۲۹ دی ۱۳۸۷، ۰:۰۱
کد خبر: 7500048
T T
۰ نفر
مطالعه امکان سنجی منطقه نمونه گردشگری سددرودزن در فارس به پایان رسید ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 87/10/29 فرهنگی.سد درود زن.گردشگری شیراز - روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری فارس اعلام کرد : مطالعه امکان سنجی منطقه نمونه گردشگری سددرودزن در فارس به عنوان یک طرح جامع به پایان رسید.
به گزارش دریافتی روز یکشنبه ایرنا ، دریاچه زیبای سد درودزن در حدود 95 کیلومتری مرکز استان فارس ودر فاصله 50 کیلومتری شهرستان مرودشت واقع شده است.که پس از عبور از جاده ارتباطی بخش کامفیروز و در منطقه زیر حوزه دشت کامفیروز حوزه وسیعی را در برگرفته که پس از طی مسافتی از جاده منتهی به بخش کامفیروز چشم انداز زیبای دریاچه سد در میان کوهستانهای اطراف دریاچه پدیدار می گردد. دریاچه زیبای این سد خاکی گنجایش ذخیره سازی حدود یک میلیارد مکعب آب را دارا است.
طول تاج سد حدود 700 متر و عرض آن در قسمت کف 700 متر و درقسمت بالا 12 متر می باشد این دریاچه در ارتفاع 1350 متری از سطح دریا قراردارد.
این سد خاکی که به عنوان یکی از بزرگترین سدهای انسان ساخت کشور می باشد که نخستین سد خاکی ساخته شده در خاورمیانه است وجه تسمیه آن به دلیل نزدیکی به بخش درودزن می باشد که به سد داریوش نیز شهرت دارد. سد داریوش که باقیمانده بخشهایی از آن از دوران هخامنشی در پایین دست سد فعلی به جا مانده است به عنوان یکی از آثار مهم تاریخی مورد توجه کاوشگران و باستان شناسان می باشد و مهمترین اثر تاریخی منطقه به شمار می آید.
زیبایی و جذابیت منحصر به فرد این منطقه فضای مناسبی را پدید آورده که پذیرای گردشگرانی است که اوقات فراغت خود را به تفریح و ماهیگیری در حاشیه دریاچه سپری می نماید.
دریاچه محصور در کوههایی است که پوشیده از درختان بلوط، بنه، بادام کوهی ، کیالک ، کیکم می باشد و مزارع و اراضی کشاورزی نیز بخش دیگری از پوشش گیاهی منطقه را تشکیل داده که چشم انداز زیبایی را بوجود آورده است.
به گزارش روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری فارس منطقه نمونه گردشگری سد درودزن با توجه به پتانسیل های گردشگری به عنوان یکی از مصوبات سفر فروردین 86هیات دولت به فارس تصویب گردید و مطالعات این منطقه توسط مشاور طرح در سال جاری به پایان رسیده است که به بخشهایی از آن اشاره می شود.
در این مطالعات پیشینه تاریخی، منطقه محدوده جغرافیایی، ویژگیهای اقلیمی و زیست محیطی ، پوشش گیاهی و حیات جانوری، مشخصات زمین شناسی و توپوگرافی ، مخاطرات طبیعی ، کاربری اراضی ، ویژگی های اقتصادی اشتغال ، صنایع دستی و شاخصه های فرهنگی و .... مطالعه شده است. منطقه سد درودزن از لحاظ جذابیت های گردشگری دارای مناطق حفاظت شده، پارکهای ملی، کوه، دریاچه ، رودخانه ، چشمه ، پوشش گیاهی مناسب در دشت ها و جلگه ها می باشد. این منطقه با توجه به محیط زیبای پیرامون دریاچه و امکان قایق سواری ، ماهیگیری، کوهپیمایی ، دامنه نوردی ، صخره نوردی، اسکی روی آب ، طبیعت درمانی ، مطالعه طبیعت ، گردشگری عشایر و ورزشهای آبی و ساحلی، دوچرخه سواری، اقامت در روستاهای خاص با چشم انداز بدیع از پتانسیل ویژه ای جهت جذب گردشگران برخوردار است و پوشش گیاهی و منابع آبی بیشترین جذابیت را برای گردشگران ایجاد کرده است. منطقه مستعد برگزاری تورهای ویژه کوهنوردی ، ورزشی ، بازدید از مناطق قومی و عشایری و بازدید از دریاچه ها ، تالابها و تورهای علمی و ماجرا جویانه است.
مطالعات نشان داده است که منطقه از مخاطرات طبیعی در سطح متوسط برخوردار بوده و کاربری اراضی منطقه اغلب سکونتگاهی روستایی ، کشاورزی ، تفرجگاه، جنگل و مراتع می باشد و مردم منطقه بیشتر به کشاورزی اشتغال دارند.
صنایع دستی مردم بیشتر در زمینه قالی بافی ، گبه و گلیم می باشد و از ویژگی خاص خود برخوردار است.
وجود عشایر کوچنده از جذابیت های فرهنگی منطقه به شمار می آید که می تواند برای گردشگران خارجی و داخلی از جهت آشنایی فرهنگ و رسوم و آداب قومی عشایر فارس جذابیت ویژه ای داشته باشد.
علی رغم تمامی پتانسیل های موجود در زمینه توسعه گردشگری در مطالعات صورت گرفته تنگناها و محدودیت ها نیز جهت اجرای طرحهای گردشگری وجود دارد که نیازمند توجه بیشتری است.
آثار مثبت و منفی توسعه گردشگری منطقه بر محیط فیزیکی ، بیولوژیکی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی نیز مورد بررسی قرار گرفته و پیش بینی های لازم جهت حل مشکلات ارائه شده و آثار مثبت اجرای طرح منطقه برایجاد اشتغال، افزایش سطح خدمات و توسعه منطقه از هر نظر بررسی گردیده و نیز آثار منفی ناشی از اجرای طرح بر پوشش گیاهی ، تنوع گیاهی و جانوری ، آلودگی آب، فرسایش خاک و تغییرات ساختار اجتماعی، آثار تاریخی و چشم اندازها نیز مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته است.
براساس این مطالعات امکانات فعلی موجود در منطقه جهت حضور گردشگران کافی نبوده و با توجه به مسیر دسترسی که از نوع آسفالت درجه 2 فاقدسرویس های حمل و نقل و پایانه های مسافربری مناسب و همچنین،نبود امکانات رفاهی مناسب می باشد نیازمند برنامه ریزی و توجه است.
در منطقه محدوده طرح امکانات اقامتی خاصی وجود ندارد و تنها مجتمع تفریحی ، گردشگری سد درودزن با مساحت 22 هکتار در جزیره ای درمحدوده طرح احداث گردیده و هتل این مجتمع با زیربنای حدود 8000 متر مربع در 5 طبقه و تعداد 11 دستگاه آپارتمان به صورت نیمه تمام رها شده است.
زیر ساخت های جاده ای نیاز به بازسازی و تجهیزات دارد ، محورهای ارتباطی فاقد استانداردهای لازم و جوابگوی توسعه گردگشری نیست ، ناوگان سیستم حمل و نقل، قدیمی و نیاز به جایگزینی دارد.
اقلیم منطقه دارای هوای معتدل و مرطوب و قابل استفاده در چهار فصل می باشند. زیرساخت های سکونت گاهی روستایی در روستاهای محدوده طرح مورد بررسی قرار گرفته و روستای درودزن مجهزترین روستای منطقه بررسی گردیده که از امکانات اولیه خانه بهداشت و پایگاه نیروی انتظامی برخوردار است و تاسیسات بهداشتی درمانی در حد نیازمردم منطقه و فاقد تجهیزات استاندارد جهت استفاده گردشگران خارجی می باشد.
وضعیت مدیریت و نیروی انسانی گردشگری در منطقه در حال حاضر با سازمان آب منطقه ای فارس ، سازمان محیط زیست ،سازمان میراث فرهنگی،صنایع دسگی و گردشگری و سازمان جنگلها و مراتع و آبخیز داری می باشد که در زمینه های سیاستگذاری، برنامه ریزی، اجرا، حمایت و نظارت می توانند مشارکت داشته باشند. گردشگران کنونی منطقه نیاز به مجتمع های اردوگاهی ، سرویس های بهداشتی ، آب شرب لوله کشی، پارک بازی ، اسکله قایق رانی ، امکانات ماهیگیری، رستوران و چایخانه دارند.
سد درودزن به عنوان منبع آب شرب شیراز و مرودشت می باشد و مالک خصوصی زمینهای حاشیه دریاچه ، حریم آبگیر دریاچه و اتکاء اصلی به منبع آبی از جمله محدودیت های فنی و محیط زیستی منطقه به شمار می آید محدودیت های قانونی با توجه به ناحیه بندی و قوانین مربوط به وزارت نیرو و دیگر نهادها در مدیریت منطقه از دیگر موانع می باشد .
منطقه یابی سایت مناسب فعالیت های پیشنهادی به وسعت 100 هکتار با عملکرد محلی و استانی و ملی از برنامه های آتی می باشد.
ایجاد اقامتگاه ، ایجاد خورگشت گاه (پیک نیک ) تفریحی، ایجاد اسکله قایقرانی و ماهیگیری ، تجهیزات مجتمع اقامتی ایجاد مراکز تفریحی و اکوپارکها، رستوران ، خدمات عشایری (نمایش آداب و رسوم سنتها) ایجاد پایانه مسافربری از شیراز ـ مرودشت به منطقه تفریحی و مورد نیاز منطقه می باشد.
در این مطالعه هزینه آموزش راهنمایان محلی ، بلدهای محلی، توراپراتورها، برگزاری دوره های توجیهی ساکنین محلی، راهبران محلی ، ذینفعان محملی در زمینه های اقتصادی و نهادها و سازمانهای اداری نیز برآورد شده است.
677 / 675 شماره 526 ساعت 18:52 تمام
۰ نفر