حمله به پایگاه عین الاسد قدرت بازدارندگی ایران را تثبیت کرد

تهران-ایرنا- استاد روابط بین الملل دانشگاه علامه طباطبایی حمله موشکی به عین الاسد را حاوی پیام راهبردی ایران به آمریکا دانست و گفت: حمله به پایگاه نظامیان آمریکایی قدرت بازدارندگی ایران را تثبیت کرد.

سید جلال دهقانی فیروزآبادی روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا اظهار داشت: ترور شهید سلیمانی در حقیقت جنگ اراده ها بود  و دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا می خواست اراده و توان پاسخگویی جمهوری اسلامی را امتحان کند.

وی به رقابت های ژئوپلیتیکی سنتی بین ایران و آمریکا بعد از انقلاب اسلامی و به ویژه بعد از شکل گیری محور مقاومت اشاره و تصریح کرد: این ترور فراتر از یک ترور معمولی بود و همانطور که مشاهده شد، پیامدها و دلالت های ژئوپلیتیکی کوتاه مدت، بلندمدت و میان مدت خواهد داشت.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: از زمان شکل گیری محور مقاومت، یک صف بندی دوگانه ژئوپلیتیکی در منطقه غرب آسیا شکل گرفت و ترور شهید سلیمانی، این مرزبندی ها را تثبیت و شفاف کرد.

دهقانی فیروزآبادی، ژئوپلیتیک مقاومت را شامل ایران، عراق، سوریه، لبنان و یمن و ژئوپلیتیک ضدمقاومت را شامل آمریکا، رژیم صهیونیستی، بعضی کشورهای عربی و در راس آنها عربستان عنوان کرد و گفت: یکی از پیامدهای ترور شهید سلیمانی، تقویت ژئوپلیتیک مقاومت است.

وی با بیان اینکه آمریکا در ماه های اخیر به موازات تشدید تحریم های اقتصادی و فشار حداکثری برای به سازش کشاندن جمهوری اسلامی، تلاش کرد بازوها و اهرم های منطقه ای ایران را هم قطع کند، افزود: تحولاتی که در لبنان و عراق منجر به استعفای سعد حریری و عادل عبدالمهدی نخست وزیران این دو کشور شد، و آشوب هایی که شکل گرفت برای جدا کردن لبنان و به ویژه عراق از جمهوری اسلامی ایران برنامه ریزی شده بود.

آمریکا بازنده بزرگ جنگ اراده‌ها بود

سردبیر پیشین فصلنامه علمی پژوهشی روابط خارجی مرکز تحقیقات استراتژیک افزود: با ترور شهید سلیمانی، آمریکا نتیجه عکس گرفت یعنی هم جبهه مقاومت لبنان یعنی حزب الله تقویت شد و هم در عراق، نیروهای مقاومت و حشدالشعبی تقویت شدند و توطئه آمریکا برای ایجاد شکاف بین ایران و عراق شکست خورد و اتحاد دو کشور افزایش یافت.

دهقانی فیروزآبادی اضافه کرد:  ترور سردار سلیمانی، جبهه ضدمقاومت در منطقه را تضعیف کرد و زمینه های عقب نشینی آمریکا از منطقه را فراهم کرد چرا که ترامپ به شدت در درون آمریکا برای خارج شدن از عراق و سوریه تحت فشار است کما اینکه این موضوع از وعده های انتخاباتی وی در دور اول ریاست جمهوری هم بوده است.

وی تاکید کرد: با وجود تنش هایی که وجود دارد، تصمیم گیران دولت آمریکا و از جمله ترامپ مجبور هستند که برای کاهش سطح تنش و تصاعد بحران تلاش کنند و نهایتا نیروهایشان را در منطقه کاهش دهند.

این استاد دانشگاه به سقوط پهباد متجاوز آمریکا در خلیج فارس توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: سقوط پهباد آمریکا توسط ایران، این تردید را در متحدان آمریکا به وجود آورد که واقعا کاخ سفید تا چه اندازه حاضر است که برای امنیت آنها هزینه کند و اکنون شاهد هستیم که بعد از ترور سردار سلیمانی، واکنش متحدان عرب واشنگتن و حتی اسرائیل کاملا انفعالی است.

دهقانی فیروزآبادی، دلیل انفعال متحدان منطقه ای آمریکا را هراس آنها از واکنش ایران ارزیابی کرد و گفت: پاسخ مستقیم نظامی ایران به آمریکا به این معناست که تهدیدات متحدان واشنگتن هم قطعا با واکنش سخت جمهوری اسلامی مواجه می شود و این شرایط، انفعال و تضعیف جبهه ضد مقاومت را رقم زده است.

وی، تحولات اخیر را عامل تقویت و تثبیت جایگاه و قدرت منطقه ای ایران ارزیابی و اضافه کرد: در آمریکا، بسیاری از صاحب نظران و تصمیم گیران، اقدام غیرعقلانی ترامپ را زیر سئوال برده و معتقدند بعد از شهادت سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس، ترامپ عملا عرصه عراق را به ایران واگذار خواهد کرد و آمریکایی ها مجبور به عقب نشینی از عراق خواهند شد و با تقویت جبهه مقاومت، نقش ایران هم در منطقه افزایش خواهد یافت.

رئیس سابق کرسی نظریه پردازی علوم سیاسی و روابط بین الملل به اظهارات ترامپ بعد از حمله ایران به پایگاه نظامیان آمریکا اشاره کرد و گفت: بر خلاف پیش بینی ها مبنی بر شروع یک جنگ تمام عیار علیه ایران،  ترامپ تنش را پایان یافته دانست و این موضوع بیانگر شکست آمریکا در رسیدن به اهدافش از ترور سردار سلیمانی است.

این استاد دانشگاه ترور شهید سلیمانی را ترور یک شخص ندانست و گفت: ترور  فرمانده سپاه قدس ایران، در واقع تلاشی بود برای ترور نفوذ و حضور منطقه ای ایران که در عمل شکست خورد.

وی، حمله سپاه به مواضع نیروهای نظامی آمریکا را حاوی پیامی راهبردی برای آمریکا و متحدانش دانست و تصریح کرد: حمله به پایگاه نظامیان آمریکا، قدرت بازدارندگی ایران را تثبیت کرد چرا که باوجود همه تهدیدهای ترامپ، تهران اقدام به مقابله مثل یا دفاع مشروع کرد که این موضوع، اعتبار جمهوری اسلامی و قدرت بازدارندگی آن را تقویت کرد و نشان داد که جمهوری اسلامی از چنان قدرتی برخوردار است که می تواند از امنیت خود دفاع کند.

نقش دفاع مردمی در غرب آسیا تقویت شد

عضو شورای تحول علوم انسانی شورای عالی انقلاب فرهنگی، تقویت نقش بازیگران غیردولتی در منطقه غرب آسیا را یکی دیگر از پیامدهای پاسخ ایران به شهادت سردار سلیمانی تحلیل کرد و گفت: در سال های اخیر جنبش های مقاومت اسلامی بسیار در منطقه تاثیرگذار بوده اند و از این به بعد تاثیرگذاری آنها در لبنان، عراق و یمن بیشتر خواهد شد.

دهقانی فیروزآبادی همچنین، تقویت نقش دفاع مردمی در مقابل تجاوزات قدرت های خارجی را از دیگر نتایج حمله ایران دانست و افزود: نقش مردم در دفاع تقویت خواهد شد و همانطور که  در روزهای گذشته هم ملاحظه شد، حضور میلیونی مردم در ایران و عراق بیانگر نقش مستقیم توده های مردم در حوزه دفاعی و امنیتی است.

وی تصریح کرد: اقدام تلافی جویانه ایران، اراده جمهوری اسلامی در دفاع از خود را نشان داد و حضور گسترده مردم در تشییع پیکر شهید سلیمانی، مهمترین مولفه قدرت ملی ایران است که نشاندهنده پایگاه مستحکم نظام جمهوری اسلامی در چارچوب حمایت مردمی است.

رییس پیشین دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگا علامه طباطبایی با بیان این موضوع که زبان ملایم ترامپ در قبال ایران بعد از عملیاتی موشکی جمهوری اسلامی، نتیجه حضور میلیونی مردم در تشییع سردار شهید بود، گفت: این حضور یک ارزش استراتژیک است و باید مراقب بود که دشمن، این عامل وحدت بخش را به عامل تفرقه تبدیل نکند.

وی به مانور دریایی ایران، چین و روسیه پیش از ترور سردار سلیمانی اشاره کرد و گفت: ائتلاف ایران، چین و روسیه در شرایط جدید منطقه ای تقویت خواهد شد و یکی از دلایل آن هم، تقویت سیاست «نگاه به شرق» در سیاست خارجی جمهوری اسلامی بعد از ترور سردار سلیمانی است.

رایزن فرهنگی سابق ایران در امارات متحده عربی پیش بینی کرد سطح تنش ها بین ایران و دیگر همسایگان و رقبای منطقه ای کاهش یابد و افزود: باوجود شرایط متشنج منطقه، تنش بین ایران و عراق و حتی عربستان کاهش پیدا خواهد کرد و شاهد بودیم که پس از ترور شهید سلیمانی، بعضی نمایندگان کشورهای عربی مثل قطر به ایران آمدند که این موضوع نشان می دهد همه کشورهای منطقه نگران درگیری نظامی هستند و تلاش می کنند که هم جلوی بروز تنش و جنگ بین تهران و واشنگتن را بگیرند و هم سطح تنش کشور خود با جمهوری اسلامی را کاهش دهند.

دهقانی فیروزآبادی به تاکید نخست وزیر عراق مبنی بر اینکه شهید سلیمانی به منظور ارائه پاسخ ایران به عربستان عازم عراق شده بود، گفت: این موضوع بیانگر این است که کشورهای عربی حتی عربستان هم تلاش خواهند کرد که از تصاعد بحران و درگیری نظامی با ایران در منطقه جلوگیری کنند.

اخبار مرتبط

سرخط اخبار سیاست خارجی

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha