۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۹:۴۱
کد خبر: 82915576
T T
۰ نفر

آب ورودی به دریاچه ارومیه 400 میلیون مترمكعب كاهش یافت

۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۷، ۱۹:۴۱
کد خبر: 82915576
آب ورودی به دریاچه ارومیه 400 میلیون مترمكعب كاهش یافت

تبریز - ایرنا - معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط زیست كشور اعلام كرد: با وجود افزایش 23درصدی بارندگی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه در سال جاری نسبت به سال گذشته، شاهد كاهش 400 میلیون مترمكعبی آب ورودی به این دریاچه هستیم.

به گزارش ایرنا، عیسی كلانتری امروز دوشنبه در همایش یكروزه 'نقش آموزش محیط زیست در توسعه پایدار حوضه آبریز دریاچه ارومیه' در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز اظهار كرد: یكی از دلایل كاهش میزان آب ورودی به دریاچه ارومیه، حبس كردن آب ها پشت سد ها می باشد و لازم است وزارت نیرو به تعهدات خود در راستای رهاسازی آب ها عمل كند.
وی افزود: ما انسان ها معمولا بعد از اینكه تخریب می كنیم، مجددا به فكر احیا می افتیم؛ ابتدا ویران می كنیم سپس با هزینه های چند هزاربرابری به فكر احیا هستیم.
وی افزود: زمانی كه تراز متوسط دریاچه ارومیه در سال 1381 نزدیك به یك هزار و 275 متر بود، تذكراتی در رابطه با خشكی دریاچه ارومیه به گوش رسید اما سازمان محیط زیست وقت با انكار چنین رخداد محیط زیستی از آن چشم پوشی كرد.
وی با اشاره به اینكه تغییرات اقلیمی به مقدار 18 درصد بر روند خشكی دریاچه ارومیه تاثیرگذار است، خاطرنشان كرد: نباید فراموش كنیم كه عامل اصلی خشكی دریاچه ارومیه خودمان بودیم و نباید دیگران را مقصر بدانیم.
رییس سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: محیط زیست مساله كل كشور با 80 میلیون نفر جمعیت است ؛ زمانی كه حفظ محیط زیست وابسته به سازمانی با پنج هزار پرسنل خلاصه شود، توانایی مدیریت محیط زیست با 80 میلیون جمعیت با مشكل مواجه خواهد شد.
وی یادآور شد: آب ورودی به هامون كمتر از 5میلیون متر مكعب در 8 ماه گذشته بود در حالی كه می بایست بیش از یك میلیارد متر مكعب باشد.
وی افزود: ما انسان های فرصت طلب، باوجود دسترسی به تكنولوژی، به علت دانش كم و بینش كوتاه مدت بسیار خودخواه هستیم كه همه چیز را فقط برای نسل حاضر می خواهیم.
وی با بیان اینكه طی سال های اخیر ایجاد سدهای سیوند و ملاصدرا منجر به خشك شدن و از بین رفتن دریاچه بختگان شد، اذعان كرد: همه دریاچه هایی كه خشك شد، باعث‌اش خودمان بودیم. در حال حاضر دریاچه ارومیه نیمه جان است و امیدواریم با اقداماتی كه در راستای احیای آن توسط مردم و دانشگاهیان انجام می گیرد، بتوانیم آن را حفظ كنیم.
وی گفت: واقع شدن همه تالاب ها و دریاچه ها در انتهای حوضه های آبریز یكی از اساسی ترین مشكلات حوزه محیط زیست در كشور محسوب می شود.
كلانتری با اشاره به تاكید رییس جمهوری بر رعایت و پیگیری چهار مسئله در حوزه پسماند، گرد و غبار و هوای كلانشهرها و احیای تالاب ها گفت: متاسفانه احیای تالاب ها كار بسیار دشواری است و امیدواری ما برای احیای تالاب ها به دلیل تغییرات اقلیمی، كاهش بارندگی ها و افزایش بهره برداری ها خیلی محدودتر شده است.
وی با بیان اینكه پاسداری از محیط زیست، وظیفه هر شهروند است، افزود: حفاظت از محیط زیست، حفاظت از یك سازمان دولتی نیست؛ اگر 80 میلیون نفر نخواهند به تعهدات زیست محیطی خود عمل كنند، انتظاری از مسئولین نیز نباید نداشته باشند.
وی در مورد نقش آموزش در حفظ محیط زیست گفت: اولین آموزش را باید به مدیران رده بالای كشور داد، زیرا كه دانش و آگاهی محیط زیستی این افراد در خیلی موارد پایین تر از متوسط جامعه است و نباید فكر كنند هرآنچه در حال حاضر به اختیار دارند را مصرف كنند.
وی تاكید كرد: در حالی كه یكی از چهار اصل توسعه پایدار، حفظ حقوق نسل های بعدی است؛ متاسفانه در سیاست هایمان هیچ جایگاهی برای نسل های بعدی نداریم و فكر می كنیم هرچه كه داریم خودمان باید مصرف كنیم.
وی با بیان اینكه برای خودكفا و مستقل بودن، با دنیا قطع ارتباط می كنیم و به جای آن بر منابع موجود در كشور فشار می آوریم، گفت: متوسط مصرف آب شیرین برای هر شهروند ایرانی یك هزار و 100 لیتر مكعب در سال است، این در حالی است كه بیش از 70 درصد مردم سالانه زیر 700 لیتر مكعب آب شیرین مصرف می كنند؛ این به معنی خیانت به نسل های بعدی و یكی از دلایل آن بیگانه بودن با برنامه ریزی بلند مدت و نادرستی برخی از كارشناسان امر است.
وی اذعان كرد: محیط زیست تنها سازمانی است كه پاسدار حق و حقوق نسل های بعداست. وقتی علم از جامعه جدا شود و وقتی دستگاه های دولتی به فكر وظایف هایشان نباشند، اولین جایی كه باید فریاد بكشد، سازمان محیط زیست است، زیرا مالكیت دریاچه ارومیه برای سازمان محیط زیست است. متاسفانه ما تازه می خواهیم در قرن بیست و یكم بحث محیط زیست را توسعه بدهیم.
وی تصریح كرد: چیزی كه در كشور حائز اهمیت نیست، نبود برنامه ریزی بلند مدت است؛ در حال حاضر هیچ كدام از تالاب های پنجاه گانه كشور زنده نیست.
وی با بیان اینكه فرهنگ سازی به معنی آگاه كردن مردم از حدود اختیارات و وظایف شان است، اظهار كرد: مردم باید نان دربیاورند اما برای نان درآوردن ابتدا به تنفس نیاز دارند.
وی ادامه داد: فرهنگ سازی بی ضابطه هیچ ارزشی ندارد؛ ما باید حق و حقوق شهروندی را آموزش بدهیم. ما حق اعتراض داریم ولی حق اعتراض تنها به مسائل خاص خلاصه نمی شود.
وی گفت: از دانشگاه آزاد اسلامی آذربایجان شرقی به جهت ورود به مسئله احیای دریاچه ارومیه و فراهم نمودن برنامه ای در راستای آموزش اهمیت محیط زیست تشكر می كنم.
دریاچه ارمیه به عنوان دومین دریاچه شور بزرگ جهان از اواسط دهه 1380 شمسی شروع به خشك شدن كرد و بنا بر آمار بین المللی تا سال 2015 میلادی در حدود 80 درصد از مساحت آن خشك شد.
تلاش برای احیای دریاچه ارومیه از وعده های انتخاباتی رییس دولت تدبیر و امید بود و دولت تاكنون بیش از 2 هزار و 700 ملیارد تومان برای احیای آن هزینه كرده است.
518
۰ نفر