به گزارش ایرنا، «حسن سالاریه» صبح امروز (چهارشنبه) همزمان با آغاز هفته فضا، در نشست خبری درباره برنامههای فضایی کشور اظهار کرد: از ابتدای سال ۱۴۰۲ در حوزه فضایی اقداماتی منطبق بر برنامه ۱۰ ساله فضایی کشور انجام شده که از میان آنها میتوان به نکات مختلفی اشاره کرد.
وی افزود: از ابتدای امسال ساخت چند ماهواره میکرو و مینی ماهواره را ابلاغ و آغاز کردیم. ساخت ماهوارههای پارس۲ و پارس۳ با مجموعه صاایران و پژوهشگاه فضایی آغاز شده است. فاز ساخت پارس۲ آغاز شده و پارس۳ در مرحله طراحی مقدماتی است.
رئیس سازمان فضایی ایران گفت: نمونه کیفی ماهواره ناهید۲ رونمایی شده و نمونه پروازی آن تا پایان سال یا ابتدای سال آینده به صف پرتاب اضافه خواهد شد. این ماهواره خدمات ارتباطی در ارتفاع پایین را انجام خواهد داد. طراحی و ساخت ناهید۳ که پیشرفتهتر است، نیز ابلاغ شده و در دستور کار قرار دارد.
سالاریه تاکید کرد: برای نخستین بار ساخت ماهواره سنجشی در کلاس راداری آغاز شده است. ماهوارههای راداری سنجشی این مزیت را دارند که در هر شکل از شرایط آبوهوایی از سطح زمین دادههای سنجشی جمعآوری کنند.
وی خاطرنشان ساخت: در زمینه تثبیت مدار لئو یا ارتفاع پایین که برای ماهوارههای ارتفاع پایین هستند پرتابهای متعددی را در ماههای آتی خواهیم داشت. در شش ماه آینده با تحقیق و توسعهای که صورت گرفته پرتابهای آزمایشی مداری و زیر مداری خواهیم داشت و ۶ ماه دیگر ۱۴۰۲ از این نظر پر رونق خواهد بود.
معاون وزیر ارتباطات گفت: توسعه پرتابگرها از دیگر اهداف ما است. پرتابگرهای سیمرغ، ذوالجناح و قائم در ۶ ماه آینده با تحقیق و توسعه و اصلاحاتی که صورت گرفته پرتابهای آزمایشی دیگر خواهیم داشت. به دنبال تثبیت پرتابگرها هستیم، یکی از این پرتابگرها «قاصد» است که قابلیت حمل اجرام بالاتر را دارند.
سالاریه تاکید کرد: ایران در پرتابگرهای فوقسبک مانند «قاصد» به تثبیت قابل قبولی رسیده و به تدریج ماهوارههای دیگری را از طریق این پرتابگرها در مدار قرار خواهیم داد. نیاز داریم برای ماهوارههای سنگینتری که آماده پرتاب یا در حال ساخت هستند، پرتابگرهایی مانند سیمرغ را توسعه بدهیم و به تثبیت برسانیم.
وی بیان کرد: یکی از رویکردهای بسیار جدی که در سازمان فضایی در حال پیگیری است، فعالسازی زیست بوم فضایی کشور در بخش خصوصی است. شتابی که در حوزه فناوری فضایی در دنیا وجود دارد بدون وجود بخش خصوصی و همکاری با آنها عملاً ما را عقب میاندازد. از سال گذشته سازمان فضایی مناقصاتی را در پیش گرفت و ۲ قرارداد بسیار خوب و امیدبخش در ۶ ماه نخست سال منعقد شد. یکی از آنها قرارداد خرید تضمینی از تصاویر ماهوارههای بومی است که با یکی از شرکتهای دانشبنیان در این حوزه منعقد شده است.
رییس سازمان فضایی ایران افزود: مراحل طراحی و ساخت ماهواره «کوثر» با قوت در حال انجام است و در حال انجام تستهای نهایی هستیم تا بتوانیم ظرف چند ماه آینده پرتاب این ماهواره را انجام دهیم. سازمان فضایی در چند ماه آینده پرتاب این ماهواره را در دستور کار خود دارد.
سالاریه اعلام کرد:. همچنین با هدف توسعه زیستبوم خصوصی بخش فضایی کشور، خرید تضمینی تصاویر ماهوارههای بومی را در دستور کار داریم و این آغازی است که در سالها و ماههای آتی خواهیم داشت. مجدداً مناقصاتی در حال طراحی است تا از طریق بخش خصوصی منظومهای از ماهوارههای سنجشی داشته باشیم. پرتاب ماهواره نور ۳ که یک ماهواره سنجشی نانو ماهواره است و ماهواره کوثر که در پیش رو خواهیم داشت میتواند کشور را به این مهم برساند.
وی تاکید کرد: موضوع دیگر که کار آن از سال گذشته آغاز شد، مربوط به منظومه ماهواره ارتباطی ایران در حوزه «باریک باند» با هدف اینترنت اشیا است. کار طراحی و ماموریت آن توسط سازمان فضایی انجام و مناقصه آن اوایل امسال انجام شد. پس از برگزاری مناقصه چند مرحلهای، اواخر شهریور قرارداد آن امضا، ابلاغ و آغاز شده تا به این واسطه یک منظومه ماهواره ارتباطی در را داشته باشیم. این کار را از «باریک باند» آغاز کردیم که توانمندی ساخت آن در بخش خصوصی ما در این حوزه وجود دارد. این نوید را میدهم که این منظومه در ماههای آتی تکمیل میشود و مناقصات دیگر برای حضور بخش خصوصی در حوزه فضا برگزار خواهد شد.
معاون وزیر ارتباطات گفت: در حوزه زیر ساخت فضایی سه پروژه مهم را داریم. پایگاه ملی پرتابهای فضایی نخستین پایگاهی است که قابلیت پرتاب در شیبهای مختلف مداری از طریق آن انجام خواهد شد. قرارداد فاز نخست این پروژه از سال گذشته منعقد شد و به قوت در حال پیشرفت است.
سالاریه ادامه داد: بخشهای خوبی از این پروژه که طراحی و ساخت سوله مونتاژ، ساختمانهای اداری و پد پرتاب است، در حال پیشرفت است. پیشبینی این است که از اواسط سال آینده این پایگاه قابلیت ارائه خدمات را داشته باشد. اهمیت این پایگاه به این دلیل است که برای دستیابی به منظومههای فضایی به ویژه برای پرتاب و مدارگذاری ماهوارههای سنجشی نیاز داریم به مدار خورشید آهنگ دست پیدا کنیم که این کار از طریق پایگاه پرتاب ملی میسر خواهد شد.
وی گفت: در زمینه توسعه آزمایشگاهها و زیرساختهای فضایی، پروژه بزرگ مرکز تجمیع، آزمون و تست ماهوارههای کلاس زیر یک تن را در دست اقدام داریم که کار طراحی عمرانی فضای آزمایشگاهی انجام شده و امیدواریم در سال آینده نیز این آزمایشگاه به اتمام برسد.
رئیس سازمان فضایی ایران تاکید کرد: برای تامین تجهیزات این آزمایشگاه سفارشگذاری شده و سال آینده بهرهبرداری از آن را آغاز خواهیم کرد.
سالاریه بیان داشت: مساله بعدی تکمیل زنجیره مراکز کنترل و هدایت ماهواره است. ۲ مرکز مهم ما در شمال شرق و شمال غرب با یک توقف رو به رو شده بود که این توقف رفع و کار احداث آن آغاز شده است.
وی ادامه داد: ما در حوزه علوم و اکتشافات فضایی نیز توقفی داشتیم و پرتابهای حوزه زیست فضای ما دچار توقف شده بود و نخستین پرتاب کپسول زیستی امسال اتفاق خواهد افتاد. در حوزه زیست فضا مسیر ادامه دارد و توسعه کپسول زیستی با قابلیت هدایت و کنترل در دستور کار است که فاز مطالعاتی آن توسط پژوهشگاه هوافضا انجام شده و خبرهای خوبی را در این حوزه به اطلاع مردم خواهیم رساند. در سازمان فضایی از این پروژه حمایت کامل خواهیم کرد.
نظر شما