۲۸ دی ۱۳۹۳، ۱۲:۵۰
کد خبر: 81469009
T T
۰ نفر
وجود پتانسيل انرژي دريايي در سواحل جنوبي كشور

تهران - ايرنا - مدير دفتر انرژي باد و امواج سازمان انرژي‌هاي نو ايران گفت: انرژي موجود در درياها و اقيانوس‌ها يكي از اشكال انرژي‌هاي تجديدپذير است كه مي‌تواند به‌عنوان يك منبع بزرگ و بي‌پايان انرژي براي مصارف گوناگون بشر مورد استفاده قرار گيرد.

به گزارش ايرنا از پايگاه اطلاع رساني وزارت نيرو، محمد ساتكين افزود: منبع اصلي اين انرژي مانند ساير انواع انرژي‌هاي تجديدپذير (به‌استثناي انرژي زمين‌گرمايي و جزر و مد)، انرژي خورشيدي و منبع اصلي انرژي جزر و مد جاذبه ماه است.

وي با بيان اينكه انرژي‌هاي دريايي شكل‌هاي مختلفي دارند و از روش‌هاي مختلفي استحصال مي‌شوند، گفت: نيروگاه‌هاي موجي از تنوع بسيار زيادي برخوردار هستند؛ برخي بر روي آب شناورند و برخي ديگر در ساحل نصب مي‌شوند. همچنين نحوه درگيري آنها با امواج و درنتيجه نوع حركتي كه جذب مي‌كنند، با هم تفاوت بسيار دارد.

به گفته اين مسئول در سازمان انرژي هاي نو، انرژي جزر و مد معمولا توسط سامانه‌هايي شبيه سد‏هاي هيدروليكي معمولي مهار مي‌شود به اين ترتيب كه در هنگام بالا آمدن آب، مخازني در ساحل پر مي‌شود و آبي كه در آن به دام افتاده است، در هنگام پايين رفتن تراز آب از دريچه‌هاي سد عبور داده مي‌شود و توربين‏‌هاي آبي را براي توليد برق مي‌چرخاند.

ساتكين اظهار داشت: البته مي‌توان درصورت وجود شرايط مناسب منطقه‌اي و تاسيسات لازم، در هنگام بالا بودن تراز آب هم عكس اين عمل را انجام داد و از يك جزر و مد دو بار انرژي استحصال كرد كه براي بهره‌برداري اقتصادي از اين سامانه‌ها، اختلاف تراز آب در حالت جزر و حالت مد بايد متوسطي معادل دست‌كم پنج متر داشته باشد كه طبق مطالعه‌ها تنها 40 نقطه در جهان چنين اختلاف ترازي را تجربه مي‌كنند.

وي از روش اقيانوسي به‌عنوان روش ديگر توليد برق ياد كرد و گفت: انرژي حرارتي اقيانوس‌ها يا درياها كه از اختلاف دماي آب‌هاي سطحي و آب‌هاي عمق 1000 متري درياهاي بزرگ استفاده كرده و يك سيكل كم بازده و دما پايين ترموديناميكي را بين اين دو منبع حرارتي سرد و گرم برقرار مي‌كند، نيز مورد توجه و بهره‌ برداري آزمايشي قرار گرفته است.

مدير دفتر انرژي باد و امواج سازمان انرژي‌هاي نو ايران با اشاره به ميزان پتانسيل ايران در انرژي‌هاي موج و دريا، گفت: در بيشتر سامانه‌هاي استفاده از جريان‌ هاي دريايي، حداقل سرعت جريان براي اقتصادي عمل كردن سامانه استحصال انرژي 1.5 متر بر ثانيه و يا براي نيروگاه‌هاي موجي ارتفاع موج 2-3 متر گزارش شده ‏است كه در درياهاي ايران چنين سرعت جرياني و يا ارتفاع موجي به‌ندرت اتفاق مي‏‌افتد كه در زمينه انرژي جزر و مد نيز 36 منطقه از سواحل جنوبي ايران تاكنون مورد سنجش قرار گرفته است.

ساتكين گفت: يكي از مناطق مناسب براي استفاده از انرژي جزر و مد در ايران به يك منطقه ويژه به نام خورموسي در استان بوشهر مربوط است كه به‌طور طبيعي به شكل حلزوني است و مي‌تواند يك مخزن طبيعي ذخيره آب باشد كه در هنگام مد آب را ذخيره كند و در هنگام جزر بازگرداند كه با نصب توربين‌هاي متوالي مي‌توان به برق تجديدپذير دست يافت.

وي تصريح كرد: درباره پتانسيل‌هاي جرياني موجود در كشور مي‌توان به منطقه 'تنگه‌خوران' حدفاصل جزيره قشم و خاك مادر اشاره كرد كه جريان آب با سرعت از آنجا عبور مي‌كند و مي‌توان با ‌بكارگيري توربين‌هاي جرياني نسبت به توليد برق اقدام كرد.

ساتكين يكي از دلايل كم‌توجهي به انرژي‌هاي دريايي و امواج را غيراقتصادي بودن آنها عنوان كرد و گفت: مي‌توان گفت كه سامانه‌هاي موجي درمجموع هنوز به اندازه كافي تكامل پيدا نكرده‌اند و براي جا افتادن و رسيدن به مرحله بهره‌برداري تجاري، راه درازي را در پيش دارند و استفاده از ساير انرژي‌هاي تجديدپذير همچون باد، زمين‌گرمايي و خورشيدي اقتصادي‌تر بوده و لذا رويكرد به آنها بيشتر است.

وي درباره ويژگي‌هاي سامانه‌هاي دريايي، گفت: از ميان انرژي‏‌هاي تجديدپذير، انرژي‏‌هاي دريايي از انرژي‏‌هاي پاك و پرظرفيت به‌شمار مي‌روند. چنين طرح‌هايي كاملا سازگار با محيط زيست هستند كه تاثير كمي بر تغيير اكولوژيكي مي‌گذارد.

مدير دفتر انرژي باد و امواج سابا، اضافه كرد: متاسفانه به‌دليل محدوديت در منابع مالي از يك سو و توجيه‌پذير نبودن اين فناوري‌ها از نظر اقتصادي در زمان حاضر و همچنين كم بودن پتانسيل‌هاي مناسب در برخي از اشكال انرژي دريايي، امكان توسعه طرح‌هاي مرتبط با انرژي‌هاي دريايي در آينده نزديك چندان متصور نيست.

اقتصام(1)1053**1558