به گزارش ایرنا،امروزه نقش نیروی ماهر و کارآمد در پیشبرد اهداف تولید و کمک به چرخاندن چرخ های آن برکسی پوشیده نیست و اهمیت این موضوع تا حدی است که باید اذعان کرد درهای بازار کار به روی افراد فاقد مهارت گشوده نیست اما افراد دارای مهارت و توانمندی فنی با سهولت امکان ورود به بازار کار را پیدا می کنند.
بسیاری از جوانان بیکار و جویندگان کار به مدد یادگیری مهارت امکان داشتن فرصت های شغلی را پیدا می کنند، البته با تحولات جهانی و ظهور و بروز فناوری های جدید عمر مهارت ها کوتاه و متنوع شده و این مساله ضرورت توجه ویژه آموزش فنی و حرفه ای به تربیت نیروهای ماهر و مورد نیاز بازار کار و برنامه ریزی دقیق در این خصوص به همراه بروزرسانی تجهیزات و امکانات آموزشی را در این حوزه می رساند.
دولت سیزدهم با واقف بودن به اهمیت حوزه مهارت و نقش آن در اشتغالزایی، کارآفرینی و توسعه اقتصادی کشور اهمیت خاصی را برای حوزه مهارت آموزی قایل شده است که درنظر گرفتن اعتبارات قابل توجه در جریان سفر رییس جمهور به قزوین برای اجرای طرح های اداره کل آموزش فنی و حرفه ای و تقویت زیرساخت های مهارت آموزی در این استان گواهی بر این ادعاست.
در همین رابطه خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) برای اطلاع از آخرین اقدامات و برنامه های اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان قزوین به سراغ حجت الاسلام "سید محمود عرب" رفت که ماحصل این گفت وگو را در ادامه می خوانید.
ایرنا: در ابتدا بفرمایید در حوزه عدالت آموزشی و توسعه مهارت آفرینی در روستاها که از نیازهای مهم روستاییان به شمار می رود، چه اقداماتی انجام داده اید؟
یکی از اولویت های ما تقویت مهارت آموزی در روستاهاست که به توسعه کسب و کار و کارآفرینی و پیشگیری از مهاجرت روستاییان به شهرها کمک شایانی می کند.
به طور معمول دوره های آموزش فنی و حرفه ای به شکل سیار در روستاهای استان قزوین برگزار می شود اما در جهت توسعه عدالت آموزشی در بخش مهارتی که به دستگاه ما مربوط می شود و در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی نیز از سوی مقام معظم رهبری به آن تاکید شده اقدامات جدید و ابتکارات نویی را در دستور کار قرار داده ایم.
در همین رابطه با بخشداران وارد مذاکره شده ایم تا با عقد تفاهم نامه دهیاران بخش خود را در دوره های مهارتی تدارک دیده شده مطابق با نیازهای بازار کار مناطق شرکت دهند تا پس از آن این افراد به عنوان نیروهای مهارت دیده کار آشنایی و آموزش روستاییان با مهارت ها و رشته های مورد نیاز را دنبال کنند.
علاوه بر این با عقد تفاهم نامه سه جانبه بین اداره کل امور روستایی و شوراهای اسلامی استانداری و اداره کل فناوری اطلاعات و ارتباطات و فنی و حرفه ای مقرر شده تا آموزش های نوین مهارتی در روستاهای استان قزوین ارایه شود.
به دنبال همین موضوع راه اندازی نخستین آموزشگاه آزاد فنی و حرفه ای بخش خصوصی روستایی استان قزوین در یکی از روستاهای شهرستان البرز پیگیری و در حال عملیاتی شدن است و این آموزشگاه در رشته های کشاورزی،کارآفرینی و فضای مجازی به متقاضیان آموزش ارایه خواهد کرد.
ایرنا: در حوزه مهارت آموزی به اقشار آسیب پذیر جامعه چه اقداماتی انجام داده اید؟
سال گذشته در این زمینه برای ۲ هزار و ۵۶۶ نفر دوره های آموزش مهارتی برگزار شد و ۲۵۱ هزار نفر ساعت نیز آموزش فنی و حرفه ای در مجموع به این بخش اختصاص یافت.
امسال نیز مهارت آموزی به اقشار آسیب پذیر از اولویت های اداره کل آموزش فنی و حرفه ای استان قزوین به شمار می رود و برنامه داریم تا افرادی نظیر زندانیان، زنان سرپرست خانوار، ساکنان سکونتگاه های غیررسمی،مددجویان بهزیستی و کمیته امداد و معتادان درمان شده را آموزش دهیم.
نباید فراموش کرد مهارت آموزی گامی مهم برای تحول در زندگی افشار آسیب پذیر است و می تواند زندگی آنان را متحول کند.
ایرنا: تعهدات آموزش مهارتی در استان قزوین برای سال جاری چه میزان است؟
تعهدات آموزشی این اداره کل برای سال جاری حدود چهار میلیون نفر ساعت است که نسبت به سال گذشته بیش از ۲ برابر افزایش یافته و امیدواریم با حمایت های مرکز و استان و تلاش مربیان و همکاران خود آنرا محقق کنیم.
تعهدات آموزشی یاد شده شامل آموزشگاه های ثابت یا دولتی و همچنین آموزشگاه های آزاد می شود.
سال گذشته یک میلیون و ۹۰۰ هزار نفر ساعت آموزش مهارتی در استان قزوین محقق شده بود.
