رنج‌های مصدومان شیمیایی سردشت در مسیر دادخواهی جهانی

مهاباد - ایرنا - مصدومان بمباران شیمیایی سردشت ۳۶ سال است که با دردها و رنج‌های ناشی از استنشاق گازهای سمی دست و پنجه نرم می‌کنند، جامعه جهانی تاکنون این رویداد را به عنوان یک نسل کشی‌ نشناخته و اینک دولت سیزدهم بنا دارد، آلام مصدومان شیمیایی این شهر را به جهانیان بیان کرده و زمینه دادخواهی جهانی از این جنایات را فراهم کند.

به گزارش خبرنگار ایرنا، امسال برای نخستین بار طی ۳۶ سال گذشته یادواره شهدا و مصدومان شیمیایی سردشت، در تیر ماه ۲ بار برگزار شد که همایش نخست در همان سالروز واقعه یعنی هفتم تیر و با حضور معاون رییس جمهور و رییس سازمان بنیاد شهید و امور ایثارگران کشور و همایش دوم هم ۲۱ تیر و با حضور وزیر مختار سفارت ژاپن و دستیار رییس‌جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی بود.

در طول این ۳۶ سال هر سال یادواره شهدا و مصدومان شیمیایی سردشت برگزار شده، اما آنچه همایش های امسال این مناسبت را در مقایسه با سالهای قبل متفاوت‌تر کرده است تغییر دیدگاه‌ها در مورد این رویداد و اهداف بلندمدت برای آن است.

متولیان امر بر این باور هستند که در بمباران شیمیایی سال ۱۳۶۶ سردشت، هشت هزار نفر از جمعیت ۱۲ هزار نفری این شهر در معرض گازهای شیمیایی قرار گرفتند و این امر می تواند مصداق نسل کشی باشد، چیزی که تاکنون جامعه جهانی آن را قبول و تایید نکرده است.

مسوولان دولت سیزدهم معتقدند تلاش‌های سال‌های گذشته برای شناسایی و معرفی فاجعه بمباران شیمیایی سردشت در عرصه جهانی کافی نبوده و یا حداقل به اندازه‌ای مستندات لازم به مجامع بین المللی ارایه نشده و در نهایت دفاع قانون‌مندی از مظلومیت مصدومان بمباران شیمیایی سردشت صورت نگرفته است.

حال دولت سیزدهم به دنبال آن است که با دفاعی قانون‌مند از این مصدومان استیفای حقوق آنان در مجامع بین المللی حقوق بشری به صورت ویژه پیگیری می‌شود. آنچه در این گزارش به آن پرداخته می‌شود، حضور مسوولان برای برگزاری نشست خبری و تخصصی حقوق بشری با عنوان «حق بر زنده نگه داشتن حقیقت جنایت سردشت» است که ۲۱ تیر ماه با حضور «سکینه سادات پاد» دستیار رییس‌جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی و «کنجی موراکامی» وزیر مختار و مسوول هیات دیپلماتیک ژاپن در شهرستان سردشت برگزار شد.

صبح روز ۲۱ تیر ماه با صدای زنگ تلفن خانم پاکپور (مسوول گروه خبرنگاران همایش) از خواب بیدار شدم که پس از فرود پرواز تهران - تبریز و حرکت هیات دیپلماتیک و خبرنگاران به سمت سردشت به من زنگ زد، البته قصد داشتم خودم با ماشین به تنهایی از مهاباد برای شرکت در همایش حرکت کنم تا اینکه متوجه شدم که هیات از مهاباد عبور می کند، بنابراین برای رفتن و پیوستن به آنها آماده شدم.

حدود ساعت ۱۰ صبح بود که کاروان خودروی هیات به مهاباد رسید و تعدادی از خبرنگاران استان نیز به ما ملحق شدند و برای استراحتی کوتاه در مهاباد توقف کردند که این استراحت با خوردن صبحانه‌ای مفصل همراه شد.

پس از توقفی در حدود ۲ ساعت، کاروان به سمت سردشت راه افتاد، هر چند مسیر مهاباد - سردشت زیبایی خاصی دارد و انسان از پیمودن آن خسته نمی شود اما طبق معمول برای خبرنگاران یک دستگاه ون و برای مسوولان و دیپلمات‌ها، خودروهای شاسی بلند فراهم شده بود.

پس از حدود یک ساعت و طی بیش از ۸۰ کیلومتر از مسیر کم‌کم حال برخی از همکاران به دلیل پیچ های تند این مسیر و تلاش های راننده خودرو ون برای عقب نماندن از گروه خراب شد و حکایت همیشگی تهوع و استفراغ تکرار شد.

رنج‌های مصدومان شیمیایی سردشت در مسیر دادخواهی جهانی

هر چند برخی از همکاران آن را به صرف صبحانه و سفره غنی مهابادی‌ها ربط می دادند اما این حالت برای بنده هم که از این سفر سهمی هم نبرده بودم، ظاهر شد و سرانجام در گردنه زمزیران خودرو ون مجبور به توقفی کوتاه شد.

پس از شروع به حرکت دوباره باز هم شرایط برخی از همکاران رسانه‌ای بحرانی شد و این بار دستیار رییس‌جمهور خودش شخصا" با پیگیری وضعیت و عیادت از خبرنگاران و با کمک عرق نعنا، مساله تا حدودی حل شد و در ایستگاه بعدی که قهوه‌خانه «گوزان» بود، خبرنگاران استراحتی کوتاه کردند.

سرانجام ساعت ۱۴ با کمی تاخیر به سردشت رسیدیم و نخستین منزل کاروان مزار شهدا و تجدید پیمان با آرمان های والای شهدای این خطه ایران اسلامی بود، نکته قابل تامل در بدو ورود به مزار شهدا، بیان پیام خوشامدگویی به سه زبان فارسی، ژاپنی و انگلیسی بود.

ژاپن حامی ملت ایران در نبرد حقوقی فاجعه سردشت است

دستیار رییس جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی در این مراسم گفت: دولت ژاپن حامی مردم ایران در نبرد حقوقی فاجعه بمباران شیمیایی سردشت در سطح مجامع بین المللی خواهد بود.

سکینه سادات پاد اظهار کرد: جنس درد فاجعه بمباران شیمیایی در کشور ما و در هیروشیما و ناکازاکی ژاپن که با ابعاد بزرگتر اتفاق افتاده، مشترک بوده و ما سعی در همکاری و مشارکت کشورهای آسیب دیده در مجامع بین المللی علیه استکبار جهانی هستیم.

رنج‌های مصدومان شیمیایی سردشت در مسیر دادخواهی جهانی

وی با تاکید بر اتحاد مردم آزادی خواه جهان در مقابل گستاخی برخی از کشورها افزود: ما باید با همه کشورهای ظلم دیده و مورد هجمه قرار گرفته از طرف قدرت های جهان، ائتلاف و اجماع مشترکی داشته باشیم تا بتوانیم ضمن ایستادگی و مقاومت بیشتر در برابر ظلم آنها، تمرکز مجامع جهانی را به این آسیب ها معطوف کنیم.

دستیار رییس جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی با اشاره به هماهنگی با سفارت خارجه ژاپن جهت همراهی در بازید میدانی از منطقه شیمیایی شده سردشت گفت: تلاش می کنیم ابعاد گسترده تری از فاجعه شیمیایی سردشت با همکاری ۲ کشور را در مجامع بین المللی مطرح کنیم که با استقبال طرف مقابل نیز قرار گرفت.

کاردار سفارت ژاپن در ایران و مسوول هیات دیپلماتیک این کشور هم گفت: روابط حسنه قابل توجهی بین مردم ایران و ژاپن برقرار است و تصور بسیار خوبی در بین ژاپنی ها از مردم کشور ایران وجود دارد.

«کنجو موراکامی» بیان کرد: روابط دیپلماتیک و اقتصادی در کنار تعاملات فرهنگی و اجتماعی که در بین این ۲ کشور برقرار است نشان از حس نزدیک این ملت ها کنار هم دارد.

نشست خبری با عنوان «حق بر زنده نگه داشتن حقیقت جنایت سردشت»

برای نخستین بار نشست خبری و تخصصی حقوق بشری با عنوان «حق بر زنده نگه داشتن حقیقت جنایت سردشت» در خصوص قربانیان و جانبازان بمباران شیمیایی سردشت با حضور دستیار رییس‌جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی و کاردار سفارت ژاپن در سالن هفت تیر سردشت برگزار شد.

در ابتدای این نشست چهار نفر از مصدومان و جانبازان شیمیایی سردشت، بخشی از دردها و رنج‌های مصدومان شیمیایی این شهر را در طی ۳۶ سال گذشته را بیان کردند و خواستار کمک های بین‌المللی بویژه در زمینه کمبود داروها و امکانات پاراکلنیکی ویژه مصدومان شیمیایی شدند.

رنج‌های مصدومان شیمیایی سردشت در مسیر دادخواهی جهانی

در ادامه این نشست دستیار ویژه رییس جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی گفت: بمباران شیمیایی سردشت توسط رژیم بعث عراق در تیر ۱۳۶۶ مصداق بارز نسل کشی بود.

«سکینه سادات پاد» اظهار کرد: با توجه به اینکه برای اولین بار در شهر سردشت حضور یافته‌ام از درد شما عزیزان متاثر شدم و تمام توان خود را احقاق حقوق مصدومان شیمیایی سردشت به کار می‌گیرم.

وی با اشاره به فاجعه بمباران شیمیایی سردشت افزود: دیدگاه ما به موضوع سردشت یک دیدگاه حقوقی و متفاوت است و از لحاظ حقوقی روایت گر مظلومیت مردم سردشت خواهیم بود.

دستیار ویژه رییس جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی با اشاره به اینکه ۸۵ شرکت آلمانی، ۱۹ شرکت فرانسوی و ۱۸ کشور انگلیسی و آمریکایی مواد شیمیایی را در اختیار رژیم بعث عراق قرار دادند، گفت: این رژیم هم به صورت ناجوانمردانه از این مواد شیمیایی علیه مردم مظلوم سردشت استفاده کرد.

به گفته وی، تاکنون هیچ اقدام موثری در جهت محکوم کردن این جنایات در جوامع بشری اتفاق نیافتاده است.

رنج‌های مصدومان شیمیایی سردشت در مسیر دادخواهی جهانی

وی اضافه کرد: کشورهای غربی ادعای حقوق بشر می‌کنند اما ناجوانمردانه داروهای درمانی مصدومان و جانبازان شیمیایی کشورمان را تحریم می‌کنند.

پاد با اشاره به حضور هیات ژاپنی در سردشت یادآور شد: ما باید به طور جد پیگیر احقای حق مصدومان شیمیایی سردشت در جوامع بین‌المللی و حقوق بشری توسط گزارشگران موضوعی باشیم.

وی تاکید کرد: ما باید ابتدا مستندات خود را برای اثبات جنایت بمباران شیمیایی سردشت توسط رژیم بعث عراق تهیه و به جوامع بین المللی ارایه کنیم.

دستیار رییس جمهور گفت: در گام بعد نیز باید دفاع قاعده مندی از حقوق مصدومان شیمیایی سردشت در عرصه‌های ملی و بین المللی صورت گیرد.

وزیر مختار و کاردار سفارت ژاپن نیز گفت: مردم جهان باید با آثار مخرب استفاده از سلاح‌های شیمیایی، هسته‌ای و کشتار جمعی آشنا شوند.

«کنجو موراکامی» اظهار کرد: فرصت ارزشمندی داشتم که امروز با حضور در مزار شهدای سردشت، خسارت‌های استفاده از سلاح های شیمیایی را از نزدیک ببینم و بکار بردن سلاح‌های شیمیایی مانند هسته‌ای مخرب و استفاده از آنها با قوانین بین الملل مغایرت دارد و محکوم است.

به گفته وزیر مختار و کاردان ژاپن، سلاح‌های کشتار جمعی نباید استفاده شود و دولت ژاپن برای گسترش صلح پایدار در دنیا تلاش می‌کند و اکنون هم از سوی دولت ژاپن، تهدید استفاده از سلاح شیمیایی و هسته ای در جنگ روسیه و اکران غیرقابل قبول است.

وی ادامه داد: به عنوان نماینده دولت ژاپن به جانباختگان بمباران شیمیایی سردشت عرض تسلیت دارم و برای بازماندگان آرزوی سلامتی دارم.

وزیر مختار ژاپن گفت: مردم ژاپن به عنوان مردمی که مورد حمله هسته ای قرار گرفتند با دردها و رنج های سلاح کشتار جمعی آشنا هستند.

در نشست مصدومان شیمیایی سردشت، نشان شهروند افتخاری سردشت از سوی شهردار این شهر به کاردار ژاپن و دستیار ویژه رییس جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی اهدا شد.

رنج‌های مصدومان شیمیایی سردشت در مسیر دادخواهی جهانی

در پایان هم بیانیه‌ای به ۲ زبان انگلیسی و فارسی در مورد جنایت بمباران شیمیایی سردشت قرائت شد و تعدادی از شرکت کنندگان از اینکه این بیانیه به زبان کُردی هم قرائت نشده بود، گلایه داشتند و بر این باور بودند برای احترام به جانفشانی و رنج‌های مصدومان این فاجعه انسانی که همگی کُردزبان هستند، باید بیانیه به زبان کردی هم قرائت می شد.

خیابانی در هیروشیمای ژاپن به نام سردشت نامگذاری می‌شود

کاردار سفارت ژاپن پس از بازدید از خیابان هیروشیما در شهر سردشت، ضمن ابراز خشنودی از این نامگذاری قول داد در هیروشیما هم خیابانی به یاد جانباختگان شیمیایی سردشت به نام این شهر نامگذاری شود.

رنج‌های مصدومان شیمیایی سردشت در مسیر دادخواهی جهانی

هیات دیپلماتیک و مسوولان سپس از محل اصابت یکی از بمب‌های شیمیایی سردشت نیز بازدید کردند و در ادامه از کلینیک تخصصی مصدومان شیمیایی خاتم الانبیا سردشت که به تازگی خریداری شده بازدید و بر تجهیز و تکمیل آن تاکید کردند.

پرونده جنایت بمباران شیمیایی سردشت همچنان باز است

دستیار رییس جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی گفت: پرونده جنایت بمباران شیمیایی سردشت برای جمهوری اسلامی همچنان باز است و در مجامع بین المللی پیگیری می شود.

سکینه سادات پاد اظهار کرد: کارهای ارزشمندی در قبال مستند سازی فجایع تاریخی بیماران شیمیایی سردشت صورت گرفته اما استیفای حقوق مردم ظلم دیده سردشت در دولت سیزدهم و در مجامع بین المللی به صورت ویژه پیگیری خواهد شد.

وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی از همه ظرفیت‌های خود برای احقاق حقوق مردم کشورمان استفاده می‌کند، افزود: تلاش می‌کنیم گزارش‌های جدید و متنفاوتی را از جنایت مرتکب شده از طرف رژیم بعثی و متحدانشان به مجامع حقوق بشری ارایه کنیم.

دستیار رییس جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی اضافه کرد: همچنین در قبال شکایت‌های حقیقی و حقوقی در داخل کشور نیز به دنبال طرح شکایت علیه این جنایت بزرگ خواهیم بود و تا جبران تمام آسیب های وارده به منطقه مرزی خود، پیگیر آن خواهیم بود.

به گزارش ایرنا، سکینه سادات پاد، دستیار رییس جمهور در پیگیری حقوق و آزادی‌های اجتماعی به مناسبت هفتم تیرماه، سالگرد بمباران شیمیایی سردشت از سوی رژیم بعثی عراق به همراه هیات دیپلماتیک ژاپن به این شهر سفر کرده بود.

رژیم بعث عراق در هفتم تیرماه سال ۱۳۶۶ و با استفاده از بمب‌های شیمیایی چهار نقطه پرازدحام سردشت را بمباران کرد که در این حمله ناجوانمردانه ۱۱۹ نفر از ساکنان غیرنظامی شهر شهید و بیش از هشت هزار نفر نیز در معرض گازهای سمی قرار گرفته و دچار مصدومیت شیمیایی شدند.

بمباران شیمیایی شهر مرزی سردشت فجیع‌ترین تهاجم شیمیایی بود که آثار و مشکلات بسیاری به وجود آورد و سردشت اولین شهر قربانی جنگ افزارهای شیمیایی در جهان پس از بمباران هسته‌ای هیروشیما نامیده شد.

سردشت در جنوب آذربایجان‌غربی واقع شده است.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار استان‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha