۱۳ آذر ۱۳۹۷، ۲۱:۳۸
کد خبر: 83123056
T T
۰ نفر
موانع ایجاد روستاهای گلخانه ای در فارس برطرف شود

شیراز-ایرنا- سرپرست استانداری فارس با تاكید بر اهمیت توسعه كشت گلخانه ای در این استان گفت: باید مسئولان ذی ربط برای ایجاد روستاها و شهرك های گلخانه ای اهتمام ویژه داشته باشند و با جدیت مشكلات فراروی تحقق این امر را برطرف كنند.

به گزارش ایرنا یدالله رحمانی، سه شنبه در نشست شورای كشاورزی استان فارس در شیراز بیان داشت: در سال 92 حدود 125هكتار گلخانه در این استان وجود داشت كه هم اینك این میزان به 495 هكتار افزایش یافته و این رقم حاكی از این است كه در طول دولت تدبیر و امید این آمار حدود چهار برابر رشد داشته كه اقدام ارزشمندی است.
وی افزود: هدف گذاری حدود هفت هزار هكتار در بخش توسعه گلخانه برای فارس انجام شده و باید سالانه یك هزار هكتار كشت گلخانه ای در این استان محقق شود از این رو ضروری است هرچه زودتر موانع موجود در این زمینه برطرف شود.
سرپرست استانداری فارس ادامه داد: اقدامات انجام شده برای توسعه كشت گلخانه ای، زمانی موثر است كه منجر به ترغیب كشاورزان برای انجام این كار شود.
رحمانی اضافه كرد: لازم است كه طول مدت صدور مجوزهای احداث گلخانه در فارس كوتاه شود و این امر نیازمند همكاری و پیگیری تمام دستگاه های اجرایی این استان است و تنها مختص به سازمان جهاد كشاورزی فارس نیست زیرا بسیاری از استعلام ها در این زمینه در حوزه اختیارات سایر نهادهاست.
او گفت: برای ایجاد گلخانه های مدرن نیز باید از فناوری های جدید و روز دنیا بهره گرفته و از ظرفیت های شركت های دانش بنیان داخلی نیز استفاده شود.
وی ادامه داد: همچنین باید نظارت بر مصرف نهاده ها و آموزش مستمر گلخانه داران مدنظر مسئولان ذی ربط قرار گیرد زیرا صرف احداث گلخانه هدف نهایی نیست بلكه باید به الزامات آن توجه و نظارت و مدیریت درستی بر آن اعمال شود.
رحمانی با اشاره به اینكه دیدگاه های بخش دولتی در حوزه كشاورزی و توسعه گلخانه ها به طور مداوم باید بیان شود، اظهار داشت: متاسفانه نظرات فعالان بخش خصوصی این حوزه ها كمتر شنیده شده و باید نمایندگان بخش خصوصی و افراد شاخص در این حوزه دعوت شده و از نظر و ایده های آنها جویا شویم و آنها را عملیاتی كنیم.
وی، همچنین بر استفاده از نظرات پژوهشگران و محققان حوزه كشاورزی این استان تاكید و بیان كرد: در زمینه سرمایه گذاری در بخش كشاورزی اقدامات خوبی در سال های گذشته انجام شده اما به نظر می رسد هنوز نتوانستیم اطلس بخش سرمایه گذاری این استان را كامل كنیم.
وی ادامه داد: باید ظرفیت های مختلف در بخش سرمایه گذاری كشاورزی آماده شده و در اختیار بخش خصوصی قرار گیرد.
سرپرست استانداری فارس در بخش دیگری از مطالب خود گفت: توجه جدی به مدیریت آب و مصرف نهاده های كشاورزی كه قیمت آن روز به روز در حال افزایش است نیز باید در دستور كار مدیران قرار گیرد چرا كه مصرف نهاده اگر كنترل نشود قیمت نهایی محصولات بسیار افزایش خواهد یافت.
رحمانی، همچنین حل مشكلات معیشتی مردم ساكن در اراضی پایین دست سد درودزن را ضروری دانست و از همه دستگاه های متولی در این حوزه خواست هر چه زودتر به وظایف خود در این مورد عمل كنند.

**گلخانه، راه حل خروج كشاورزی فارس از بحران
رئیس سازمان جهاد كشاورزی استان فارس هم در این نشست گفت: با توجه به شرایط خاص این استان به لحاظ كمبود منابع آب، ضروری است كه توسعه كشت گلخانه ای در دستور كار قرار گرفته و افزایش یابد.
محمد مهدی قاسمی با اشاره ایجاد 480 هكتار گلخانه در سراسر این استان، افزود: اگر چه در پی ایجاد گلخانه ارزان قیمت هستیم اما مانع ساخت گلخانه مدرن هم نیستیم و پروانه فعالیت در این زمینه نیز صادر و حمایت های لازم از آن انجام می شود.
به گفته وی، راهبرد اصلی سازمان جهاد كشاورزی فارس، مبتنی بر توسعه گلخانه های ارزان قیمت است و احداث روستاهای گلخانه ای نیز در همین راستا قرار دارد.
قاسمی اظهار داشت: روستاهای گلخانه ای تجربه خوبی است و دلیل جلو نرفتن كار احداث آن در سال جاری، افزایش قیمت ها و تورم ایجاد شده است زیرا هزینه ساخت یك گلخانه كوچك را از 400 میلیون ریال به بیش از یك میلیارد و 500 میلیون ریال افزایش داده است.
این مقام مسئول با اشاره به هدف گذاری برای ایجاد هفت هزار هكتار گلخانه به جای 80 هزار هكتار مزارع صیفی موجود در این استان، گفت: با این هدف گذاری به دنبال بازار جدید مصرف برای تولیدات گلخانه ای نیستیم زیرا بازار این نوع از تولیدات هم اكنون وجود دارد.

**محصولات گلخانه ای سالم است
رئیس سازمان جهاد كشاورزی استان فارس تاكید كرد: مردم نگران وضعیت سلامت محصولات گلخانه ای نباشند زیرا با توجه به اینكه این تولیدات در فضایی كنترل شده ایجاد می شوند، به سموم كمتری نیاز دارند و در نتیجه با این شیوه محصولی سالم تر در مقایسه با سایر روش ها تولید می شود.
قاسمی، روند صدور مجوز برای احداث گلخانه را به دلیل استعلام از دستگاه های دیگر طولانی دانست و گفت: بسیاری از سخت گیری ها در صدور مجوز نظیر استعلام از نهادهایی همچون محیط زیست و میراث فرهنگی باعث شده كه این روند بسیار طولانی شود در صورتی كه می توان با حذف بسیاری از این استعلام ها، مدت زمان اخذ مجوز برای احداث گلخانه را از حدود پنج ماه به یك هفته كاهش داد.
وی اضافه كرد: برای توسعه گلخانه ها لازم است حمایت های جدی از جمله، تخصیص یارانه، تسهیلات كم بهره و كاهش زمان صدور مجوز انجام شود در غیر این صورت با برگزاری ده ها جلسه و نشست، این حوزه توسعه نخواهد یافت.

**گلخانه، بهره وری را تا 10برابر افزایش می دهد
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی استان فارس هم اظهار داشت: نخستین چالش كشاورزی این استان بحران آب و در مراحل بعدی تغییر اقلیم و آلودگی محیط زیست است.
حسین پژمان افزود: 10درصد تولیدات كشاورزی كشور متعلق به استان فارس است كه 407 هزار هكتار آن باغی و بیش از 700 هزار هكتار زراعی است.
وی، ایجاد روستاهای گلخانه ای را در دستور كار سازمان جهاد كشاورزی این استان بیان كرد و گفت: هدف از ساخت مجتمع های گلخانه ای در كنار روستاها، ایجاد زنجیره تولید و افزایش درآمد كشاورزان و همچنین كاهش مصرف آب و افزایش بهره وری است.
پژمان، گفت: توسعه كشت گلخانه ای، افزون بر اینكه بهره وری آب را تا 10 برابر افزایش می دهد، موجب كارآیی نهاده ها و همچنین كاهش ضایعات می شود و تولید محصول را در 2 تا سه نوبت در سال ممكن می سازد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد كشاورزی استان فارس اضافه كرد: هر نوع محصولی قابلیت كشت در گلخانه را دارد و همچنین توسعه این روش نقش تاثیرگذاری در تنظیم بازار و مدیریت قیمت ها خواهد داشت.
وی، با اشاره به اینكه هم اینك فارس رتبه هفتم در توسعه گلخانه را در كشور دارد، گفت: اولویت نخست این استان در حوزه كشاورزی، توسعه گلخانه هاست اما كمبود دانش فنی و فناوری های لازم، طولانی بودن فرآیند صدور مجوز، محدودیت های راه اندازی زنجیره تولید و همچنین نوسانات قیمت ارز و افزایش قیمت تجهیزات در سال 97 از جمله مشكلات این بخش است.

**مركز تحقیقات تخصصی گلخانه در فارس وجود ندارد
پژمان، عدم برند سازی را یكی از ضعف ها كشاورزی فارس عنوان و بیان كرد: متاسفانه در مراكز تحقیقات كشاورزی این استان، واحد تخصصی تحقیقات گلخانه وجود ندارد و این یك ایراد اساسی است و همچنین نیاز است كه روند انتقال دانش فنی گلخانه های مدرن به داخل كشور و استان فارس انجام شود.

**نظارت نشود، سال آینده بذر نداریم
مشاور سرپرست استانداری فارس در بخش كشاورزی نیز در این نشست بیان كرد: نگرانی هایی در مورد تامین بذر مورد نیاز كشاورزان این استان وجود دارد كه اگر جدی گرفته نشود، مشكلات زیادی در سال های آینده ایجاد خواهد كرد.
امیر رضا توكلی افزود: نظارت های كافی باید در این زمینه وجود داشته باشد تا برای سال آینده به ویژه در زمینه تامین بذر پنبه مورد نیاز با مشكل مواجه نشویم.
وی ادامه داد: به دلیل عدم برنامه ریزی كافی در زمینه قیمت گذاری بذر پنبه اكنون اغلب كشاورزان، محصولات خود را به دلالان می فروشند و در پی آن بذر پنبه از این استان خارج می شود و لازم است كه تدابیری در این باره اندیشیده و ارزشگذاری برای خرید بذر پنبه لحاظ شود.
توكلی گفت: در صورت ارزشگذاری برای خرید بذر پنبه، كشاورزان رغبت می كنند محصول خود را به مبادی رسمی داخل این استان بفروشند كه در نتیجه آن بذر به چرخش داخلی استان بر می گردد، در غیر این صورت سال آینده باید از خارج استان بذر پنبه وارد كنیم كه این كار تبعات خاص خود را خواهد داشت.
وی، در بخش دیگری از سخنان خود بیان داشت: اگر بخواهیم آینده مركبات استان فارس را نجات دهیم باید رویكرد علمی در این باره لحاظ و شیوه های تولید مركبات از سنتی به مدرن اصلاح شود.

**عقب افتادگی فارس در حوزه گلخانه به سختی قابل جبران است
مدیركل دفتر هماهنگی امور اقتصادی و بین الملل استانداری فارس گفت: عقب ماندگی فارس در حوزه گلخانه به سختی قابل جبران است و در عمل اكنون این استان در زمینه فروش و تولید محصولات گلخانه ای وابسته به شهرستان جیرفت در استان كرمان است.
كریم عربی اظهار داشت: همیشه نباید مسئولان حوزه كشاورزی این استان در نشست شورای كشاورزی فارس گزارش عملكرد ارایه كنند بلكه نیاز است كه موانع مطرح شود و رفع سریع آن در دستور كار قرار گیرد و درخواست های عملیاتی وارد این شورا شود.
وی ادامه داد: منابع آبی این استان به شدت در حال نابودی است و باید كشت گلخانه ای این استان سالانه حداقل 2 هزار هكتار افزایش یابد و اجرای این شیوه باید برای كشاورزان فارس اجباری شود و تا این كار انجام نشود، گلخانه در این استان توسعه نمی یابد.

**وثیقه روستایی معتبر نیست
عضو شورای مركزی خانه كشاورز ایران نیز در این جلسه به نمایندگی از بخش خصوصی گفت: تسهیلات بانكی در حوزه توسعه كشت گلخانه ای به راحتی جذب نمی شود چون اغلب بانك های عامل، وثیقه های ملكی روستایی را نمی پذیرند و ضروری است كه این مشكل هر چه زودتر برطرف شود.
محمد ارسلان كاظمی افزود: در نشست گذشته شورای كشاورزی استان فارس، مقرر شد كه مشكلات بیمه كارگران بخش كشاورزی حل شود كه متاسفانه هنوز این موضوع برطرف نشده است.
وی ادامه داد: روند اخذ استعلام های مورد نیاز برای دریافت مجوز تاسیس گلخانه نیز بسیار طولانی است به گونه ای كه در زمانی كه استعلام نهایی را دریافت می كنیم، تاریخ استعلام های ابتدایی باطل شده و مجددا باید این كار را انجام دهیم و باید مدت زمان این روند كاهش یابد.
9873 /6118

سرخط اخبار استان‌ها