پنج گام خراسان رضوی در مسیر شکوفایی اقتصادی

مشهد- ایرنا- خراسان رضوی برای رسیدن به رشد ۷.۲ درصدی، از ابتدای سال ۱۴۰۱ پنج برنامه اصلی را سرلوحه کار خود قرار داده است تا بتواند به پیشرفت لازم در بخش های صنعت و معدن، علم و فناوری، سرمایه گذاری و تسهیل فضای کسب و کار دست یابد.

به گزارش ایرنا، رشد اقتصادی یکی از مولفه‌ها و شاخص‌های هدف در سطح کلان اقتصادی است که به همراه دیگر شاخص‌های اقتصادی در تمامی برنامه های میان مدت پنج ساله توسعه کشور هدفگذاری شده و احکام و تکالیف قانونی مرتبط و سیاست‌ها و راهکارهای لازم برای دستیابی به نرخ رشد اقتصادی نیز تعیین و ابلاغ می‌شود.

شاخص های رشد اقتصادی نیز شامل نرخ بیکاری، بهره‌وری کل عوامل تولید، تشکیل سرمایه ثابت ناخالص، هزینه‌های مصرفی، صادرات غیرنفتی کالا و خدمات، نقدینگی و نرخ تورم است که برای رسیدن به نقطه مطلوب در هریک از این شاخصها اقداماتی برنامه ریزی و عملیاتی شده است.

نمود کلی شاخص های مزبور را می توان در توسعه شرکتها و فعالیتهای دانش بنیان، جذب سرمایه گذاری داخلی و خارجی، افزایش صدور مجوزهای بهره برداری و رشد ظرفیت استخراج معادن، تسهیل فضای کسب و کار و احیای واحدهای راکد، دیپلماسی اقتصادی با ایجاد بازارهای جدید صادراتی و تکیه بر ترانزیت کالا جستجو کرد.

این اقدامات در چهارچوب برنامه کشوری دولت سیزدهم برای سال ۱۴۰۱ طراحی شده که به موازات آن در خراسان رضوی نیز برنامه ریزی ویژه ای در قالب قرارگاه اقتصادی برای تحقق این امر انجام شده است.

در این راستا نخستین اقدام انجام شده دولت سیزدهم، تعیین نقش استانهای کشور در تحقق رشد اقتصادی بود که با برگزاری نشستهای متعدد در سازمان برنامه و بودجه، با همراهی و همکاری مرکز آمار ایران، رشد اقتصادی هر استان بر حسب بخش های چهارگانه عمده اقتصادی (کشاورزی، صنعت، معدن و خدمات ) مشخص و ابلاغ شد.

پنج گام خراسان رضوی در مسیر شکوفایی اقتصادی

رشد اقتصادی هفت درصدی نیازمند ۲۲۴ هزار میلیارد تومان منابع مالی

رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان رضوی به خبرنگار ایرنا گفت: میزان رشد اقتصادی این استان برای سال ۱۴۰۱ معادل ۷.۲ درصد مشخص و با احتساب آن، رشد بخشهای کشاورزی، شکار، جنگل‌داری و ماهیگیری ۴.۴ درصد، بخش معدن ۱۲.۴ درصد، بخش صنعت و انرژی و ساختمان ۵.۲ درصد و رشد بخش خدمات برابر با ۸.۲ درصد پیش‌بینی شده است.

رضا جمشیدی افزود: بر اساس بررسی های کارشناسی به منظور تحقق رشد اقتصادی ۷.۲ درصدی در استان حدود ۲۲۴ هزار میلیارد تومان منابع مالی و سرمایه ای مورد نیاز است که این میزان منابع مالی و سرمایه ای از طریق بودجه عمومی دولت، تسهیلات بانکی، سرمایه گذاری بخش خصوصی، منابع داخلی شرکتهای دولتی، منابع شهرداری ها، صندوق توسعه ملی، بنیادها و نهادهای عمومی غیردولتی، اوراق مشارکت و سرمایه‌گذاری خارجی تامین خواهد شد.

وی اظهار داشت: توسعه صادرات، استفاده مناسب از دانش و فناوری و ظرفیتهای موجود، شناسایی گلوگاههای رشد تولید و حذف رانت و تسهیل فضای کسب و کار، حفظ و نگهداشت واحدهای فعال تولیدی، فعال‌سازی و راه اندازی واحدهای راکد تولیدی و ارتقای ظرفیت کلیه واحدهای صنعتی، کشاورزی و خدماتی و تجاری از جمله مهمترین الزاماتی است که رشد اقتصادی را از طریق بهره وری محقق خواهد کرد.

تامین رشد اقتصادی از طریق الگوی قرارگاهی و استقرار قرارگاه پشتیبانی و حمایت از فعالیتهای اقتصادی استان با تدبیر و همت استاندار خراسان رضوی برای سال جاری و سالهای آتی پایه‌گذاری شده است.رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خراسان رضوی گفت: تامین رشد اقتصادی از طریق الگوی قرارگاهی و استقرار قرارگاه پشتیبانی و حمایت از فعالیتهای اقتصادی استان با تدبیر و همت مدیریت ارشد استان برای سال جاری و سالهای آتی پایه‌گذاری شده است.

وی بیان کرد: در این الگو ضمن هدایت و راهبری جریان اقتصادی از طریق قرارگاه پشتیبانی و حمایت از فعالیتهای اقتصادی استان، ۹ قرارگاه عملیاتی در سطوح دستگاههای اجرایی و مردمی برای تحقق راهبردهای ۹ گانه تشکیل و اهداف و برنامه‌های عملیاتی بدین منظور تعیین و اقدامات قابل توجهی نیز توسط قرارگاهها انجام شده است.

پنج گام خراسان رضوی در مسیر شکوفایی اقتصادی

ایجاد پردیس های تخصصی فناورانه؛ گام نخست

قرارگاه اقتصاد دانش‌بنیان در خراسان رضوی با توجه به شعار سال مبنی بر "تولید، دانش بنیان، اشتغال آفرین" در هفته اول فروردین امسال با دبیری پارک علم و فناوری راه اندازی شد که هدفِ ایجاد هم‌افزایی و هماهنگی بین همه بخش‌ها و همچنین حمایت و هدایت کلی جریان دانش بنیان را دنبال می کند.

در این راستا ایجاد حداقل هفت پردیس تخصصی مانند پردیس های مربوط به حوزه های علوم پزشکی، انرژی، صنایع معدنی، صنایع خلاق فرهنگی، صنایع غذایی و کشاورزی برنامه ریزی شده است تا از این طریق همه شرکتهای فعال و مرتبط با حوزه‌های مذکور به این پردیسها متصل شده و اقدامات به صورت تخصصی ساماندهی شود.

رییس پارک علم و فناوری خراسان در این باره گفت: در این راستا پس از سفر امسال رییس جمهوری به استان، مرکزی با عنوان "قرارگاه اقتصاد دانش بنیان" به ریاست استاندار و دبیری مدیر پارک علم و فناوری استان تشکیل و در ذیل آن هفت پردیس تخصصی در نظر گرفته شد.

مسعود میرزایی افزود: برخی از پردیس های مزبور وجود داشتند و برای ایجاد برخی پردیس ها نیز مقدمات کار فراهم شد، از جمله پردیس های تخصصی که مقدمات آن طی انعقاد تفاهم نامه ای بین پارک علم و فناوری خراسان و مجتمع فولاد سنگان فراهم شد، پردیس صنایع معدنی است.

رییس پارک علم و فناوری خراسان با اشاره به وجود هزار و ۳۷۱ واحد صنایع معدنی در این استان گفت: با توجه به حجم سرمایه‌گذاری ۲۶۱ میلیارد ریالی در سطح استان، هدف‌گذاری ما در توسعه اکوسیستم نوآوری استان، بخش صنایع معدنی است.

وی بیان کرد: شرکت‌های بزرگی در پارک علم و فناوری خراسان فعالیت دارند و با وجود اینکه واحدهای بازاریابی دارند، اما اصلاً نمی‌دانند محصولاتشان در صنایع معدنی و فولادی هم قابلیت استفاده دارد لذا با برنامه‌ریزی در خصوص احصای توانمندی‌های این شرکت‌ها در حوزه صنایع فولادی و معدنی، فصل جدیدی از فعالیت آن‌ها آغاز خواهد شد.

رییس پارک علم و فناوری خراسان به شکل گیری پردیس دیگری با عنوان پردیس صنایع خلاق و فرهنگی اشاره و بیان کرد: برای بخش فرهنگی نیز پارک خراسان رویداد "تانا" را، که مخفف توسعه اکوسیستم نوآوری است، برنامه ریزی کرد تا ارتباط بیشتری بین ذی‌نفعان و فعالان عرصه فرهنگی ایجاد کند، متعاقب آن با راه اندازی پردیس صنایع خلاق فرهنگی درصدد برآمدیم سوغات مشهد را از حالت سنتی گذشته درآورده و تغییر دهیم.

میرزایی گفت: در همین راستا ۲ رویداد تانا در حوزه صنایع معدنی و صنایع غذایی را برگزار کردیم که این رویدادها مقدمه ساز تشکیل پردیس های تخصصی در این زمینه شد.

پردیس های متعددی در پارک علم و فناوری استان ایجاد شده تا به نقش واسطه گری خود میان مراکز علمی و مجموعه های هدف عمل کرد که از آن جمله پردیس صنایع خلاق و فرهنگی، پردیس فناوری و نوآوری، پردیس صنایع معدنی و پردیس صنایع غذایی و کود شیمیایی است.رییس پارک علم و فناوری خراسان گفت: در مجموع امسال پردیس های متعددی در پارک علم و فناوری استان ایجاد شده تا به نقش واسطه گری خود میان مراکز علمی و مجموعه های هدف عمل کند که از آن جمله پردیس صنایع خلاق و فرهنگی، پردیس فناوری و نوآوری، پردیس صنایع معدنی و پردیس صنایع غذایی و کود شیمیایی است.

رییس پارک فناوری اطلاعات و ارتباطات در گفتگویی از افتتاح پردیس شعبه مشهد پارک فاوا، هم‌زمان با دهه فجر امسال و تبدیل آن به هاب تولید محتوا و خدمات ابری خبر داده و گفته است: این مجموعه در زمینی به مساحت ۹ هکتار و ساختمانی با زیربنای هزار و ۶۰۰ متر آماده بهره‌برداری می شود که شرکتهای فناور حوزه تولید محتوا و خدمات ابری در آن مستقر خواهند شد.

محمدجعفر صدیق دامغانی‌زاده افزود: همزمان با این افتتاح، مرکز نوآوری انیمیشن و بازی‌های رایانه‌ای نیز در مشهد افتتاح می‌شود، این مرکز به طور موقت در ساختمان اداره کل ارتباطات و فناوری اطلاعات واقع‌شده است که ساختمان اصلی آن اردیبهشت‌ سال آینده و همزمان با روز جهانی ارتباطات در محل پردیس رضوی پارک علم و فناوری خراسان افتتاح خواهد شد.

پنج گام خراسان رضوی در مسیر شکوفایی اقتصادی

جذب سرمایه گذار داخلی و خارجی، گام دوم

به گفته یعقوبعلی نظری، استاندار خراسان رضوی از ابتدای امسال تا پایان آذرماه ۷۱ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری بخش خصوصی در بخش صنعت، معدن، گردشگری و کشاورزی استان محقق شده است.

ظرفیتهای سرمایه گذاری در خراسان رضوی با توجه به شرایط مرزی آن با کشورهای آسیای میانه و همچنین ذخایر معدنی قابل توجه و برخی قابلیتها و مزیتهای منطقه ای متنوع و چشمگیر است و قابلیت جذب سرمایه گذاران بسیاری را دارد.

برخورداری از ذخایر معدنی سنگ آهن، کرومیت و سیلیس؛ روزهای زیاد آفتابی، وجود مضجع شریف ثامن الحجج علی بن موسی الرضا (ع) و دیگر جاذبه های تاریخی و طبیعی از مهمترین ظرفیتهای جذب سرمایه گذار به این استان است، در این راستا تاکنون ۱۰۴ فرصت سرمایه‌گذاری در خراسان رضوی برای جذب سرمایه‌گذاران خارجی شناسایی شده که تنوع مطلوبی دارد.

مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان رضوی با اشاره به آخرین وضعیت جذب سرمایه گذار خارجی در استان گفت: تا پایان آذرماه امسال ۴۲ طرح سرمایه گذاری خارجی با مبلغ ۱۴۳ میلیون دلار در استان جذب شده که در صورت تصویب طرحهای دیگر، که برای هیات های سرمایه گذاری خارجی ارسال شده است، رقم سرمایه گذاری خارجی استان به عدد ۳۲۴ میلیون دلار خواهد رسید.

رضا خواجه نائینی افزود: در سال ۱۳۸۹ نخستین مرکز سرمایه‌گذاری در استان خراسان رضوی ایجاد شد و اکنون ۲۲ نماینده دستگاه اجرایی در آن عضو هستند در حالی که این ساختار در دیگر استان های کشور هنوز شکل نگرفته است.

وی بیان کرد: به طور میانگین ۲۰ مورد از خدمات توسط این پنجره در اختیار سرمایه گذاران قرار می‌گیرد و در سال گذشته ۹۲ طرح در این فرایند مصوب شد که در ۶ ماه نخست سال جاری این تعداد ۵۶ طرح بوده است.

با وجود همه محدودیتها، تا پایان ۹ ماهه امسال تسهیلات بانکی "بیش از یک میلیارد تومان" به هفت هزار و ۵۰۰ واحد تولیدی در استان به میزان ۳۷ هزار میلیارد تومان پرداخت شده است.وی با اشاره به افزایش پرداخت تسهیلات به سرمایه گذاران داخلی در بخش تولید گفت: با وجود همه محدودیتها، تا پایان ۹ ماهه امسال تسهیلات بانکی "بیش از یک میلیارد تومان" به هفت هزار و ۵۰۰ واحد تولیدی در استان به میزان ۳۷ هزار میلیارد تومان پرداخت شده است.

مدیرکل امور اقتصادی و دارایی خراسان رضوی اضافه کرد: این استان نیاز به یک اطلس سرمایه گذاری دارد که در این راستا شناسایی و بازطراحی ۲۲ فرصت سرمایه‌گذاری در حوزه های مختلف صنعت و معدن، گردشگری، حمل و نقل، خدماتی و درمانی، کشاورزی، انرژی و زیرساختی در دست تهیه و لازم است دستگاه‌های مختلف، با توجه به اولویت ها و نیازهای محیط زیستی و دستگاهی در این امر مشارکت داشته باشند.

آخرین آمار متقن ارایه شده از سوی اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در خصوص سرمایه گذاری بخش صنعت و معدن مربوط به پایان آبانماه امسال است و این دستگاه اجرایی آمار جدید مربوط به ۹ ماهه امسال را ارایه نداده است.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: هم اکنون پنج هزار و ۵۳۰ طرح صنعتی با سرمایه گذاری هزار و ۷۱۱ میلیارد و ۸۴۸ میلیون ریال با اشتغالزایی برای ۱۵۹ هزار و هفت نفر در استان در حال اجرا است.

امیررضا رجبی، طرحهای شاخص صنعتی در حال اجرای استان را شامل تولید سیم و مفتول سیمی(بینالود)، ورق نورد گرم فولاد آلیاژی(فریمان)، کک نفتی خام (فریمان)، اسید فسفریک (سرخس)، انواع کک قیردار(فریمان)، آهن اسفنجی خام (سبزوار)، کنسانتره کرومیت (تربت حیدریه)، آند گرافیتی حفاظت گاندی (فریمان)، الکترود گرافیتی پیش پخته شده کوره قوس الکترونیکی(فریمان) و کک نفتی کلسینه شده (فریمان) دانست.

وی بیان کرد: در هشت ماهه امسال ۲۱۶ فقره پروانه بهره برداری در حوزه صنعت، ۳۴ فقره پروانه بهره برداری در حوزه معدن، سه هزار و ۵۲۱ فقره پروانه کسب در حوزه صنوف تولیدی، سه هزار و ۶۵۳ فقره پروانه در حوزه صنوف خدماتی، ۲ هزار و ۵۳۲ فقره پروانه در حوزه صنوف خدمات فنی و ۱۰ هزار و ۱۵۱ فقره پروانه در حوزه صنوف توزیعی خراسان رضوی صادر شده است.

پنج گام خراسان رضوی در مسیر شکوفایی اقتصادی

رشد ظرفیت استخراج معادن، گام سوم

رویکرد موثر دولت سیزدهم موجب شده است تا با وجود مشکلات اقتصادی و خطراتی که برای سرمایه‌گذاری‌ وجود دارد، میزان تولیدات معدنی در خراسان رضوی رشد مطلوبی را تجربه کرده و بخش عمده‌ای از معادن راکد استان تعیین تکلیف شوند.

خراسان رضوی، استانی معدن‌خیز است و معادن جزو مزیتهای سرمایه گذاری در این منطقه به شمار می رود، سنگ آهن با ۵۹ معدن، آهک و آلوویوم آهکی با ۴۴ معدن، سنگ تزیینی و نما با ۲۴۳ معدن، کرومیت با ۷۱ معدن، مس با ۵۲ معدن، گچ با ۵۱ معدن، طلا با هشت معدن، منگنز با ۳۶ معدن و سیلیس با ۲۷ معدن جزو مهمترین معادن استان هستند که ذخیره قطعی برخی از آنها به بیش از یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تن می رسد.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی با اشاره به شرایط فعلی حوزه معدنی استان گفت: تعداد پروانه های اکتشاف معتبر در استان ۲۲۴ فقره، گواهی کشف معتبر ۶۷ فقره با ذخیره ۴۴ میلیون تن و هزینه عملیات ۱۹۹ میلیارد و ۸۵۲ میلیون ریال است و شمار پروانه های بهره برداری معتبر در حوزه معدن استان شامل هزار و ۱۶ فقره با ذخیره ۲.۸۸ میلیارد تن و استخراج اسمی ۵۶ میلیون تن، سرمایه گذاری ۳۰ هزار و ۳۶۹ میلیارد ریالی و اشتغالزایی برای ۱۱ هزار و ۴۸۰ نفر است.

رجبی ادامه داد: تعداد کل معادن راکد در خراسان رضوی ۴۸۳ فقره است که از این تعداد در هشت ماهه امسال ۲۵ معدن راه اندازی شده، ۹۰ معدن در مسیر مزایده قرار گرفته و ۱۵۰ معدن راکد در نشستهای فعال سازی و راه اندازی (اخطار ماده ۲۰) و ارسال نامه اخطار قرار گرفته است، که در مجموع از ۴۸۳ فقره معدن راکد خراسان رضوی ۲۶۵ معدن تعیین تکلیف شده است.

در هشت ماهه امسال کل تولید معدنی خراسان رضوی رشدی ۱۲ درصدی داشته و شاهد ۵۰ درصد رشد در ظرفیت استخراج مهمترین معدن سنگ آهن استان (سنگان خواف) از ۱۷ میلیون تن به ۲۵ میلیون تن در سال و افزایش ۱۰۰ درصدی ظرفیت استخراج سنگ قیمتی فیروزه از سالانه ۴۰ تن به ۶۰ تن بوده ایم.وی گفت: صادرات کالا در این استان در آذرماه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته سه درصد افزایش داشته است که نشان از بهبود وضعیت صادرات دارد، در این مدت ۲۱۴ هزار تن کالا به ارزش ۲۰۶ میلیون دلار از استان خراسان رضوی صادر شده، در حالی که میزان صادرات کالا در آذرماه پارسال ۱۹۲ هزار تن به ارزش ۱۴۹ میلیون دلار بوده است.

وی بیان کرد: در آذرماه امسال میزان واردات کالا به خراسان رضوی ۲۲ هزار تن به ارزش ۵۷ میلیون دلار بوده است که در مقایسه با آذرماه سال گذشته که ۲۰ هزار تن به ارزش ۵۵ میلیون دلار بوده، در وزن هفت درصد و در ارزش چهار درصد افزایش یافته است.

رجبی اظهار داشت: با توجه به مقایسه ارقام صادرات و واردات کالا، تراز بازرگانی خارجی گمرک خراسان رضوی در آذرماه سال ۱۴۰۱ مثبت و معادل ۹۲ میلیون دلار بوده است.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی حجم تجارت استان در ۹ ماهه امسال را یک میلیون و ۷۹۹ هزار تن به ارزش هزار و ۵۰۰ میلیون دلار ذکر و بیان کرد: این در حالی است که حجم تجارت استان در ۹ ماهه مشابه سال گذشته ۲ میلیون و ۱۵۴ هزار تن به ارزش هزار و ۴۴۱ میلیون دلار بوده است.

وی تغییر حاکمیت افغانستان طی یکسال اخیر را دلیل اصلی کاهش حجم تجارت خراسان رضوی در ۹ ماهه امسال دانست و گفت: با توجه به تغییر حاکمیت در افغانستان طی سال گذشته، بخشی از صادرات استان به آن کشور با کاهش مواجه شد، اما با رایزنی های انجام گرفته هم اکنون صادرات و واردات بین ۲ کشور در عمده حوزه های کالایی مناسب بوده و تراز تجاری با آن کشور مثبت است.

رجبی خاطرنشان کرد: با کاهش صادرات به افغانستان طی ماه های گذشته، تجار و فعالان اقتصادی استان بلافاصله بازارهای هدف جدیدی مانند تاجیکستان، روسیه، سوریه، قطر و عمان را ایجاد کردند، از سوی دیگر رویکرد صادراتی این استان به کشور افغانستان با افزایش صادرات ماشین آلات و خطوط تولید و همچنین صدور خدمات فنی و مهندسی تغییر کرده است.

وی ادامه داد: از ابتدای شهریور پارسال تاکنون ۶۷ هدف (تارگت) معدنی در ۹ پهنه اکتشافی استان شناسایی شده که عمده آنها مربوط به جنوب استان است، انجام عملیات در برخی از پهنه های اکتشافی به شرکت صنعتی و معدنی چادرملو واگذار شده است تا برخی از پهنه های معدنی که از مطالعه آنها چندین سال گذشته است، مجددا با استفاده از فناوری های نوین مورد مطالعه قرار گیرند.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان رضوی نیز در این باره گفت: ارزش منابع موجود در سنگان از توابع شهرستان خواف ۳۰ هزار میلیارد تومان است که با توسعه بیشتر پیش بینی می شود به ۵۰ هزار میلیارد تومان افزایش یابد.

ابوالفضل چمندی افزود: در تلاش هستیم دفاتر حساب شرکت‌های صنایع معدنی (سنگ آهن و فرآوری آن) در سنگان به استان بازگردانده شود، برخی دفاتر حساب شرکت‌ها و درآمدهای ناشی از فعالیت آنها در منطقه سنگان به خارج از استان می رود، لذا تلاش می شود که بتوان این دفاتر را به استان بازگرداند که در صورت تحقق، از این محل ۴۰ تا ۵۰ هزار میلیارد تومان منابع جدید برای استان تعریف خواهد شد.

پنج گام خراسان رضوی در مسیر شکوفایی اقتصادی

تسهیل فضای کسب و کار، گام چهارم

خراسان رضوی در تابستان ۱۴۰۱ در پایش ملی محیط کسب و کار ایران با کسب نمره شاخص ۵.۹۱ رتبه بیست‌ و یکم را بین استان‌های کشور گرفت. در این دوره با وجود رشد ۲.۹۱ درصدی شاخص استان نسبت به فصل گذشته پنج پله تنزل کرده بود.

نگاهی به شاخص های اقتصادی استان تا پایان تابستان امسال نشان می دهد که شرایط رو به بهبودی است، همان طور که براساس اعلام مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری فصلی استان در تابستان امسال ۷.۲ درصد گزارش شده که نرخ بیکاری مردان ۵.۲ درصد و نرخ بیکاری زنان ۷.۲ درصد بوده است.

براساس اعلام مرکز آمار ایران، نرخ مشارکت اقتصادی در خراسان رضوی در تابستان امسال ۴۲.۴ درصد بوده که این نرخ برای مردان ۷۲.۵ درصد و برای زنان ۱۲.۳ درصد گزارش شده است.

آمارهای مزبور نشان می دهد که شرایط اقتصادی استان روند مطلوبی را آغاز کرده که بخش عمده ای از آن مرهون تسهیل فضای کسب و کار است که یکی از آنها تلاش ها برای احیای واحدهای راکد تولیدی است.

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی گفت: کل واحدهای تولیدی راکد شناسایی شده استان ۳۷۳ واحد است که در پایان هشت ماهه امسال ۱۷۱ واحد صنعتی راکد در استان تعیین تکلیف شده، به طوری که ۵۶ واحد به چرخه تولید بازگشته، ۳۸ واحد برنامه ریزی برای تولید ایجاد کرده و پروانه بهره برداری ۷۷ واحد نیز ابطال شده است.

طبق پایش انجام گرفته، بررسی و رفع موانع تولید در دولت سیزدهم طی سال جاری تا پایان شهریور ماه در قالب افزایش ظرفیت تولید یا احیای واحدهای راکد منجر به حفظ ۱۲ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری و ۱۱ هزار و ۶۵۰ نفر شغل در واحدهای صنعتی، کشاورزی، معدنی و خدماتی استان شده است.رجبی اضافه کرد: طبق پایش انجام گرفته، بررسی و رفع موانع تولید در دولت سیزدهم طی سال جاری تا پایان شهریورماه در قالب افزایش ظرفیت تولید یا احیای واحدهای راکد منجر به حفظ ۱۲ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری و ۱۱ هزار و ۶۵۰ نفر شغل در واحدهای صنعتی، کشاورزی، معدنی و خدماتی استان شده است.

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان رضوی نیز در گفتگو با خبرنگار ایرنا با اشاره به ایجاد شغل در استان گفت: هم اکنون شغل ۷۳ هزار و ۳۱ نفر از خراسان رضوی در سامانه رصد اشتغال کشور ثبت شده است که از این تعداد حدود ۳۰ هزار نفر- اشتغال تسهیلات محور بوده است اما باقی آن تولید محور یا خدمات محور است، در حالیکه ماهیت سامانه رصد اشتغال تسهیلات محور است.

محمدامین بابایی اظهار داشت: رویکرد این وزارتخانه مبنی بر تسهیل صدور مجوزها، شامل حال مراکز کاریابی نیز می شود، به طوری که امکان صدور مجوز برای هر مرکزی که شرایط لازم را داشته باشد و بتواند به امر کاریابی کمک کند، وجود دارد.

وی ادامه داد: با توجه به رویکرد وزارتخانه در دولت سیزدهم، توسعه مراکز مشاوره کارآفرینی از طریق تسهیل صدور مجوزها در دستور کار قرار گرفت که در این راستا مجوز مرکز مشاوره کارآفرینی در صورت تکمیل بودن مدارک آنها ظرف سه روز صادر می شود، هم اینک ۸۲ مرکز مشاوره کارآفرینی و کسب و کار در استان فعال است که از این تعداد ۳۰ مرکز شتاب دهنده هستند و ۳۰ مرکز مجوز ارایه خدمات در فضای کار اشتراکی را از اداره کار دریافت کرده اند.

پنج گام خراسان رضوی در مسیر شکوفایی اقتصادی

دیپلماسی اقتصادی، گام پنجم

گام مهمی که دولت سیزدهم برداشت، اتخاذ دیپلماسی و رویکرد جدید سیاسی با همسایگان بر محور تقویت مراودات تجاری و کاهش محدودیت‌هایی بود که مدتها فعالان اقتصادی منطقه و خراسان رضوی را رنج می‌داد و ایجاد فرصت‌های جدید در مرزهای این استان با کشورهای همسایه، خاصه آسیای میانه، از پیامدهای آن بود.

خراسان رضوی دروازه ورود کشورهای آسیای میانه به دالان ارتباطی شرق به غرب است، همسایگان ما به موقعیت ژئوپلیتیکی و راهبردی ایران واقف بوده و از فرصت دیپلماسی که دولت جمهوری اسلامی ایران، به منظور حصول راهبردی که مورد رضایت همگان باشد، بهره جستند و از این منظر افق های تازه ای در حوزه تجارت از طریق مرز به وجود آمده است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار خراسان رضوی گفت: امسال روابط با افغانستان بهبود یافته و صادرات به کشورهای آسیای میانه توسعه پیدا کرده است به طوری که در سفر آذرماه امسال هیات اقتصادی خراسان رضوی به هرات، تفاهمنامه ۴۷ بندی در زمینه صادرات، گمرک، تولید، سرمایه گذاری و زیرساختها و ... منعقد شد.

ابوالفضل چمندی افزود: با این که ارزش صادرات کالا از این استان طی هشت ماهه نخست امسال به افغانستان ۲۴ درصد کاهش یافته اما نسبت این کاهش در مقایسه با ابتدای سال که منفی ۴۵ درصد بود، روند نزولی داشته و وضعیت بهتر شده است، افزون بر این گوگرد از سبد ترانزیتی خراسان رضوی حذف شده که این موضوع به دلیل افزایش هزینه های آن بوده است.

وی وضعیت تجارت خراسان رضوی با دیگر کشورهای مقصد صادراتی را مطلوب ارزیابی کرد و گفت: در هشت ماهه نخست امسال افزایش صدور کالا به تاجیکستان در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۲۲۰ درصد، به روسیه ۲۰۴ درصد، به قطر ۲۴۲ درصد و به سوریه ۹۵۹ درصد بوده است اما میزان صادرات به قرقیزستان منفی ۱۷ درصد و به ازبکستان منفی ۵۹ درصد کاهش داشته است و در مجموع وضعیت صادرات به ۱۱ کشور اول مقصد صادراتی استان روند رو به رشدی داشته است.

او ادامه داد: در هشت ماهه نخست امسال ترانزیت خارجی خراسان رضوی نیز در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۵۳ درصد رشد داشته و امید است که بتوانیم کالای دیگری را جایگزین گوگرد در سبد ترانزیتی استان کنیم، سرخس، سالانه هفت میلیون تن ظرفیت جابه جایی کالا دارد اما هم اینک تنها از ۲.۵ میلیون تن این ظرفیت استفاده می شود و سرمایه گذاران خارجی زیادی در سرخس آماده سرمایه گذاری هستند.

کشورهایی که دارای رشد مثبت صادراتی در هشت ماهه امسال بودند، شامل عراق، تاجیکستان، اسپانیا، فدراسیون روسیه، هند، ترکیه، جمهوری آذربایجان، هلند، سوریه، ارمنستان و عمان می شوند.به گفته رجبی، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی نیز کشورهایی که دارای رشد مثبت صادراتی در هشت ماهه امسال بودند، شامل عراق، تاجیکستان، اسپانیا، فدراسیون روسیه، هند، ترکیه، جمهوری آذربایجان، هلند، سوریه، ارمنستان و عمان می شوند.

مسوول هماهنگی بازارچه های مرزی و روابط خارجی استانداری خراسان رضوی نیز گفت: امسال خراسان رضوی میزبان چندین مقام و مسول دولتی از کشورهای منطقه و مقاصد صادراتی بود که محوری ترین سفرهای اقتصادی در این زمینه، مربوط به استاندار "اوش" قرقیزستان به مشهد، به عنوان یکی از اعضای اجلاس شانگهای و مهمترین کشور حاضر در دالان "کتای" بود.

هادی حقیقی اظهار داشت: در پاسخ به سفر استاندار اوش به خراسان رضوی، هیات اقتصادی استان به ریاست معاون اقتصادی استاندار به کشور قرقیزستان سفر کرد و به زودی در پاسخ به سفر استاندار خراسان رضوی به تاجیکستان، که در سال گذشته رخ داد، استاندار ختلان تاجیکستان به عنوان یکی دیگر از اعضای مهم و تاثیرگذار اجلاس شانگهای و دالان کتای به مشهد سفر می کند.

وی بیان کرد: خراسان رضوی در راستای توسعه همکاری ها در بخش روابط خارجی، برقراری روابط با مقامات استان کراسنودار روسیه را هدفگذاری کرده است که زمینه آن از طریق برقراری ۲ تماس وبیناری با حوزه اقتصادی استان فراهم شد و در این راستا قرار است برگزاری رویدادی مشترک با استان کراسنودار روسیه برنامه ریزی شود.

حقیقی ادامه داد: عمده اقدامات در حوزه روابط خارجی معطوف به برگزاری کمیسیون های مشترک همکاری های اقتصادی کشور ایران با کشورهای هدف می شود که کمیسیون های همکاری اقتصادی "ایران و ترکمنستان" و "ترکمنستان و ایران" برگزار شده و خراسان رضوی مسائل خود را به این کمیسیون ها پیشنهاد کرده است.

مسوول هماهنگی بازارچه های مرزی و روابط خارجی استانداری خراسان رضوی گفت: در هفته آخر آذرماه نیز هیات اقتصادی تاجیکستان سفری به مشهد داشت و نشست کارآفرینان ۲ کشور به میزبانی اتاق بازرگانی مشهد برگزار شد که دستاوردهای خوبی به همراه داشت.

به گزارش ایرنا، هنوز تا رسیدن به نقطه مطلوب پنج گام اقتصادی دولت سیزدهم در خراسان رضوی فرصت و برنامه های زیادی مانده، که امید است بتوان با تسهیل فضای کسب و کار، حمایت بیشتر از بنگاه های اقتصادی خصوصی و بهبود فرآیندهای صدور مجوزها به این مهم دست یافت.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار استان‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha