بهرامعلی ظاهری روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: یک کیلومتر از مسیر رفت و یک کیلومتر مسیر برگشت حدفاصل عباسآباد میاندشت محدوده قلمرو یوزپلنگ آسیایی توسط یک حامی سازمان حفاظت محیط زیست(شرکت هواپیمایی) در حال انجام است.
وی ادامه داد: ۸۰ کیلومتر از جاده ترانزیتی تهران- مشهد در محدوده قلمرو یوزپلنگ حدفاصل عباسآباد- میاندشت به منظور حفظ جان اینگونه ارزشمند طبق مصوبات باید توسط وزارت راه و شهرسازی حصارکشی شود که اکنون ۲ کیلومتر با همراهی حامی مالی که سازمان محیط زیست پیگیر آن بود، در حال اجرا است.
وی بیان کرد: بخشهای مختلف از جمله راهداری و حمل و نقل جادهای با در اختیار قراردادن تجهیزات در اجرای حصارکشی در ایمنسازی محدوده تردد یوزپلنگ آسیایی همراهی میکنند و اگر این طرح آزمایشی شیوه حصارکشی نتیجهبخش باشد، حصارکشی به این شیوه پیگیری میشود.
این مسوول اضافه کرد: میلهکوبی پایهای زیرساخت اولیه برای حصارکشی و ایمنسازی قلمرو یوپلنگ آسیایی در این روش است، که در محدوده پل زیرگذر قلمرو یوزپلنگ آسیایی در محور عباس آباد- میاندشت در شرق استان سمنان در حال اجرا است.
مدیرکل حفاظت محیطزیست استان سمنان گفت: انتظار میرود وزارت راه و شهرسازی با رفع موانع قانونی که اعلام میکند، در اجرای طرح حصارکشی و ایمنسازی قلمرو یوزپلنگ آسیایی در محور عباس آباد- میاندشت تسریع کند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، یوزپلنگ ایرانی در فهرست اتحادیه بینالمللی حفاظت از محیط زیست قرار دارد، به معنای اینکه گونهای «در خطر انقراض» است، حدود ٢ هزار سال پیش یوزها در بیشتر نقاط آسیا حضور داشتند، اما اکنون یوزپلنگ آسیایی، ایران و بخشهایی از استان سمنان را خانه امن خود یافته است و اکنون مسوولان و متخصصان بومی در سایت تکثیر در اسارت و ارتقای امنیت پارک ملی توران تغییر سرنوشت یوزپلنگ از خطر انقراض را دنبال میکنند.
منطقه توران یا خارتوران در شرق استان سمنان در شهرستان شاهرود یکی از سه منطقه حفاظت شده ایران با مساحت یک میلیون و ۴۷۰ هزار هکتار، خاستگاه زیست یوزپلنگ ایرانی به شمار میرود که بخشی از این منطقه حفاظت شده حدفاصل میاندشت- میامی در محور مواصلاتی تهران- مشهد در محدوده استان سمنان قرار دارد که بزرگترین قربانگاه جادهای یوز ایرانی محسوب میشود.
ششم فروردین ۱۴۰۲ خبر تصادف و از دست رفتن «ماجراد» یوزپلنگ مادهای با سه جنین در شکم منتشر شد و این حادثه تلخ ۹۳ روز بعد، در ششم تیر تکرار و اعلام شد و یوزپلنگ دیگری در قتلگاه محور ترانزیتی میامی- سبزوار در محور اصلی تهران- مشهد بر اثر تصادف از بین رفت و علاوه بر این، تابستان ۱۴۰۱ یک قلاده یوزپلنگ ماده و در سالهای ١٣٨٩ تا ١٣٩٧ هفت قلاده یوزپلنگ در محور میاندشت - عباس آباد بر اثر تصادفهای جادهای تلف شدند.
به گزارش خبرنگار ایرنا، گفته میشود اکنون کمتر از ۲۰ قلاده یوزپلنگ در طبیعت ایران زندگی میکنند و تصادف با خودروهای عبوری در شرق استان سمنان به مهمترین عامل مرگومیر یوزپلنگ تبدیل شده است؛ مصوبههایی برای ایمنسازی حریم زیست این گونه درنظر گرفته شد که انتظار میرود اجرای آن سرعت یابد.
نظر شما