۶ مرداد ۱۳۹۵، ۱۲:۵۳
کد خبر: 82166138
T T
۰ نفر

بارندگی برداشت برنج در گیلان را به تاخیر انداخت

۶ مرداد ۱۳۹۵، ۱۲:۵۳
کد خبر: 82166138
بارندگی برداشت برنج در گیلان را به تاخیر انداخت

رشت - ایرنا - بارندگی های اخیر در گیلان كه از اوایل هفته جاری آغاز شده و در برخی ساعت ها به صورت رگباری و شدید است، برداشت محصول برنج در شالیزارهای استان را به تاخیر انداخته است.

محصول برنج بیش از هر چیزی به آب و آفتاب نیاز دارد كه بارندگی ها و ابرناكی در گیلان موجب شد عملیات خوشه دهی و برداشت برنج با تاخیر مواجه شود و براثر ابری بودن هوا، نور آفتاب به اندازه به شالیزارها نرسد و مشكلاتی برای شالیكاران ایجاد كند.
هنگامی كه مزارع در مرحله خوشه دهی قرار داشتند و بیش از هر چیزی نیازمند نور آفتاب بودند، ابرناكی و بارندگی ها در گیلان كشاورزان را غافلگیر كرد.
مرداد، مهمترین و حساسترین ماه در استان گیلان از لحاظ برداشت برنج محسوب می شود كه آفتاب در این ماه، نقش مهمی در اقتصاد كشاورزی گیلان دارد و كشاورزان باید در این ماه حاصل پنج ماه رنج و تلاش خود را برداشت كنند.
از یك سو شالیكاران چشم به آسمان دارند تا ابرهای باران زا به كنار روند و آفتاب پرتوهای خود را بر شالیزارهای آنان بتاباند و موجب مغزدار شدن و رسیدگی خوشه های برنج شود و از سوی دیگر، نگران ادامه شرایط جوی فعلی هستند.
شروع بارندگی در یك مرحله در 18 تیرماه و در مرحله دوم از سحرگاه جمعه اول مردادماه آغاز شد و در صورت ادامه بارندگی ها و ابرناكی، می تواند موجب نگرانی شالیكاران گیلانی شده و به محصول برنج آنان خسارت وارد كند.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی گیلان در این باره گفت: 96درصد مزارع شالیزاری استان در مرحله خوشه دهی هستند و تنها برنج 10درصد این مزارع رسیده كه بارندگی برای آنها ضرر دارد.
حبیب جهانساز روز چهارشنبه در گفت وگو با ایرنا خاطرنشان كرد: در صورت ادامه بارندگی ها ، مشكلات بخش شالیكاری بیشتر می شود و ممكن است ورس (خوابیدگی) شالی را در پی داشته باشد و موجب خسارت شود.
وی اظهار داشت: این بارندگی ها برای چای، مركبات و محصولات دیم استان بسیار مناسب و مفید است ولی برای برنج مشكل ایجاد می كند.
به گفته جهانساز، هم اكنون خطر بارندگی ها برای 10درصد برنج شالیزارهایی كه در مرحله خوشه دهی قرار دارند، وجود دارد ولی برای بقیه شالیزارها كه هنوز به مرحله خوشه دهی نرسیده اند، خطری ندارد.
وی یادآور شد: ورس یا خوابیدگی شالی بصورت پراكنده در 10درصد مزارع آماده درو گیلان رخ داده است .
وی از شالیكاران خواست مراقب بلاست باشند كه با بارندگی ها، این آفت در شالیزارها رشد می كند و در صورت مشاهده آثار بلاست، نسبت به مبارزه با آن اقدام كنند.
بلاست، یكی از آفت های ساقه خوار برنج است و از اصلی ترین آفت های برنج در شمال كشور محسوب می شود. در این آفت، برگ، ساقه، خوشه و پوشش شلتوك برنج مورد هدف قرار می گیرد.
به گفته جهانساز، امسال سال خوبی در تولید محصول برنج در گیلان است و ابزارهای برداشت برنج به اندازه كافی در استان برای برداشت وجود دارد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی گیلان اظهار داشت: 770دستگاه بیلر در استان وجود دارد كه با دستگاه هایی كه از خارج استان وارد می شوند، این تعداد به یك هزار دستگاه افزایش می یابد.
وی افزود: یك هزار و 700دستگاه كمباین و دو هزار و 500دستگاه دروگر نیز در استان آماده برداشت محصول برنج كشاورزان است.
وی از كشاورزان خواست در این شرایط اقدام به برداشت نكنند و برای برداشت برنج، از طریق اطلاعیه های هواشناسی آگاهی های لازم را بیابند.
معاون سازمان جهاد كشاورزی گیلان خاطرنشان كرد: پیش بینی برداشت مكانیزه برنج در استان در سال جاری 170هزار هكتار است كه این میزان، 10هزار هكتار بیشتر از سال قبل است.
استان گیلان 238 هزار هكتار اراضی شالیزاری دارد كه یك میلیون و یكصد هزار تن شلتوك و حدود 700هزارتن برنج سفید از این مزارع استحصال می شود.
افزون بر 170 هزار هكتار از اراضی شالیزاری گیلان، از سد منجیل آبیاری می شوند كه بارندگی های اخیر این شالیزارها را از آب این سد بی نیاز كرد.
بیشترین رقم های كشت شده برنج در گیلان، رقم های كیفی هاشمی و علی كاظمی است كه بیش از 85درصد محصول برنج استان را شامل می شود.
اداره كل هواشناسی استان گیلان اعلام كرده كه بر اساس نقشه های پیش یابی، فعالیت توده هوای به طور غالب ناپایدار در استان ادامه دارد و بر این اساس|، تا پایان هفته جاری، بعضی ساعت ها بارندگی (گاهی شدید و رگباری) ، وزش باد و احتمال رعد و برق مورد انتظار است.
6070/2007
۰ نفر