رئیسی می‌خواهد رئیس‌جمهوری همه ایرانیان باشد

تهران- ایرنا- گزارش مرکز پژوهش‌های شبکه خبری «الجزیره» قطر درباره مسائل مهم داخلی و خارجی پیش روی دولت سیزدهم توجهی ویژه به توافق هسته‌ای دارد. بر اساس تحلیل این شبکه، کارکردهای برجام در حیطه سیاست خارجی می‌تواند در عرصه‌های داخلی به ویژه بهبود اوضاع اقتصادی به دولت بعدی کمک کند.

«مرکز مطالعات الجزیره» در گزارشی به پیروزی «سیدابراهیم رئیسی» در انتخابات ریاست جمهوری کشورمان پرداخت. در بخش هایی از این گزارش که به قلم «فاطمه الصمدی» و با عنوان سوالات و مسائل مهم پیرامون حوزه های داخلی و خارجی پس از پیروزی رئیسی در انتخابات منتشر شده، آمده است: ابراهیم رئیسی روحانی اصولگرا و رئیس قوه قضاییه به عنوان هشتمین رئیس جمهوری جانشین حسن روحانی می شود که دستاورد مهم سیاسی وی توافق هسته ای ۱+۵ در سال ۲۰۱۵ بوده است. اما در سال ۲۰۱۸ و در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ»، ایالات متحده از توافق خارج شد و تحریم های بسیاری را در چارچوب سیاست فشار حداکثری علیه ایران اعمال کرد. این وضع مانعی برابر تحقق وعده های اقتصادی روحانی شد و کاهش سطح زندگی مردم ایران و چالش‌های اقتصادی را به بار آورد.

این گزارش در حوزه داخلی یکی از مهمترین اقدامات رئیسی را بازیابی اعتماد عنوان کرد و افزود: وی در نخستین بیانیه خود عنوان داشت که در دولت جدید تمام تلاشش را برای حل مشکلات و بهبود شرایط زندگی مردم انجام می دهد. رئیسی تلاش برای جلب اعتماد مردم را وظیفه ای سنگین توصیف کرد.

طبق تحلیل این مرکز پژوهشی، رئیسی می خواهد عملکرد سیاسی خود را به گونه ای هدایت کند که نشان دهد او رئیس جمهوری همه ایرانیان است. از طرف دیگر اگرچه تاکنون هیچ نشانه ای از ترکیب کابینه وی وجود ندارد اما نام برخی چهره ها پرتکرار تر از بقیه اسامی است.

این اتاق فکر خاورمیانه ای در حوزه سیاست خارجی نیز توافق هسته ای را یکی از مهمترین مسائل دانست و به تاثیر انتخاب رئیسی بر آینده برجام پرداخت. الجزیره آورد: اگرچه موضع‌گیری رئیسی در قبال ایالات متحده روشن وآشکار است اما هنگام بحث در مورد توافق هسته ای، وی عملگرایی سیاسی را در پیش می گیرد. ابراهیم رئیسی می گوید توافق را ارج می نهد اما اجرای آن را نیازمند یک دولت قدرتمند می داند.

تحلیلی بر مهمترین مسائل داخلی و خارجی دولت سیزدهم

در ادامه گزارش می‌خوانیم: به نظر می رسد غرب و به ویژه ایالات متحده اکنون بیشتر از هر زمان دیگر مضطربند تا در زمان باقی مانده از دوره ریاست جمهوری حسن روحانی یعنی تا اوایل اگوست ۲۰۲۱ توافق را امضا کنند. اگر توافق امضا شود، ابراهیم رئیسی در زمان حضور به عنوان رئیس جمهوری از امتیازات توافق به ویژه مساله رفع تحریم ها بهره خواهد برد. با این حال برخی مقام ها در غرب همچون «رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی اعتقاد دارند تلاش برای احیای توافق هسته ای ۲۰۱۵ باید تا زمان حضور دولت بعدی در تهران به تعویق بیافتد. در هر صورت اما روند کار با رئیس جمهوری که واشنگتن وی را هدف تحریم قرار داده است، سخت خواهد بود.

در بخش پایانی این گزارش تحلیلی آمده است: خواسته های فراوانی در عرصه های گوناگون از رئیسی وجود دارد. در حوزه داخلی وی باید ثابت کند رئیس جمهوری همه ایرانیان است. همچنین در عرصه مقابله با فساد و کسب دستاوردهای مشخص در زمینه کاهش فشار اقتصادی ضروری است. این امر ممکن است به یک گشایش سیاسی نیازمند باشد. برخی کارشناسان اعتقاد دارند خروج ایران از رکود اقتصادی تا حدودی به نتیجه مذاکرات تهران و واشنگتن و همچنین سیاست های دولت آینده بستگی دارد.

طبق این تحلیل و به نقل از یک جامعه شناس ایرانی، در زمینه سیاست داخلی مساله سرمایه اجتماعی و مهمتر از آن اعتماد اجتماعی اهمیت فراوانی دارد؛ این مولفه ممکن است به مرور زمان تغییر کند و ارتقا یابد. الجزیره در گزارش خود تصریح کرد: برخلاف سرمایه های طبیعی و مادی که هر چه بیشتر مصرف شود، کاهش می یابد سرمایه اجتماعی برعکس است و به تدریج بارورتر و موثرتر و بازدهی آن برای دوره طولانی تری حفظ می شود.

*انتشار این مطلب به معنای تائید محتوای آن نیست.

سرخط اخبار پژوهش

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha