به گزارش روز سه شنبه ایرنا از انجمن چشم پزشکی، علیرضا هدایت فر افزود: در بین انواع بیماریهای چشمی، التهاب چشم که به آن «یووئیت» هم گفته میشود، در اذهان عموم کمتر شناخته شده و علائم این بیماری بسته به مکان درگیری در هر یک از اجزای چشم و حاد یا مزمن بودن آن متفاوت است.
وی اظهار داشت: التهاب حاد در قسمتهای قدامی چشم معمولاً با نشانههایی مانند قرمزی چشم، ترس از نور، درد و گاهی اوقات تاری دید همراه است. در درگیریهای خلفی، قرمزی چشم و درد کمتر است اما کاهش دید و مگسپران، مشخصتر احساس میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران ادامه داد: همچنین ممکن است بیماریهای داخلی دیگری در همراهی با یووئیت وجود داشته باشد؛ به همین دلیل، لازم است بیمار از نظر بیماریهای زمینهای مثل رماتیسم و عفونتهای داخلی نیز مورد بررسی قرار گیرد. در بیشتر موارد برای رسیدن به تشخیص نهایی، به بررسیهای پاراکلینیکی، تصویربرداریهای ویژه و آزمایشهای خونی خاص نیاز است.
هدایت فر تصریح کرد: عواملی مانند سل، سیفیلیس، توکسوپلاسما و ویروسهای خانواده هرپس، سارکوئیدوز، آرتریت رماتوئید، لوپوس، اسپوندیلیت آنکیلوزان، پسوریازیس و غیره مستعد کننده به ایجاد یووئیت هستند.
وی ادامه داد: با این حال در بیشتر موارد یووئیت، بیماری زمینهایِ مشخصی وجود نداشته و درگیری چشم به صورت مستقل با منشأ «خود ایمنی» در فرد به وجود میآید. در این مواقع، سیستم دفاعی فرد به اشتباه، بافت های چشم را به عنوان عنصر بیگانه یا آنتیژن تلقی کرده و بر ضد آن وارد واکنش میشود. به این نوع از یووئیت به اصطلاح «رماتیسم چشمی» هم گفته میشود که وجه تسمیه آن مکانیسم بیماری زایی مشابه بین این بیماری و روماتیسم مفصلی است. به علاوه، درمان بیماری روماتیسم چشمی و روماتیسم مفصلی نیز شباهت زیادی بهم دارد.
هدایت فر، در ارتباط با پراکندگی بیماری بر اساس موقعیت جغرافیایی، گفت: این بیماری در نقاط مختلف جهان دیده میشود و در هر منطقهای علل شایع خاصی وجود دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در ارتباط با اثرات استرس، رژیم غذایی و شرایط اقلیمی در روند بیماری یووئیت اظهار داشت: استرس، چه به صورت روحی و چه جسمی، احتمالاً در بروز و تشدید حداقل انواع مشخصی از ان بیماری، مؤثر است ولی درباره تأثیر رژیم غذایی و شرایط اقلیمی روی روند بیماری، مستندات علمی کافی در اختیار نیست. اگرچه گاهی خوردن برخی مواد غذایی و شرایط آب و هوایی خاص به عنوان محرک شروع و یا تشدید التهاب توسط برخی بیماران ذکر میشود. این ارتباط در همه افراد به صورت مشترک دیده نمیشود. با این حال بهتر است خود فرد عوامل تشدید کننده را بشناسد و از مواجهه با آنها پرهیز کند.
به گفته وی، درمان بیماری معمولاً یک ترتیب پلکانی دارد و از سادهترین درمانها با قطرههای چشمی آغاز شده و به رژیمهای دارویی موثرتر مانند استروئیدهای خوراکی، داروهای تعدیل کننده سیستم ایمنی، و داروهای بیولوژیک میرسد. در بعضی موارد هم نیاز داریم از تزریقات در اطراف یا داخل چشم استفاده کنیم همچنین گاهی ناچار میشویم برای کنترل بیماری و یا رفع عوارض آن به عمل جراحی متوسل شویم.
هدایت فر تصریح کرد: یووئیت یک بیماری نیست بلکه طیف وسیعی از بیماریها را شامل میشود و بالطبع درمان آن در افراد مختلف متفاوت است.
وی اضافه کرد: مراحل درمان در بعضی موارد کوتاه و در برخی موارد طولانی و مزمن است و لازم است برای یک دوره چندساله ادامه یابد زیرا یووئیت یک بیماری چند سیستمی است و گاهی همزمان چند ارگان را درگیر میکند. در بعضی موارد لازم است از مشاوره همکاران در رشتههای دیگر مانند روماتولوژی، نورولوژی یا داخلی کمک بگیریم.
نظر شما