روحانی: امروز یكی از وعده های مهم من به ملت ایران جامه عمل پوشید/در قانون نور چشمی نداریم

تهران- ایرنا- رئیس جمهوری در همایش «قانون اساسی و حقوق ملت» و رونمایی از منشور حقوق شهروندی گفت: امروز هم یكی از وعده های مهم من به ملت ایران جامه عمل پوشانده می شود و هم به یكی از آرزوهای دیرینم می رسم.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا،‌حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی روز دوشنبه در این همایش كه در محل سالن اجلاس سران تهران برگزار شد، این مطلب را بیان كرد و افزود: منشور حقوق شهروندی در ماه ربیع المولود و در ماه آذر رونمایی می شود؛ در ماه رحمت،‌علم و آزادی بیان، در ماه قانون اساسی و در ماهی كه امام(ره) بر حقوق شهروندی تاكید كرد.
وی با تبریك ایام میلاد پیامبر اسلام(ص) و امام جعفر صادق(ع) اظهار كرد: ماه ربیع المولود، ماه تولد عدالت، احسان، قسط و برابری ، ماه مبارزه با تبعیض ناروا، ظلم و اجحاف و ماه تولد رحمت برای همه جهانیان است. ماه ولادت امام علم، دانش، دانشگاه و فقه؛ امام آزادی بیان، امام صاحب كرسی های آزاد اندیشی؛ و همزمان با ماه آذر، ماه همه پرسی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در سال 1358.
رئیس جمهوری ادامه داد: ماه آذر، ماه تصویب حقوق بشر در سازمان ملل متحد در سال 1327، ماه آذر، ماه فرمان 8 ماده ای امام راحل كه در این جمع پرشكوه لازم می دانم جملاتی از آن فرمان 8 ماده ای را بخوانم كه باید هر روز بخوانیم، تذكر دهیم و بخواهیم كه جمله به جمله آن عمل و توجه شود.
روحانی اضافه كرد: بسیار خوشحال و خرسندم كه امروز هم به یكی از وعده های مهم به ملت ایران جامه عمل پوشانده می شود و هم به یكی از آرزوهای دیرینم می رسم؛ منشور حقوق شهروندی در ماه ربیع المولود و ماه آذر رونمایی می شود. در ماه علم، رحمت، آزادی بیان، قانون اساسی و در ماهی كه امام(ره) بر حقوق شهروندی تاكید كرد.
وی یادآور شد: ملت بزرگ ایران از بیش از یكصدسال پیش برای استقرار قانون در این كشور تلاش بی وفقه انجام داد. همه مجاهدت ها، فداكاری ها و ایستادگی ها برای تدوین قانون اساسی و تشكیل مجلس شورای ملی آن زمان ثمره حركت و انقلاب مشروطه بود كه مردم ایران اولین گام را در قانونی شدن كشور برداشتند.
رئیس دولت یازدهم اظهار كرد: من می خواهم تعبیر كنم اسلامی شدن واقعی شدن كشور جز حكومت قانون نیست و بزرگترین امتیاز حكومت پیامبر اسلام (ص) در حدود 1440 سال پیش كه از اوایل حكومت پیامبر می گذرد، حكومت پیامبر حكومت قانون بود، حكومتی بود كه پیامبر به عنوان نبی(ص) و امام و به عنوان بالاترین مقام حق نداشت ذره ای از قانون الهی تخلف كند.
روحانی تصریح كرد: در كجای دنیا و در كدام قانون سراغ دارید كه خطاب به پیامبر این چنین باشد؟ نزدیك بود از مسیر حق به سمت مسیر باطل كمی تمایل پیدا كنی. تو منحرف نشدی اما اگر یك ذره منحرف شده بودی، دو برابر همه در دنیا و دو برابر همه در آخرت تو را تنبیه می كردیم.

**هیچ فرد،حزب، نهاد و رسانه ای نباید حاشیه امن داشته باشد
وی تاكید كرد: این بیان قانون، این بیان كتاب قانون قرآن مجید نسبت به پیامبر(ص) است؛ هیچ كس از قانون مستثنی نیست. همه باید در چارچوب قانون حركت كنیم و تمام اتباع كشور در برابر اجرای قانون مساوی هستند. این صریح اصل قانون اساسی است. اگر ما می خواهیم كشور قانون و حكومت قانون داشته باشیم هیچ كس، هیچ نهاد، هیچ فرد، هیچ حزب و هیچ رسانه نباید حاشیه امنی داشته باشد.
رئیس جمهوری با بیان این كه قانون چیزی جز تساوی همه مردم در برابر خطابات عام قانونی نیست و استثنا نداریم، گفت: در قانون نورچشمی نداریم. در قانون فرد و گروه وابسته و پیوسته به اینجا و آنجا نداریم. ما از انقلاب اسلامی دنبال حكومت عدل محمدی(ص) و علوی بودیم. ما قضاوتی چون قضاوت مولایمان امیرالمومنین(ع) می خواستیم و می خواهیم . مردم ما این راه را ادامه خواهند داد.

**تا تبعیض و فساد هست انقلاب تمام نشده است/پای وعده هایم ایستاده ام
روحانی تاكید كرد: من می پذیرم و درست است، انقلاب اسلامی تمام نشده است. اگر تمام شده بود امروز شرایط دیگر و بهتری را در همه قوای حاكم در این سرزمین می دیدیم. تا تبعیض هست انقلاب تمام نشده است. تا فساد است انقلاب تمام نشده است. تا گردنكشی ها است، انقلاب تمام نشده است. ما باید به روزی برسیم كه شاهد مدینه پیغمبر(ص) و حكومت عدل اسلام در سراسر این سرزمین باشیم.
وی خاطرنشان كرد: یكی از وعده هایم به ملت بزرگ ایران از آغاز دولت؛ تدوین منشور حقوق شهروندی بود. به مردم وعده های دیگری هم داده بودم و بر پای همه آن وعده ها تا آخرین روز مسئولیتم خواهم ایستاد.
رئیس دولت تدبیر و امید با بیان این كه من درباره حقوق جوانان و ‌بانوان وعده دادم و پای آن ایستاده ام، یادآور شد: من برای حقوق اقلیت های دینی- مذهبی، اقوام وعده دادم و پای آن ایستاده ام.


**تحقق وعده نجات اقتصاد ایران با رشد 7.4 درصدی
رئیس جمهوری افزود: من به مردم وعده دادم اقتصاد ایران را نجات خواهم داد. نجات اقتصاد ایران یكی از وعده های من به ملت ایران بود و امروز در آخرین سال دولت یازدهم خوشحالم كه مردم ما هم شاهد تورم تك رقمی هستند و هم شاهد رشد اقتصادی 6 ماهه اول امسال در مقایسه با 6 ماهه پارسال با رشد 7.4 هستند.
روحانی ادامه داد: از تابستان امسال هم در مقایسه با تابستان سال گذشته،‌ شاهد اشتغال خالص بیش از 700 هزار نفری در كشور هستیم. اگر معیار اقتصاد ما را تورم، ركود و بیكاری این سه موضوع را به عنوان مهمترین مساله در نظر بگیریم و پس از آن سرمایه گذاری خارجی رشد صادرات، بقیه بخش ها و توازن در رشد صادرات، واردات، بخش كشاورزی و حركت به مسیر خودكفایی، خودكفایی در تولید گندم در كشور و دها و دها نمونه دیگر؛ نسبت به سال 91 یعنی سالی كه رشد اقتصادی ما منفی 6.8 بوده است و اوایل سال 92 كه تورم ما 45 درصد بوده است و 5 ساله 85 و سال های بعد تا سال 90 و 91 كه تقریبا در این چند سال اشتغال خالص ما صفر بوده است؛ قابل مقایسه است.
وی با تاكید بر اینكه وعده من نجات اقتصاد كشور از سراشیبی سقوط بود و وعده من به مردم این بود كه سانتریفیوژ می چرخد و كارخانه ها هم به حركت خود ادامه خواهند داد، اضافه كرد: در 8 ماهه اول امسال بیش از 15 هزار و 600 كارگاه متوسط و كوچكی كه یا راكد بوده یا با ظرفیت عمل نمی كرده است، با تسهیلات بانكی بالای 11 هزارمیلیارد تومان كاملا فعال شده اند.

**نخستین خودروی مشترك ایران و فرانسه با 30 درصد صادرات
رئیس جمهوری خاطرنشان كرد: پس چرخ كارخانه های داخلی به حركت درآمده است. چرخ كارخانه های مشترك ایران با كمپانی های خارجی هم به حركت درآمده است. اسفند امسال اولین خودرو مشترك ایران و فرانسه كه حدود 30 درصد صادراتی خواهد بود، به نمایش ملت ایران درخواهد آمد و مردم خواهند دید كه چرخ اقتصاد در كشور ما به حركت درآمده است.

**به زودی پیشران هسته ای به حركت در خواهد آمد
روحانی افزود: سانتریفیوژه هایی كه IR1‌ آن فقط فعال بود، یعنی مدل یك، امروز IR8 كه مدرنترین سانتریفیوژی است كه ایران به آن دست یافته است و جزو سانتریفیوژهای بیشترفته است، به حركت درآمده است.
وی تاكید كرد: علاوه بر آن فرمان شروع فعالیت پیشران هسته ای به عنوان یك حركت بزرگ در زمینه فعالیت های صلح آمیز هسته ای از طرف رییس جمهوری صادر شده است و دیروز به آژانس بین المللی هسته ای اعلام كردم كه در ساخت پیشران هسته ای باید آژانس از لحاظ فنی به ایران كمك كند. تنها سانتریفیوژها به حركت نیست، به زودی پیشران هسته ای هم به حركت درخواهد آمد.

**منشور حقوق شهروندی
رئیس دولت یازدهم بار دیگر به موضوع حقوق شهروندی اشاره كرد و گفت: یكی از وعده های من به مردم ایران شهروند حقوق شهروندی است. منشور حقوق شهروندی یعنی چه؟
**برخی تحمل شنیدن بعضی از اصول قانون اساسی را ندارند
وی با بیان این كه منشور حقوق شهروندی قانون اساسی نیست اما این منشور راه را برای اجرایی كردن قانون اساسی تسهیل می كند، گفت: منشور حقوق شهروندی قانون موضوعه كشور نیست اما تضادی هم با قوانین موضوعه كشور ندارد. منشور حقوق شهروندی در اجرای اصل 113، 134 و 121 قانون اساسی است.
رئیس جمهوری افزود: قانون اساسی در اصل 113 به رییس جمهوری دستور می دهد كه او مسئول اجرای قانون اساسی باشد؛ چرا این وظیفه به دوش رییس جمهوری آمده است؟ به دلیل این كه تنها فردی كه در كشور با رای عموم مردم در سطح ملی انتخاب می شود، رییس جمهوری كشور است.
روحانی ادامه داد: بسیاری از افراد منتخب با رای حوزه انتخابیه خودشان انتخاب می شوند. برخی منتخبین همچون خبرگان با رای مردم استان خودشان انتخاب می شوند. برخی چون مقام رهبری غیرمستقیم با رای خبرگان انتخاب می شوند، برخی با رای نمایندگان انتخاب می شوند همچون وزرا كه رای اعتماد برای فعالیت خودشان می گیرند اما فقط یك نفر است كه با رای مستقیم آن هم ملی در سراسر كشور برگزیده می شود و لذا قانون اساسی این وظیفه را بر دوش رییس جمهوری گذاشته است و چقدر وظیفه سخت و سنگین قانون اساسی است.
وی اضافه كرد: بعضی ها تحمل ندارند بعضی از اصولش را الان بشنوند. فصل سوم قانون اساسی كشور كه از اصل 19 تا 42 درباره حقوق ملت است. این فصل را باید پنهان كنیم! رییس جمهوری بزرگترین وظیفه ای كه بر دوش دارد، مسئولیت اجرای قانون اساسی است. در اینجا باید یاد كنیم از شهید بهشتی كه بار سنگینی را در مجلس خبرگان قانون اساسی برای تصویب این قانون بر دوش داشت و همواره نام، كار و جهاد او در كنار قانون اساسی جاودانه است.

**تلاش دولت بر اجرای قانون؛ منشور حقوق شهروندی خط مشی دولت یازدهم است
رئیس جمهوری یادآور شد: قانون اساسی طبق اصل 121 در قسم نامه ای كه برای رییس جمهوری مقرر می كند، رییس جمهوری قسم یاد می كند تا حامی حقوق ملت، در پی آزادی مردم و سایر حقوق اساسی ملت باشد. همین قانون اساسی در اصل 134 به رییس جمهوری اختیار می دهد تا با مشورت با وزیرانش برنامه و خط مشی برای دولت تعیین كند. منشور حقوق شهروندی در واقع برنامه و خط مشی دولت یازدهم است.
روحانی تاكید كرد: دولت یازدهم با رونمایی امروز منشور می خواهد عزم خود را برای اجرای حقوق شهروندی به نمایش بگذارد. حقوق شهروندی برای دولت یازدهم از آغاز فعالیتش حایز اهمیت بود. كسی نگوید پس در این سه سال چه شد؟ دولت از آغازین روز فعالیتش مقید به اجرای قانون بود. حتی لوایح بودجه ای كه تقدیم مجلس شورای اسلامی می كنیم در ماه آذر است.
وی اضافه كرد: چه زمانی دولت در سال های پیشین لایحه بودجه را در آذرماه تقدیم می كرد؟ همه تلاش دولت این بوده است كه در همه سال ها بودجه را به موقع ارائه دهد؛ البته جز پارسال كه به خاطر برجام عقب انداختیم تا تكلیف ارقام بودجه مشخص شود. چون اگر برجام اجرایی نمی شد صادرات نفت ما یك میلیون بشكه بود و اگر اجرایی می شد خیلی بیشتر بود كه الان 2 میلیون 300 هزار بشكه است .
رئیس دولت یازدهم ادامه داد: تفاوت خیلی زیاد بود و نمی توانستیم ارقام بودجه را ببندیم. به هم دلیل سال گذشته كمی تاخیر افتاد. دولت همواره مقید به قانون بوده است. تمام قوانینی كه به دولت می آید و آیین نامه هایی كه دولت تصویب می كند وقتی در هیات تطبیق، تطبیق داده می شود، اختلاف بین ما و آنها و مواردی كه آنها ایراد جزیی پیدا می كنند، حدود یك درصد است. در دولت قبل حدود30 درصد بوده است.
روحانی خاطرنشان كرد: تلاش دولت بر این است كه قانون را اجرا و عمل كند. در تمام مراحل، اجرای قانون برای دولت اصل بوده است، حتی تدوین منشور حقوق شهروندی هم در 100 روز اول انجام شد و در روز صدم در سایت دولت در اختیار ملت قرار گرفت تا مردم مطالعه كنند و نظر دهند. اساتید و بزرگان نسبت به پیش نویس اولیه نظر دادند و در نهایت حقوقدان های متعدد در این زمینه كار و تلاش كردند. شخصا جلسات متعددی برای این حقوق شهروندی گذاشتم تا به صورت منقح، امروز در اختیار مردم قرار گیرد.
رئیس قوه مجریه توضیح داد: البته این به آن معنا نیست كه حقوق شهروندی كه 120 ماده دارد، بدون ایراد و اشكال است. ممكن است باز هم نظراتی باشد و این حقوق شهروندی با تكامل زمان، خود هم تكامل یابد. ممكن است سال های آینده حقوق شهروندی كامل و كامل تر شده و موادی به آن افزوده شود؛ فعلا این حقوق شهروندی است كه در اختیار مردم است.

**حقوق شهروندی برای دولت و زیرمجموعه های آن الزام آور است
روحانی تاكید كرد: ما به معنای دولت، قوه مجریه، رییس جمهوری، همه وزرا ومعاونین، به عنوان همه كارگزاران دستگاه اجرایی و همه كارمندان دولت در سراسر كشور، خودمان را موظف به اجرای تك تك مواد منشور حقوق شهروندی می دانیم.
وی با بیان این كه ممكن است كسی بگوید این منشور برای مردم الزام آور است یا خیر؟ گفت: برای دولت الزام آور است. رییس جمهوری در چارچوب 134 قانون اساسی این منشور را به مثابه برنامه و خط مشی دولت یازدهم اعلام می كند و همه كارمندان دولت در سراسر كشور موظف به اجرای این منشور هستند.
رئیس جمهوری خاطرنشان كرد: اما درعین حال این منشور چون مقتبس از قانون اساسی و قانون موضوعه است عملا باید مورد اجرای همگان قرار گیرد و لذا ما از دو قوه دیگر هم درخواست می كنیم كه دولت را در اجرای حقوق شهروندی كمك كنند. ما در كنار هم می توانیم این حقوق شهروندی را با دقت عملیاتی كنیم.
روحانی تصریح كرد: همچنین از سایر اركان كشور و از همه نهادها درخواست می كنم اجرای حقوق شهروندی به نفع همه ما است. پایه خوبی و پایداری برای امنیت كشور است. پایه بسیار مناسبی برای انسجام و وحدت ملی است. پایه اصلی برای توسعه كشور است.
**حقوق شهروندی ندای ملت ایران در برابر برخی كشورهای غربی پرادعا
وی ادامه داد: تمام اتباع این كشور در برابر این حقوق شهروندی مساوی هستند. نژاد، قوم، جنس، مذهب، دین، اعتقاد، وابستگی سیاسی و گروهی همه اینها به كنار است. این حقوق هر شهروند ایرانی است.
روحانی یادآور شد: هر شهروندی حق دارد از فلان خیابان تهران از پیاده رو آن استفاده كند، با اتومبیلش از آن عبور كند. هر فرد ایرانی لازم دید می تواند به بیمارستانی مراجعه كند؛ اگر هر فرد ایرانی فرزندش در سن دبستان است، می تواند در دبستان ثبت نام كند ، هر ایرانی می تواند از آب لوله كشی سالم استفاده كند، هر ایرانی می تواند از آنچه كه متعلق به ملت ایران است ، بهره و استفاده ببرد تفاوتی نیست.
وی اضافه كرد: در راه رفتن پیاده رو خیابان تفاوتی نیست كه دینش چیست و از چه نژاد است و اعتقادتش چگونه است و به كدام حزب و جناح وابسته است كه از این جناح بود فقط از راست پیاده رو برود و اگر از آن جناح بود از چپ پیاده رو برود. اینها حقوق شهروندی است.
روحانی تاكید كرد: همه امكانات شهر، كشور و همه حقوق مساوی طبق قانون اساسی و قوانین موضوعه برای همه یكسان است. این حقوق شهروندی ایجاد وحدت می كند. این حقوق شهروندی انسجام ما را بیشتر می كند. این حقوق شهروندی طنین ندایی است از ملت ایران در برابر برخی كشورهای غربی پرادعا كه فكر می كنند در حقوق بشر و شهروندی از ملت های جهان سوم پیشی گرفته اند.
رییس جمهوری اضافه كرد: این حقوق شهروندی به دنیا اعلام می كند جمهوری اسلامی ایران این ظرفیت را دارد كه از تمام ویژگی های حقوقی نوین دنیای امروز در چارچوب فرهنگ اسلامی ایرانی اش به خوبی استفاده كند.
وی گفت: این نیست كه حقوق شهروندی مال كشورهای اروپایی و این و آن و كشورهای به اصطلاح صنعتی باشد. حقوق شهروندی قبل از هركس از آن این ملت بزرگ است. برای اجرای حقوق شهروندی اولین استمداد من از تمام كارمندان دولت است كه باید آن را اجرا كنند و بعد از تمام اساتید، از همه فرهیختگان، نویسندگان، دانشجویان، جوانان، مردم، بانوان، سمن ها ،احزاب، گروه ها، رسانه ها، روزنامه ها، فضای حقیقی، فضای مجازی حقوق شهروندی اول دانستنی است و همه باید بدانند حقوقشان چیست؟
روحانی ادامه داد: مدارس، دانشگاه ها، مطبوعات، نویسندگان، فرهیختگان، شعرا، هنرمندان در فیلم ها، تتاترها، شعرها؛ حقوق شهروندی دانستنی است؛ همه باید بدانیم یعنی چی؟
رییس جمهوری گفت: می گویند حقوق گرفتنی است؟ بله درست است. ولی اول دانستی است. بعد خواستنی است. همه باید بخواهیم. باید هر رییس جمهوری، باید هر وزیری، باید هر مسوولی در این كشور بداند یكی از مطالبات مهم مردم ایران حقوق شهروندی است.
روحانی تاكید كرد: وقتی كه دانستنی و خواستنی شد، اجرایی و عملیاتی هم خواهد شد. اگر همه بخواهیم، اگر همه مطالبه كنیم، اسلام به ما گفته حقوق را اجرا كنیم و قانون اساسی هم گفته حقوق را اجرا كنید . پس چقدر زیبا است. قرآن می گوید ممكن است با فردی عداوت ، دعوا و یا اختلافی داشته باشید، مبادا عداوت و دشمنی شما را وادار كند عدل و انصاف را فراموش كنید. حتی نسبت به دشمن و كسی كه كینه او را به دل دارید.
وی افزود: اگر عده ای شما را از مكه و حج بازداشتند، باز هم حق ظلم، تجاوز و حق عداوت و تندی ندارید. قرآن به ما دستور قسط، عدل، احساس و نیكوكاری می دهد.

**صدا و سیما و روزنامه ها كلمات امام(ره) را پخش و بیان كنند
رئیس جمهوری با اشاره به بند 6 فرمان 8 ماده ای حضرت امام راحل تصریح كرد: باید دقت و مطالعه كنیم. براساس این فرمان هیچ كسی حق ندارد به خانه،‌ مغازه و محل كار شخصی بدون اذن صاحب آن وارد شود و یا كسی را جلب كند و یا به نام كشف جرم و ارتكاب گناه تعقیب و مراقبت كند و یا نسبت به فردی اهانت كرده و اعمال غیراسلامی و انسانی مرتكب شود و یا به تلفن و نوار ضبط صوت دیگری به نام كشف جرم و یا كشف مركز گناه گوش كند.
روحانی ادامه داد: یا برای كشف گناه و هر چند گناه بزرگ باشد، شنود بگذارد و یا دنبال اسرار مردم باشد و تجسس از گناهان غیر نماید؛ یا اسراری كه از غیر به او رسیده ولو برای یك نفر فاش كند. تمام اینها جرم و گناه است و برخی آنها چون اشاعه فحشا می باشد از گناهان بزرگ است و مرتكبین هریك از امور فوق مجرم و مستحق تعزیر شرعی هستند و برخی آنها موجب حد شرعی است.
وی ابراز امیدواری كرد: گاهی صدا و سیما ، روزنامه ها كلمات امام را پخش و بیان كنند.
رییس دولت یازدهم با بیان این كه ما پیرو این امام(ره) هستیم، تصریح كرد: راه انقلاب اسلامی ، راه امام و راه رهبر معظم انقلاب و راه عدالت است و راه اخلاق، رفتار و سیره پیامبر عظیم الشان اسلام(ص) است.
روحانی در ادامه سخنان خود بیانیه منشور حقوق شهروندی را قرائت كرد.
سیام**1053**1058**1429
خبرنگار:حمید شریفی كیا*محمد افضلی**انتشار:محسن طاهرزاده