۱۸ مرداد ۱۳۹۶، ۱۵:۰۳
کد خبر: 82626146
T T
۰ نفر

فارین پالیسی: اروپا می تواند برجام را نجات دهد

۱۸ مرداد ۱۳۹۶، ۱۵:۰۳
کد خبر: 82626146
فارین پالیسی: اروپا می تواند برجام را نجات دهد

تهران – ایرنا – تارنمای آمریكایی 'فارین پالیسی' نوشت، اتحادیه اروپا می تواند با راههایی چون خودداری از همسویی و مشاركت در تحریم های ضد ایرانی آمریكا، ایجاد صرافی هایی خارج از خاك آمریكا برای انتقال ارزهای حاصل از معاملات بین المللی و ترغیب هم پیمانان خود به مقابله با برنامه های آمریكا برای خروج از برجام، از به خطر افتادن این معاهده جلوگیری كند.

تارنمای آمریكایی دیروز (سه شنبه) در مقاله ای افزود: 'رئیس جمهوری ترامپ به دنبال كشمكش ها در كاخ سفید برای تایید پایبندی ایران به برجام در ماه ژوییه (تیر)، اظهار داشت كه در ضرب الاجل 90 روزه بعدی كه در ماه اكتبر فرامی رسد، از تایید همكاری ایران با برجام اجتناب خواهد كرد. وی كه از واقع بینی وزارت امور خارجه دولتش به ستوه آمده، تیمی را مامور كرده تا مدارك لازم برای اثبات عدم پایبندی ایران به توافق هسته ای را، در اختیار او بگذارند.
'امتناع از تایید پایبندی ایران به برجام، توافق هسته ای را به خطر می اندازد و تحریم های ضد ایرانی را كه در پی برجام لغو شدند، احیا می كند و احتمال بروز جنگ را قوت می بخشد.
'خروج آمریكا از برجام ضربه سختی به این توافق وارد خواهد كرد، اما این ضربه الزاما مرگبار نخواهد بود. برجام یك توافق یك جانبه میان تهران و واشنگتن نیست، كشورهای اروپایی در كنار روسیه و چین نیز از طرفین دیگر این توافق هستنند و می توانند آمریكا را از كارشكنی در آن بازدارند. اروپا اگر توان حركت سیاسی مستقل از واشنگتن را داشته باشد می تواند با حفظ این توافق هم منافع خود و هم منافع آمریكا را حفظ كند.
' پیش از هرچیز، اروپا باید پیش دستی كرده اعلام كند كه از ترامپ در خروج از برجام پیروی نخواهد كرد.در پی شكست در مذاكرات هسته ای در سال 2005، بروكسل با توجه به آنكه توقف پیشرفت های برنامه هسته ای ایران در راستای منافع مشترك آمریكا و اتحادیه اروپا بود، به همكاری در اعمال تحریم علیه ایران موافقت كرد. اكنون اگر دولت ترامپ بخواهد از این توافق خارج شود، دول اروپایی امكان این را دارند تا پایبندی و تعهد واشنگتنن به منافع مشترك این طرفین را مورد سؤال قرار دهند. در نتیجه، اروپا باید روشن كند كه هرگونه مشاركت و همدستی برای تحریم ایران، منافع مشترك اروپا و آمریكا بخصوص در مورد تهدید روسیه، به خطر خواهد انداخت.
'اروپا همچنین می تواند پیش دستی كرده با احیای مقرره ای كه اتحادیه اروپا را از همراهی با تحریم های برون مرزی ایالات متحده منع می كند، نتایج منفی اعمال دوباره تحریم های ضد ایرانی واشنگتن را تخفیف دهد. این مقرره كه حال منسوخ شده است، شركت های اروپایی را از پیروی از تحریم های ضد ایرانی كه در آن زمان غول های انرژی اروپایی كه در بخش انرژی ایران سرمایه گذاری كرده بودند را تهدید میكرد، بازمی دارد. اتحادیه اروپا باید در این مقرره تجدید نظر كند تا تحریم های ضد ایرانی واشنگتن را نیز، كه به دنبال برجام لغو شدند، پوشش دهد.
' با این كار اروپا پیام روشنی به دولت ترامپ خواهد فرستاد مبنی بر این كه،اگر واشنگتن تصمیم به صرف نظر كردن از منافع مشترك اروپا و آمریكا را داشته باشد، در این راه تنها خواهد بود.
' چنین اقدامی تاثیر مثبت دوسویه ای خواهد داشت. نخست شهروندان كشورهای اروپایی خاطر جمع خواهند شد كه دولت هایشان آنها را از قید پیروی از تحریم های برون مرزی واشنگتن رها كرده اند و دوم اینكه، آمریكا دیگر نخواهد توانست شركت های اروپایی را به این بهانه تحریم كند.
' اروپا باید افق بلندمدت را در نظر داشته باشد. اثرگذاری تحریم های آمریكا به قدرت دلار آمریكایی بازمی گردد، بیشتر معاملات بین المللی از طریق دلار انجام می شود و جابه جایی های ارزی حاصل از این معاملات باید از راه آمریكا صورت گیرد.تاكنون تلاش هایی برای ایجاد صرافی هایی خارج از خاك آمریكا انجام شده است اما بروكسل می تواند گام بزرگی در جهت تشویق و تسریع این فرآیند بردارد.
ا' ین اقدامات در كنار هم می تواند هشداری برای افرادی باشد كه گمان می كنند با توجه به انفعال اروپا، ترامپ می تواند بار دیگر از تحریم های ضد ایرانی به عنوان اهرم فشار استفاده كند. آن دست از مقام های آمریكایی كه از طرفداران تحریم های اقتصادی هستند، تا آنجا كه آمریكا جایگاه خود به عنوان قدرت برتر اقتصادی در جهان را از دست بدهد، از جنگ اقتصادی خود دست برنخواهند داشت اما منافع مشترك آمریكا و اروپا نباید به خاطر جمعی از ایدئولوژی های افراطی در كاخ سفید به خطر بیفتد.'
'در انتها ،اروپا می تواند هم پیمانان بین المللی خود را بگونه ای مجاب كند تا تحریم های ضد ایرانی واشنگتن بر برجام بی تاثیر شوند.
وقتی واشنگتن برای نخستین بار در اواخر دهه 90 تصمیم به تحریم ایران گرفت، اروپا در مقابله با این تلاش ها تنها نبود. ژاپن، كره جنوبی، كانادا، مكزیك و برخی دیگر از كشورها یا مقرراتی مشابه را برای همكاری نكردن با تحریم های آمریكایی اعمال كردند و یا در بهترین حالت تهدید به چنین اقدامی كرده شركت های خود را از همكاری با تحریم های واشنگتنن برحذر داشتند.
' اروپا می تواند بار دیگر متحدانش را به اقدامات پیشگیرانه در مقابله با این تحریم های احتمالی مجاب كرده دولت ترامپ را از بهم زدن توافق هسته ای برحذر دارد.'
فارین پالیسی در پایان مقاله خود نوشت: ' با توجه به تلاش آمریكا برای جلوگیری از بهره مندی ایران از منافع حاصل از برجام، ترامپ آشكارا از تعهدات آمریكا در این زمینه خارج شده و بارها از تمایل خود به خروج از این توافق، سخن به میان آورده است.
'پیش از به نتیجه رسیدن مذاكرات هسته ای در سال 2015، باور عمومی در واشنگتن بر آن بود كه اعمال زور تنها راه برای كنترل رهبران ایران است، اما برجام به این افسانه پایان داد. اوضاع امروز نشان می دهد كه این فرضیه بیشتر در مورد دولت ترامپ مصداق دارد، در نتیجه دولت های اروپایی باید توجه لازم را به این امر مبذول داشته و اعمال زور را در دستور كار سیاست های خود در قبال واشنگتن قرار دهند.'
**اروپام**9418**1479
مترجم: آیدا شجاع **ناشر:حسن سالك رضائی
۰ نفر