۱ شهریور ۱۳۹۰، ۰:۰۱
کد خبر: 7127711
T T
۰ نفر
احداث پایانه گل و گیاه شمال/ زیباترین تابلوی خودباوری ما می توانیم ..................................................
خبرگزاری جمهوری اسلامی 90/06/01 اقتصاد.پایانه.گل.مازندران نوشهر - دولت نهم و دهم با انجام مصوبات گوناگون و اجرای بزرگترین طرح های ملی، از جمله پایانه بین المللی گل و گیاه شمال، زیباترین تابلوی خودباوریما می توانیم را در تاریخ ایران اسلامی خلق کرده و به یادگار گذاشته است.
این دولت در واقع آغازگر تحول شگرف طلایی دوران انقلاب اسلامی است که می توان شاهنامه خدمتگزاریش را در اجرای طرحهای بزرگ ملی و بین المللی برای رشد و بالندگی ایران اسلامی در همه جای کشور دید.
احداث پایانه گل و گیاه شمال در غرب مازندران، یکی از پروژه های مصوب سفر استانی دولت به مازندران است که نام ایران و ایرانی را با صدور گل های خطه شمال به بازارهای جهانی، بیش از پیش جاودانه خواهد کرد.
با تقویت و تداوم حمایت بیدریغ دولت از بخش خصوصی و با صادرات انواع گل های ایرانی از این پایانه به زودی مانند آیینه جم در جهان خواهیم درخشید و جاودانگی ایران را در آیینه جهان نمای صادرات گل ها خواهیم دید.
پایانه گل و گیاه شمال با مساحت 20 هکتار و زیربنای 56 هزار متر مربع در روستای اسب چیندر هشت کیلومتری شرق شهرستان عباس آباد، در غرب مازندران با 80 درصد پیشرفت فیزیکی در حال ساخت است و تلاش برای تکمیل آن همچنان ادامه دارد.
این پایانه دارای امکاناتی شامل سه تالار نمایشگاه دایم گل و گیاه، کارخانه تولید نهالچه های گل و گیاه، سردخانه با ظرفیت60 هزار تن، بازار بورس گل و گیاه، دانشگاه، بانک، گمرگ ، اداره استاندارد، قرنطینه گل و گیاه، مرکز بذر و نهال، تالار حراج، مرکز تخلیه و بارگیری و دسته بندی ( sorting(, اتاق بازرگانی، دفاتر اداری دولتی، هشت هزار متر مربع فضای گلخانه ای،هتل و مرکز تفریحی و گردشگری با پیست اسب سواری و سامان دهی چشمه ای برای جذب گردشگر است. در این پایانه ، علاوه بر گل و گیاه، تمام محصولات کشاورزی مازندران نیز به صورت مستقیم از طریق بورس قابل فروش اینترنتی به دنیا خواهد بود.
ساخت چنین پایانه ای آرزوی دیرین تولیدکنندگان گل و گیاه در استان مازندران بوده است تا بتوانند تولیدات خود را به نحوی سازمان یافته به خریداران داخلی و خارجی بفروشند.
دولت نیز با حمایت از سرمایه گذاران بخش خصوصی قصد دارد ظرفیت های ارزشمندی برای توسعه این استان و اشتغال زایی ایجاد کند.
با اجرای این طرح ملی که به همت شرکت بازرگانی صنعتی آینده سازان 'بهشت پارس ' و با مشارکت بانک ملی احداث می شود، اقتصاد منطقه در بخش صنعت گل و گیاه متحول و فضای لازم برای اشتغال واحدهای بسیار کوچک تولیدی فراهم می شود.
استان مازندران در تولید درخت و درختچه های زینتی مقام نخست و در تولید گل های زینتی مقام دوم کشور را دارد که 90 درصد تولید گل های گلخانه ای و زینتی مازندران در غرب این استان تولید می شود.
در حال حاضر 16 درصد گل و گیاه کشور یعنی سالانه 160 میلیون شاخه و اصله و گلدان گل در 600 هکتار فضای بسته گلخانه ای و باز در استان مازندران تولید می شود.
طبق آمار 12 درصد این مقدار تولیدات به ضایعات تبدیل می شود که نبود سامانه مناسب حمل و نقل، بسته بندی نامناسب، بازاریابی ضعیف، نبود نمایشگاه دایم، نبود هماهنگی های بین بخشی، ضعف تشکیلاتی اتحادیه گل و گیاه زینتی، ناشناخته بودن بازار هدف، ضعف دانش صادرکنندگان از فنون بازاریابی بین المللی از جمله دلایل آن است.
در استان مازندران سالانه در حدود 235 میلیون گل و گیاه زینتی و 38 میلیون درختچه به ارزش تقریبی 200 میلیارد تومان به صورت اصله و شاخه و گلدان و بوته و پیاز تولید می شود ولی فقط پنج تا هفت درصد از گل و گیاه تولید شده در این استان صادر می شود که بسیار کمتر از توان موجود است.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان مازندران هدف اصلی احداث این پایانه را صدور تولیدات گل و گیاه زینتی به بازارهای داخلی و خارجی اعلام کرد و گفت : به جز پایانه گل و گیاه عباس آباد، ما به دو یا سه پایانه دیگر در مازندران نیاز داریم تا بتوانیم بازار گل و گیاه را ساما ندهی کنیم.
عادل صفایی در گفت و گو با ایرنا با اشاره تاثیر مثبت ساخت چنین پایانه هایی بر بازار اظهار داشت : هم اکنون تولید گل به صورت سنتی جمع می شود، ولی بعد از ساخت پایانه به صورت صنعتی در می آید و نظم و سرعت بیشتری می یابد.
صفایی خاظرنشان کرد: اکنون هر دلالی وارد بازار گل و گیاه می شود و وضع آشفته ای بر آن حاکم است اما بعد از احداث پایانه، تولیدکننده محصولات خود را به پایانه می آورد و خریدار هم در همان جا می خرد.
وی این پایانه گل و گیاه را بی نظیر دانست و تصریح کرد: یکی از فواید وجود پایانه این است که تولیدکننده می داند چه برنامه کاری در پیش دارد.
برای مثال خریدار به او می گوید که 100 هزار شاخه آنتوریوم یا 50 هزار شاخه ارکیده یا دو میلیون اصله دیفنباخیا می خواهد.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی مازندران بیان داشت: در سفری اداری که به هلند رفته بودم از یکی از تولیدکنندگان آنجا پرسیدم که چرا گلخانه ای به مساحت شش هکتار را فقط به تولید گل داوودی اختصاص داده است و او در جواب گفت که قرارداد بسته است که این مقدار گل داوودی تولید کند.
وی ادامه داد: بر همین اساس تولیدکنندگان گل و گیاهان زینتی باید محصول خود را پیش فروش و تضمین خرید مشتری را جلب کنند نه آن که اول تولید کنند و بعد به صورت پیله وری و دست فروشی و دوره گردی در صدد فروش محصول باشند.
کارشناسان با اشاره به ظرفیت بالای تولید گل و گیاه در مازندران به ویژه در غرب این استان و صادرات ناچیز کنونی این محصول معتقدند در صورت راه اندازی کامل این پایانه، صادرات افزایش یافته و صنعت گل و گیاه منطقه متحول و شکوفا خواهد شد.
هم اکنون تولیدکنندگان به دلیل نبود پایانه مناسب مجبورند تولیدات خود را به شکل سنتی از جمله در کنار جاده کناره شمال بفروشند. بدیهی است چنین روشی در دنیای پیچیده صنعت و تجارت روش مناسبی نیست و باعث از دست رفتن فرصت های کسب درآمد فردی و ملی می شود.
مدیرعامل شرکت تعاونی گل و گیاه تنکابن و رامسر به خبرنگار ایرنا گفت: داشتن پایانه گل و گیاه حق ماست زیرا اکنون اغلب تولیدات ما در داخل توزیع می شود و فقط کمی از آن صادر می گردد.
'محمود ملاخیری ' با بیان اینکه مقامات ارشد کشور از حداقل دو دهه پیش خواهان ایجاد پایانه های گل و گیاه در شهرهای تنکابن و تهران و محلات بوده اند،بیان داشت : با این حال چنین حقی سالیان طولانی از مردم منطقه دریغ شده بود تا این که در سال های اخیر با آغاز دولت نهم ساخت پروژه ای به این منظور آغاز شد.
ملاخیری معتقد است: اگر پایانه عباس آباد طبق همان چیزی که گفته و وعده داده شده است ساخته شود، مجتمعی بسیار کم نظیر به شما می رود و در این صورت ما دست بانیان آن را می بوسیم.
این تولیدکننده گل و گیاه زینتی تصریح کرد: تولیدکننده باید مشغول تولید باشد و کار تخصصی خود را انجام دهد، به عبارت دیگر باید در حوزه گل و گیاه، وظیفه تخصصی هر کس معلوم باشد تا کارها بهتر انجام شود.
کارشناسان می گویند : استان مازندران و به طور کلی شمال ایران به دلیل داشتن خاک مرغوب و آب و هوای معتدل، منطقه ای بسیار مناسب برای تولید گل و گیاه زینتی است. گذشته از این، پرورش گیاهان زینتی در میان مردم، بویژه در غرب مازندران طرفداران زیادی دارد و بسیاری از مردم به صورت فردی و خانوادگی در کار تولید و پرورش گل و گیاه هستند.
به گفته این کارشناسان ظرفیت پرورش گل و گیاه در استان مازندران به دلیل خاک و اقلیم مناسب، بسیار زیاد است و نگرانی خاصی در این زمینه وجود ندارد زیرا طبیعت به خودی خود همه ابزارهای لازم را برای چندین برابر شدن تولید گل و گیاه در این منطقه فراهم کرده است.
در همین خصوص، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس به خبرنگار ایرنا گفت: خاک شمال ایران استعداد لازم را برای پرورش انبوه گل و گیاه زینتی دارد و به طور کلی شمال ایران بهترین شرایط را از نظر کمینه و بیشینه دما و تعداد روزهای آفتابی و میزان بارندگی دارد.
'توفیق احمدی ' افزود : همچنین از نظر درصد مواد آلی، خاک شمال ایران غنی است و می توان در آن مانند کشور هلند به فراوانی گل و گیاه تولید کرد که هم مصرف داخلی را تامین می کند و موجب اشتغال زایی می شود و هم صادرات آن منجر به ورود ارز به کشور می گردد.
وی تاکید کرد : البته برای پرورش گل و گیاه از خاک بکر استفاده نمی شود بلکه مواد افزودنی مانند کوکوپیت (peat coco( و سبوس برنج و پوکه های معدنی به آن اضافه می کنند که باعث افزایش تهویه و زهکشی خاک می شود.
احمدی ادامه داد: همچنین برای غنی تر شدن خاک به آن عناصر غذایی ماکرو و میکرو افزوده می شود تا در مجموع، خاک برای پرورش گل و گیاه به بهترین حالت خود برسد.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد واحد چالوس گفت: ما در شمال ایران بهترین خاک را داریم و با این که برخی از خاک های ما دارای بافت سنگین و کمبود نفوذپذیری است، می توان با اقداماتی این کمبودها را بر طرف کرد و اشکالی در تولید گیاه زینتی به وجود نمی آید.
این استادیار دانشگاه در پاسخ به این سوال که آیا ساخت پایانه گل و گیاه عباس آباد که موجب گسترش زیاد پرورش گیاهان زینتی در منطقه می شود، به محیط زیست آسیب نمی زند؟،گفت: باید با وضع قوانین جدید یا اجرای کامل قوانین موجود از تعرض به منابع طبیعی جلوگیری شود.
وی اظهار داشت: برای مثال برداشت لاشبرگ از جنگل غیر قانونی است و رونق تولید گل و گیاه نباید باعث چنین وضعی شود و به جای لاشبرگ می توان از کاه و کلش مزارع یا کمپوست استفاده کرد، از طرف دیگر با توجه به این که در حدود 50 درصد زباله شهری را می توان به کمپوست تبدیل کرد، از این طریق نیز امکان جبران کمبود مواد آلی مورد نیاز تولیدکنندگان گل و گیاه فراهم می شود.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد واحد چالوس ادامه داد : باید قوانین را به دقت اجرا کنیم تا به اسم تولید و پرورش گل و گیاه به منابع طبیعی تعرض نشود، زیرا برای مثال برداشت لاشبرگ یا مواد آلی از جنگل موجب کاهش زادآوری درختان و همچنین بروز سیلاب و رواناب و تخریب منابع طبیعی می شود.
احمدی معتقد است: ما باید در کنار چنین طرحهای اقتصادی، با کارهای اجرایی و رعایت درست قوانین، از منابع طبیعی حفاظت و از تعرض افراد به خاک و لاشبرگ جنگل جلوگیری کنیم.
موسی کمالیعضو هیات رئیسه اتحادیه گل و گیاه مازندران هم گفت : در فرایند ساخت پایانه گل و گیاه شمال باید از پتانسیل گلخانه داران استفاده شود.
وی با بیان این که در حال حاضر 270 تعاونی گل و گیاه در مازندران فعال شماره 079 ساعت 12:53 تمام
۰ نفر