۱۹ اسفند ۱۳۹۲، ۱۴:۰۳
کد خبر: 81080998
T T
۰ نفر
روزنامه ها درباره ی سفر اشتون به تهران چه نوشتند؟

تهران-ایرنا- «شكستن فضای بد روانی میان ایران و اتحادیه ی اروپا»؛ این تعبیر روزنامه ی «آرمان» در ارزیابی هدف سفر مسوول سیاست خارجی اتحادیه ی اروپا به تهران است؛ تعبیری كه مشابه آن در بسیاری از روزنامه های امروز ایران بكار برده شد.

این گزارش نگاهی به سرخط اصلی خبرها و همچنین نوشته های سرمقاله نویسان و نویسندگان روزنامه های امروز دوشنبه 19 اسفند ماه 1392 خورشیدی انداخته و مهم ترین موضوع های مورد توجه این روزنامه ها را بررسی كرده است.



***روزنامه ها درباره ی سفر اشتون به تهران چه نوشتند؟

سفر «كاترین اشتون» به تهران كه نخستین سفر وی و عالی ترین مقام سیاست خارجی اتحادیه ی اروپا به تهران در 6 سال گذشته بود، مورد توجه روزنامه های امروز قرار گرفت و علاوه بر خبر و گزارش، یادداشت هایی نیز در تحلیل آن ارایه شد.

برخی روزنامه ها این سفر را نقطه ی شروعی در گسترش روابط ایران و اتحادیه ی اروپا دانستند و برخی دیگر هم به انتقاد از مواضع حقوق بشری مسوول سیاست خارجی اتحادیه ی اروپا در قبال ایران پرداختند.

روزنامه ی «قانون» در یادداشتی با عنوان «اشتون، به دنبال نظر اصولگرایان هم هست» به قلم «داوود هرمیداس باوند» استاد حقوق بین الملل، سفر اشتون به تهران را دو منظوره توصیف كرد و نوشت: او هم به عنوان نماینده سیاسی اتحادیه اروپا با هیاتی اقتصادی به ایران سفر كرده است و این سفر بیشتر ناظر به تعاملات بین اتحادیه اروپا و ایران است كه در عرصه‌های مختلف این تعاملات صورت می‌گیرد. در این بین می بینیم كه خانم اشتون در كنار مقامات رسمی ایران با آقای جلیلی، كه پیش از روی كار آمدن دولت جدید با ایشان مذاكره می كرده نیز دیدار داشته است. دلیل این دیدار می‌تواند قصد اشتون برای دریافت نظر و موضع اصولگرایان در فضای جدید باشد.

روزنامه ی «آرمان» هم در یادداشت ها و تحلیل های متعددی به طور مفصل به این موضوع پرداخت. این روزنامه در یادداشتی با عنوان «وحدت ملی در برابر اشتون» با اشاره به دگرگونی شرایط تعاملات ایران و اتحادیه ی اروپا به بررسی اهمیت سفر اشتون پرداخت و نوشت: همچنین این فرصت برای اشتون ایجاد شده است تا با واقعیت‌های كشور ما به لحاظ سیاسی و اقتصادی آشنا شود و ما باید از این سفر استقبال كنیم و در جهت بالا بردن منافع ملی، به جای تبلیغات منفی باید یكپارچگی و وحدت جناح‌های سیاسی مختلف حول بحث هسته‌ای، تیم مذاكره‌كننده و دولت را نشان دهیم. این رویكرد بهترین پیامی است كه می‌توان به جامعه جهانی و كشورهایی اروپایی از طریق سفر اشتون منتقل شود.

این روزنامه همچنین در مطلبی دیگر با عنوان «پیام اروپایی» به قلم «احمد شیرزاد» ضمن پرداختن به تغییرات گسترده در سیاست خارجی دولت یازدهم، هدف اصلی از سفر مسوول سیاست خارجی اتحادیه ی اروپا به تهران را شكستن فضای بد روانی میان ایران و اروپا دانست و ادامه داد: خبرها حاكی از موفقیت ایشان (اشتون) در دستیابی به این هدف است. البته نباید به سرعت انتظار پیروزی در پرونده هسته‌ای و موفقیت این پرونده را داشته باشیم چون مذاكرات كارشناسی در جایی دیگر در حال انجام است و توسط عراقچی صورت می‌گیرد. هدف اصلی ایجاد یك فضای روانی مثبت است و اینكه خانم اشتون با جلیلی و ولایتی در كنار مقامات دولتی دیدار كردند نشان می‌دهد رابطه با كل نظام جمهوری اسلامی هدف این سفر بوده نه یك بخش كه در دولت تجلی پیدا می‌كند و این اراده اتحادیه اروپایی برای فصلی جدید در رابطه با ایران را نشان می‌دهد.

«سه نكته‌ای كه اشتون از مقامات ایرانی پرسید» به قلم «صباح زنگنه» كارشناس روابط بین‌الملل، عنوان یادداشت دیگر روزنامه ی آرمان بود.

روزنامه ی «شرق» نیز در گزارشی با عنوان «یكشنبه ی پركار كاترین» به دیدارهای فشرده ی مسوول سیاست خارجی اتحادیه ی اروپا اشاره كرد. این روزنامه همچنین در یادداشتی با عنوان «اشتون و تحریم‌های غیرانسانی» به قلم «یوسف مولایی» استاد حقوق بین الملل دانشگاه تهران، ضمن اینكه سفر اشتون را شاخص مهمی در ارزیابی میزان موفقیت سیاست خارجی دولت یازدهم دانست، نوشت: در برنامه مذاكرات خانم اشتون با مقامات ایرانی همان‌طور كه عرف دیپلمات‌های اروپایی است، مسایل حقوق‌بشر ایران نیز گنجانده شده است. ای‌كاش خانم اشتون فرصت این را پیدا می‌كرد در برنامه بازدیدهای خود از ده‌ها فروند هواپیمای مسافربری ایران كه به‌علت نداشتن قطعات یدكی زمینگیر شده‌اند، عكس یادگاری تهیه كند و برای نشان‌دادن احترام واقعی خود به حقوق‌بشر برای انسان‌هایی كه خطر مسافرت با ناوگان هوایی فرسوده را به جان خریده و هرگز به مقصد نرسیده‌اند، قطره اشكی نثار كند. خانم اشتون می‌تواند در مراكز درمانی و دارویی لحظه‌ای به انسان‌هایی بیندیشد كه به علت عدم دسترسی به دارو و تجهیزات پزشكی، هر لحظه با مرگ دست‌وپنجه نرم می‌كنند. آیا ممكن است كه خانم اشتون حین سفر به اصفهان فرصتی برای فكركردن به دغدغه‌های واقعی حقوق‌بشر اختصاص داده و درحالی‌كه با هواپیمای كاملا سرحال و ایمن مسافرت می‌كند از خود سوال كند كه آیا از نظر موازین حقوق‌بشر مسافرت با هواپیمایی ایمن و سالم حق هر انسانی نیست و آیا بین انسان‌ها از این جهت تبعیضی وجود دارد یا خیر؟

روزنامه ی «وطن امروز» اما در مطلبی با عنوان «بهانه حقوق بشر در پوشه اشتون» با دیدگاهی انتقادی نسبت به این موضوع پرداخت و نوشت: حقوق بشر! نگرانی‌ها بیشتر می‌شود. این دیگر جان كری یا وندی شرمن نیست كه از هزاران كیلومتر دور‌تر درباره مسائل حقوق بشر در ایران سخن بگوید. این مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپاست كه دیروز با وزیر امور خارجه ایران درباره مسائل حقوق‌بشر سخن گفته است. اگر تا دیروز وزارت خارجه آمریكا بیانیه می‌داد و به بهانه حقوق بشر از وضعیت سران فتنه 88 گلایه می‌كرد و خواستار آزادی آنان شده بود، اكنون كاترین اشتون، مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ایران آمده و چشم در چشم محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه خندان دولت روحانی از حقوق بشر می‌گوید. حقوق بشر چه پتانسیل موردعلاقه‌ای برای كاترین اشتون در موضوع مناسبات با ایران دارد؟ با این حال اشتون به عنوان نماینده ی اتحادیه ی اروپا با پیام حقوق بشر هم به ایران آمده است. به عبارتی اتحادیه ی اروپا در صورت تنظیم مدل جدیدی از مناسبات با ایران، موضوع حقوق بشر را به عنوان یكی از پیش‌شرط‌های اولویت‌دار خود تعیین كرده است. به هر حال حقوق بشر از آن قبیل بهانه‌هایی است كه طی سال‌های گذشته دستاویز غرب و آمریكا برای فشار به مخالفان خود قرار گرفته است



***دغدغه ها و گلایه های آیت الله

دومین نشست دست‌اندركاران حوزه ی علوم پزشكی دانشگاه آزاد اسلامی روز گذشته 18 اسفندماه در سالن همایش‌های بیمارستان فرهیختگان واحد علوم و تحقیقات با حضور آیت‌الله هاشمی رفسنجانی و سخنرانی وی در این نشست، برگزار شد. هاشمی در سخنرانی خود به موضوع های مختلفی اشاره كرد و روزنامه های امروز هم هر كدام بخشی از سخنان وی را برجسته كردند.

روزنامه ی قانون در مطلبی با عنوان «این چه مرز داری ست؟» انتقاد هاشمی از نهادهای مسوول در ارتباط با گروگانگیری مرزبانان را منعكس كرد.

«دولت قبل اساسنامه یدانشگاه آزاد را برخلاف قانون تغییر داد» نیز تیتر روزنامه ی آرمان بود كه به بخشی از سخنان رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره تدوین اساسنامه ی دانشگاه آزاد اسلامی در اوایل انقلاب اشاره داشت و به نقل از هاشمی نوشت: متأسفانه دولت سابق اساسنامه را بر خلاف قانون تغییر داد تا دانشگاه را تصاحب كند.‌ای كاش در زمان تصاحب، به توسعه هم فكر می‌كردند.

روزنامه ی «جوان» اما این بخش از سخنان هاشمی را به عنوان تیتر مطلب خود برگزید: «رژیم شاه حسینیه ارشاد را تصرف نكرد ولی نظام اسلامی دانشگاه آزاد را تصرف كرد»

این روزنامه همچنین در یادداشتی با عنوان «دانشگاه آزاد قرار نبود حسینیه ارشاد باشد»، ‌در پاسخ به اظهارات رفسنجانی، نوشت: هاشمی می‌توانست نظر خود را حق بداند و آنچه را دولت سابق انجام داد، به روال همه وقت‌هایی كه می‌خواهد سخنی از دولت احمدی‌نژاد به میان بیاورد، تخطئه كند، اما چه جای قیاس رژیم شاه و نظام جمهوری اسلامی و چه جای قیاس حسینیه ارشاد و دانشگاه آزاد اسلامی؟!

روزنامه ی «ابتكار» اما در یادداشتی با عنوان «فصل تازه در سیاست ورزی آیت الله» از سخنان هاشمی استقبال كرد و نوشت: كمتر كسی از جناح‌های اصولگرا یا اصلاح طلب وجود دارد كه روزگاری هاشمی را سیبل انتقادهای گزنده و تلخ نكرده باشد.با این همه در اسفند ماه سال 1392، بعد از بیش از 16 سال از آغاز روزهای تلخ آیت الله، كسی كه می‌تواند لبخند بزند و از وضعیت سیاسی موجود در كشور راضی باشد هم اوست.آن مرد با آن تسبیح‌های غلتان در دستش، به یكی از الگوهای بزرگ صبر و شكیبایی در تاریخ انقلاب اسلامی بدل شده است! «عالیجناب سرخ پوش» اصلاح‌طلب‌های تندرو اوایل دهه هشتاد، «سر فتنه» اصولگرایان تندرو و آن كسی كه احمدی‌نژاد و كسانی دیگر در همه دوران هشت ساله گذشته، بی واسطه و با واسطه می‌خواستند او را به عنوان متخلف و حتی «مفسد اقتصادی» معرفی كند، امروز «لبخند» و «رضایت»ش از سپهر سیاسی، تیتر یك رسانه‌های همین كشور است.



***یارانه ها؛ آسیب شناسی مرحله ی نخست- اما و اگرهای مرحله ی دوم

موضوع مرحله ی دوم اجرای هدفمندی یارانه ها كه برخی از آن به عنوان آزمون بزرگ دولت تدبیر و امید یاد می كنند، همچنان پای ثابت یادداشت ها و سرمقاله های روزنامه های صبح كشور است.

