۴ مرداد ۱۳۹۷، ۲۱:۳۱
کد خبر: 82982798
T T
۰ نفر
سال آبی جاری یكی از خشك ترین سال های یزد در 47 سال اخیر است

یزد - ایرنا - مدیر حفاظت و بهره ‌برداری شركت سهامی آب منطقه ای یزد گفت: سال آبی 97-96 یكی از خشك ترین سال های این استان در طول 47 سال اخیر است.

به گزارش ایرنا ، محمدرضا حكیمی روز پنجشنبه در بیست و ششمین نشست شورای حفاظت منابع آب شهرستان ابركوه با اشاره به تداوم خشكسالی اظهار داشت : كشاورزان همچنانكه با نصب كنتورهای هوشمند و خاموشی چاه های كشاورزی همكاری خوبی در مدیریت برداشت آب داشته اند، این روند را ادامه دهند.
وی افزود: درصد چاه های غیرمجاز استان یزد نسبت به سایر استانها خیلی كم است و در ابركوه نیز بخاطر تداوم نشست های شورای حفاظت منابع آب ، همدلی و همكاری مسئولان و كشاورزان تعداد چاه های غیرمجاز كنترل شده است.
حكیمی با بیان اینكه سال 1393 ، آغاز تجهیز چاه های كشاورزی ابركوه به كنتور هوشمند بود، ادامه داد: تاكنون 85 درصد چاه های منطقه به سامانه هوشمند تجهیز شد و كشاورزان به خوبی برداشت آب را مدیریت كرده اند.
رئیس اداره منابع آب ابركوه نیز در این نشست گفت: خاموشی 45 روزه چاه‌ های كشاورزی در سال 96 ، اجرای طرح ملی احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی با افزایش نظارت و كنترل بر بهره برداری و برداشت از منابع آب زیرزمینی با نصب كنتورهای هوشمند از جمله اقدامات انجام شده در زمینه مدیریت مصرف بوده است.
محمدعلی شرافت اظهار داشت : جدا سازی آب شرب از فضای سبز ، توسعه آبیاری نوین در اراضی و باغات ، مصرف آب شرب با ترویج استفاده از لوازم كاهنده مصرف ، باز چرخانی آب در بخش صنعت از جمله اقداماتی است كه برای انجام مدیریت مصرف آب باید مورد توجه قرار گیرد.
وی ادامه داد: 49 حلقه چاه بخش كشاورزی كه ای سی(میزان شوری) آب آن زیر هزار و 500 است برای مواقع ضروری برای تامین آب شرب مردم شهرستان شناسایی شده است .
وی تصریح كرد: از دهه 70 تاكنون نیز ایجاد 35 فروچاله بزرگ در اطراف شهر ابركوه ، به دلیل كسری یك میلیارد مترمكعب آب در آبخوان دشت ابركوه به دلیل كاهش بارندگی از دیگر آثار این پدیده است.
مدیرجهاد كشاورزی ابركوه هم گفت: محصول كشاورزی پر آبخواه تا30 درصد كاهش یافت ، آغاز اجرای 54 طرح آبیاری نوین در 500 هكتار در سال زراعی جاری ، پرداخت تسهیلات بلاعوض به متقاضیان كشت و توسعه محصول زعفران از جمله اقداماتی بوده كه برای مدیریت مصرف آب انجام شده است .
مهدی غیب الهی اظهار داشت: افزایش سطح زیركشت محصول گلخانه ای از 20 هكتار فعلی به 30 هكتار و توسعه كشت محصول گیاهان دارویی برای مدیریت مصرف آب در بخش كشاورزی از دیگر برنامه های در دست اجرای این نهاد است.
مدیر توزیع اداره برق ابركوه هم گفت: برای صرفه جویی و درست مصرف كردن در انرژی برق كشاورزانی كه چهار ساعت چاه های كشاورزی را از 12تا 16 عصر خاموش كنند از 20 ساعت برق رایگان بهره مند خواهند شد.
ابوالفضل اكرمی خاطر كرد: بر عكس این موضوع ، كشاورزانی كه این طرح را رعایت نكنند وجه برق چاه های كشاورزی آنها تا 2برابر افزایش می یابد و این تعرفه از اول مرداد تا 20 مرداد حساب می شود.
مدیر آب و فاضلاب شهری ابركوه نیز در این نشست تصریح كرد: بیش از 90 درصد آب مصرفی فضای سبز از آب شرب توسط شهرداری جدا شده است.
سید محسن پور سید، ادامه داد: ما ضمن قدردانی از مشاركت مردم در مدیریت صحیح مصرف آب شرب باز هم توصیه داریم آنها همكاری داشته باشند و صرفه جویی را سرلوحه كار خود قرار دهند.
همچنین خلیل روشن یكی از كشاورزان شهرستان گفت: حوزه آبریز ابركوه در شمال استان فارس قرار دارد كه به دلیل برداشت های غیرمجاز از منابع آبی، حیات كشاورزی ابركوه را با تهدید روبرو كرده است .
وی با بیان اینكه از پنج حلقه چاه كشاورزی كه در سال های قبل از انقلاب مجوز آن را با 105 لیتر در ثانیه اخذ كرده بود، خاطرنشان كرد: این میزان هم اكنون به 35 لیتر در ثانیه رسید و علت آن هم بخاطر افت سطح آب های زیرزمینی و همچنین برداشت بی رویه و بدون مجوز آب در شهرهای شمالی فارس است .
ابركوه به دلیل كم آبی، خشكسالی و كاهش بارندگی 200 سال قبل، 120 رشته قنات داشت كه در 40 سال گذشته از 91 رشته قنات جاری آن هم اكنون تعداد آن به 11رشته كاهش یافت كه اغلب قنات ها نیز در معرض خشك شدن قرار دارند.
سطح زیر كشت شهرستان 15هزار هكتار است كه هفت هزار و 500 خانوار از این طریق امرار معاش می كنند و برغم خشكسالی های پی درپی و كم آبی ، در تولید غالب محصولات كشاورزی مقام اول تا سوم استان را به خود اختصاص داده اند.
مركز شهرستان 53 هزار نفری ابركوه در 140كیلومتری جنوب غربی شهر یزد قرار دارد.
7540/ 2047/