تالاب‌های جنوب آذربایجان‌غربی تنها استراحتگاه دُرنای طناز در ایران است

مهاباد- ایرنا - دبیر مرجع دانش سنتی کنوانسیون تنوع زیستی سازمان محیط زیست گفت: تالاب‌های جنوبی پارک ملی دریاچه ارومیه در آذربایجان‌غربی تنها استراحتگاه دُرنای طناز در ایران است.

صیاد شیخی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: یکی از ویژگی‌های مهم تالاب های جنوب پارک ملی دریاچه ارومیه این است که این تالاب ها در کُریدور مهاجرت پرندگان از سیبری به افریقا قرار دارد و برخی گونه‌های مهم از جمله دُرنای طناز تنها در مسیر کوچ خود در این تالاب‌ها توقف و استراحت می کنند.

وی اضافه کرد: دُرناهای طناز در مسیر کوچ خود هر سال حدود ۱۰ روز در تالاب های جنوب دریاچه ارومیه در شهرستان های نقده و مهاباد به منظور تغذیه و استراحت فرود می‌آیند و سپس دوباره کوچ خود را ادامه می‌دهند.

دبیر مرجع دانش سنتی کنواسیون تنوع زیستی سازمان محیط زیست گفت: زمان ورود دُرناهای طناز به این منطقه هر سال توسط کارشناسان محیط زیست ثبت می شود و در این ایام محققان و عکاسان زیادی برای ثبت و پایش این گونه‌ها به این مناطق سفر می کنند.

وی افزود: این پرنده در زمره پرندگان حمایت شده بوده و علاوه بر بررسی جمعیت و پراکندگی آن، اقدامات ویژه برای جلوگیری از شکار و تخریب زیستگاههایشان به منظور حفاظت از آن انجام می شود.

تالاب‌های جنوب آذربایجان‌غربی تنها استراحتگاه دُرنای طناز در ایران است
گونه درنای طناز (درنای کوچک) از راسته درناسانان، خانواده درناییان با نام علمی Grus virgo و نام انگلیسی Demoiselle Crane است که زیستگاه آن مناطق آبی، دشت های بوته زار، کشتزارها و حاشیه دریاچه بوده و در ایران مهاجر بوده و به ندرت دیده می شود.

آذربایجان‌غربی در مسیر کُریدور مهاجرتی پرندگان قرار دارد

دبیر مرجع دانش سنتی کنوانسیون تنوع زیستی سازمان محیط زیست گفت: در جهان سالانه بیش از ۵۰ میلیارد پرنده مهاجرت می کنند که بیشتر مهاجرت پرندگان از هشت کُریدور اصلی صورت می گیرد و یکی از این کریدورها از آذربایجان غربی عبور می کند.

شیخی افزود: پرندگان مهاجر بر اساس غریزه خود هر سال در این مسیر مهاجرت می کنند و با توجه به وضعیت کنونی دریاچه ارومیه، بسیاری از پرندگان مهاجر که در گذشته در دریاچه ارومیه توقف و استراحت می کردند، اکنون وارد تالاب های جنوبی این دریاچه می شوند.

وی اظهار کرد: اگر نقش مکمل تالاب های جنوبی دریاچه ارومیه نباشد، بسیاری از پرندگان مهاجر در مسیر کوچ خود تلف می شوند و کم‌کم مسیرهای جایگزین را برای طی مسیر مهاجرت خود انتخاب می کنند.

وی افزود: در صورت احیای دوباره دریاچه ارومیه آن بخش از تنوع زیستی آن که مربویط به پرندگان مهاجر است از بین می رود و آسیب های زیادی به ان وارد می‌شود.

شیخی گفت: در حالی که بر اساس نظر کارشناسان هم اکنون دریاچه ارومیه برای رسیدن به شرایط مطلوب و تراز ایکولوژیک سالانه بیش از سه میلیارد مترمکعب آب نیاز دارد در حالی که تالاب های اقماری آن هر کدام با مقدار بسیار کمتری و در حدود ۱۰ تا ۲۰ میلیون مترمکعب آب احیای می شوند.

وی اظهار کرد: نکته مهم دیگر این است که قبل از خشک شدن دریاچه ارومیه هر کدام از این تالاب های اقماری نیز هر کدام حق‌آبه مربوط به خود را داشتند و طبق ضوابط نمی توان حق آبه یک تالاب را به تالاب دیگر داد.

تالاب‌های جنوب آذربایجان‌غربی تنها استراحتگاه دُرنای طناز در ایران است

شیخی افزود: در ایران بسیاری از تالاب ها فقط در فصل مهاجرت پرندگان میزبان، هستند اما تالاب‌های جنوب دریاچه ارومیه علاوه بر میزبانی از پرندگان مهاجر، به عنوان تالاب زادآور شناخته شدند و این مساله از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

وی اضافه کرد: وجود نیزارهای انبوه، امنیت لازم و غذای کافی در این تالاب ها باعث شده که علاوه بر پرندگان آبزی و کنارآبزی بومی و مهاجر، هر سال گونه‌های نادر مانند اردک سرسفید، اردک سرحنایی، اردک مرمری و اردک تاج دار است.

وی اظهار کرد: برخی از این تالاب ها به دلیل عمق کم و داشتن ساحل میزبان پرندگان کنارآبزی مانند فلامینگو، آبچلیک و حواصیل و برخی هم که دارای عمق بیشتری هستند، پذیرای پرندگان آبزی و عمق پسند مانند غاز و قو

گردشگری مدیریت شده، در تالاب ها تقویت شود

دبیر مرجع دانش سنتی کنواسیون تنوع زیستی سازمان محیط زیست گفت: یکی از مسال مهم در زمینه آشنایی مردم با زبیایی ها و تنوع های موجود در تالاب ها برگزاری تورهای گردشگری است البته باید گردشگری مدیریت شده باشد.

تالاب‌های جنوب آذربایجان‌غربی تنها استراحتگاه دُرنای طناز در ایران است

شیخی افزود: برگزاری تورهای گردشگری به تالاب ها باید بر اساس برنامه ریزی و در فصل هایی از سال انجام شود که پرندگان در محله لانه سازی و جوجه‌آوری نباشند و از تصویربرداری هوایی (پهباد) در محیط تالاب ها جلوگیری شود.

وی اظهار کرد: اگر مردم با جاذبه ها و پتانسیل های تالاب ها آشنا شوند، با هر گونه تجاوز و تخریب پیرامون تالاب ها مقابله می کنند.

وی اضافه کرد: رسانه ها نیز باید درباره مزایای تالاب ها از جمله تامین آب حفره‌های زیر زمینی، جلوگیری از سیلاب و جذب توریسم و منبع درآمدی پایدار برای جوامع محلی پیرامون تالاب ها اطلاع رسانی کنند.

به گزارش ایرنا، آذربایجان‌غربی با دارا بودن بیش از ۳۰۰ گونه از انواع پرندگان آبزی و کنارآبزی و بیش از ۷۰ تالاب دایمی و فصلی یکی از مهمترین مکان‌های مهاجرت و زیست انواع پرندگان است.

در فصل مهاجرت گونه هایی از قبیل فلامینگو، انواع مرغابی‌ها، پلیکان خاکستری و سفید، تنجه، قوی گنگ و فریاد کش، عروس غاز، غاز خاکستری، غاز پیشانی سفید کوچک و بزرگ، درنای طناز، درنای معمولی، انواع کاکائی، کفچه نوک، آنقوت، انواع آبچلیک، قرقی، انواع کشیم، انواع خوتکا، آووست، انواع کاکائی، به زیستگاه‌های آذربایجان غربی مهاجرت دارند.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار استان‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha