۱۹ خرداد ۱۳۹۵، ۱۲:۱۳
کد خبر: 82105182
T T
۰ نفر

مهاجرت معكوس و ترنم زندگی در روستاهای گرمی مغان

۱۹ خرداد ۱۳۹۵، ۱۲:۱۳
کد خبر: 82105182
مهاجرت معكوس و ترنم زندگی در روستاهای گرمی مغان

اردبیل - ایرنا- در گرمی منطقه ای محروم در شمال استان اردبیل زمزمه هایی از بازگشت شنیده می شود، آنهایی كه 2 سه دهه پیش از روستا با پای پیاده رفته بودند خسته از زندگی ماشینی سودای بازگشت دارند.

روستاهایی كه در سال های گذشته خالی از سكنه شده بودند اكنون با بازگشت مهاجران ویرانه هایشان در حال آباد شدن است.
سیل مهاجرت از گرمی مغان طی 2 سه دهه پیش شتابی گسترده تر گرفت و مردم به امید رهایی از فقر و بیكاری موج وار راهی كلانشهرها شدند.
میرعلی رحیمی زاد فرماندار گرمی مغان كه هنوز هم نگران مهاجرت و كاهش جمعیت این شهرستان است؛ می گوید : در 2 دهه گذشته 30 هزار نفر از این شهرستان مهاجرت كردند و برخی از روستاها نیز خالی از سكنه شد.
به گفته وی ، جوانان گرمی برای تامین معاش به دیگر شهرها بویژه تهران ، رشت و كرج مهاجرت كردند.
جمعیت گرمی مغان طی 2 دهه از 120 هزار نفر به 80 هزار نفر كاهش یافته است.
اما اینك رگه های از امید در حال بازگشتن به گرمی است و نیاز است تا مسئولان قدر آن دانسته و با سرمایه گذاری مناسب زمینه ماندگاری جمعیت در این منطقه و بازگشت هرچه بیشتر مهاجران را فراهم سازند.
روستاهای مسجدلو و حاج عباس در دهستان قره آغاج بخش انگوت از جمله روستاهایی هستند كه اهالی آنها سال ها پیش به دلیل نبود درآمد و مشكلات معیشتی به شهرهای دیگر مهاجرت كرده و در هریك از آن روستاها یك یا 2 خانوار باقی مانده بودند.
حیات در این روستاها كه در حال پایان بود از پارسال رونق دیگر به خود گرفته و مهاجران خسته از مشكلات، دود و غم كلانشهرها، به دیار خود باز می گردند.
روستای حاج عباس در حال حاضر بازگشت و سكونت 17 خانوار را شاهد است و اهالی برای احداث اصطبل، انبار و سایر ابنیه لازم متقاضی گسترش محدوده روستا هستند.
مهاجران با استفاده از تسهیلات بنیاد مسكن انقلاب اسلامی در روستا خانه احداث كرده اند و تكاپوی آنها برای ماندگاری در روستا ادامه دارد.
علی عباسی یكی از اهالی بازگشته به روستای حاج عباس می گوید كه نام روستا از نام نیای ما (حاج عباس) گرفته شده و تقریبا نام خانوادگی همه اهالی روستا (عباسی) است.
وی گفت: با نگهداری صدها راس گوسفند، گوشت، شیر، كره و پنیر مورد نیاز خود را تامین می كنیم، مازاد آن را می فروشیم و خدا را شاكریم.
بهرام عباسی نیز می گوید: ما برادران عباسی بازگشت به روستا و دامداری و آباد كردن وطن خود را به خوش نشینی در تهران و البرز ترجیح دادیم.
روستای مسجدلو در دهستان قره آغاج انگوت نیز به جهت وجود مقبره كربلایی میرعطا مورد توجه اهالی و روستائیان اطراف قرار دارد و هرچند 15 خانواده به طور موقتی و فصلی در آن روستا سكونت دارند اما ساخته شدن خانه های نو توسط اهالی، مهاجران دیگر را به بازگشت به زادگاهشان ترغیب می كند.
بخشدار انگوت شهرستان گرمی مغان هم از بازگشت مهاجران به برخی از روستاهای این بخش و رونق دوباره زندگی در آنها خبر می دهد .
جهانبخش فیروزی، روز چهارشنبه به خبرنگار ایرنا می گوید : ارایه خدمات دولتی و تامین تاسیسات زیربنایی در ترغیب روستائیان به ماندگاری در روستاها اهمیت زیادی دارد و به تازگی با حضور مسوولان ادارات دولتی در روستای حاج عباس، زمینه های خدمات رسانی به آن مورد بررسی قرار گرفت.
او ادامه داد: به خاطر مورد توجه گردشگران بودن روستای مسجدلو، دو باب سرویس بهداشتی در محوطه آن احداث شد و راه آن روستا با همیاری اهالی و كمك بخشداری انگوت بازسازی شده است و تامین برق روستا نیز به عنوان یكی از الویت های كاری بخشداری پیگیری می شود.
بخشدار انگوت گفت: مسجدلو زمین های مسطح و یكپارچه برای كشاورزی ندارد اما برای باغداری مستعد است و تلاش می شود با توسعه باغات و ایجاد تولید و درآمد برای مردم، مهاجرت معكوس در این روستا تسریع شود.
به گفته كارشناسان، ایجاد زمینه های اشتغال در روستاها و شهر گرمی مغان با توسعه صنعت و كشاورزی می تواند به ماندگاری جمعیت و بازگشت مهاجران به این شهرستان كمك كند.
احداث یكی از بزرگترین كارخانه های تولید شیرآلات در گرمی مغان با چندین هزار زمینه اشتغال كه در مراحل پایانی خود قرار دارد ، سرمایه گذاری های بزرگ دولت در پروژه های سدسازی و آب و خاك ، گسترش كشاورزی صنعتی و ایجاد واحدهای كشت و صنعت جدید می تواند به روند بازگشت مهاجران گرمی مغان شتاب بیشتری بخشد.
در صورت تصویب لایحه دولت در باره ایجاد منطقه آزاد تجاری و صنعتی شمال استان در مجلس كه بخشی از شهرستان گرمی مغان را نیز شامل می شود، منطقه شاهد یك خیزاقتصادی خواهد بود و در این صورت مهاجرت های كوچك معكوس امروزی می تواند شكلی گروهی به خود گرفته و موجب رونق این شهرستان شود.
فرماندار گرمی مغان می گوید: برای ایجاد بسترهای سرمایه گذاری در این شهرستان دیداری با رییس بنیاد مستعضعفان داشته و از سعیدی كیا درخواست حضور این بنیاد در این شهرستان محروم را كرده است.
وی در این دیدار به سخنان مقام معظم رهبری در سفر سال 1379 به گرمی و جمله تاریخی معظم له كه فرمودند 'آنهایی كه می خواهند محرومیت را ببینند به گرمی بیایند' اشاره كرد و خواستار سرمایه گذاری ، توجه جدی و حمایت های این بنیاد در شهرستان گرمی شد.
به گفته رحیمی زاد ، رییس بنیاد مستضعفان دستور داده است كه كارشناسان بنیاد در این شهرستان حاضر شده و زمینه های فعالیت در آن را مورد مطالعه قرار دهند.
سرمایه گذاری دولت تدبیر و امید در بخش اقتصاد، فرهنگ و سلامت شهرستان گرمی مغان زمینه شكوفایی این منطقه را تا حدودی فراهم كرده است و دیر نیست كه با به نتیجه رسیدن سرمایه گذاری های بزرگ دولت شاهد افزایش جمعیت گرمی با بازگشت مهاجران باشیم .
7124/6016
۰ نفر