۱۱ اسفند ۱۳۹۷، ۱۷:۲۴
کد خبر: 83228422
T T
۰ نفر

تیشه وسوسه ها بر چهره ساریگل

۱۱ اسفند ۱۳۹۷، ۱۷:۲۴
کد خبر: 83228422
تیشه وسوسه ها بر چهره ساریگل

بجنورد- ایرنا- برداشت غیرمجاز از سرب و روی از معادن آلبلاغ منطقه حفاظت شده ساریگل اسفراین استان خراسان شمالی امسال شدت گرفته و سبب نگرانی محیط زیست و مسئولان شده اما، هنوز اقدام عملی برای جلوگیری از این تخلف انجام نشده است.

به گزارش ایرنا، به گفته مسئولان ذیربط خراسان شمالی، عیار بالا و صرفه اقتصادی معدن سرب و روی آلبلاغ سبب شده تا سودجویان با وجود برخوردهای نیروی انتظامی، به برداشت غیرمجاز ادامه دهند.
سودجویان، ماده معدنی سرب و روی برداشت شده را از نقاط سخت گذر برداشت كرده و با الاغ به پایین دست می كشانند و آن را به استان زنجان منتقل می كنند.
این معدن در منطقه تحت مدیریت حفاظت محیط زیست خراسان شمالی واقع است و به همین دلیل امكان ثبت آن میسر نیست از این رو سازمان صنعت، معدن و تجارت استان درخواست دارد تا این منطقه از مدیریت حفاظت محیط زیست خارج شود تا بتواند آن را ثبت كند اما اداره كل حفاظت محیط زیست این خطه با آن موافقت نمی كند.
معاون صنایع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی در این باره گفت: چندین نوبت شكایت به دستگاه قضا برده است و تاكنون سه پرونده در دادگستری تشكیل شده است كه یك پرونده منجر به صدور رای و یك نفر محكوم به زندان شده است.
علی اصغر رضازاده اظهار داشت: عامل اصلی برداشت غیرمجاز سرب و روی در شهرستان اسفراین شناسایی و با حكم قضایی روانه زندان شد و چند نفر در این زمینه شناسایی و دستگیر شدند.
وی گفت: این افراد، مواد معدنی را با الاغ به پایین كوه حمل و در مكانی دپو می كنند و پس از انباشت با كامیون به استان زنجان منتقل می كنند.
رضازاده اظهار داشت: در سال جاری، دست زیاد شده است و به علت سود آور بودن، افراد زیادی به برداشت غیرمجاز از این معدن روی آورده اند و از آنجا كه عیار سرب و روی در معدن مزبور بالا است، سودجویان را وسوسه كرده است.
وی تصریح كرد: این معدن در منطقه تحت مدیریت حفاظت محیط زیست واقع است از این رو نمی توان آن را ثبت و به شخص واگذار كرد.
وی خاطرنشان كرد: تنها راه برای حل اساسی این مشكل كه البته درخواست و پیشنهاد شده، این است كه اداره كل حفاظت محیط زیست استان محدوده معدنی را از تحت مدیریت خود آزاد كند تا بتوانیم معدن را ثبت و بهره برداری از آن را به شخص واگذار كنیم.
معاون صنایع و معادن سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی گفت: در این صورت كار حفاظت و مراقبت از معدن هم توسط بهره بردار انجام می شود اما حفاظت محیط زیست با آن موافقت نمی كند.

* برداشت غیرمجاز ادامه دارد
مدیركل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی هم گفت: سازمان حفاظت محیط زیست و البته این اداره كل هرگز با آزاد كردن منطقه موافقت نمی كند.
سیداصغر مطهری اظهار داشت: نباید این رویه شود كه عده ای به صورت غیرمجاز به طبیعت و معدن دست برده و محیط زیست بناچار و برای ثبت معدن، منطقه را از مدیریت خود خارج كند.
وی با اشاره به اینكه سودجویان منطقه را تخریب كرده اند گفت: بارها نیروی انتظامی با برداشت كنندگان برخورد داشته و بعضا درگیری هایی میان مردم و محیط بانان صورت گرفته است، شماری از افراد دستگیر شده و یك نفر هم روانه زندان شده است، ادوات و الاغ ها توقیف شده است اما برداشت همچنان ادامه دارد.
مطهری افزود: برداشت غیرمجاز سرب و روی علاوه بر تخریب طبیعت به لحاظ بهداشتی هم مخاطره آمیز و نگران كننده است زیرا سبب آلوده شدن منابع آب زیر زمینی و منابع خاك منطقه می شود.
مدیركل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی اظهار داشت: در آخرین پیگیری ها مقرر شد كه نیروی انتظامی نسبت به گماردن یك مامور در این منطقه اقدام كند اما هنوز این امر انجام نشده است.

* نگرانی از آلودگی منابع آب
معاون نظارت و پایش اداره كل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی هم از آلودگی های منابع آب ناشی از برداشت های غیرمجاز سرب و روی در اسفراین ابراز نگرانی كرد.
حسین هراتی اظهار داشت: برداشت های غیر مجاز از برخی كانسارها از جمله سرب و روی در حوضه آبریز سد بیدواز اسفراین سبب نگرانی شده است.
وی با بیان اینكه طبق قانون هیچ شخص حقیقی و حقوقی و یا دستگاهی مجاز نیست تا سلامت منابع آب پایین دست را به خطر اندازد افزود: این كانسارها در بالادست سد بوده و به صورت غیرمجاز، توسط متخلفان و افراد محلی برداشت شده است.
هراتی گفت: هر از چند مدت افراد محلی از این منابع برداشت و سرب و روی را توسط الاغ، به پایین دست می آورند و به واسط ها می فروشند.
معاون نظارت و پایش اداره كل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی گفت: باید به این نكته توجه داشت كه به لحاظ قرارگیری این سازند زمین شناسی در بالا دست، امكان آلودگی محیط و منابع آب پایین دست وجود دارد و گرد و غبار ناشی از آن تهدیدی برای محیط زیست و سلامت مردم به شمار می رود.

* تذكر دادستان بجنورد به محیط زیست
دادستان عمومی و انقلاب بجنورد به محیط زیست خراسان شمالی تذكر داد و گفت: با توجه به برخی دست اندازی ها به ذخائر ارزشمند معدنی منطقه حفاظت شده ساریگل اسفراین، محیط زیست باید در جهت ایفای وظایف قانونی خود در حفاظت از این معدن جدی تر عمل كند.
مسلم محمدیاران بر عزم دستگاه قضایی برای برخورد قاطع با متجاوزان به ذخائر معدنی استان تاكید كرد و افزود: در خصوص تعدی به معادن، شماری از افراد متخلف دستگیر و برای آنان پرونده قضایی تشكیل شده است.
بر اساس این گزارش، رئیس اداره محیط زیست اسفراین در گفت و گویی، طولانی شدن مراحل رسیدگی پرونده و بازه زمانی برای قطعی شدن رای و اجرای آن را عامل جری شدن سودجویان و نیز افراد ساكن در روستاهای پیرامون، برای دست اندازی به معادن و برداشت غیرقانونی از آن عنوان كرده بود.
پارك ملی و منطقه حفاظت شده ساریگل در شرق شهرستان اسفراین در فاصله حدود هشت كیلومتری این شهر، قرار گرفته است.
منطقه پارك ملی ساریگل با وسعت هفت هزار هكتار و منطقه محافظت‌شده ساریگل با وسعت بیش از 21 هزار هكتار یكی از زیست گاه های شاخص در سطح كشور شناخته شده است.
7185/ 6042