۳۱ شهریور ۱۴۰۱، ۱۳:۱۶
کد خبرنگار: 5333
کد خبر: 84887582
T T
۱ نفر

برچسب‌ها

آموزش و افزایش ظرفیت اجتماعی در «باشگاه تاب‌آوری»

۳۱ شهریور ۱۴۰۱، ۱۳:۱۶
کد خبر: 84887582
آموزش و افزایش ظرفیت اجتماعی در «باشگاه تاب‌آوری»

تهران- ایرنا- به گفته نویسنده کتاب «باشگاه تاب‌آوری» برخی نخبگان تاب‌آوری را صبر و تحمل تفسیر می‌کنند در صورتی که تاب‌آوری ظرفیت مهمی در انسان برای سازگاری، انعطاف‌پذیری و مقابله با هرگونه استرس است.

به گزارش خبرنگار کتاب ایرنا، جواد طلسچی‌یکتا درباره مقاله‌های تالیفی و ترجمه در کتاب باشگاه تاب‌آوری به خبرنگار ایرنا گفت: در طول سال گزارش‌هایی از فعالیت مددکاری اجتماعی در رسانه‌های دیجیتالی منتشر می‌شود در حالی که اطمینانی از پایا بودن فضای دیجیتال نیست. شاید یک روز تمام تجربیاتی که در این فضا بارگذاری شده‌است، از بین برود. به این دلیل هر سال مقاله‌‎ها را در یک کتاب جمع‌آوری می‌کنیم.  

آموزش و افزایش ظرفیت اجتماعی در «باشگاه تاب‌آوری»

این مولف و مترجم با بیان اینکه فعالیت مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران از سال ۱۳۹۳ شروع شده‌است، ادامه داد: از همان سال برنامه‌ریزی کردیم که هر سال از محتوای اختصاصی که در این وب‌سایت تولید می‌شود، یک کتاب منتشر کنیم. کتاب باشگاه تاب‌آوری پنجمین مجموعه رسانه‌های تخصصی مددکاری اجتماعی ایران است.

او درباره چهار کتابی که توسط همین گروه در سال‌های گذشته گردآوری شده‌است، توضیح داد: در سال ۲۰۱۵ کارزار رسانه‌ای مددکاران اجتماعی ایران را برگزار کردیم؛ کتاب این کارزار به مناسبت ماه جهانی مددکاری اجتماعی در سال ۲۰۱۵ منتشرشد. همچنین در نتیجه کارزار رسانه‌ای بهبودیافتگان از اعتیاد، کتاب دو زبانه‌ای منتشر شد که بخشی به زبان انگلیسی و بخشی فارسی بود. کتاب سوم، مجموعه مطالب پایگاه اطلاع‌رسانی مددکاران ایران بود. نقش فعالیت‌های اجتماعی در بلایای طبیعی موضوع کتاب چهارم بود و این پنج کتاب در کتابخانه ملی ایران ثبت شدند.

به گفته طلسچی‌یکتا نسخه الکترونیک پنج جلد کتاب به شکل رایگان برای ترویج و توسعه مبحث مددکاری اجتماعی در سایت‌های معتبر ارائه شده است. زیرا مددکاران اجتماعی با استفاده از این کتاب‌ها می‌توانند متوجه شوند فعالان در سال‌های قدیم چه زاویه دیدی داشتند و چه اقداماتی انجام دادند.  

مولفه‌های تاب‌آوری را شناسایی و تعریف کردیم

طلسچی‌یکتا با بیان اینکه از سال ۱۳۹۳ در حوزه تاب‌آوری فعالیت می‌کند، افزود: تلاش می‌کنیم مقالات روز دنیا را گردآوری و ترجمه کنیم. در تیم مددکاری اجتماعی ایران تقسیم کاری انجام شد و کاری نظام‌مند شکل گرفت و به بررسی تاب‌آوری در ابعاد مختلف پرداختیم.

آموزش و افزایش ظرفیت اجتماعی در «باشگاه تاب‌آوری»

به گفته این فعال اجتماعی هدف باشگاه تاب‌آوری این بود که علاقه‌مندان، پژوهشگران و متخصصان این حوزه یک جا جمع شوند و با هم همکاری داشته‌باشند و هدف اصلی، ترویج و توسعه تاب‌آوری در جامعه بوده‌است. تمامی فعالیت‌های این گروه در این حوزه داوطلبانه بوده، کارگاه‌ها به صورت رایگان و برای ترویج و توسعه انجام شده‌است. تاب‌آوری مبحث علمی است و علمی بودن آن مغفول واقع شده‌است تا جایی که برخی نخبگان تاب‌آوری را صبر و تحمل تفسیر می‌کنند در صورتی که تاب‌آوری ظرفیت مهمی در انسان برای سازگاری، انعطاف‌پذیری و مقابله با هرگونه فشار (استرس) است.

او با تاکید بر اینکه تاب‌آوری باید ایجاد شود و ایجاد آن فرآیندی روانشناختی و علمی است، افزود: بنابراین تلاش کردیم با نشر مطالب مختلف در حوزه تاب‌آوری، سطح آگاهی جامعه را نسبت به این مساله بالا ببریم. مولفه‌های تاب‌آوری از جمله مولفه‌های اجتماعی را شناسایی و تعریف و بررسی کردیم، البته این موضوع در حوزه روان‌شناسی است اما از منظر اجتماعی نیز موضوع را مورد تحلیل قرار دادیم.

تاب‌آوری از دوران مهد کودک تا بزرگسالی آموزش داده شود

به گفته طلسچی‌یکتا با توجه به اینکه اعتبارهای خوبی برای آموزش تاب‌آوری از سوی وزارت کشور بر اساس استانداردهایی تخصیص پیدا کرد اما به این دلیل که هیچ گونه برنامه‌ریزی نظام‌مند همراه با پایش و ارزیابی اثربخشی در فعالیت‌ها انجام نگرفته‌است، بنابراین هیچ گونه اطلاعاتی در دست نیست که اثر بخشی اقدامات در سال‌های اخیر به چه صورت بوده‌است.

با توجه به افزایش خشونت، بی‌تفاوتی اجتماعی، کاهش مهربانی اجتماعی و افزایش پرونده‌های قضایی که در واقع همه این‌ها از مولفه‌های تاب‌آوری هستند، می‌توان نتیجه گرفت که تاب‌آوری در کشور ما در سطح پایینی قرار دارد

این مولف ادامه داد: با توجه به افزایش خشونت، بی‌تفاوتی اجتماعی، کاهش مهربانی اجتماعی و افزایش پرونده‌های قضایی که در واقع همه این‌ها از مولفه‌های تاب‌آوری هستند، می‌توان نتیجه گرفت که تاب‌آوری در کشور ما در سطح پایینی قرار دارد و باید مسئولان در وهله اول مفهوم تاب‌آوری را با دقت بررسی کنند و با در نظر گرفتن موضوع اتاق فکر اصولی، برنامه‌ریزی مشخصی را برای پژوهشگران و محققان این حوزه و تربیت تسهیل‌گران انجام دهند برای اینکه بتوانند تاب‌آوری اجتماعی را به صورت اجتماع محور در جامعه آموزش دهند.

او با بیان این نکته که زادگاه تاب‌آوری در کشورهای دیگر بوده‌است و برای اجرای آن در ایران باید این نظریه بومی‌سازی شود، گفت: برنامه‌هایی که قرار است اجرا شوند، باید با وضعیت بومی کشورمان متناسب‌سازی شوند و بر روی آن‌ها اقدامات بوم‌شناختی انجام شود. زیرا کشورهای مختلف و بخش‌های مختلف ایران دارای تفاوت‌های مختلف زیست اجتماعی، خانوادگی و... است؛ تا در نتیجه این روند، بتوانیم بر اساس آموزش فراگیر ملی با کمک وزارت آموزش و پرورش که متولی آموزش کشور است، تاب‌آوری را از دوران مهد کودک تا بزرگسالی آموزش دهیم و شاهد ارتقای تاب‌آوری کشورمان باشیم.

کتاب باشگاه تاب‌آوری با زیر عنوان کتاب سال مجموعه رسانه‌های تخصصی مددکاری اجتماعی ایرانیان سال ۱۴۰۰ نوشته جواد طلسچی‌یکتا و هما صدری در سال ۱۴۰۱ در ۱۰۰ نسخه و ۱۴۸ صفحه، با قیمت ۶۵ هزار تومان توسط انتشارات سخنوران منتشر شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha