۲۸ اسفند ۱۳۹۵، ۱:۱۳
کد خبر: 82467978
T T
۰ نفر
تورم تك رقمی پس از ربع قرن / نشانه‌هایی امیدبخش از آینده اقتصاد ایران درحال ظهور است

تهران - ایرنا - رییس كل بانك مركزی در یادداشتی در باره چشم انداز اقتصاد ایران نوشت : درحالی سال 1395 را به پایان می‌بریم كه نشانه‌هایی روشن و امیدبخش از آینده اقتصاد ایران درحال پدیدار شدن است.

به گزارش ایرنا، 'ولی الله سیف' در یادداشتی در كانال تلگرامی خود با اشاره به چشم انداز مثبت اقتصاد ایران آورده است: مطابق وعده به ملت عزیز، تورم در محدوده تك رقمی قرار گرفته و در بهمن 1395 به 8.7 درصد رسیده است و نرخ تورم سال جاری پس از ربع قرن در سطوح تك رقمی محقق خواهد گردید.
علاوه بر این، رشد تولید ناخالص داخلی در نه ماهه 1395(به قیمت‌های ثابت سال 1390) به 11.6 درصد بالغ گردیده كه در یك دهه اخیر بی‌سابقه بوده است. در خصوص انتشار آمار رشد اقتصادی نیز كه از سال 1394 به جهت پرهیز از تشتت آماری با وقفه مواجه شده بود و در جهت رفع اختلافات آماری با مركز آمار رییس جمهوری محترم مقرر نموده بودند كه سال پایه محاسبات بانك مركزی و مركز آمار ایران به سال 1390 ارتقا یابد كه با تلاش های بعمل آمده، این مهم در مهلت زمانی تعیین شده محقق گردید.
همچنین با ابلاغ بند (پ) ماده 10 قانون احكام دائمی برنامه‌های توسعه كشور درخصوص تكلیف قانونی بانك مركزی به تولید و انتشار آمارهای تخصصی خود، از هفته گذشته انتشار آمار حساب های ملی كشور با تغییر سال پایه به 1390 مجددا ازسر گرفته شد.
مروری بر ارقام رشد اقتصادی از فصل چهارم سال 1394 و فصول اول تا سوم سال 1395 نشان‌دهنده حركت رو به رشد اقتصاد كشور می‌باشد. رشد تولید ناخالص داخلی از منفی 2.8 درصد در نه ماهه سال 1394 به 2.3 درصد در فصل چهارم سال 1394 و پس از آن به ‌ترتیب به مثبت 7.4، 11.9 و 15.7درصد در فصول اول تا سوم سال 1395 افزایش یافته و در مجموع رشد اقتصادی نه ماهه سال 1395 نسبت به دوره مشابه سال قبل به 11.6درصد رسیده است؛ بدین ترتیب حجم تولید ناخالص داخلی در نه ماهه سال جاری برای اولین بار در دهه كنونی، در سطحی بالاتر از رقم مشابه در سال 1390 قرار گرفت.
هرچند سهم عمده‌ای از رشد مذكور به رشد قابل ملاحظه ارزش افزوده بخش نفت مربوط بوده است، اما این موضوع به مفهوم تغییر ساختار اقتصاد كشور و به عبارتی نفتی شدن اقتصاد نیست؛ چراكه پس از شدت گرفتن تحریم‌های ظالمانه علیه صنعت نفت كشور، سهم ایران در بازار صادرات نفت به حدود نصف كاهش یافته بود، لیكن پس از توافق هسته‌ای و اجرای برجام، حجم تولید و صادرات نفت به سطوح پیش از اعمال تحریم‌ها بازگشت.
به عبارت دیگر، اقتصاد كشور درحال بازپس‌گیری حق مسلم و سهم خود از بازار جهانی نفت بوده كه خوشبختانه این امر به نحو مطلوبی محقق شده است.البته بهبود رشد اقتصادی منحصر به گروه نفت نبوده و اگرچه آهنگ رشد مثبت بخش‌های غیرنفتی اقتصاد آرام تر از بخش نفتی است، لیكن در بخش غیرنفتی اقتصاد نیز تحرك بسیار خوبی را شاهد هستیم، به گونه‌ای كه روند رشد اقتصادی بدون نفت در تمام فصول سال 1395 رو به افزایش بوده است.
رشد اقتصادی بدون نفت از منفی 1.5 درصد در فصل اول سال 1395 به ترتیب به 2.8 و 4.6 درصد در فصول دوم و سوم سال جاری افزایش یافته است و در مجموع رشد اقتصادی نه ماهه (بدون نفت) سال جاری نسبت به دوره مشابه سال 1394 معادل 1.9 درصد بوده است.
رشد بخش صنعت نیز از منفی 3.8 درصد در فصل پایانی سال 1394 به ترتیب به مثبت 1.7 و 4.4 و 11.3 درصد در فصول اول تا سوم سال 1395 افزایش یافته است.
بررسی سیر تحولات شاخص تولید كارگاه‌های بزرگ صنعتی كشور نیز تصویر گویایی از بهبود فعالیت های صنعتی و خروج این بخش از ركود به دست می‌دهد، به طوری كه 14 گروه از گروه‌های تشكیل ‌دهنده شاخص یاد شده با ضریب اهمیت 80.9 درصدی با رشد تولید مواجه بوده‌اند.
بی‌شك حمایت‌ نظام بانكی در اعطای تسهیلات به بنگاه‌های كوچك و متوسط كه مورد تاكید مقام معظم رهبری نیز بوده است، در ارتقای رشد صنعت موثر بوده است. به موازات این امر مساعدت نظام بانكی به خرید تضمینی محصولات كشاورزی نیز نقش مهمی در رشد بخش كشاورزی ایفا نموده و رشد این بخش ها ، رشد اقتصاد بدون نفت را تقویت نموده است.
در مجموع می‌توان گفت كه رشد بخش نفت در اقتصاد در حال سرایت به بخش‌های غیرنفتی است و نشانه‌های افزایش تحرك و رونق در بخش‌های غیرنفتی اقتصاد به روشنی قابل مشاهده است.
در سال جاری تولید ناخالص داخلی واقعی عقب افتادگی های قبلی را جبران نموده و از بالاترین سطح قبلی خود ( سال 1390) پیشی می گیرد و از این رو انتظار می‌رود در آینده مردم بیش از پیش حلاوت و شیرینی این رشد را در زندگی خود لمس نمایند.
اكنون آنچه وظیفه ماست صیانت از این توفیق مهم و ارتقای رشد غیرنفتی در بستر سیاست های اقتصاد مقاومتی است. همان گونه كه بانك مركزی با رویكرد حرفه ای و تخصصی خود در بهبود چارچوب های آماری و ارتقای سال پایه تلاش نموده تصویر دقیق تری از رشد اقتصادی خدمت هموطنان عزیز ارایه نماید،از اصحاب رسانه و به ویژه رسانه ملی انتظار می رود در آستانه سال نو با تشریح ، تحلیل و انعكاس این دستاوردهای امیدبخش و مهم ، كام هموطنان عزیز را شیرین نمایند.
شبك**1983**1392**دریافت كننده: مرتضی رنجبران**انتشار: ابوالفضل بابایی
۰ نفر