۴ مرداد ۱۳۹۷، ۸:۰۱
کد خبر: 82982095
T T
۰ نفر

شادی حق مردم است

۴ مرداد ۱۳۹۷، ۸:۰۱
کد خبر: 82982095
شادی حق مردم است

تهران- ایرنا- چند سالی است كه وزارت بهداشت آمار شیوع اختلالات روانی را اعلام می‌كند و در آخرین آماری هم كه اعلام شده حاكی از این است كه یك چهارم مردم حداقل به یكی از انواع اختلالات روانی دچار شده‌اند.

روزنامه آرمان در یادداشتی به قلم سید حسن موسوی چلك رییس انجمن مددكاران اجتماعی ایران، آورده است: این آمار مرجع رسمی سلامت كشور یعنی وزارت بهداشت است كه اعلام می‌شود و خود این یك پیام مشخص دارد و آن اینكه برای ایجاد یك فضای بانشاط‌تر و شاداب‌تر باید از همه ظرفیت‌ها چه ظرفیت‌های دینی و چه ظرفیت‌های ملی و چه ظرفیت‌های قومی در چارچوب قوانین جاری كشوری بتوانیم استفاده كنیم.

گسترش شهرنشینی، فناوری، كاهش روابط اجتماعی، كوچك شدن ساختار خانواده، فشارهای اقتصادی و همه اینها زمینه‌ای را فراهم كرده كه ارتباطات در جامعه ضعیف شده و كاهش این ارتباطات بتواند افراد را تنها و تنهاتر كند و خود این تنهایی باز می‌تواند روی این موضوع تاثیر منفی خود را بگذارد. در كنار این موضوع، این نكته را نیز لحاظ كنیم كه شرایط كلی كشور در حوزه‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی می‌تواند روی وضعیت سلامت روانی و اجتماعی مردم تاثیر مستقیم داشته باشد.

هرچقدر حوزه سلامت روانی اجتماعی ما وضعیت بهتری را نشان دهد، نشان دهنده این است كه شرایط كشور ما هم خوب است. اگر عكس این هم باشد نشان دهنده این است كه این بخش وضعیت خوبی ندارد. اگر همین آمار وزارت بهداشت را مبنا قرار دهیم، نشان می‌دهد كه باید تدبیر بهتر و بیشتری درخصوص موضوع شادی و نشاط اجتماعی در جامعه داشته باشیم.

این البته تنها محدود به دولت یا مدیران نخواهد شد و گاهی در روابط بین فردی‌مان می‌توانیم فضای بهتری را در درون خانواده ایجاد كنیم گرچه سیاست‌گذاری‌های كلان كشور برای بازتركردن فضای اجتماعی می‌تواند بر كاهش شاخص‌های منفی سلامت روانی اجتماعی تاثیر داشته باشد، اما غفلت نكنیم كه بخشی از این هم به خود ما برمی‌گردد. ما در شرایط موجود كه فشارهای اقتصادی، سیاسی، تحریم و موضوعات مختلف در رابطه با جامعه وجود دارد، استرس‌ها و نگرانی‌ها را نسبت به آینده بیشتر می‌كند.

پژوهشی كه سال گذشته در تهران روی 6 هزار نفر انجام شد - براساس سیاست‌های كلی سلامت- كه چه عواملی استرس‌آور یا فشار روانی به مردم ایجاد می‌كنند، عوامل مختلفی مطرح شد ولی در آن طبقه‌بندی 20گانه كه از عوامل با فراوانی بالا انجام شد، نگرانی نسبت به آینده اعم از شغل، سلامت، فرزندان، امنیت و اقتصاد جزو مولفه‌هایی بود كه بیشترین فراوانی را به خود اختصاص داد و خود این نگرانی عملا لذت زندگی را از آدم می‌گیرد. به همین دلیل اغلب از امروزمان لذت نمی‌بریم و همیشه نگران فردایمان هستیم.

جامعه‌ای كه در آن مردم این احساس را دارند كه اگر دچار مشكلی شوند، پشتوانه‌ای در جامعه و اطرافیان دارند، می‌تواند قوت قلب و تكیه‌گاهی برای مردم بوده و باعث می‌شود كه نگرانی‌ها هم كمتر شود. لذا موضوعی كه نباید غفلت كنیم اینكه شادی حق مردم است.

رصد مستمر شاخص‌هایی كه نشان می‌دهد در حوزه شادی و نشاط در چه وضعیتی هستیم، كمك می‌كند كه برنامه‌ریزی و سیاست مناسب‌تری داشته باشیم. در آماری كه مراجع قضائی اعلام می‌كنند، خشونت یكی از موضوعاتی است كه پرونده‌های آن در سیستم قضائی، فراوانی بالایی دارد و نشان دهنده این است كه اگر در جامعه‌ای نشاط باشد، خشونت كمتری بروز خواهد كرد. بخشی هم به مهارت‌هایی برمی‌گردد كه استرس‌ها را كمتر می‌كند؛ مثل مهارت تاب‌آوری.

ما درحال سپری كردن شرایط سختی هستیم و این را همه می‌دانند، برای اینكه كمتر استرس‌ها را تجربه و تحمل كنیم، لازم است كه مهارت‌هایمان را در حوزه سلامت اجتماعی افزایش دهیم. آماری كه در رسانه‌ها داده‌اند، نشان دهنده وضعیت است و باید روی این موضوع تمركز بیشتری داشته باشیم. روند اطلاعات و آماری كه طی 10، 15 سال اخیر توسط مسئولان محترم وزارت بهداشت اعلام شده، نسبت به قبل رو به‌رشد بوده كه می‌تواند نشانه‌ای باشد كه برنامه‌های ما برای بالا بردن شاخص‌های سلامت روانی و اجتماعی، برنامه‌های اثربخشی نیست و نگرانی ما همچنان در این حوزه در حال افزایش است، چون شاخص‌های نگران كننده در حوزه سلامت روانی و اجتماعی هم در حال رشد است.

منبع: روزنامه آرمان،1397،5،4
گروه اطلاع رسانی**1893**2002
۰ نفر