روزنامه ی شرق در مطلبی با عنوان «تحقق پیش‌شرط‌ها مهم‌تر از تدوین برنامه‌ها» به قلم «یداله دادگر»استاد دانشگاه شهید بهشتی نوشت: در صورت فراهم‌شدن پیش‌شرط‌ها و بسترسازی‌ها می‌توان به حل بسیاری از دشواری‌های اقتصادی ایران اقدام كرد. تا زمانی كه مقامات عالیرتبه و مشاوران آنها به مشكل باور نداشته باشند، تمامی ابزارها و دستگاه‌ها را بسیج نكنند، ملاحظات خاص را كنار نگذارند و عزم واقعی به‌كار نبندند، مشكل به‌صورت اساسی حل نخواهد شد و ارایه سیاست‌های كلی، تدوین استراتژی و برنامه و تصویب و مانند آن به‌صورتی كارساز اثر‌گذار نخواهد بود. امید است همگی به‌ویژه قوای موثرتر برای اعتلای كشور در مبارزه با فساد و تاثیرگذاری كمپین یارانه‌ها با دولت همكاری كنند. این حركت برای آنها از یك سو رعایت قاعده استاندارد بازی است، از سوی دیگر خدمت به جامعه و خود آنهاست. در نهایت نوعی همراهی با ملت بزرگ ایران و توجه به پیام آنان است.

روزنامه ی آرمان نیز در مطلبی با عنوان «اجرای ناصحیح، نتایج غلطی در پی داشت» به قلم «خسرو صادقی بروجنی» نوشت:‌ بسیاری از كارشناسان اعتقاد دارند كه اجرای صحیح فاز دوم هدفمندی یارانه‌ها منوط به آسیب‌شناسی اجرای مرحله اول آن است و دولت باید با یك برنامه دقیق، ضمن شناسایی ایرادات این برنامه در مرحله اول، سعی نماید سیاست گذاری‌های خود را به گونه ای پیش ببرد كه هم از تكرار این اشتباهات جلوگیری كند و هم از لحاظ ساختاری جلوی تكرار این اشتباهات گرفته شود. با وجود این كه 4 سال از اجرای این طرح می‌گذرد و به‌رغم اینكه به باور اكثر كارشناسان این طرح و روش اجرای آن آثار زیانباری بر اقتصاد كشور داشت، اما هنوز در حوزه‌هایی اختلاف نظرهایی در مورد تاثیر این برنامه وجود دارد.

«ابراهیم افقه»، اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفت‌وگو با آرمان اظهار داشت: مرحله اول هدفمندی یارانه ها، غیركارشناسی، عجولانه و در شرایطی خاص و با اهداف سیاسی انجام شد كه در نتیجه اجرای ناصحیح آن و با توجه به شرایط پیش گفته، بخش تولید بیشترین آسیب را دید. وی در پاسخ به این سوال كه آیا روندهای اقتصادی دولت یازدهم در جهت حل مشكلات مذكور هست یا نه خاطرنشان كرد: آن چیزی كه در مباحث و اظهار نظرها دیده می‌شود در جهت بهبود وضعیت است اما متاسفانه تصمیماتی كه در عمل گرفته می‌شود با آن چیزی كه گفته می‌شود فاصله زیادی دارد.



***تذكرهای مجلسی

«حسین مظفر» معاون نظارت مجلس دیروز گفت: از تاریخ 7 آبان تا 6 اسفند ماه امسال، رییس‌جمهوری بیشترین تذكر و وزیر دفاع كمترین تذكر را از مجلس دریافت كرده‌اند.

این مطلب دستمایه ی گزارش های بسیاری از روزنامه های امروز بود. برخی از روزنامه ها، تعداد بالای تذكرها را نشان دهنده ی افزایش فشار مجلس به دولت دانستند و برخی دیگر اما نیمه ی پرلیوان را دیدند و با اشاره به كاهش روند تذكرها از ابتدای فعالیت دولت، این مساله را نتیجه ی مدیریت هیات رییسه ی مجلس ارزیابی كردند.

