برای نخستین بار در کشور ماهی تراریخته تولید شد
..............................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 19/07/1390
علمی آموزشی.تولید ماهی.تراریخته.گیلان
بندرانزلی – مدیر گروه ژنتیک ملکولی آبزیان موسسه تحقیقات شیلات ایران از تولید
یک نوع ماهی تراریخته (ترانسژنیک transgenic ) در کشور خبر داد.
"احمد غرقی" روز سه شنبه در کنگره ملی نقش زیست فناوری در صنایع غذایی اظهار
داشت: محققان پژوهشکده اکولوژی دریای خزر در ساری موفق شدند ژن لوسی فراز را
به یک نوع ماهی وارد و آن را درخشان کنند .
وی افزود: با توجه به اهمیت علم زیست فناوری در جهان و تولید حیوانات و
گیاهان تراریخته به عنوان شاخصه ای برای پیشرفت علمی، این یک افتخار علمی
بزرگ برای موسسه تحقیقات شیلات ایران و کشور محسوب می شود.
مدیر گروه ژنتیک ملکولی آبزیان موسسه تحقیقات شیلات ایران ادامه داد: از
این امر می توان برای ردیابی و بررسی رفتارهای تغذیه ای ، تولید مثلی و
رفتارهای زیستی ماهی استفاده کرد.
غرقی با اشاره به تولید ماهیان سردابی مانند قزل آلا در حدود 60 تا 70
هزار تن طی سال خاطرنشان ساخت: این ماهیان حدود 250 تا 300 گرم وزن دارند
که با دستیابی به تولید ماهیان تراریخته می توانیم ماهیانی با وزن دو برابر
و بیشتر از همین گونه ماهی در کشور تولید و نسبت به امنیت غذایی کشور یاری
نماییم .
وی تاکید کرد: با توجه به پیشرفت علم و دستیابی محققان به تکنولوژی های
روز و نوین مانند ترانس ژنیک، مدیران باید بتوانند هرچه سریعتر نسبت به
ارزیابی مخاطرات ایمنی این گونه محصولات تراریخته اقدام و تصمیم گیری نمایند.
به گفته غرقی : با تولید ماهیان ترانسژنیک می توان به نتایجی مانند
افزایش سرعت رشد در ماهیان ، افزایش پتانسیل تولیدمثل، افزایش مقاومت در
برابر بیماریها و توانایی در برابر تغییرات محیطی مانند افزایش دمای، آب یا
کاهش آن، تغییرات شوری و غیره دست یافت.
وی تصریح کرد: تولید ماهیان تراریخته قبلا در چین و امریکا صورت گرفته ولی
با توجه به گذشت 20 سال از این علم در کشور و جوان بودن علم زیست فناوری
برای نخستین بار در ایران صورت گرفته است .
وی در توضیح نحوه تولید ماهیان تراریخته گفت : در فرآیند ترانسژنیک قسمتی
از ژن جدا شده و سپس در جای دیگر یا سلول موجود دیگر قرار می گیرد؛ برای
انجام این کار از تکنیکهای بیوشیمیایی که شامل آنزیم های ویژه برای بریدن
رشته DNA در نقاط ویژه ، الحاق قطعه های جدید و اتصال دوباره قطعه های جدا
شده به یکدیگر استفاده می شود.
مدیر گروه ژنتیک ملکولی آبزیان موسسه تحقیقات شیلات ایران یادآور شد:
نتیجه این اعمال که به نام تکنولوژی DNA نوترکیب است ، DNA ای است که دارای
قطعات اضافی و حامل ژنهایی است که قبلا دارای آن ژنها نبوده اند .
وی تصریح کرد: موجودات دریایی مانند ماهیان، سخت پوستان – نرم تنان و
گیاهان آبزی از منابع مهم غذایی هستند .
وی ادامه داد: پیش بینی سازمان خواروبار و کشاورزی (فائو) این است که
تقاضای سالانه برای غذاهای دریایی روز به روز در حال افزایش و تامین این
مقدار از عهده ماهیگیری سنتی خارج است .
غرقی با اشاره به این که برای جبران این ضعف تولیدات حاصل از پرورش ماهی
باید تا چندین برابر افزایش یابد، گفت: در حال حاضر پژوهش هایی در مورد
فیزیولوژی و هورمون شناسی ماهی ها برای درک رشد و تولید مثل ماهی های
پرورشی و توسعه و روشهای کنترل آنها در حال انجام می باشد.
وی همچنین از انجام پژوهش های دیگری در مورد افزایش تولید فرآورده یا
ارزش غذایی ماهیان پرورشی، تولید دارو و واکسن برای بالا بردن ایمنی ماهیان در
برابر بیماریها و استرس های دیگر، بهبود ساختار ژنتیکی ماهی ها و شناسایی
ژنهای معیوب و ژنهای سودمند در ماهی ها، کیفیت و سلامت فرآورده های غذایی
پرورشی خبر داد.
به گزارش ایرنا، کنگره ملی نقش زیست فناوری در صنایع غذایی به همت
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی استان گیلان و سازمان غذا و دارو
وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی امروز (سه شنبه) در مجتمع فرهنگیان دهکده
ساحلی بندرانزلی گشایش یافت و تا فردا نیز ادامه دارد. ک/3
620/695/508