۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۰، ۱۱:۵۶
کد خبرنگار: 2330
کد خبر: 84314534
T T
۳ نفر

برچسب‌ها

هشدار درباره فاجعه محیط زیستی ناشی از استخراج غیرقانونی شن و ماسه

تهران-ایرنا- محققان محیط زیست هشدار دادند: استخراج غیرقانونی معادن شن و ماسه ناشی از افزایش هزینه زیرساخت ها در دوران پسا کرونا، دریاچه ها و رودخانه های جهان را که در معرض خطر بیشتری قرار دارند، تهدید می کند.

به گزارش ایرنا، روزنامه فایننشال تایمز نوشت: شن ترکیبی با سیمان برای ساخت بتن به غیر از آب، بیشترین مصرف را در جهان دارد. با توجه به کمرنگ شدن شیوع کرونا در کشورهایی همچون چین و از سرگیری فعالیت های ساخت و ساز نگرانی هایی وجود دارد که باندهای تباهکاری که نقش بسزایی را در این صنعت ایفا می کنند تشویق به لایروبی حتی بیشتر اکوسیستم کنند.

پاسکال پدوزی مدیر پایگاه اطلاعاتی منابع جهانی برنامه محیط زیست سازمان ملل در ژنو گفت: از همین حالا شاهد هستیم که دولت ها مبالغ هنگفتی را صرف زیرساختارها برای بهبود وضعیت اقتصادی کرده اند و این ساخت و سازها می تواند به شن و ماسه بیشتری نیاز داشته باشد.

وی توضیح داد که در دریاچه ها و رودخانه هایی که در نتیجه استخراج شن آسیب دیده اند، مسیر آب می تواند تغییر کند، سطح دریاچه پایین می آید و سواحل آن ها نابود و در حیات وحش آن اختلال ایجاد می شود. در برخی از امکان این امر چنان فشاری را بر محیط زیست وارد می کند که به فاجعه کامل زیست محیطی منجر می شود.

 کایران پیِرِرا نویسنده کتاب «حکایت شن، حقایق شگفت انگیز درباره بحران جهانی شن» گفت بسیاری از پروژه های بزرگ تاکنون تحت پوشش بحران جهانی سلامت آغاز شده است.

وی گفت: کووید-۱۹ بر روی افزایش استخراج شن تاثیر داشته است. بسیاری از دولت ها از همه گیری به عنوان بهانه ای برای پیشبرد پروژه هایی مانند احیای زمین استفاده کرده اند.

 شن موجود در کف دریاچه ها و رودخانه ها برای ساخت بتن از شن موجود در مناطق کویری و دریا که برای این که با سیمان ترکیب شود بیش از حد گرد است، مناسب تر است.

در حالی که به نظر می رسد شن به وفور یافت می شود هزاران سال طول می کشد تا از طریق تخریب و فرسایش تشکیل شود. ذخایر شن موجود در جهان به سرعت در حال کاهش هستند چرا که سرعت استخراج این ماده بسیار بیشتر از تولید دوباره آن است. با توجه به نقاط ضعف استخراج معادن در سراسر جهان و این که عملیات به طور معمول به صورت غیر قانونی انجام می شود در این فعالیت باندهای تبهکار سازمان دهی شده در بسیاری از مناطق نقش دارند.

گزارش منتشر شده در ماه مارس در مجله صنایع معدن و جامعه تاکید می کند که چگونه صنعت معدن گرفتار اقدامات رایج غیرقانونی، بازار سیاه قوی و خشونت های داخلی شده است.

در این گزارش با استناد بر داده های برنامه محیط زیست سازمان ملل آمده است که پکن بر این صنعت تحت سلطه دولت برای رونق بخشیدن اقتصاد در دوران پس از کرونا بسیار متکی است. چین ۵۸ درصد از تقاضای شن و ماسه جهان را تشکیل می دهد و تقاضای بالا باعث شده باندهای تبهکار به بهانه پروژه های سنگین فعالیت غیرقانونی خود را پنهان کنند.

در این گزارش به استفاده چین از مقادیر زیادی شن برای ساخت جزایر مصنوعی اشاره کرده و نوشت: این کشور می تواند از این جزایر برای استقرار پایگاه های نظامی خود و تقویت ادعای پکن در آب های مورد مناقشه استفاده کند.

مت بندیسکن استادیارمحیط زیست در دانشگاه کپنهاگ دانمارک هم گفت بیشترین تقاضا برای شن و ماسه ممکن است در دهه های آینده از آسیا به آفریقا تغییر کند. نیاز کشورهای غربی به شن و ماسه کاهش یافته و نیاز کشورهای آسیایی رو به افزایش است و در حدود ۱۰ سال آینده این نیاز در آفریقا نیز افزایش خواهد یافت و شاهد چنین اقدامات وحشتناک استخراجی در آفریقا طی سالهای پیش روز خواهیم بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha