به گزارش روز پنجشنبه ایرنا و به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان، مجتبی شفیعی با بیان اینکه ساخت بنای یخدان لنگر بخش ماهان به دوره قاجار باز می گردد اظهار داشت: قسمت پاچال این یخدان در فازهای قبلی مرمت شد و در حال حاضر نیز حصار و سایر بخشهای این بنای تاریخی مرمت میشود.
وی افزود: مرمت و باز زندهسازی یخدانهای موجود در سطح استان کرمان در دستور کار ادارهکل میراث فرهنگی و گردشگری است و امیدواریم بزودی اعتباری برای اتمام این پروژه مرمتی تخصیص یابد.
معاون میراثفرهنگی ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان کرمان بیان کرد: یخدان زریسف کرمان از پروژههای بعدی برای مرمت و بازسازی است که در صورت تامین اعتبار عملیات مرمتی آن آغاز میشود.
شفیعی خاطرنشان کرد: یخدانها پس از اتمام مرمت در قالب کاربریهای مرتبط و مناسب به گردشگران خدمات ارائه خواهند کرد.
یخدان های کرمان با معماری خاص و مبتکرانه در روزهای سرد تابستان محل انبار کردن یخ برای فصل گرما محسوب می شدند که اغلب در عمق زمین و در مسیر قنات احداث شده و آب به وسیله این قناتها به انتهای یخدان هدایت می شد که در ایام یخبندان زمستان یخ می بست و در اول صبح یخ ها را می شکستند و داخل یخدان می ریختند تا پر می شد و روزهای گرم تابستان از آن استفاده می کردند.
قدمت ساخت یخدان های کرمان اغلب به عصر صفویه بر می گردد، اما بسیاری از این سازه های قدیمی و با ارزش به مرور زمان و بر اثر نزولات جوی و نگهداری نامناسب در حال تخریب هستند که با مرمت آنها ضمن جذب گردشگر، می توان با کاربری های متفاوت از آن استفاده کرد.
یخدان مویدی، یخچال حاج آقا علی رفسنجان، یخچال کبوترخان، یخچال های حاج رشید سیرجان از جمله مهمترین یخدان های استان کرمان محسوب می شوند.
نظر شما