۱۲ تیر ۱۳۹۵، ۹:۰۸
کد خبر: 82133520
T T
۰ نفر
مولودی خوانی از جلوه های زیبای موسیقی مذهبی كردستان

سنندج- ایرنا- یكی از جلوه‌های جالب و زیبای موسیقی مذهبی را در كردستان می ‌توان در ماه ربیع الاول كه در میان عامه مردم به ماه مولود 'میلاد حضرت محمد (ص)' مشهور است مشاهده كرد.

به گزارش ایرنا در استان كردستان بیش از سه هزار مسجد و تكیه وجود دارد كه ماهانه حداقل یك مولودی در مساجد برای تازه‌تر كردن عهد و پیمان‌شان با خداوند و حضرت ختمی مرتبت محمد مصطفی (ص ) برگزار می‌شود و در ماه ربیع‌الاول (ماه مولود) نیز در تمامی مساجد و اكثر منازل مراسم مولودی خوانی برگزار خواهد شد.
مطالبی كه در مولود‌نامه خوانده می‌ شود از سخنان و اشعار گویندگان و سرایندگانی است كه به همین منظور آثاری را پدید آورده‌اند و تعداد آن‌ها نیز فراوان است بعضی از طلبه‌های مستعد كه دارای ذوق شعری هستند به شكرانه‌ اجازه گرفتن یعنی ملبس شدن به لباس روحانیت به سرودن یك مولودنامه برای حضرت محمد (ص ) اقدام كرده‌اند.
مولودی خوانی در كردستان به دو نیت صورت می گیرد یكی به منظور جشن یا سنتی حسنه و ادای یك وظیفه‌ دینی است و نیتی دیگر نذر برای رفع مشكلی قبل یا بعد از رفع آن مشكل است.
طلب شفا برای مریض یا به شكرانه بازگشت سلامتی او، رهایی از تصادفات یا بلایی بزرگ، آزاد شدن اسیر یا زندانی، شكرانه پایان تحصیلات یا خدمت سربازی، احداث ساختمان و پایان كار درو در روستاها و برداشت محصول برخی از دلایل این نذورات برای مولودی خوانی است.
در این مراسم ابتدا چند آیه از قرآن مجید تلاوت می‌شود، بعد از بیان مقدمه‌ ای، فصلی از 'قصیده بردیه' خوانده می ‌شود، این اولین و معمولی ‌ترین آهنگ مولودخوانی است همه آن را می‌ دانند و هم ‌زبان و هم‌ صدا در نوبت خود، شعرهای سربند را تكرار می‌ كنند این آهنگ به وسیله دف، تاس، دوطبله و گاهی شمشال همراهی می‌شود.
بعد از پایان آهنگ، سخنران بحثی را آغاز می‌ كند كه محتوای آن عظمت قرآن یا شخصیت و رسالت پیامبر (ص) یا هر مطلب دینی دیگر است كه بیشتر جنبه‌ تشویق مسلمانان برای تازه كردن عهد و پیمان ‌شان با خدا را دارد و دادن تعهد دوباره به حضرت محمد (ص) كه اصل و فلسفه و حكومت مولودی است.
اگر در اجرای دستورات الهی سستی و ركودی روی داده است، تجدید میثاق كرده تا دل‌ها از خواب غفلت بیدار شود و اعمال خود را با اوامر حضرت محمد (ص) تطبیق دهد و از گمراهی و هر آنچه مقام انسان را تنزل می ‌دهد نجات یابد.
بعد از آن موضوع اصلی مولود نامه شروع می‌ شود و آن تاریخچه‌ ای است قبل از تولد حضرت، یعنی ازدواج پدر و مادر ایشان و بعد از تولد، دوران كودكی و نوجوانی و جوانی و شناخت خدا و عبادات و چگونگی بعثت و نیز یادآوری اینكه حضرت مدت 13 سال در مكه ایمان و عقیده و باور را در قلب و روح مردم نهاد.
'دعوت به اسلام' و بیان اذیت و آزار مشركین و كفار كه حضرت بسیاری از یاران را به اطراف می فرستد و بعد خود نیز هجرت می‌فرمایند و در نهایت اسلام حكومت می‌كند از دیگر بخش های مولود نامه است.
در پایان با خواندن خطبه 'الوداع' كه آخرین خطبه‌ پیامبر (ص) است، حاضران به احترام حضرت به پا می‌ خیزند و رو به قبله ایستاده آهنگ 'یا محمد مصطفی' را می ‌خوانند و نیز برای حاضران، شفای بیماران، ترقی اسلام و موارد دیگر به طور دسته جمعی در فضایی سرشار از سرور و قلب‌هایی پر از محبت، ایمان و معنویت و اخلاص به پیغمبر (ص)، دسته جمعی دعا خوانده می ‌شود.
6108/1904

سرخط اخبار استان‌ها