به گزارش خبرنگار ایرنا در کابل؛ دکتر علی اقبال آگاه امور شهری، یکی از دلایل عدم نهادینه شدن فرهنگ شهرنشینی در افغانستان را مهاجرت و ازدحام بیش از حد روستائیان به شهرها عنوان کرد.
به باور علی اقبال، جنگهای طولانی مدت، حضور 70 در صدی روستائیان در شهرها و نابسامانیهای اجتماعی طی بیش از چهار دهه، سبب شد تا فرهنگ با ثبات شهری در افغانستان شکل نگیرد.
بر اساس گفتههای اقبال، تعدادی از شهرنشینان که در گذشته در شهرهای افغانستان زندگی میکردند کشور را ترک کردند و مهاجر شدند و اکنون جایگزین آنها کسانی هستند که از مناطق حومه ای و روستاها آمده و با همان فرهنگ روستایی، ساکن شهرها شدهاند.
علت دیگر از دید اقبال، پائین بودن میزان سواد مردم است، زیرا به باور وی بخش غالب جامعه افغانستان و حتی کسانی که در اطراف شهرهای بزرگ نیز ساکن هستند یا از نعمت سواد کلاً بیبهره مانده و یا اینکه سطح سواد پایین دارند و این امر باعث شد که آنها پذیرش فرهنگ شهرنشینی را کمتر مورد توجه قرار دهند.
به گفته این آگاه امور شهری، انجام نشدن کارهای لازم با طرح و برنامه مدون، مانند آموزشهای شهروندی، رشد فرهنگ شهری از طریق نهادهای رسمی مانند شهرداری ها و رسانهها و... را میتوان از دیگر دلایل بیثباتی فرهنگ شهرنشینی در کشور عنوان کرد.
از نظر اقبال، بر اثر مجموعه عوامل ذکر شده در کنار مسائل اقتصادی که فقر شهری مزید بر علت شده است، امروز افغانستان شاهد نوعی نابسامانی در فضاهای شهری و خصوصاً کلان شهرها است که به اشکال مختلف مانند رفتارهای خشونتآمیز، ساختوسازهای غیر اصولی، اقتصادهای غیر رسمی که در سطح شهر شکل میگیرد و همچنین دست فروشیهای غیرعادی، عدم رعایت نظافت و حتی در رفتارهای رانندگان بروز پیدا میکند و در کل بههمریختگی را به وجود میآورد.
وظیفه مردم و نهادها مربوطه در نهادینه کردن فرهنگ شهری
وی در ادامه سخنان خود گفت: عدم نهادینه شدن فرهنگ شهرنشینی بیشتر به نهادهای مدیریتی به ویژه شهرداری ها بر میگردد و آنها وظیفه مستقیم دارند تا آموزشهای شهروندی را از طریق نهادها و همکاران خود به مردم انتقال بدهند.
به گفته وی هرچند طی چند سال گذشته حد اقل در کابل شاهد ایجاد یک ساختار فرهنگی بودیم، اما در سایر واحدهای اداری و در شهرستانها و مناطق دیگر این اتفاق متاسفانه نیفتاد.
اقبال تاکید کرد: در کنار شهرداری ها، نهادهای دیگری مانند وزارت حج و اوقاف، امر به معروف و اطلاعات و فرهنگ نیز وظیفه دارند تا از طریق نهادهای مربوطه خود، مانند مساجد، آموزشگاهها و رسانهها، فرهنگ شهرنشینی را تبلیغ کنند، اما متاسفانه به دلیل عدم انسجام این نهادها، در این راستا نیز کار چشمگیری صورت نگرفت.
به گزارش ایرنا، این گفتهها در حالی بیان میشود که روز گذشته، نشستی به هدف ارتقای آگاهی عمومی در بخش فرهنگ شهرنشینی به سرپرستی مولوی عتیقالله عزیزی، معین هنر و فرهنگ وزارت اطلاعات و فرهنگ و با حضور نمایندگان شهرداری کابل، ریاست عمومی ترافیک و ریاست سازمان ملی فیلم و تلویزیون افغانستان در کابل برگزار شد.
در این نشست تصمیم گرفته شد که پیامهای مهم در قالب صوتی، چاپی و تصویری، پارچه نوشته ها و اعلانات در زمینه حفظ نظم و نظافت ترافیکی و ترویج فرهنگ شهرنشینی در شهر کابل، ثبت و از طریق رسانهها نشر شود.
نظر شما