به گزارش ایرنا، قروه در مسیر راه اصلی سنندج ـ همدان قرار دارد و از این راه به طول ۷۷ کیلومتر به سوی جنوب شرقی تا شهر همدان و به طول ۸۷ کیلومتر به سمت شمال غربی تا سنندج فاصله دارد.
در حال حاضر ۱۶۵ اثر تاریخی و گردشگری در شهرستان قروه شناسایی شده است که از این تعداد ۱۱۵ تپه، ۳۴ محوطه، ۱۴ بنا و دو بافت تاریخی است که از مهمترین این آثار میتوان به مجموعه تفریحی سراب کوثر، امامزاده و چشمه آبگرم طبیعی باباگرگر، پل تاریخی فرهادآباد، حمام قصلان، آثار صخرهای فراتاش (فرهاد تراش) و منطقه حفاظت شده بدر و پریشان اشاره کرد.
سراب؛ نگینی آبی در دل شهر
اگر می خواهید خاطره ای رویایی برای خود رقم بزنید حضور در جزیره آبی سراب کوثر چنین رؤیایی را برای شما محقق می کند. دریاچه سراب کوثر در فاصله یک کیلومتری جنوب غربی شهر قروه قرار دارد.
آب این دریاچه از چشمه های متعددی که در بستر دریاچه وجود دارند تأمین می شود. این دریاچه از گذشته های دور تأمین کننده آب آشامیدنی و کشاورزی اهالی شهر بوده و امروزه یکی از گردشگاه های مهم این شهر محسوب می شود و علاقمندان رشته قایقرانی و سایر ورزشهای آبی به این دریاچه زیبا مراجعه می کند در میان دریاچه یک جزیره کوچک سر از آب بیرون آورده که به نحو زیبایی نورپردازی شده و با عبور از پل آهنی می توان به آن رسید.
باباگرگر؛ زیارت، سیاحت و درمان
وقتی به دنبال زیارت و سیاحت و کنار آن هم آب درمانی باشی بهترین مقصد روستای باباگرگر در ۲۸ کیلومتری شمال شرق شهر قروه و در مسیر شهر دلبران است. وجود چشمه های آب معدنی بسیار فعال در جنوب روستای باباگرگر و در جوار امامزاده سبب شکل گیری اشکال رسوبی لایه لایه و به ندرت یکپارچه و توده ای شکل شده است.
همچنین تنوع در شکل منافذ خروج آب چشمه ها، سبب شکل گیری پشته های طولی، اشکال گنبدی و تپه ماهوری شده که این ناحیه را به صورت یکی از قطبهای جذب توریست در منطقه مطرح کرده است.
آب این چشمه که در استخری عمیق و دایره ای شکل با محیطی حدود ۲۰۰ متر جمع می شود، از دسته آب های کلرو بی کربنات مخلوط گازدار است که برای برخی از بیماری های دستگاه گوارش مانند سوء هاضمه مفید است. همچنین این نوع آب ها در ترکیب خود انیدریدکربنیک دارند و آرام بخش بوده و در بیماری های ناشی از سوء تغذیه نیز مؤثر هستند و اینکه این چشمه برای درمان برخی بیماریهای پوستی نیز مفید ارزیابی شده است.
بدر و پریشان
منطقه حفاظت شده بدر و پریشان در بین استانهای کردستان و کرمانشاه واقع است که یکی دیگر از مناطق شاخص گردشگری شهرستان قروه است و اگر دنبال درک حس لطافت و آرامش در دامنه طبیعت هستید یقیناً بهترین مکان برای تلفیق آرامش و لطافت روح است.
بدر و پریشان که منطقه ای کوهستانی است و از کوههای صخره ای، دره های کم عمق، تپه ماهورها و ارتفاعات بهم پیوسته تشکیل یافته است که دامنه تغییرات ارتفاعی آن بین دو هزار تا ۳ هزار و ۲۹۸ متر متغیر است.
کوههای بدر، پریشان، یوسف سیاه، شعبان کچل، پنجه علی، دروازه از مهم ترین کوههای منطقه بوده و حدود ۳۰ درصد منطقه صخره ای و مابقی تپه ماهور است و شیب منطقه نیز بالای ۳۰ درصد است.
منطقه حفاظت شده بدر و پریشان با مساحت ۴۳ هزار هکتار در ضلع جنوبی شهر قروه و با فاصله ۱۲ کیلومتر از آن واقع شده است.
این منطقه مجموعه ای از ارتفاعات بههم پیوسته با پوشش گیاهی مناسب و گونه های جانوری مهمی چون کل و بز است.
به منظور حفظ این گونه ها و چشم اندازهای طبیعی و بسیار زیبای آن و دارا بودن پتانسیل بالای منطقه از نظر وضعیت زیستگاه و گونه های موجود و به منظور حفاظت و برنامه ریزی بهتر در اوایل سال ۱۳۸۵ منطقه مذکور به منطقه حفاظت شده بدر و پریشان ارتقا یافت.
حمام قصلان؛ شاهکار تاریخی از هزاره دوم پیش از میلاد
مسافران تاریخ نگار اگر چشم تاریخی خود را به روی این منطقه بگشایند یادگار جاویدی را برای خود به ارمغان خواهند برد.
در روستای قصلان که در ۶ کیلومتری شمال شرق قروه سر راه دینور به سمت زنجان و در سرچشمه رودخانه شور شهر سریش آباد قرار دارد دو اثر تاریخی ملی وجود دارد، نخست تپه باستانی ضلع غربی روستا است که تحت شماره ۸۵۲۴ به تاریخ ۱۳۸۲ به ثبت در ردیف آثار تاریخی رسیده همچنین دیگر اثر تاریخی روستا که قابلیت جذب گردشگر را دارا بوده حمام قصلان است که جزئی از مجموعه بزرگ ارگ، بازار، مسجد و بناهای باشکوهی بوده که به اواخر دوره زندیه و زمان حکومت خسرو خان اول، والی وقت کردستان بر می گردد.
دیگر بناها کاملاً از بین رفته ولیکن بقایا و خطوط اولیه آنها باقیمانده است این بنا دارای قسمت های مختلفی همچون هشتی، حمام سرد، میاندر، حمام گرم و خلوتی خصوصی و عمومی و خزینه و تون است.
حمام دارای تزیینات منحصر بفرد آهکبری با طرحهای گیاهی، هندسی و انسانی و حیوانی است که در نوع خود قابل توجه است. این حمام در سال ۱۳۷۹ به عنوان دومین اثر تاریخی شهرستان بعد از پل تاریخی فرهادآباد تحت شماره ۲۸۳۵ در ردیف آثار ملی کشور به ثبت رسید.
تپه باستانی قصلان
تپه قصلان مربوط به دوران پیش از تاریخ ایران باستان تا دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان قروه، بخش مرکزی، روستای قصلان واقع شده و این اثر در تاریخ ۹ اردیبهشت ۱۳۸۲ با شماره ثبت ۸۵۲۴ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این تپه بزرگ باستانی حکایت از عملکرد وسیع شهری آن در دوران تاریخی میکند. به نظر میرسد که پس از پایان آخرین مرحله سکونت در تپه قصلان، آبادی به محوطهای که اکنون آثار دیوارهای قطور برج و باروی آن در مساحتی ۵/۲ هکتار دیده میشود منتقل شده است.
این روستا "در دژی" نام داشته و دارای برج و بارو و حمام و همچنین کاروانسرایی دایر در کنار حصار بوده است.
این روستا در قدیم مرکز حکومت ناحیه قروه بوده است که در اطراف این تپه، بقایای قبوری به صورت پراکنده دیده میشود.
غار و صخرههای تاریخی فرهادتاش (وینسار)
در حدود ۳۵ کیلومتری شرق شهر قروه، در فاصله سه روستای داشبلاغ، آقبلاغ و وینسار بر روی کوهی مرتفع، بقایای یک معدن بزرگ سنگ قرار دارد که از نظر نوع، اندازه و تراش سنگ دارای ویژگیهای خاص و از اهمیت بسیار برخوردار است.
باور مردم بر آن است که این سنگها به داستان شیرین و فرهاد ارتباط دارد. نوع حجاری و سفالهای موجود در منطقه، احتمالاً به دوره ساسانی تعلق دارد. این منطقه در ایام بهار به عنوان تفرجگاه مورد استفاده مردم است.
در ضلع شرقی همین کوه فرهادتاش، دهانه غاری وجود دارد که "اورل استین" مستشرق اروپایی هنگام بررسی منطقه غرب کشور، از این غار نام برده و ظاهراً نتوانسته وارد آن شود.
حوالی منطقه فرهادتاش نمونههای فسیل دریایی زیادی وجود دارد.
پل تاریخی فرهادآباد
این پل در ۱۵ کیلومتری شمال غربی شهرستان قروه، در روستای فرهادآباد قرار دارد و در مسیر جاده قدیمی بیجار روی رودخانه «بایتمر» احداث شده است.
تاریخ ساخت پل به طور دقیق مشخص نیست و با توجه به شیوه معماری پل به نظر میرسد که احتمال قوی از پلهای دوران صفویه باشد.
این پل در زمان حکومت خسروخان اول مقارن با حکومت زندیه تعمیر و بازسازی شد و فرهاد میرزای معتمدالدوله زمانی که حاکم کردستان بود آن را مرمت کرد؛ از اینرو آن را پل فرهادآباد مینامند.
از آنجا که این پل توسط امیر علایی به دست تعمیر سپرده شد، به نام پل امیر نیز مشهور است.
پل فرهادآباد دارای هشت دهانه و ۸۰ متر طول است. چشمههایی که در وسط این پل قرار دارد، بزرگتر از دیگر چشمهها است و نوع قوس به کار رفته در این پل عموماً جناقی است.
تخریب و ویرانی پل در اثر سیلابهای بهاری در سال ۱۳۶۹ موجب شد که میراث فرهنگی استان، احیا و مرمت کامل پل را به انجام برساند. روستایی به نام "ویس مرید" از موقوفات این پل است.
زیبایی های شهرستان قروه در کنار مهمان نوازی مردم این دیار در تعطیلات نوروز امسال مقصد گردشگران بود. قروه در ۹۰ کیلومتری شرق سنندج مرکز استان کردستان واقع شده است.
نظر شما