۲۳ آذر ۱۳۹۵، ۹:۱۸
کد خبر: 82344330
T T
۰ نفر
چالش چپ های فرانسه در انتخابات 2017 ریاست جمهوری

تهران- ایرنا- انتخابات ریاست جمهوری 2017 فرانسه در شرایطی بهار سال آتی برگزار می شود كه احزاب چپ این كشور چالش های متعددی برای حضور مقتدرانه در این كارزار سیاسی دارد.

به گزارش روز سه شنبه ایرنا، بر اساس اعلام وزارت كشور فرانسه، انتخابات هشتمین رئیس جمهوری از دوره پنجم جمهوری فرانسه (بیست و پنجمین رئیس جمهوری فرانسه) در دو مرحله، روزهای 23 آوریل و هفت می (سوم و هفدهم اردیبهشت 96) برگزار شود.
در حالی كه مهلت قانونی اعلام نامزدی برای این انتخابات 15 دسامبر (25 آذر) اعلام شده است و بسیاری از شخصیت های سیاسی نامزدی خود را در این رقابت ها اعلام كرده اند، برخی احزاب همچون حزب راست افراطی جبهه ملی «مارین لوپن» را به عنوان نامزد اصلی معرفی كرده اند.
در طرف دیگری از این میدان، حزب راست و میانه فرانسه «فرانسوا فیون» جمهوریخواه را پس از برگزاری دو دوره رقابت های درون حزبی سنگین و نفس گیر، به عنوان نامزد اصلی این جناح سیاسی معرفی كرد و به سرعت دیگر نامزدها و هوادارانشان پشت سر نامزد پیروز قرار گرفتند و حمایت خود را از فیون اعلام كردند.
این در حالی است كه سوسیالیست های فرانسه به عنوان حزب چپگرا كه دولت كنونی را در اختیار دارند، هنوز برنامه مشخص و مدونی برای انتخابات پیش رو اعلام نكرده اند و تعدد نامزدها و كثرت دیدگاه های سیاستمداران این حزب بیش از مولفه هایی همچون وحدت و هماهنگی این جناح به چشم می خورد.
شاید پیشتر می شد «فرانسوا اولاند» كه از سال 1997 تا 2008 دبیر اول حزب سوسیالیست بود و روز ششم می 2012 با كسب 51 درصد از آرای مردم به عنوان رئیس جمهوری این كشور برگزیده شد را یكی از گزینه های اصلی حزب چپ برای انتخابات سال آتی معرفی كرد؛ اما این سیاستمدار در ماه های پایانی عمر دولتش با ثبت ركورد كاهش محبوبیت رئیسان جمهوری دهه های اخیر فرانسه مواجد شد و در نهایت اعلام كرد نامزد انتخابات 2017 نمی شود.
به اعتقاد برخی سیاستمداران، عامل اصلی شكل گیری فرایند نزولی محبوبیت اولاند در جامعه فرانسه ناشی از محقق نشدن وعده های انتخاباتی این رئیس جمهوری چپگرا به ویژه در حوزه اقتصاد و «وارونه كردن منحنی بیكاری» است.
از طرفی «توما پیكتی» اقتصاد دادن برجسته فرانسوی بزرگترین خطای دوره ریاست جمهوری اولاند را خودداری وی از مذاكره بر سر معاهده بودجه اتحادیه اروپا در سال 2012 و تصمیم وی مبنی بر كاهش كسری بودجه كشور از طریق افزایش بی وقفه مالیات ها كه مانع از رشد اقتصادی كشور شد، ارزیابی می كند.
برخی رسانه ها همچون روزنامه فرانسوی «لوموند» نیز این روند را «سقوط محبوبیت» اولاند تعبیر كرده است، سقوطی كه شاید بتوان بخشی از آن را ناشی از چالش هایی همچون انتشار كتاب 660 صفحه ای با عنوان «نباید این سخن را رئیس جمهوری بگوید» مشتمل بر 61 مصاحبه دو تن از خبرنگاران همین روزنامه قدیمی با فرانسوا اولاند، ارزیابی كرد.
هرچند به نظر می رسد كه با كناره گیری اولاند از نامزدی برای انتخابات سال آتی، سردرگمی هواداران حزب سوسیالیست فرانسه كاهش یافت و خون تازه ای در رگ های حزب چپ كه می رفت بیش از پیش در گرداب سقوط محبوبیت اولاند گرفتار شود، دمیده شد؛ اما به اعتقاد برخی كارشناسان، مطرح ترین نامزد این جناح به تعبیری دنباله رو سیاست های رئیس جمهوری كنونی است و نمی توان شاهد اقبال جامعه به این حزب بود.
در حقیقت مهترین گزینه جناح چپ برای تصدی نامزدی اصلی سوسیالیست ها، «مانوئل والس» نخست وزیر مستعفی فرانسوا اولاند است، كه از قضا وی نیز در برهه ای از دولت اولاند با كاهش شدید محبوبیت سیاسی مواجه شد.
نتایج نظرسنجی موسسه «ب.و.آ» (BVA) كه اواخر بهار امسال منتشر شد، نشان داد كه محبوبیت مانوئل والس كه در آن تاریخ نخست وزیر فرانسه بود، با 6 درصد كاهش به 24 درصد رسیده است؛ آماری كه پائین ترین میزان محبوبیت این شخصیت سیاسی از سال 2014 و آغاز دوران نخست وزیری اش تا آن زمان به شمار می رود.
اوایل شهریور امسال نیز انتشار نتایح نظرسنجی موسسه انگلیسی «یوگاو» (YouGov) كه به سفارش نشریه «هافینگتون پست» و تلویزیون «ای تله» انجام شد، ثابت كرد كه محبوبیت سوسیالیست ها در جامعه فرانسه در حال كاهش است؛ چراكه محبوبیت والس در این برهه از دوران نخست وزیری اش با دو درصد كاهش به ركورد 15 درصد تنزل یافت.
مانوئل والس هرچند نامزدی اش برای انخابات ریاست جمهوری 2017 فرانسه را قیامی در برابر شكست پیش بینی شده برای جناح چپ اعلام كرده است؛ اما انتشار نتایج نظرسنجی موسسه «الاب» (Elabe) در اواسط آذر امسال (یك هفته پیش از اعلام تصمیم فرانسوا اولاند مبنی بر نامزد نشدن در انتخابات 2017) نشان می دهد كه والس فقط هفت درصد از مجموع آرا دور نخست انتخابات 2017 را می تواند كسب می كند.
این در حالی است كه بر اساس این نظرسنجی، فرانسوا فیون جمهوریخواه شانس نخست انتخابات سال آتی فرانسه به شمار می رود و می تواند در دور نخست 35 درصد آرا را از آن خود كند و مارین لوپن در رتبه بعدی شانس كسب 25 درصد آرای را دارد.
از طرف دیگر پس از اعلام نامزد نشدن اولاند، انتشار یك نظرسنجی نشان داد كه اكثر رای دهندگان فرانسوی مایل به پیروزی مانوئل والس در انتخابات مقدماتی حزب سوسیالیست هستند كه در ژانویه سال آینده برگزار می شود.
این نظرسنجی نشان می دهد كه والس نامزد مورد نظر 24 درصد از پاسخ دهندگان است، در حالی كه 14 درصد خواستار پیروزی «آرنود مونتبرگ» رقیب چپگرای وی هستند.
در حالی كه تا آن زمان 6 نامزد دیگر نیز برای رقابت در انتخابات مقدماتی حزب سوسالیست معرفی شده بود، 47 درصد از رای دهندگان هیچیك از این هشت نامزد را نمی خواستند.
والس در میان پاسخ دهندگانی كه خود را حامی جناح چپ قلمداد می كنند، با 33 درصد دوباره از بیشترین محبوبیت برخوردار بود، در حالی كه مونتبرگ از 20 درصد آراء برخوردار شد.
آرای نظرسنجی شوندگان عضو حزب سوسیالیست نیز 57 درصد به نفع والس و 15 درصد به نفع مونتبرگ بود.
بر اساس نتایج نظرسنجی موسسه «الاب» (Elabe) كه در اواسط آذر امسال منتشر شد، شاید محبوب ترین چهره سوسیالیست ها برای انتخابات سال آتی فرانسه می توانست «امانوئل ماكرون» وزیر اقتصاد مستعفی فرانسوا اولاند باشد، كه بر اساس نظرسنجی یاد شده شانس كسب 17 درصد آرا را داشت.
اما این نامزد قاطعانه هرگونه مشاركت را در رقابت های مقدماتی حزب چپ فرانسه رد و اعلام كرد نمی خواهد در دشمنی های درون حزبی جناح چپ شركت كند.
این اظهارات در حالی مطرح شد كه «ژان كریستوف كامبادلی» دبیر اول حزب چپ فرانسه یك روز پیشتر خبر داده بود «امانوئل ماكرون» و «ژان لوك ملانشون» بین 12 تا 15 درصد آراء نظرسنجی های اخیر انتخابات مقدماتی حزب چپ را از آن خود كرده اند.
اما ماكرون در پاسخ به این سخنان، رقابت های مقدماتی درون حزبی را یك حصار و مانع ارزیابی و اضافه كرد: آیا اگر «آرنود مونتبورگ» در رقابت های درون حزبی سوسیالیت ها پیروز شود، «مانوئل والس» از او حمایت می كند؟ و آیا اگر والس پیروز رقابت باشد تصور می كنید كه هواداران مونتبورگ پشت این نامزد جناح چپ جمع می شوند و از وی حمایت می كنند؟
ماكرون با بیان اینكه پیروزی در انتخابات مقدماتی یك پیروزی ساختگی است؛ استدلال كرد كه در حزب راست و میانه فرانسه نیز هواداران نامزدهای شكست خورده ای همچون «ناتالی كوسیوسكو موریزه» یا «آلن ژوپه» نمی توانند از برنامه های «فرانسوا فیون» حمایت كنند.
ماكرون كه «نبرد اقتصادی و اجتماعی» را نخستین اولویت خود در صورت پیروزی در انتخابات سال آتی ریاست جمهوری اعلام كرده است، در نخستین سخنرانی انتخاباتی خود افزون بر 15 هوادار را گرد خود جمع كرد؛ دستاوردی كه بسیاری از رسانه های فرانسوی آن را قدرت نمایی این نامزد برای انتخابات سال آتی ارزیابی كردند.
از طرف دیگر به نظر می رسد كه ظهور چهره ها و نامزدهای جدیدی همچون «ونسان پیون» وزیر پیشین آموزش و پرورش فرانسه در میان نامزدهای حزب چپ، بر سردرگمی سیاستمداران و هواداران این جناح برای ترسیم چشم انداز سوسیالیست های فرانسه در انتخابات سال آتی ریاست جمهوری این كشور افزوده است.
به گزارش ایرنا، در شرایطی كه احزاب مهم و تاثیرگذاری همچون جمهوریخواهان و جبهه ملی نامزد اصلی خود را برای انتخابات ریاست جمهوری 2017 فرانسه انتخاب و برنامه ها و چشم اندازشان را برای حضور حداكثری در این رقابت ترسیم كرده اند، احزاب چپ فرانسه رویكرد منسجمی ارایه نداده اند.
هرچند تا رقابت های انتخابات درون حزبی سوسیالیست ها كه به طور رسمی از 27 دسامبر آغاز می شود و تا نیمه نخست ژانویه سال آتی میلادی ادامه می یابد، هنوز فرصت باقی است؛ اما به نظر می رسد كه یگانه راه پیروزی این جناح سیاسی در انتخابات ریاست جمهوری 2017 فرانسه همانگونه «ژان كریستوف كامبادلی» دبیر اول حزب سوسیالیت اعلام كرده است، شكل گیری یك ائتلاف قوی بین سوسیالیست ها با چپ های افراطی، طرفداران محیط زیست و سندیكاها باشد.
اروپام***2090
گزارش از سعید زارع كندجانی** انتشار دهنده: مریم شفیعی
۰ نفر