محمود فرمانی روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: بیشترین سختی نظارت بر روی تولید مصالح ساختمانی استاندارد مربوط به تیرچه و بلوک است زیرا تولید این ۲ محصول نیاز به تجهیزات و تاسیسات پیچیده ای ندارد، اقلام نمایشگاهی یا فروشگاهی نیستند و محل تولید آنها به راحتی می تواند جا بهجا شود.
وی اظهار داشت: در برخی موارد وقتی محل تولید غیر استاندارد این مصالح ساختمانی شناسایی و به آنجا مراجعه می شود، ممکن است دیگر آن کارگاه تولیدی در آن مکان نباشد زیرا با سهولت می توانند به جای دیگری منتقل شوند.
فرمانی با تاکید بر اهمیت استانداردسازی تولید انواع مصالح ساختمانی و نقش آن در کیفیت و ایمنی ساختمان، تصریح کرد: یکی از مهمترین راهکارها برای نظارت هرچه بیشتر بر این محصولات و جلوگیری از به کار بردن محصولات غیر استاندارد در ساخت و ساز، هم افزایی دستگاه های اجرایی و نهادهای مرتبط است بعنوان مثال اگر مهندسان ناظر پروژه های ساختمانی با دقت بر این موضوع نظارت داشته باشند و اجازه ندهند که مصالح ساختمانی غیر استاندارد مصرف شود، تولیدکننده های متخلف هم نمی توانند محصولات خود را بفروشند و این موضوع به نظارت هرچه بهتر بر این بخش کمک می کند.
وی با بیان اینکه وظیفه نظارت بر کارگاه ها و واحدهای تولیدی مصالح ساختمانی بر عهده اداره کل استاندارد است، افزود: در کنار این موضوع، نظارت در حوزه مصرف نیز تاثیر بسیاری بر استفاده از محصولات استاندارد در ساخت و ساز دارد و بر اساس قانون و آیین نامه نظارت بر چگونگی مصرف مصالح ساختمانی مصوب هیات وزیران سال ۸۴ این تکلیف برای نظام مهندسی ساختمان آورده شده که موظف به نظارت در محل مصرف برای استفاده از کالا و مصالح ساختمانی استاندارد است.
مدیرکل استاندارد استان اصفهان با بیان اینکه نظارت بیشتر در محل مصرف که تکلیف قانونی است می تواند به ما در نظارت بر تولید کمک بسیاری کند، خاطرنشان کرد: مصالح ساختمانی استاندارد دارای کد شناسایی ۱۰ رقمی هستند و بر واحدهای تولید محصولات مشمول استاندارد اجباری، نظارت می شود.
وی با اشاره به فعالیت حدود ۸۵۰ کارگاه و واحد تولیدی مصالح ساختمانی مشمول استاندارد اجباری در استان اصفهان، گفت: دامنه مصالح ساختمانی بسیار گسترده است که از بین آنها محصولاتی مانند بتن آماده، سنگدانه های شن و ماسه، میلگرد، تیر آهن، تیرچه، بلوک و آجر مشمول استاندارد اجباری هستند.
فرمانی با تاکید بر اینکه اداره کل استاندارد در زمینه ایمنی، بهداشت و سلامت هیچ اغماضی ندارد، خاطرنشان کرد: ما پرونده هایی در کمیته حقوقی اداره کل استاندارد درباره تولید مصالح ساختمانی غیر استاندارد داشتیم که برای آنها اخطار، معرفی به دادگاه یا پلمب انجام شده است.
وی همچنین با اشاره به اینکه استاندارد بودن مصالح ساختمانی بطور غیر مستقیم در بحث ایمن بودن ساختمان ها نقش دارد، توضیح داد: استفاده از مصالح استاندارد لزوما به ایمن سازی و مستحکم سازی بنا منجر نمی شود زیرا در هنگام استفاده از آنها باید محاسبات فنی مربوطه را بطور دقیق انجام داد و اصول کارشناسی را رعایت کرد بعنوان مثال اگر بر اساس محاسبات مهندسی قرار باشد پنج میلگرد در ساختمان استفاده شود اما چهار میلگرد ولو اینکه استاندارد هم باشد، مصرف شود باز هم ساختمان دچار مشکل خواهد شد.
فرمانی با تاکید بر اهمیت نقش و جایگاه مهندسان ناظر، شهرداری ها، اداره راه و شهرسازی و نظام مهندسی ساختمان بر ایمن و مستحکم بودن ساختمان ها، اضافه کرد: نظارت بر واحدهای تولیدی مصالح ساختمانی با اداره کل استاندارد است اما مسوولیت نظارت در ساختمان سازی با دستگاه های دیگر مانند کارشناسان ناظر و نظام مهندسی ساختمان است.
وی ادامه داد: بیشتر مصالح ساختمانی بصورت سفارشی تولید و از محل کارگاه، مستقیم به محل مصرف منتقل می شود بهمین دلیل کار نظارت بر آنها مشکل است و کنترل در محل مصرف درباره استاندارد و مجاز بودن آنها از اهمیت ویژه ای برخوردارست.
مدیرکل استاندارد استان اصفهان با اشاره به اینکه نظارت بر واحدهای تولیدی بخش های مختلف از جمله مصالح ساختمانی از مجراهای متعددی انجام می شود، گفت: اگر مردم، کارشناسان ناظر و پیمانکاران ساختمانی با تولید مصالح ساختمانی غیر استاندارد مواجه شدند می توانند آن را به سامانه تلفنی ۱۵۱۷ استاندارد گزارش کنند.
سامانه ۱۵۱۷ با هدف مشارکت و نظارت مردمی و سهولت ارتباط با سازمان ملی استاندارد جهت طرح شکایت از محصولات دارای نشان استاندارد اجباری طراحی و تولید شده است.
نظر شما