ایرنا: ماه گذشته شاهد سفر رییس جمهور به قزوین بودیم، این سفر برای حوزه مهارت استان دستاوردی داشت؟
سفر رییس جمهور به قزوین برکات و آثار فراوانی با خود به همراه داشت که از جمله آنها می توان به درنظر گرفتن بودجه قابل توجه برای تقویت حوزه مهارت اشاره کرد.
در برنامه ریزی های قبلی مقرر شده بود تا بین ۱۰ تا ۱۵ میلیارد تومان از اعتبارات به آموزش فنی و حرفه ای اختصاص یابد اما در نشست های کارشناسی پیش از سفر با تشریح انبوه نیازهای استان صنعتی و کشاورزی قزوین در حوزه مهارت موفق شدیم تا در زمینه تخصیص اعتبارات گام بزرگی برداریم.
در نهایت در این نشست ها مقرر و صورت جلسه شد که ۱۱۰ میلیارد تومان به اداره کل آموزش فنی و حرفه ای قزوین اختصاص یابد که از این میزان ۲۰ میلیارد تومان صرف تکمیل ساختمان نیمه کاره مرکز سنجش مهارت استان قزوین خواهد شد.
برای آنکه مطابق با تحولات روز دنیا در حوزه مهارت گام برداریم و آموزش های ما مبتنی بر نیازهای روز بازار باشد باید در این بخش مدام بروز باشیم که این مساله نیازمند برخورداری از امکانات و تجهیزات و مربیان با دانش بالاست و از همین رو دولت سیزدهم با واقف بودن به این مساله توجه خوبی به تقویت حوزه مهارت داشته و با همین نگاه و رویکرد مثبت شاهد درنظر گرفتن اعتبارات قابل توجه در سفر رییس جمهور به قزوین برای اداره کل آموزش فنی و حرفه ای بودیم.
ایرنا: برای شناسایی نیازهای مهارتی استان قزوین و ارایه آموزش های فنی و حرفه ای تقاضامحور چه تدابیر و تمهیداتی اندیشیده اید؟
حرکت از عرضه محوری به تقاضامحوری در ارایه آموزش های مهارتی یک اصل مهم است که آنرا با جدیت دنبال و پیگیری می کنیم.
در همین راستا از ظرفیت شورای عالی مهارت استان برای تقویت این بخش باید نهایت استفاده را ببریم و در همین راستا قصد داریم تا انسجام و هماهنگی دستگاه های اجرایی عضو این شورا را در زمینه رفع نیازهای آموزش مهارتی استان افزایش دهیم.
طرحی به نام توسعه مهارت استان قزوین نیز در همین راستا طراحی و تدوین شده و در قالب آن قصد داریم از ظرفیت تمامی دستگاه های دولتی و بخش خصوصی برای تقویت مهارت آموزی و رفع نیازهای مهارتی استفاده کنیم.
اشتراک گذاری امکانات آموزشی از دیگر اقداماتی است که با جدیت دنبال می کنیم تا نیازهای مهارتی استان قزوین را به خوبی پاسخ دهیم.
ایرنا: با توجه به سرعت بالای تغییرات در حوزه اقتصاد و مشاغل، آیا چشم اندازی در زمینه طراحی آموزش های مهارتی مشاغل جدید و شغل های آینده ترسیم کرده اید؟
سوال بسیار خوبی مطرح کردید، بدون شک با حجم بالای تحولات جهانی در آینده نزدیک شاهد منسوخ شدن بسیاری از کسب وکارهای فعلی و رویش مشاغل جدید خواهیم بود که اگر برنامه ریزی مناسبی در زمینه مهارت آموزی برای این مساله نداشته باشیم شاهد بیکاری بسیاری از افراد خواهیم بود.
با توجه به اینکه قزوین قطب صنعت، کشاورزی و گردشگری کشور است و به شکل روزافزون در مشاغل این بخش ها شاهد تغییر و تحول هستیم، آموزش مهارت های جدید این حوزه ها را ترسیم کرده ایم.
در همین رابطه پیش نویس یک طرح را به نام شهرک '" مهارت آموزی مشاغل آینده" تهیه کرده ایم و برای بررسی و تصویب در اختیار سازمان آموزش فنی و حرفه ای قرار داده ایم که در قالب آن از فضاهای مازاد و ظرفیت و امکانات مراکز دانشگاهی مناطق استفاده خواهد شد و در شهرک ها شاهد بسیج به کارگیری امکانات آموزشی برای آموزش رشته های مهارتی جدید خواهیم بود که امیدواریم این پیشنهاد به زودی نهایی و عملیاتی شود.
این طرح را باید نقطه عطفی در آموزش های مهارتی در کشور یاد کرد که گامی مهم در راستای تحقق منویات مقام معظم رهبری در حوزه توجه به مهارت آفرینی در محیط های دانشگاهی دانست که در سطح استان قزوین بسیاری از دانشگاه ها از جمله دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) و دانشگاه کار از این ایده استقبال کرده اند و تفاهم نامه هایی در این زمینه منعقد کرده ایم.
در این طرح (شهرک مهارت آموزی مشاغل آینده) علاوه بر آموزش به دانشجویان ارایه آموزش مهارتی رشته های جدید و مشاغل آینده برای فارغ التحصیلان دانشگاهی و سایر مهارت جویان نیز پیش بینی شده است.
نظر شما