۲۹ فروردین ۱۴۰۱، ۱۷:۳۴
کد خبرنگار: 2581
کد خبر: 84719632
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پرونده ثبت جهانی دیوار بزرگ گرگان در مرحله رفع نواقص است

گنبدکاووس- ایرنا- سرپرست اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گلستان گفت: چند مورد نقص مدارک در پرونده ارسالی دیوار بزرگ گرگان برای ثبت جهانی به سازمان یونسکو اعلام شد که اقدامات لازم برای رفع آنها و تکمیل مدارک در حال انجام است.

رحمان فرمانی روز دوشنبه به مناسبت گرامیداشت ۲۹ فروردین به‌عنوان روز بین‌المللی بناها و محوطه‌های تاریخی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: پیرو دغدغه‌های چندین ساله مردم و مسوولان در سطح محلی و ملی و با توجه به احراز صلاحیت دیوار بزرگ گرگان بر اساس معیارهای ۹ گانه کنوانسیون میراث جهانی به منظور پیشنهاد ثبت در فهرست میراث جهانی، سال ۱۳۹۶ پرونده نامزدی این اثر ارزشمند تنظیم و بعد ارسال به دبیرخانه یونسکو به عنوان هیجدهمین اثر پیشنهادی از کشور ایران در فهرست نامزدهای ثبت جهانی قرار گرفت.

وی ادامه داد: با تامین اعتبار اولیه تهیه پرونده ثبت جهانی دیوار بزرگ گرگان همزمان با سفر رییس جمهور سابق به گلستان در سال ۱۳۹۷، روند تکمیل اطلاعات مورد نیاز پرونده با همکاری معاون سابق میراث فرهنگی کشور و همراهی اداره کل امور پایگاه‌ها و دفتر ثبت میراث جهانی ایران و این پایگاه تسریع شد.

سرپرست اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گلستان اضافه کرد: با توجه به اهمیت موضوع مقدمات لازم برای جمع آوری اسناد و مدارک، تصویربرداری هوایی با هواپیمای سرنشین دار به منظور تهیه نقشه‌های رقومی(دیجیتال) برای تهیه نقشه عرصه و حریم قلمرو دیوار بزرگ گرگان و تاسیسات وابسته، تدوین طرح‌های جامع حفاظت و پایش، ضوابط استحفاظی، مطالعات جامع باستان شناسی، آلبوم نقشه‌ها، مرمت و احیا، کنترل و مدیریت، گردشگری، معرفی و آموزش، ترجمه نقشه‌ها و متون به زبان انگلیسی و تنظیم اولیه پرونده در دستورکار قرار گرفت و در نهایت شهریور سال ۱۴۰۰ به همراه چهار پرونده پیشنهادی از کشور ایران به دبیرخانه میراث جهانی ارسال شد.

فرمانی افزود: طبق روال معمول پرونده‌های ارسالی توسط کارشناسان مجرب مورد بررسی و مطالعه قرار گرفت و چند مورد نقص در مدارک اعلام شد که با تکمیل این نواقص مدارک لازم دوباره برای پیوست به پرونده ثبت جهانی دیوار تاریخی گرگان به سازمان یونسکو ارسال می‌شود.

به گزارش ایرنا، دیوار دفاعی، دیوار بزرگ گرگان یا دیوار سرخ که در برخی متون قدیمی با عنوان مار سرخ مطرح شده یکی از سه دیوار تاریخی جهان است.

این دیوار با طول حدود ۲۰۰ کیلومتر و عرض بین ۲ تا ۱۰ متر، با نام‌های سد اسکندر، سد انوشیروان، سد فیروز، دیوار دفاعی، قزل ییلان، قزل آلانگ و آلان(به زبان ترکمنی) هم در منابع جغرافیای تاریخی و سفرنامه‌ها نگارش شده است.

امروزه بقایای دیوار تاریخی از کرانه های شرقی دریای خزر تا ارتفاعات و دره های البرز شرقی در دامنه بیلی کوه (پارک ملی گلستان نزدیک روستای زاو در شمال شرقی شهرستان کلاله) قابل مشاهده است.

