کنعانی: جایگاه بین‌المللی و توان بازیگری ایران ارتقا یافته است

بیرجند - ایرنا - سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: جایگاه بین‌المللی و توان بازیگری جمهوری اسلامی ایران در مسایل اقتصادی راهبردی ارتقا یافته لذا نگاه ویژه به توسعه صادرات غیرنفتی و استفاده از ظرفیت منحصر به‌فرد ترانزیت در دستور کار است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، ناصر کنعانی روز یکشنبه در نشست شورای اداری استان خراسان جنوبی افزود: کریدورهای کشور در زمینه توسعه روابط تجاری موضوع بسیار راهبردی و کلیدی محسوب می‌شود که دولت سیزدهم به آن توجه ویژه داشته است و تلاش شده که جایگاه کشور در صادرات انرژی بازیابی و حفظ شود.

وی گفت: در این دوره ایران روابط متوازن و متعادل با دنیا را دنبال می‌کند و به حوزه شرق و آسیا توجه ویژه دارد لذا در این چارچوب مسایلی همچون برجام که انرژی زیادی از دستگاه دیپلماسی گرفت، یکی از موضوعات سیاست خارجی دولت است و همه موضوعات با روابط خارجی در سبد برجام قرار نخواهد گرفت.

سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: در همین چارچوب دولت اقدامات زیادی انجام داده و تلاش کرده که از دیپلماسی التماسی خارج شود و برای توسعه روابط در دنیا به ویژه کشورهایی که خود را قدرت برتر تلقی می‌کنند التماس نخواهیم کرد بلکه بر مبنای عزت و منافع ملی و مصلحت کشور عمل می‌کنیم.

وی با اشاره به اینکه دولت سیزدهم همواره از موضع قدرت و اقتدار با دنیا سخن گفته، گفت: از جمله در موضوع برجام اعلام کردیم به عنوان عضو آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، تنها طرفی بودیم که به تعهدات خود عمل کردیم اما توافق دوطرفه است لذا در مقابل بی تعهدی، از حقوق ملت ایران دفاع و حمایت می‌کنیم.

ایران متعهد به دیپلماسی از موضع عزت است

کنعانی عنوان کرد: در عین اینکه نشان داده‌ایم به دیپلماسی از موضع عزت متعهد بوده اما در تحقق حقوق ملت و حقوق هسته‌ای کوتاه نیامده‌ایم و چرخ‌های سانتریفیوژهای ما می‌چرخد و غنی سازی هسته‌ای بیش از گذشته به لحاظ حجم و درصد و نسبت غنی سازی افزایش بی سابقه تا سطح ۶۰ درصد پیدا کرده البته به مقررات معاهده منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای پایبند هستیم و چارچوب‌های همکاری حقوقی و بین‌المللی با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به قوت خود باقی است.

وی با اشاره به حذف «دوگانه کاذب دیپلماسی و میدان» در دوره اخیر گفت: عناصر قدرت ملی تفکیک ناپذیر هستند و در حوزه سیاست خارجی و روابط بین الملل همه این عناصر به عزت و اقتدار کشور اضافه می‌کند لذا آنان که به دنبال دوگانه سازی کذب دیپلماسی و میدان بودند عملا کشور را در حوزه سیاست خارجی از بخش قدرت ملی جمهوری اسلامی خالی و عاری کردند در حالی که دیگر کشورها از این ظرفیت استفاده می‌کنند.

سخنگوی وزارت امور خارجه خروج از سیاست تک ساحتی با هدف ایجاد توازن در سیاست خارجی را دیگر رویکرد دولت سیزدهم برشمرد و افزود: موضوع هسته‌ای یکی از موضوعات سیاست خارجی است و در این حوزه متکامل عمل کرده و به دنبال توسعه روابط اقتصادی، سیاسی، تجاری، فرهنگی، نظامی و امنیتی سازنده، شراکتی و هم‌افزا مبتنی بر احترام و منافع متقابل با همه کشورهایی هستیم که با رعایت این ۲ اصل آماده همکاری با ایران هستند جز رژیم جعلی، نامشروع و غاصب صهیونیست؛ لذا در این مسیر هم تلاش شد دامنه حضور و جغرافیای فعالیت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران افزایش یابد.

وی با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری بر دیپلماسی اقتصادی عنوان کرد: همواره توسعه فعالیت‌های اقتصادی از اولویت‌های دولت سیزدهم بوده و بر همین اساس معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه بیش از هر دوره دیگری ظرفیت‌های ثابت دیپلماتیک را برای توسعه روابط اقتصادی و تجاری کشور به خدمت گرفته است.

کنعانی گفت: نگاه دولت سیزدهم به آسیا و کشورهای همسایه نیز ویژه بوده چون ظرفیت‌های مختلف تمدنی و فرهنگی در این منطقه وجود دارد که در گذشته به این موضوع کم توجهی شده بود.

کنشگری فعال با مشارکت در ائتلاف‌های سودمند منطقه‌ای از عملکردهای دو ساله وزارت امور خارجه است که باعث شد جایگاه بین المللی ایران ارتقا یابد

وی یادآور شد: کنشگری فعال با مشارکت در ائتلاف‌های سودمند منطقه‌ای از دیگر عملکردهای دو ساله وزارت امور خارجه است که باعث شد جایگاه بین المللی ایران ارتقا یابد از همین رو عضویت کامل در سازمان شانگهای به عنوان اولویت و هدفگذاری سال‌های طولانی مد نظر بود که در دولت سیزدهم موانع پیش رو یک به یک برداشته شد.

سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به عضویت ایران در گروه بزرگ اقتصادی و تجاری بریکس گفت: این ظرفیت بسیار بزرگی است که حوزه غرب از آن به عنوان چالش یاد می‌کند اما جمهوری اسلامی ایران موتور محرکه افزایش تعداد اعضای این گروه بود که در بازه زمانی یک ساله موانع برطرف و عضویت کامل ما از ابتدای ژانویه محقق خواهد شد.

وی ادامه داد: توسعه همکاری با کشورهای حوزه شمال به صورت دو یا چند جانبه دنبال می‌شود و در ۲ روز گذشته موافقت نامه الحاق ایران به اتحادیه اقتصادی تجارت آزاد اوراسیا امضا و عضویت ایران محقق شد.

کنعانی گفت: نظام سلطه جهانی در سال‌های گذشته بحث منزوی کردن ایران را مطرح کردند و می‌خواستند که تعامل، تجارت و صادرات ما به دیگر کشورها به حداقل ممکن یا به صفر برسد اما توسعه مناسبات همسایگی در حوزه‌های مختلف به معنای شکست مطلق سیاست منزوی سازی جمهوری اسلامی ایران بوده است.

وی ادامه داد: امضای تفاهم نامه‌های جامع و بلندمدت با کشورهای مختلف از جمله چین با سفرهای دو جانبه در گام‌های اجرایی با جدیت دنبال می‌شود که مقام معظم رهبری هم بر این مسئله تاکید دارند.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: بازیابی و بهبود روابط سیاسی با کشورهایی که رابطه خود را با ایران قطع کرده بودند از دیگر اقدامات دولت سیزدهم است زیرا در گذشته شاهد بودیم که به بهانه‌های مختلف برخی کشورها روابط خود را تنزل داده یا قطع کرده بودند.

وی یادآور شد: رابطه جمهوری اسلامی ایران با عربستان صعودی بیش از هفت سال مخدوش بود که فشارهای خارجی دخالت داشت و از این قطع ارتباط، صهیونیست‌ها و نظام سلطه بهره می‌برد اما بازسازی و از سرگیری روابط با عربستان در اوج ماه‌هایی که نظام سلطه و کشورهای اروپایی به بهانه فوت یک دختر موج آشوب راه انداخته بودند تا درگیری های داخلی را تشدید کنند انجام شد لذا تیر خلاص بر طرح توطئه آمریکایی - صهیونیستی بود مبنی بر اینکه طراحی و ترسیم سازی از ایران تصور و خیال باطل است.

کنعانی گفت: ارتقای رابطه با کویت، امارات، از سرگیری روابط با سودان، فعال سازی روابط با لیبی، آغاز تحرک بخشیدن به مناسبات جمهوری اسلامی ایران با مصر به عنوان کشور مهم عربی اسلامی پیروزی‌هایی است که خلاف طراحی آمریکا و صهیونیسم سالیان طولانی انجام داده بودند تا ایران را منزوی کنند و ملت تحت تاثیر فشارهای اقتصادی و تحریم در مقابل نظام قرار گیرند.

آزادسازی دارایی‌های بلوکه شده ایران

وی با اشاره به آزادسازی منابع بلوکه شده جمهوری اسلامی ایران اظهار کرد: در دوران انقطاع تعاملات بانکی، ۴۵۰ میلیون پونت دارایی‌های بلوکه شده ایران از انگلستان بازستانی و به حساب جمهوری اسلامی واریز شد همچنین در شرایطی که دولت آمریکا مایل بود یک یورو از حساب دارایی‌هایی بلوکه شده ایران آزاد کند ۶ میلیارد دلار در قالب مذاکرات سیاسی در بازه زمان محدود به حساب تعبیه شده ایران واریز شد که از دستاوردهای دولت سیزدهم است.

سخنگوی وزارت امور خارجه، تبدیل شدن تهران به پایتخت دیپلماسی منطقه‌ای براساس افزایش سفرهای مقامات دیگر کشورها را مورد اشاره قرار داد و گفت: در دولت سیزدهم ۲۳ سفر خارجی رئیس جمهور به کشورهای خارجی و ۱۹ سفر سران و روسای دیگر دولت‌ها به ایران انجام شده که شاخص کلیدی بسیار مهم است در حالی که برخی از دوران‌ها این تعداد به حداقل ممکن می‌رسید و برخی کشورها حاضر نبودند به ایران سفر کنند یا میزبانی دولت جمهوری اسلامی ایران را انجام دهند.

وی ادامه داد: همچنین بیش از ۶۰ کشور دنیا را در اجلاس حمایت از فلسطین در تهران دور هم گرد آوردیم که رخداد بسیار مهم برای سیاست خارجی ایران است.

کنعانی با تاکید مجدد بر اینکه ایران به دنبال برقراری روابط متوازن با همه قطب‌های جغرافیای دنیاست گفت: حتی خود را محدود به همسایگان آسیای شرقی نکرده‌ایم بلکه در حوزه آفریقا، آمریکای لاتین و اروپا تلاش‌های ما متوقف نشده است.

وی با اشاره به حذف حاشیه‌ها یا کنترل اظهارات و رویکردهای هیجانی و تنش آفرین گفت: سال‌های طولانی ملت ایران صبح رسانه‌ها را رصد می‌کردند اعصاب و روان آنها به هم می‌ریخت که در داخل چند جناح هر روز علیه هم صحبت می‌کنند اما دولت سیزدهم تلاش کرد وارد این مجادلات و مناقشات نشود که جز افزایش تنش روحی و روانی برای مردم حاصلی ندارد.

از حمایت حقانیت یمن کوتاه نیامده‌ایم

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: با این وجود هرگز جمهوری اسلامی ایران از اصول و ارزش‌های خود تخطی یا عقب نشینی نکرده بلکه همچنان سیاست ضد آمریکایی را دنبال می‌کند و عنصر عزت و اقتدار ملی در پیشبرد مذاکرات دیپلماتیک نادیده گرفته نشده است.

وی افزود: در بحث عربستان صعودی نیز از حمایت حقانیت یمن کوتاه نیامده‌ایم و در جریان‌های آزادی بخش از آرمان‌ها فاصله نگرفته‌ایم لذا جمهوری اسلامی در مسئله فلسطین بعد گذشت بیش از سه ماه شکل گیری تحولات و عملیات طوفان الاقصی از همه ظرفیت‌های ممکن برای حمایت از فلسطین استفاده کرده است.

کنعانی گفت: در چارچوب روابط دو جانبه و منطقه‌ای موضوع فلسطین همواره ثابت بوده و رکورد بی سابقه در روند مذاکرات دیپلماتیک به ثبت رسیده و حرکت بی نظیر در این موضوع آغاز شده است.

وی با اشاره به اینکه در سازمان ملل متحد دقیق ترین، قوی ترین و حقوقی ترین مواضع را مطرح کرده‌ایم عنوان کرد: در داخل آمریکا تندروها و صهیونیست‌ها از این لحاظ به شدت موضع گرفتند که چرا به وزیر امور خارجه ایران ویزا داده شده که از تریبون سازمان ملل متحد علیه رژیم صهیونیستی و در حمایت از فلسطین صحبت کند.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: در دیگر نشست‌های بین المللی هم اهمیت مسئله فلسطین دنبال می‌شود و در این مسیر با هیچ کدام طرف غربی مسامحه نشده و اعلام شده که از حمایت مقاومت کوتاه نیامده‌ایم و آن را اصل می‌دانیم.

وی گفت: برای موضوع راهکار سیاسی فلسطین طرح و ایده داریم که چند سال پیش در سازمان ملل متحد رسما به ثبت رسیده و طرح برگزاری رفراندوم در فلسطین است که خودشان سرنوشت خود را مشخص کنند.

نقش موثر استان‌های مرزی در سیاست همسایگی

کنعانی افزود: در سیاست همسایگی، دولت سیزدهم توجه ویژه‌ای به ظرفیت‌های استانی است و استان‌های همجوار مرزی نقش موثری در تحقق این سیاست دارند.

وی عنوان کرد: در هیچ دوره‌ای معاونان وزیر خارجه به سفر استانی نمی‌رفتند اما اکنون این روند شکل گرفته و امید است خراسان جنوبی به دلیل ظرفیت‌های عظیم طبیعی و مرزهای طولانی در تحقق سیاست همسایگی دولت کمک شایانی داشته باشد.

سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: دفاتر نمایندگی وزارت امور خارجه در استان‌ها ظرفیت خوبی هستند که تلاش شده تعداد آن افزایش یابد و اختیارات بیشتری به این دفاتر بدهیم.

وی با اشاره به دیدار رهبر معظم انقلاب با مسئولان وزارت امور خارجه و سفیران جمهوری اسلامی ایران افزود: ایشان در این دیدار بر اهمیت سیاست خارجی و نقش مهم آن در اداره و بهبود کشور، تاکید داشتند و با تبیین ضوابط و شاخص‌های سیاست خارجی موفق، «عزت» به معنای نفی و پرهیز از دیپلماسی التماسی، «حکمت» به مفهوم تعاملات و فعالیت‌های خردمندانه و محاسبه شده و «مصلحت» به معنای انعطاف برای دور زدن موانع سخت و ادامه دادن مسیر را سه کلیدواژه اساسی در دیپلماسی کشور خواندند.

سخنگوی وزارت امور خارجه شامگاه دیروز (شنبه) وارد بیرجند شد و علاوه بر دیدار با مسئولان استان و نشست شورای اداری، حضور در دانشگاه و چند بازدید را تا امروز در برنامه دارد.

همچنین یادمان ۱۴ شهید ترور کشور در محل دفتر نمایندگی وزارت امور خارجه خراسان جنوبی با حضور سخنگوی وزارت امور خارجه رونمایی شد.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار استان‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha