سرطان امروز دیگر پایان زندگی نیست/ مبتلایان به سرطان نیز می توانند باردار شوند

تهران - ایرنا - نخستین سمپوزیوم حفظ باروری هنگام سرطان برگزار شد، سمپوزیومی كه پیام امیدار كننده ای برای بیماران سرطانی داشت، اینكه امروز دیگر سرطان پایان زندگی نیست و یك بیمار سرطانی نیز می تواند به موضوعات امیدوار كننده ای از جمله بارداری بیاندیشد.

به گزارش خبرنگار گروه علمی ایرنا، سالن همایش های بیمارستان بوعلی روز پنج شنبه پذیرای جمعی از اساتید و متخصصان در حفظ باروری و متخصصین سرطان، هماتولوژی انكولوژی، زنان و زایمان و رادیوتراپی تبادل اطلاعات و حفظ باروی در بیماران مبتلا به كانسر بود.
سمپوزیومی كه فرصت ارزشمندی برای تبادل اطلاعات و حفظ باروی در بیماران مبتلا به كانسر كه طی شیمی درمانی و رادیوتراپی دچار نازایی می شوند و درصد بسیار بالایی از این بیماران نیز در سنین تولید مثل و جوانی قرار دارند.
مهمترین پیام این سمپوزیوم كه محور بحث های اساتید و متخصصان در آن موضوعاتی همچون ملاحظات قانونی حفظ باروری در سرطان، حفظ باروری در بیماران سرطانی از طریق تولید تخمدان مصنوعی، روش های حفظ باروری در زنان و مردان، تكنیك های جراحی حفظ باروری به وسیله انجماد بافت تخمدان ، باروری و رادیوتراپی و حفظ باروری در بیماران مبتلا به تومور بیضه، رحم و تخمدان بود، زدودن دید منفی جامعه به سرطان بود. اینكه امروز دیگر سرطان پایان زندگی نیست و یك بیمار سرطانی می تواند به موضوعات امیدوار كننده ای از جمله بارداری بیاندیشد.
دكتر فرید نژاد دادگر معاون پژوهشی مركز پزشكی آموزشی درمانی بوعلی و دبیر اجرایی این سمپوزیوم در سخنانی اظهار كرد: خانواده ای كه عضو سرطانی دارد باید با مراجعه به موقع به پزشك و مراكز درمانی، به فكر داشتن فرزند و باروری و ادامه زندگی باشد و دید منفی كه بصورت سنتی در خصوص سرطان وجود دارد نیازمند تصحیح است.
وی با تاكید براینكه،:بیمار مبتلا به سرطان امروز باید از پزشك خود در خصوص حفظ باروری مشورت گیرد و این دیگر غیرعادی محسوب نمی شود، گفت: البته اینكه در خصوص هر سرطان بحث باروری چه هنگامی باید انجام شود وعواقب و تكنیك های آن چیست این خود بحث مفصلی است.

**زنان مبتلا به سرطان سینه دو سال پس از درمان می توانند باردار شوند
یك متخصص داخلی، خون و انكولوژی نیز در این سمپوزیوم یكروزه با اشاره به اینكه شایع ترین سرطان در زنان سرطان سینه است، گفت: در حال حاضر با كمك دستگاه این شانس وجود دارد كه این بیماری بسیار زود تشخیص داده شود و این بیماران درمان و از طول عمر بهتری برخوردار شوند لذا این افراد بایستی به فكر آینده زندگی و باروری باشند.
دكتر جهانگیر رافت ادامه داد: طبق یافته های جدید بیماران سرطان پستان دو سال پس از درمان بعنوان سالم ترین زمان می توانند باردار شوند و در خصوص سایر سرطان ها نیز بارداری بسته به نوع زمان درمان متفاوت است.
وی اظهاركرد:چراكه برخی بیماری ها داخل لگن وجود دارد با مسائل هورمونی ارتباط ندارند و با دستكاری جراحی و پرتو درمانی به منظور جلوگیری در برابر سرطان بسیار راحت تر درمان می شوند، لذا حتی زمان دو سال باروری شاید به دلیل عود نكردن بیماری به یكسال نیز كاهش یابد.
این متخصص انكولوژی در ادامه با اشاره به اینكه متاسفانه برخی پزشكان در توصیه هایی از بیماران مبتلا به سرطان سینه می خواهند كه هرگز یا حداقل برای شش سال باردار نشوند این موضوع را نادرست خواند.
دكتر رافت ادامه داد: بیمار یا خانواده بیمار بایستی اگر به این موضوع باروری توجه نداشته است از پزشك انكولوژی در این خصوص مشورت گرفته و این بحث مغفول واقع نشود.
این متخصص آنكولوژی در ادامه تاكید كرد: بیماران مبتلا به سرطان در عین حال بایستی به این نكته توجه داشته باشند كه بارداری در طول درمان سرطان برای مادر و فرزند بسیار خطرناك است.
وی در ادامه افزود: ضمن اینكه تحقیقات جدید بیانگر آن است كه بارداری پس از دو سال از مدت درمان به هیچ عنوان خطرناك نیست و در مواردی حتی افزایش عمر بیمار را به دنبال خواهد داشت.

**سهم مردان و زنان در ناباروری مساوی است
احمد وثوق معاون پشتیبانی و تخصصی پژوهشگاه رویان نیز در این سمپوزیوم ضمن معرفی این پژوهشگاه اظهاركرد: این مركز با بیش از 25 سال سابقه كاری در زمینه درمان ناباروری و بصورت جدی در حوزه حفظ باروری وارد عمل شده است و فعالیت های مناسبی انجام داده است.
وی با بیان اینكه معضل جدی كشور ابتلا به انواع سرطان است، ادامه داد:ما در زمینه سلول های بنیادی نیز یك گروه كانسرسر داریم و اعتقاد داریم كه دانش و تجارب دانشگاهی حتما باید به مرحله عمل برسد و در اختیار جامعه بشریت قرار گیرد.
معاون پشتیبانی و تخصصی پژوهشگاه رویان یكی از شاخه های مهم روش های جدید در تشخیص زودرس انواع سرطان و سپس پروتكل های جدید در درمان انواع سرطان ها را با استفاده از سلول های بنیادی ذكر كرد.
وی همچنین ناباروری را یك معضل اجتماعی عنوان كرد كه خانواده را به خطر می اندازد گفت: این بیماری به طور حتم مشكلات روحی و روانی و اجتماعی ایجاد می كند و پرداختن به مسئله ناباروری بایستی جز سیاست های اصلی كشور قرار گیرد.
وثوق با تاكید براینكه، علل ناباروری به دو قسمت علل مردانه و همچنین زنانه تقسیم می شود گفت:معمولا در نهایت سهم مردان و زنان مساوی و بصورت پنجاه درصدی است به طوریكه 50 درصد علت ناباروری مربوط به مردان و 50 درصد مربوط به زنان است.
وی گفت:این برخلاف باور غلط جامعه است و به طور حتم خانم ها علت ناباروری محسوب نمی شوند و در این بین سن نوع بیماری نازایی و مدت ناباروری در احتمال باروری زوجین تاثیرگذار است.
معاون پشتیبانی و تخصصی پژوهشگاه رویان ادامه داد: در مواردی مشاهده می شود كه مردان حتی برای همسرگزینی نیز تلاش كرده بدون اینكه بدانند مشكل از خودشان است.
وی ادامه داد: دارو درمانی و شروع دوره های درمانی همچون IVF، استفاده از جراحی مانند جراحی آندومتریوز و وار‌یكوسل در مردان، برداشتن كیست های زنانه، IUI كه در آن سلول جنسی مردانه در محیط آزمایشگاهی به داخل رحم تزریق می‌شود در پژوهشگاه رویان مورد استفاده قرار می گیرد.
معاون پشتیبانی و تخصصی پژوهشگاه رویان اظهاركرد: در بیماران سرطانی كه در سنین باروری قرار داشتند و در آینده قصد بارداری دارند برای حفظ باروری و استفاده از بانك تخمدان بیمار باید از مركز درمانی خود به پژوهشگاه معرفی شوند.
وثوق درخصوص شیوه خدمات دهی پژوهشگاه رویان به بیماران مبتلا به بیماری ناباروری و همچنین بیماران سرطانی گفت: وقت گیری از طریق اینترنت و و‌ب سایت این پژوهشگاه، ‌تماس تلفنی و مراجعه حضوری از جمله روش های ارتباط با پژوهشگاه رویان است.
نخستین سمپوزیوم تازه های حفظ باروری در سرطان روز پنج شنبه با حضور جمعی از اساتید، متخصصان و دانشجویان هماتولوژی انكولوژی، زنان و زایمان و رادیوتراپی با هدف تبادل اطلاعات و حفظ باروی در بیماران مبتلا به كانسر در بیمارستان بوعلی تهران برگزار شد.
علمی ** 1836 **1569 ** خبرنگار : یوسف درویشی * انتشاردهنده: علی حبیبی
۰ نفر