سرپرست اداره‌کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گلستان اظهارداشت: هزار و ۵۰۰ اثر تاریخی، باستانی و طبیعی در استان شناسایی شده است که تاکنون با اعتبار پنج میلیارد ریال ۹۸۴ اثر در فهرست آثار ملی و پنج اثر شامل "گنبد قابوس، جنگل‌های هیرکانی، دوتار، کمانچه و راه آهن شمال به جنوب" در فهرست آثار جهانی ثبت شده است.

فرمانی اعتبار پیش بینی شده در سالجاری برای ثبت آثار تاریخی، باستانی و طبیعی گلستان در فهرست آثار ملی را ۲ میلیارد ریال اعلام و بیان کرد: ۵۰ اثر استان در انتظار ثبت ملی قرار دارد و پرونده‌های آنها به تهران ارسال شده است.

وی بیان کرد: تلاش بر این است تا نیمه اول سالجاری میزان آثار ثبت ملی گلستان به عدد هزار رسیده و جشن هزارمین اثر ثبت ملی استان برگزار شود.

فرمانی افتتاح خانه تاریخی موقوفه ملاصنم بقال در شهر تاریخی استرآباد(گرگان) با کاربری گردشگری، برگزاری نشست تخصصی نقش اقلیم در ساخت دیوار بزرگ گرگان، نشست تخصصی گنبدقابوس در حوزه تمدنی دشت گرگان، کارگاه باستان‌شناسی در شهر باستانی جرجان برای جامعه محلی، نشست همکاری با اداره اوقاف و هیات‌ امنای امامزاده یحیی بن زید(ع) در راستای پیشبرد اهداف شهر باستانی جرجان، پاک‌سازی محوطه‌های باستانی، بازدید مجازی از میراث جهانی گنبدقابوس و  بازدید دانش آموزان هنرستان رشته گردشگری از محوطه‌های باستانی و بناهای تاریخی استان را از مهمترین برنامه‌های اجرایی به مناسبت روز بناها و محوطه‌های تاریخی اعلام کرد.

فرمانی با اشاره به تصویب هزار و ۱۰۰ میلیارد ریال برای ایجاد و توسعه زیرساخت‌ طرح‌های میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان در سفر استانی اسفندماه سال گذشته رییس جمهور، گفت: طبق برنامه ریزی اولیه این اعتبار در صورت تخصیص در حوزه‌های سه گانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از جمله تکمیل سایت موزه تورنگ تپه، تکمیل سایت موزه شهر تاریخی جرجان، مطالعه، آماده سازی، حفاظت، مرمت و احیای دیوار بزرگ گرگان، مرمت و احیای شهر تاریخی استرآباد، موزه بزرگ گلستان، تکمیل فاز یک موزه میراث روستایی گلستان (قرق) و تکمیل، ساماندهی و حفاظت و مرمت میراث جهانی گنبدقابوس هزینه خواهد شد.

گلستان یکی از استان های شمالی و گردشگری ایران بوده که در کنار دریای خزر، کشور ترکمنستان، استان های خراسان شمالی، سمنان و دامنه های شرقی البرز و مازندران واقع شده و در ایام سال میزبان مسافرانی است که برای اقامت یا ادامه سفر این استان و مسیرهای آن را انتخاب می کنند.

این استان با وسعت افزون بر ۲۰ هزار کیلومتر مربع ، جمعیتی حدود دو میلیون نفر دارد که در ۳۰ شهر و حدود یکهزار روستا زندگی می کنند و شهرنشین ها بیشتر از روستانشینان آن هستند.

گلستان واقع بین دو قطب گردشگری شمال کشور و زیارتی مشهد به نگارستان ایران نیز شهر بوده و اقوام متعددی را در خود جای داده است که شامل فارس، ترکمن، سیستانی، ترک (آذربایجانی و قزلباش)، مازندرانی‌ ها، بلوج و قزاق ‌ها هستند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha