۴ اسفند ۱۳۸۲، ۰:۰۱
کد خبر: 10537146
T T
۰ نفر
تغییرات آب و هوایی موجب ازدیاد محصول سویا شده است # لندن،خبرگزاری جمهوری اسلامی 04/12/82 خارجی.علمی.محیط زیست.سویا. بررسیهای زیست-گیاه شناسان در خصوص تاثیر تغییرات آب و هوای زمین بر روی میزان رشد محصولات کشاورزی این نکته را روشن ساخته که افزایش میزان گاز کربنیک موجود در جو زمین بر روی رشد برخی از گیاهان تاثیر مثبتی دارد. به نوشته هفته نامه علمی "نیچر"، "آندرو لیکی" از دانشگاه "ایلینویز" با انجام آزمایشهایی بر روی دانه های سویا و قرار دادن آنها در معرض گاز کربنیک و ازون بیش از حد متعارف نشان داده است که هر چند افزایش میزان ازون موجود در جو باعث کند شدن رشد سویا می شود، اما افزایش میزان گاز کربنیک این تاثیر را خنثی می کند و عملا میزان محصول این گیاه را بالا می برد. نتایج بررسیهای این محقق حکایت از آن دارد که میزان تولید محصول سویا تحت تاثیر افزایش گاز کربنیک موجود در جو زمین، تا سال 2050 به میزان 13 درصد افزایش خواهد یافت. کشاورزان آمریکایی در حال حاضر 60 میلیون هکتار از اراضی کشاورزی را در این کشور به کشت سویا اختصاص داده اند. بررسیهای قبلی در مورد نقش گاز کربنیک موجود در جو دلالت بر آن دارد که هرچند افزایش این ماده بر رشد گیاهان تاثیر مثبت دارد، اما نقشی که بطور کلی در شرایط رشد و نمو گیاه بازی می کند بسیار پیچیده است و می تواند بر روی عوامل بسیاری از میزان نیتروژن موجود در خاک گرفته تا میزان بارانی که بر زمین می بارد اثر بگذارد. هر یک از این عوامل تاثیر متفاوتی در رشد گیاه برجای می گذارد. تغییرات آب و هوایی می تواند موجب افزایش دما در تابستانها و کاهش میزان بارش باران در نواحی میانه آمریکا شود که معمولا بخشهای باران خیزی به شمار می آیند. مطالعات جدید حاکی از آنست که دمای برگهای گیاهانی که در معرض مقادیر بیشتر گاز کربنیک قرار گرفته اند 5/2 درجه سانتیگراد بالاتر از دمای برگهای گیاهان در شرایط متعارف است. علت این امر احتمالا آنست که منافذ این قبیل گیاهان تحت آزمایش تنک تر شده و میزان آبی که جذب می کرده اند کمتر شده است. به اعتقاد "لیکی" اگر این الگو در گیاهان سراسر آمریکا رواج یابد تاثیر زیادی بر روی میزان بارش باران در این کشور خواهد داشت. علمی./ 345/2222/127/71
۰ نفر