد را در ساختار تولید، توزیع و تامین آن ساماندهی کرده است به طوریکه اقداماتی مثل تدوین استانداردها در طبقات مختلف نهال شامل هسته های اولیه پیش تکثیر، باغ های مادری و نهالستان ها و همچنین ساماندهی نهالستان های تولید کننده نهال باغی را داشته است.
وی گفت: هم اکنون بیش از ۴۰۰ نهالستان مجوز دار در کشور با تولید بیش از ۳۰ میلیون اصله نهال در سال فعال هستند که بخشی از این نهال ها پیوندی و بخشی خودریشه زا می باشد.
موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال کشور در کرج مستقر است.
نظر شما