« فشار مجلس به وزرای روحانی در سه ماهه دوم نیزادامه داشت؛ 1213 تذكر» عنوان نخست روزنامه ی قانون بود كه به بازتاب سخنان حسین مظفر، پرداخت و از قول وی نوشت: نمایندگان مجلس در سه ماه اخیر مجموعا هزار و ۲۱۳ تذكر به وزرا و رئیس جمهور دادند كه از این میان رئیس جمهور مخاطب بیشترین تذكر بوده است.

روزنامه ی شرق اما در ابتدای گزارش خود در ارتباط با اظهارات مظفر، با نگاهی متفاوت نوشت: اگرچه هنوز میل برخی نمایندگان به «تذكر» و «سوال» از دولتمردان فروكش نكرده؛ اما آمار از كاهش 15درصدی «تذكر» نمایندگان به دولت خبر می‌دهد. اگر روند همین‌طور دنبال شود گویا سیاست‌های رییس مجلس در كنترل سطح «تذكر»‌ها كارساز شده است. در روند تذكرهای سه‌ماهه دوم فعالیت‌های دولت تدبیر و امید، شخص رییس‌جمهوری بیش از كابینه مورد «تذكر» قرار گرفته و وزیر دفاعش كمترین «تذكر» و سوال را داشته است. با این‌حال اما تاكنون همچنان تعداد تذكرات نمایندگان مجلس به دولت روحانی 5 برابر بیش از دولت‌های قبل است.



***سرآمدان هنر نو

«جواد مجابی» به عنوان داستان نویس بیشتر شناخته می شود اما در همه ی این سالها پا به پای داستان نویسی شعر نیز سروده. به زودی نیز چند كتاب از جواد مجابی در زمینه‌های نوشتاری مختلف منتشر خواهد شد. به همین بهانه، روزنامه ی قانون با این شاعر، نویسنده و روزنامه‌نگار درباره ی انتشار كتاب‌هایش گفت و گو كرده است كه بخشی از آن را می خوانیم:

این شاعر، نویسنده، روزنامه‌نگار نام‌آشنا از آثار آماده انتشار و نیز كارهای ادبی در دست انجام خود گفت: «مجموعه‌ای از اشعار عاشقانه‌ام توسط انتشارات هیرمند به زودی و شاید قبل از آغاز سال جدید منتشر خواهد شد. انتشارات به‌نگار هم كتاب دیگرم به نام «سرآمدان هنر نو» را در نیمه اول فروردین 93 منتشر خواهد كرد. «سرآمدان هنر نو» به كار عده زیادی از افراد مشهور هنرهای تجسمی می‌پردازد.»مجابی اضافه كرد كه این روزها نیز به كار كردن بر یك كتاب شعر مشغول است: «نشر مروارید بنا دارد این كتاب را به عنوان «گزیده اشعار» جواد مجابی منتشر كند و اگر مجوز بگیرد در ماه‌های آتی آن را راهی بازار كتاب خواهد كرد.»

«یادداشت‌های جد بزرگوار» از دیگر كتاب‌های مجابی است كه او این روزها مشغول آماده كردن آن برای ارائه به ناشر است: «این یك اثر طنزآمیز و به نوعی ادامه كتابی است كه با عنوان «یادداشت‌های یك آدم پرمدعا» حدود 50 سال پیش نوشته و منتشر كرده بودم. «یادداشت‌های جد بزرگوار» كه تقریباً كار نگارش آن تمام شده، مشتمل بر یادداشت‌های كوتاهی است كه در یك یا دو سطر یك مضمون اجتماعی، فرهنگی و ... را دستمایه طنز قرار می‌دهد و یك نقد طنزآمیز اجتماعی راجع به روزگار ماست. با یكی دو ناشر هم برای انتشار آن صحبت كرده‌ام. یادداشت‌های این كتاب با تعداد زیادی از كارتون‌های من منتشر خواهد شد.»

مجابی با بیان این‌كه كتاب‌های متعددی از او از مدت‌ها پیش در انتظار مجوز است، از بلاتكلیفی این كتاب‌ها ابراز گلایه كرد و خواستار رسیدگی به وضعیت آن‌ها شد. گفتنی است كه چاپ سوم رمان «شهربندان» هم كه مجابی آن را در اواخر دهه 60 نوشته بود، توسط نشر افراز منتشر شد.



*گروه پژوهش های خبری

پژوهش**9277**2054
۰ نفر