۱۷ بهمن ۱۳۸۳، ۰:۰۱
کد خبر: 8393319
T T
۰ نفر

دانشمندان بر سرطان زا بودن چیپس تاکید کردند

۱۷ بهمن ۱۳۸۳، ۰:۰۱
کد خبر: 8393319
دانشمندان بر سرطان زا بودن چیپس تاکید کردند # تهران ، خبرگزاری جمهوری اسلامی 17/11/83 اینترنت.چیپس.سرطان. بدنبال تبلیغات وسیع کارخانه های تولید چیپس اروپا، دانشمندان دوباره اعلام کردند که چیپس سرطان زا است. به گزارش روز شنبه پایگاه های اینترنتی، سال گذشته پژوهشگران سوئدی برای اولین بار کشف کردند، چیپس حاوی مقدار معتنابهی ماده مضر سرطان زا به نام "آکریل آمید" است. سازمان بهداشت جهانی بلافاصله اجلاس فوق العاده ای تشکیل داد و این گزارش را تایید کرد، ولی در مورد میزان خطر آن با توجه به عواقب گسترده ای که این کشف می تواند در مجموع سیستم غذایی جهان و توصیه های خود سازمان داشته باشد، با احتیاط برخورد کرد. با اینکه شرکت های بزرک غذایی سعی کردند خبر را با گزارش های تردیدآمیز متعدد زیر سوال ببرند، اما بازار چیپس به شدت ضربه دید و در برخی کشورهای اروپایی، بویژه کشورهای پیشرفته تر فروش آن بین 30 ـ 25 درصد پائین آمد. آکریل آمید یک ماده شیمیایی است که از آن در صنایع گوناگون مانند تصفیه فاضلاب ها و تصفیه آب، صنایع نفتی، کاغذسازی و پلاستیک سازی استفاده می شود. در سیگار این ماده برای روشن کردن بکار می رود و به همین جهت سیگاری ها مقدار بیشتری آکریل آمید وارد بدنشان می شود. دانشمندان می دانستند آکریل آمید در مواد غذایی وجود دارد، ولی مقدار آن کم و قابل صرف نظر کردن محسوب می شد، اما سال گذشته معلوم شد غذاهایی که دارای "کربوهیدرات" هستند، وقتی تا 100 درجه سانتیگراد گرم شوند، تجزیه شده و با غلظتی آکریل آمید تولید می کنند که بسیار خطرناک است. بنابراین سیب زمینی (اگر سرخ شود)، نان برشته و بیسکویت ها بیش از سایر غذاها دارای این ماده هستند، اما چیپس به علت غلظت بسیار بالا سم محسوب می شود. در حالیکه سیب زمینی پخته از این نظر خطرناک نیست. باید دانست که یک تابه حاوی روغن وقتی داغ می شود، حرارتش تا 250 درجه بالا می رود. آکریل آمید پس از ورود در بدن تجزیه شده و ماده ای تولید می کند به نام "گلاسید آمید" که بر "دی.ان.ای" اثر می گذارد و همین اثر است که در ادامه به سرطان منجر می شود. دانشمندان پیشتر این اثر را روی کارگران تونل سازی که آکریل آمید را از فضای کار می گیرند، مورد تحقیق قرار داده بودند و می دانستند ورود این ماده به بدن سهمی در آمار ابتلا به سرطان ایفا می کنند. آکریل آمید هم چنین بر روی سیستم عصبی اثر می گذارد. شرکت های تولیدکننده چیپس می گویند: شیوه تولید چیپس را تغییر داده و غلظت آکریل آمید را پائین آورده اند. از جمله تدابیری که آنها نام می برند، عبارت است از اینکه درجه حرارت را برای به عمل آوردن چیپس کم کرده اند و به این ترتیب میزان آکریل آمید را تقریبا به نصف رسانده اند، به علاوه آنها روی روش جدیدی کار می کنند تا قبل از اینکه سیب زمینی را در روغن داغ بریزند، آنرا چند ساعت در آبی که دارای مقداری "اسید سیتریک" است، بگذارند. مشکل این است که غلظت آکریل آمید در چیپس بسیار بیشتر از آن است که اقدامات کنونی بتواند خطر آنرا رفع کند. برای آکریل آمید میزان مجاز تعیین نکرده اند، زیرا این ماده بطور کلی سمی است. برای تصفیه آب میزان مجاز یک دهم میکروگرم در هر لیتر است. غلظت آکریل آمید در چند نوع ماده غذایی بر حسب میکروگرم در کیلوگرم از این قرار است. چیپس: حداکثر 2300، میزان متوسط 980، حداقل 332 پوم فریتس: بین 306 و 1104 ذرت بو داده: 416 آرد: کمتر از 30 نان برشته: بین 65 و 102 نان لواش برشته: 135 تا 1104 کورن فلکس: 53 برنج سرخ کرده: 61 پفک ها: 247 تا 1346 بیسکویت: بین 230 تا 630 اعداد فوق تقریبی است و بسته به شیوه تولید در کشورهای مختلف تفاوت پیدا می کند. صویر/ 1158 / 1651 /
۰ نفر