توسعه اقتصاد دانش بنیان در اصفهان، نیازمند هم افزایی صنایع با دانشگاه‌هاست

اصفهان - ایرنا - معاون پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان گفت: توسعه و تحقق اقتصاد دانش بنیان در اصفهان نیازمند هم افزایی صنایع با دانشگاه‌ها در تدوین نوآوری های مبتنی بر ظرفیت های استان است.

رسول رکنی زاده روز سه شنبه در گفت و گو با ایرنا به نامگذاری سال جاری مبنی بر'تولید؛ دانش بنیان، اشتغال آفرین' اشاره و بیان کرد: تنها سازمانی که مسوولیت تحقق این شعار را می تواند بر عهده بگیرد و دیگران را نیز برای تحقق آن ترغیب کنند دانشگاه های استان و کشور هستند.

وی با بیان اینکه بیشتر نهادها وقت و برنامه ریزی کلان برای اجرای سیاست های این شعار را نخواهند داشت، افزود: برنامه ریزی دانشگاه‌های استان برای توسعه سرمایه گذاری و حمایت از پژوهش‌هایی که به تولید محصول و سرمایه می انجامد ضروری است.

رکنی زاده توانمند سازی هیات علمی و دانشجویان از طریق تدوین برنامه درسی مبتنی بر دانش کارآفرینی و اشتغال را ضروری دانست و افزود: لازم است با برنامه ریزی فرصتی برای صنایع بزرگ و متوسط ایجاد شود تا بتوانند حوزه فعالیت خود را به تولید دانش بنیان تبدیل کنند.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان افزود:  تدوین و اجرای برنامه های اشتغال پذیری، هدایت دانشجویان به اشتغال و اهتمام به تولید دانش و نوآوری در دانشگاه‌ها باید بیش از گذشته در دستور کار قرار بگیرد.

وی افزود: با توجه به ظرفیت های خوبی که در استان وجود دارد می توان چالش های این مسیر را برطرف کرد.

رکنی زاده با بیان اینکه لازم است دانشگاه‌ها امسال بیش از گذشته برای تقویت حوزه دانش بنیان مسوولیت پذیری بیشتری داشته باشند، افزود: این مهم بدون توسعه فرهنگی امکان پذیر نیست.

وی  رسیدن به حیات طیبه انسان را هدف نهایی توسعه و تقویت تولید دانش بنیان دانست و افزود: از این رو علوم انسانی، پایه و پزشکی برای غنا بخشیدن به حیات انسان باید بدون اولویت وارد توسعه اقتصادی دانش بنیان شوند.

رکنی زاده با بیان اینکه پیاده سازی و رسیدن به این چشم انداز در مقایسه با کشورهای غربی بسیار پیچیده تر است، افزود: این موضوع به تفاوت فرهنگ ما و اینکه کارهای گروهی در آن باید مبتنی بر اندیشه های متعالی باشد بر می گردد که البته با تکیه بر قابلیت های استان و اندیشمندان دانشگاهی می توان برای تحقق این رویکرد گام برداشت.

این مسوول افزود: همه مکاتب اقصادی جهان، دانش را عامل اصلی و موثر در رشد اقتصاد بخصوص در بلندمدت می دانند.

به گفته وی، دستیابی به اقتصاد دانش بنیان نیازمند حکمرانی خوب و تنظیم نهادهای مرتبط با یک نظام اقتصادی برای سهولت در کسب و کار است.

رکنی زاده ایجاد زیر ساخت های لازم برای جریان آزاد اطلاعات درون و برون سازمانی را از دیگر راهکارها و الزامات تحقق تولید دانش بنیان دانست و افزود: در سال‌های اخیر برای این بخش کارهای خوبی شده ولی هنوز کافی نیست .

وی افزود: در بخش تقاضا(صنعت) باید با توسعه نرم افزارهای مناسب جریان آزاد اطلاعات تقویت و ارتباط  بخش عرضه و تقاضا برقرار شود.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان، کیفیت روابط بین الملل و آزادی اقتصادی را در کمک به تحقق این شعار مهم ارزیابی کرد و افزود: برقراری این پیش نیاز مهم برای کشور دشوار است، این در حالی است که برای این هدف نیاز به فرایندهایی داریم که خلاقیت اقتصادی در آنها سرکوب نشود و فرصت برابر در اختیار همه افراد قرار بگیرد.

نوآوری؛  عنصر کلیدی برای تبدیل دانش به سرمایه و محصول است

رکنی زاده با بیان اینکه دانش یک دارایی است که تبدیل کردن آن به سرمایه، محصول و بهره برداری مهم است، افزود: در اقتصاد دانش بنیان چنانچه دانش های تولید شده در مراکز علمی شناسایی، استخراج و به سرمایه تبدیل شوند، نظام نوآوری در سازمان ها شکل می گیرد.

وی گفت: اقتصادی را می توان دانش بنیان نامید که راهکارهای اساسی در حوزه نوآوری داشته باشد، این در حالی است که در کشور ما نوآوری کار بسیار پیچیده و مشکل است.

رکنی زاده با بیان اینکه بسیاری از کارها در حوزه نوآوری بطور معمول  به شکست می انجامد و  نو آوران امکان تبدیل نوآوری خود به سرمایه را ندارند، افزود: این موضوع  به‌دنبال غفلت از نیازهای شرکت های دانش بنیان و نبود راهبرد  نوآوری در سازمان ها رخ می دهد.

معاون پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان نوآوری در مراکز علمی و صنعتی و تبدیل آن به کسب و کار جدید را یک فرایند سخت توصیف کرد و افزود: آزادی عمل، بذرباشی با هدف پشتیبانی از کسب و کارهای خطر پذیر، جمع سپاری و همفکری با مشتریان در رفع چالش های این موضوع موثر است.

وی با بیان اینکه در کشور ما هنوز صنایع به این بخش ها و راهکارها ورود نکردند، تصریح کرد: نوآوری شاخصه اصلی شرکت دانش بنیان است و در تحقق این هدف از نظام نو آوری دیگران نمی توانیم تقلید کنیم.

رکنی زاده گفت: اقتصاد دانش بنیان، همبستگی  روندها و فرایندها با مقوله دانش و بر سرمایه های فکری استوار است، از این روهماهنگی بین بخش های یک سازمان در ایجاد نظام نو آورانه در این مدل از اقتصاد ضرروی است .

رهبر معظم انقلاب اسلامی در پیامی به‌مناسبت آغاز سال ۱۴۰۱ هجری شمسی، سال جدید را سال «تولید؛ دانش‌بنیان، اشتغال‌آفرین» نامگذاری کردند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha