صادرات غیرنفتی کهگیلویه و بویراحمد ؛راه رفته و مسیر پیش رو

یاسوج- ایرنا- کهگیلویه و بویراحمد با وجود کمتر توسعه یافتگی و داشتن یک درصد مساحت کشور به لحاظ صادرات دارای قابلیت ها و پتانسیل های چشمگیری است اما تاکنون نقشه راه مناسبی برای توسعه این مهم وجود نداشته و فرهنگ صادرات در بین تولیدکنندگان استان جا نیفتاده است.

به گزارش ایرنا، کهگیلویه و بویراحمد به لحاظ نزدیکی به بنادر جنوبی کشور و وجود پتانسیلهای صنعتی، کشاورزی و معدنی بالقوه موقعیت خاصی را برای تولید و صادرات محصولات صنعتی و معدنی بسیار دارد.

طبق نظر کارشناسان، توسعه صادرات سبب رشد جامعه، کاهش بیکاری، افزایش رفاه اجتماعی، توسعه مهارتهای انسانی، پیشرفت تکنولوژی و ارتقای فرهنگی جامعه می شود.

در حالی که کشور با تحریم های ناجوانمردانه دست و پنجه نرم می کند اما صادرات در استان کهگیلویه و بویراحمد مانند بیشتر استان های کشور افزایش یافت به طوری که میزان صادرات کالا از این استان در هشت ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل به لحاظ ارزش حدود ۳۴۶ درصد رشد داشته است.

این رشد تصادعدی نشان می دهد که موتور توسعه اقتصادی کهگیلویه و بویراحمد را هیچ چیزی نمی تواند متوقف کند و جهت نمودار صادرات همچنان رو به بالاست.

البته بدون یک برنامه ریزی اصولی و به عبارتی بدون یک نقشه راه مناسب پیمودن مسیر توسعه صادرات با آزمایش و خطاهای بسیار همراه است که کاری اشتباه و غیر فنی است.

صادرات غیرنفتی کهگیلویه و بویراحمد ؛راهی که رفته و مسیری که پیش رو دارد

صادرات غیرنفتی کهگیلویه و بویراحمد چقدر است؟

مدیرکل گمرک کهگیلویه و بویراحمد از افزایش ۳۴۶ درصدی درآمد صادرات غیر نفتی این استان خبر داد و گفت: درآمد گمرکی کهگیلویه و بویر احمد در سال جاری به ۲ میلیارد و ۵۴۰ میلیون دلار رسید.

عبدالکریم بیاتی با اشاره به افزایش درآمد صادرات غیرنفتی استان، اظهار کرد: درآمد صادرات غیرنفتی استان کهگیلویه وبویراحمد امسال نسبت به هشت ماهه سال ۱۴۰۱، افزایش ۳۴۶ درصدی داشته و از نظر وزنی نیز شاهد افزایش ۲۰۲ برابری بوده ایم.

وی تاکید کرد: درآمد گمرکی استان به ۲ میلیارد و ۵۴۰ میلیون دلار در این هشت ماه رسیده و پیش‌بینی می‌شود این رقم تا پایان سال به چهار میلیارد دلار هم برسد.

مدیرکل گمرک کهگیلویه و بویراحمد ابراز کرد: همچنین امسال ۱۷۲ هزار و ۴۸۸ تن کالا صادر شده است که نسبت به سال گذشته ۲۰۲ درصد رشد را نشان می‌دهد.

بیاتی ادامه داد: کلینکر، آرایشی بهداشتی، عصاره و پودر شیرین بیان، موکت، عصاره های گیاهان دارویی از مهمترین اقلام صادراتی استان به کشورهای عراق، آفریقای جنوبی، کویت، افغانستان، جمهوری آذربایجان، امارات و آلمان بوده است.

از ۱۶ دی ماه ۱۴۰۱ پس از چهار سال انتظار صادرات سیمان مارگون این استان از گمرک منطقه آغاز شد در حالی که پیشتر از گمرک بوشهر انجام می‌شد.

سال گذشته ۸۶ هزار و ۵۸۵ تن انواع کالا از استان صادر شد که ارزش این مقدار کالا ،سه میلیون و ۹۹۳ هزار و ۷۶۹ دلار بوده است.

مجوز واردات محصولات از طریق گمرک استان پس از ۱۷ سال انتظار صادر شده است.گمرک کهگیلویه و بویراحمد برای انجام تشریفات صادرات کالاهای شرکت های تولیدی استان آمادگی شبانه روزی دارد.

استان در زمینه صادرات هنوز به جایگاه مد نظر نرسیده است

استاندار کهگیلویه و بویراحمد بر افزایش صادرات محصولات غیرنفتی در استان تاکید کرد و گفت: مدت زیادی نیست که موضوع صادرات در استان مطرح شده است و رقم ۲ میلیون دلاری صادرات رقم پایینی بوده است.

سید علی احمدزاده با اشاره به اینکه در حوزه صادرات به جایگاه مدنظر نرسیدیم، افزود: استان در زمینه مختلف آب معدنی، گیاهان دارویی، محصولات کشاورزی و حوزه صنعت به خصوص پتروشیمی ها ظرفیت بالایی برای صادرات دارد و با بهره برداری از پلیمر گچساران و دهدشت در سال های آینده درآمد استان بالا و صادرات افزایش چشمگیری پیدا خواهد کرد.

صادرات غیرنفتی کهگیلویه و بویراحمد ؛راهی که رفته و مسیری که پیش رو دارد

وی تصریح کرد: آب معدنی استان قابلیت صادرات به کشورهای حوزه خلیج فارس را دارد باید اتحادیه و تشکل های صادراتی تشکیل شود، ضمن اینکه طبق مصوبه جلسات کارگروه باید توسعه صادرات نیز فعال شود.

احمدزاده از صادرات محصولات سیمان مارگون و سیمان یاسوج از گمرک استان خبر داد و گفت: در گذشته این محصولات از گمرک سایر استان ها صادر می شد اما با اقدامات صورت گرفته دو واحد بزرگ صنعتی گمرک استان را برای صادرات انتخاب کردند.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: در سال ۱۴۰۲ جهش خوب و امیدوار کننده ای در حوزه صادرات داشتیم و در حال هدف گذاری صادراتی تا پنج میلیارد دلار در آینده هستیم.

وی ادامه داد: کارخانه گیاهان دارویی در گچساران به بهره برداری رسید و کشت گیاهان دارویی افزایش پیدا کرده و کشورهای اروپایی و کشورهای حوزه خلیج فارس بازار هدف استان هستند.

احمدزاده با اشاره به توانایی صادرات استان در حوزه شیلات،ادامه داد: در شیلات استان سوم کشور هستیم اما صادرات قابل قبولی نداریم، دلال ها ماهی این استان را با قیمت پایینی خریداری می کنند و اما چندین برابر قیمتی که خرید کردند صادر می کنند که باید این واسطه ها حذف شوند.

استاندار کهگیلویه و بویراحمد بر فعال تر شدن حوزه کشاورزی برای صادرات تاکید کرد و گفت: در حوزه صنایع دستی و صنعت از استعداد بالایی برخوردار هستیم و در صورتی که به ظرفیت های صادراتی توجه شود و محصول پتروشیمی استان به حد صادرات برسد به جایگاه که شایسته استان است می رسیم.

در تلاشیم محصولات کهگیلویه و بویراحمد را به بازار جهانی معرفی کنیم

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی یاسوج گفت: استان ظرفیت‌های متعددی برای صادرات غیرنفتی دارد، افزایش صادرات منجر به ایجاد اشتغال بیشتر و بزهکاری کمتر می شود.

عبدالله قبادی افزود: تشکیل تشکل‌های اقتصادی همواره دغدغه اتاق بازرگانی بوده چراکه تشکل‌ها می‌توانند حضور موفقی در بازارهای بین المللی داشته باشند.

وی بیان کرد: تشکل‌هایی که دارای پتانسیل‌ هستند مثل اتحادیه محصولات باغی و اتحادیه تولیدکنندگان عسل که توانایی خوبی برای صادرات داشتند، در سال های گذشته با حمایت اتاق بازرگانی تشکیل شده اند اما در سال های اخیر کمی عقب مانده اند و در تلاشیم با تقویت این اتحادیه ها و تشکیل دیگر اتحادیه ها محصولات آن ها را به بازارهای جهانی معرفی کنیم.

وی با اشاره به فعالیت ۲۵ واحد آب معدنی در استان، گفت: کهگیلویه و بویراحمد در حوزه آب معدنی و گلخانه نیز توانایی بسیاری دارد که می‌توان با تشکیل اتحادیه ها و تشکل ها، راه آن ها را به اتاق بازرگانی باز کنیم تا تعداد نمایندگان استان را در اتاق بازرگانی افزایش دهیم.

وی بیان کرد: برای صادرات آب معدنی نباید از بازار عراق غافل شویم، ضمن اینکه عدم تشکیل جلسات کارگروه توسعه صادرات مشکلاتی ایجاد کرده که انتظار می‌رود مجددا جلسات تشکیل و برای صادرات استان هدف‌گذاری مناسبی انجام شود.

قبادی عنوان کرد: سند توسعه صادرات علی‌رغم همه جلسات منجر به نتیجه نشد و باید این سند را به روز رسانی کنیم تا از این بن بست خارج شویم.

وی عنوان کرد: از آن جایی که تعداد تجار و بازرگانان و دارندگان کارت بازرگانی در استان پایین است،بخش آموزش اتاق را تقویت کرده ایم به طوری که در این ماه ها به صورت هفتگی دوره های آموزشی کاربردی و تخصصی برای تربیت تجار و بازرگانان برای همه علاقه مندان به صورت کاملا رایگان برگزار می کنیم و در تلاشیم با معرفی فرصتهای تجارت و تربیت بازرگانان جدید برای استان، دارندگان کارت بازرگانی را افزایش دهیم تا هم صادرات غیرنفتی در استان افزایش پیدا کند و هم کسب و کار در این عرصه رونق پیدا کند.

رئیس اتاق یاسوج بیان کرد:تلاش کرده ایم کارت‌های بازرگانی شرکت‌ها و کارخانجات بزرگ را به استان بیاوریم و با پیگیری های استاندار این امر مهم در حال محقق شدن است و کارخانه سیمان مارگون، پتروشیمی گچساران، کارخانه سیمان یاسوج و دیگر مجموعه های بزرگ استان که کارت هایشان در تهران بود به استان انتقال پیدا می‌کند و همه درآمد مربوط به کارت های بازرگانی آن ها از این پس در استان واریز می‌شود.

قبادی به تلاش اتاق بازرگانی برای معرفی توانمندی ها و فرصت‌های سرمایه‌گذاری استان اشاره کرد و گفت: در دیدار اخیر هیات هیئت نمایندگان اتاق یاسوج با هیئت رئیسه اتاق بازرگانی ایران، مجوز همایش فرصت‌های سرمایه‌گذاری را به صورت ملی گرفتیم که با توجه به شرایط استان و حمایت های اتاق ایران این همایش می‌تواند بسیار مثمرثمر باشد.

صادرات غیرنفتی کهگیلویه و بویراحمد ؛راهی که رفته و مسیری که پیش رو دارد

محصولات صادراتی استان تنها چند محصول خاص است

مشاور اتاق بازرگانی یاسوج گفت: محصولات صادراتی کهگیلویه وبیراحمد تنها به اقلام محدودی بسنده شده است و جای بسیاری از محصولات میان آن ها خالی است.

امین منوچهری افزود: واحدهای تولیدی که محصولات آن ها صادر می شود هم اندک هستند که می طلبد تعداد بیشتری را وارد این قضیه کنیم.

وی بیان کرد: جای محصولات مرغوب کشاورزی و صنایع دستیاستان در میان محصولات صادراتی خالی است زیرا این محصولات قابلیت های چشمگیری دارند.

مشاور اتاق بازرگانی یاسوج ابراز کرد: اتحادیه های صادراتی ما در استان کهگیلویه و بویراحمد بسیار محدود است.

منوچهری ادامه داد: در استان 2 اتحادیه صادراتی محصولات باغی و عسل وجود دارد و عملا این 2 اتحادیه خیلی در توسعه اثرگذار نبوده اند.

وی تاکید کرد: هر ماه کارگروه توسعه صادرات استان تشکیل می شود اما اثر گذاری چندانی ندارد و تحولی در صادرات نداشته است.

یکی از استراتژی های مطرح در تجارت بین الملل، به کارگیری سیاست های تشویق صادرات است، تا ضمن بکارگیری ظرفیت های بیکار و افزایش دانش شرکت ها در فرآیند صادرات به افزایش بهره وری در اقتصاد کمک کند.نتیجه افزایش بهره وری، ارتقای توان رقابت بنگاه ها در بازارهای داخلی و خارجی و در نهایت شکوفایی اقتصادی خواهد بود.

سند توسعه صادرات کهگیلویه و بویراحمد با رویکرد عملیاتی تدوین می شود

معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: سند توسعه صادرات استان متفاوت از دوران گذشته با رویکرد عملیاتی تدوین می شود.

سید احسان عسکری اظهار کرد: این استان از نظر تولید مشکلی ندارد اما در حوزه صادرات و تجارت لنگ می زند، بخش اقتصادی باید ۸۰ درصد انرژی خود را روی تجارت بگذارد و ۲۰ درصد فقط به تولید پرداخته شود.

وی افزود: هم اینک کشورهای عربی فقط تجارت می‌کنند، تولیدی ندارند ولی درآمد بالایی از تجارت کسب می‌کنند.

معاون اقتصادی استاندار کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: فرهنگ صادرات در بین تولیدکنندگان محصولات مختلف در این استان هنوز به طور مطلوب جا نیفتاده است.هنوز تولیدکنندگان این استان نگاه صادراتی ندارند و این خودباوری در آنان ایجاد نشده است که محصولات تولیدی آنان می تواند در بازارهای مختلف دنیا با سوددهی بهتر عرضه شود.

عسکری ابراز کرد: پرداخت مشوق های صادراتی برای توسعه این مهم باید بیش از پیش مد نظر قرار گیرد.

نبودن سایت نمایشگاه های بین المللی،پایانه صادرات، سردخانه های بزرگ صنعتی، کارخانه های بسته بندی و فرآوری باعث شده محصولات مرغوب تولیدکنندگان این استان یا پشت دروازه صادرات بماند و یا برای صادرات به استان های دیگر ارسال شوند.

با ایجاد این زیرساخت ها میزان صادرات این استان به طور بسیاری افزایش خواهد یافت و تحولی عظیم در استان رقم خواهد خورد.

با وجود تحریم های بی رحمانه آمریکا، شیب نمودار صادرات در کهگیلویه و بویراحمد به سمت افزایش است و این مهم نوید بخش اشتغال زایی، کاهش تورم و رشد تولید خواهد بود.

استان ۷۲۶هزار نفری کهگیلویه و بویراحمد یک درصد از جمعیت و مساحت کشور را در اختیار دارد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha